HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, May 11, 2012

Kisah Cinta Sang Isteri ♥

Assalamualaikum

sweet kan kan kan kan. :')

Yuyu harap korang tak mengalami rabun yang tahap mencabari keimanan nak membaca. sedangkan lidah lagi tergigit, takkan la tak boleh nak baca font kecik-kecik tu. huh. main bedal je taip perumpamaan ni. kalau tahu dek A. Samad Said, mahu dia cocok mata yuyu dengan pen Stabilo. merosakkan bahasa.

kisah cinta Enggang ni yuyu bedal masa Island Hopping baru baru ni di Pulau Tasik Dayang Bunting. kemain Langkawi kan. tak semena mena yuyu yang baca ni, rasa buntu, boleh ke yuyu jadi se-setia Isteri Enggang tersebut. -.-'

nasiblah gua layan Metalcore juga, hati gua kering,  kalau tidak, pastilah dengan kadar sungguh segera gua akan sebak di hadapan papan tanda tersebut. demm. 

sedangkan burung makhluk tak berakal dapat setia dengan Sang Suami, manakala Sang Suami pula reti  bertanggungjawab cari nafkah untuk anak-anak dan Isteri, ini kan manusia. walhal apa yang kita tengok dengan rumah tangga sekarang......

pantang suami baik sikit, mula lah curik-curik jumpa laki lain, mesej suami orang, suami larang, isteri lagi buat, piat telinga baru tahu. kalau isteri baik pulak, laki ambil kesempatan, nafkah beli lampin anak pun liat, apa lagi nak bagi nafkah beli Tom Yam kat kedai Mak Biah hujung kampung tu. jadah la spesis ni.

yuyu harap, bila yuyu kawen nanti, yuyu dapatlah jadi seorang isteri yang bukan saja setia dengan suami, tapi taat pada suami dan yuyu nak sangat dapat suami yang bertanggungjawab memegang amanahnya sebagai seorang hamba ALLAH, sebagai umat Nabi Muhammad, sebagai khalifah dan sebagai bapa kepada anak-anak yuyu. Amin Ya Rabbal Aalamin.

walaupun ALLAH anugerahkan kepada hamba hamba nya jodoh sebagai penenang hati, tapi biasalah manusia kan serba tak perfect, mesti nak cipta onar dan rintangan dalam rumahtangga. lepas tu bergaduh. kalau bergaduh ni best, orait juga, tapi dan macam Nasi Kerabu takde lauk. boleh bawak maki tu. 

ujian sebenarnya.

dari cerita ni, walaupun papan tanda tu tak bagitau pun yang Enggang jantan dan betina tadi kawen lari ke, kawen sah kat pejabat agama Kampung Talam Dua Muka ke, atau sekadar couple, tapi sebab husnozon  (bersangka baik) punya pasal, yuyu anggap dorang dah kawen la. siap ada anak lagi.

manusia yang couple tak payah nak nak amik pengajaran buat pedoman dalam couple pulak. pakwe tak balik rumah, kebulor mati kejong sorang sorang dalam bilik. yang laki cari duit sepatutnya bantu adik tujuh ketol kat rumah, tapi habiskan bagi kat makwe. terlebih bertanggungjawab la pulak. -.-'

 tapi kan, yuyu ingat kata Ustaz Azhar Idrus hari tu :
Isteri yang derhaka kepada suami, akan dilaknat oleh Allah, ibadatnya didunia tidak diterima oleh Allah, dan disumpah oleh bidadari syurga.

nauzubillah. kalau makwe derhaka kat pakwe, takpe. 

p/s : tengok. gua memang susah bab jiwang ni, sekali gua ter jiwang, macam ni la jadi nya, padahal hati gua kemain kental.

terima kasih sudi baca :')

91 comments:

  1. Amin Ya Rabbal Aalamin .
    Insyallah Yuyu ^^

    ReplyDelete
  2. wah baru taw .so sweet enggang nih :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan. tak padan dengan burung. kita pun tak sweet macam dorang :')

      Delete
  3. Replies
    1. tak yakin dengan diri sendiri. hakhakhak.

      Delete
  4. Sweetnya. Akanku setia dengan suamiku jika ku berkahwin kelak. cehh,^^

    ReplyDelete
  5. p0n boleh kan kongsi cite m'lalui g tu heee

    ReplyDelete
  6. teringin juak nak jadi seperti isteri enggang,tapi itu terserah pada takdir ..... yuyu cepat kawen lah hoiii,lapaq nasi minyok

    ReplyDelete
  7. Yuyu! Land of hornbill.....! My place!

    ReplyDelete
  8. I Like it ! not the post ! but the Admin :D <3

    ReplyDelete
  9. walaupun internet macam siput , hati nie menahan sabar untuk dapat baca dan komen dekat entry yuyu yang sweet ini..
    insyaAllah. ain nak jugak jadi isteri macam yuyu in future. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alooloooo! siyes terharu tauuu! tak dapat enggang tu pun takpe la! dapat ain pun dah cukup! ^^

      Delete
  10. hati kental macam yuyu kalau bercinta mesti setia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. setia pun, susah nak nak jumpa orang setia balik.

      Delete
  11. nak dapat suami solehah jugak :')

    ReplyDelete
  12. wahh
    mantap la post kak yuyu
    heeee :D
    semoga kak yuyu dapat jodh yg baik ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mantap ke merepek?? :P

      terima kasih sayang! Aminnn!

      Delete
  13. eihhhh..dh pernah pegi !!! pa2 p0n, nak beli xango x ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. xango?? apekah?? tango pernah la dengar :)

      Delete
  14. sweet la.. hope dapay husband cmtu

    ReplyDelete
  15. InsyaAllah..~marilah kite kawin ye yuyu..hoho

    ReplyDelete
  16. kak yuyu sweet nye kisah burung enggang nie huhuhu :)

    ReplyDelete
  17. Wahh. Setianya. Kalaulah manusia dapat fikir betul betul, tak rasa tercabar ke bagi sape yang tak setia tu? Huhu. Kak yuyu. Saya share dekat page FB saya ye entry ni. Thanks :)

    ReplyDelete
  18. InsyaAllah akak akan bertemu dengan orang yang betul-betul menghargai cinta akak . wah sweet gila cerita enggang ni !

    ReplyDelete
  19. InsyaAllah, semoga sis diketemukan suami yg btl2 blh membawa sis ke syurga...sentiasa ada dihati dan disisi ketika susah dan senang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn! Ya Rabbal aalaminn! suka nya bila ada orang doa benda baik baik niii <3 :')

      Delete
  20. waaahhh.i like . i like . kite doakan yg terbaik bwat kQ.yuyu ! amin. . ^^

    ReplyDelete
  21. jiwang dgn info yg berguna.... :-)

    ReplyDelete
  22. Setianya burung tu ._. ayat last sekali tu paling menyentuh jiwa lol . "Tinggal dengan pasangan yang sama sepanjang hayat mereka" Betapa sewitnye burung2 tersebut ._. k lol .

    ReplyDelete
  23. semoga kita m'jadi seorg isteri yg patuh t'hadap suami..IAllah :)

    ReplyDelete
  24. Macam penguin pun ada enggang ni..satu pasangan sepanjang hayat..i like.. :)

    ReplyDelete
  25. Amin, semoga Yuyu mampu jd isteri yg taat. Nak kawin nanti silalah jemput :P

    ReplyDelete
  26. erm.. wahai sang istei. wahai wahai.. hhehehe

    ReplyDelete
  27. InsyaAllah... selagi saya hidup selagi itulah saya tetap akan setia pada suami dan ank saya..
    setianya Enggang ni pada pasangannya... :)

    ReplyDelete
  28. memang sweet!
    semoga kita jadi isteri yg solehah ye nanti cik yuyu comel :)
    insyAllah*

    ReplyDelete
  29. Insyaallah,k.yuyu mungkin bakal jd isteri yg setia dan taat one day
    I always pray the best for you sis :)

    ReplyDelete
  30. sweet la yuyu,,,amin2,,semoga kita semua seperti enggang ,,aman rumah tangga

    ReplyDelete
  31. Alala..sweetnya burung tu, alala..sweetnya kak yuyu,haha. Nak jadi macam mereka jugak :)

    ReplyDelete
  32. amboi , cerdik sungguh burung tu...

    ReplyDelete
  33. sedangkan enggang pun sesweet ni, manusia patut jeles la dgn enggang ni. haha :P

    ReplyDelete
  34. amin.. kita pon nak jadi mcm enggang tu .. malah lebih baik dari ituuu.. hikhik .. aminn

    ReplyDelete
  35. Sedihnya baca psl burung enggang tu yuyu :(

    ReplyDelete
  36. Itu burung kebanggaan kmi d Sarawak :)

    ReplyDelete
  37. Sweetnye.....nak jadik cam tu gak lew....kepada encik ehem ehem...tolong baca ntry yuyu yea...

    ReplyDelete
  38. ish... awat sweet sangat burung enggang nih. ~terharu plak baca tuh.
    terima kasih yuyu yang comel!

    ReplyDelete
  39. siapala bakal jadi pemilik sebuah hati yuyu zulaikha,, hahaha

    ReplyDelete
  40. best kalau ade lelaki macam burung enggang ni

    ReplyDelete
  41. Kak Scarr bukan nak mmebodek tau.tapi bila tengok rupa Yuyu, kak Scarr rasa Yuyu boleh jadi seorang isteri dan ibu yg sangat baik.Rasa nak buat adik ipar je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahahah. akak. doakan saya dapat suami yang baik je la akak ^^

      Delete
  42. kte pun hrp boleh jd cmtu :) aminnn kak yuyu. sama2 doa.:D

    ReplyDelete
  43. Kak yuyu tidak sombang kan? Balas komen2 dengan peno saksame. :) Ah, comelnye bile kak Yuyu dah ade yang punyer :)

    ReplyDelete
  44. Memang betol2 setia laa enggang nie.
    Aku rasa aku xboleh jadi sesetia camtu.
    Makan tu penting lagi.
    Hahaha~

    ReplyDelete
  45. selamat hari bakal ibu yuyu....nanti yuyu da jadi mak..ari ari anak yuy makan cekodok pisang :*

    ReplyDelete
  46. selalunya perempuan bila dah kawen susah nak pandang lelaki lain unless ada something wrong pada hubby dia...tapi lelaki, kadang2 wife dia xde problem pun tetap nak curang...

    ReplyDelete
  47. makanya...moh le kekita bagi tazkirah kat sang lelaki mengenai kisah hidup burung enggang dengan kesetiaannnya....

    ReplyDelete
  48. Ada orang nk ke jdi mcm enggang nih ?? ^^

    ReplyDelete
  49. Ada ke orang nk jdi cam enggang nih ?? ^^

    ReplyDelete
  50. ney pulak kisah chenta skandal. hoho

    http://kebiasaankubukankebiasaanmu.blogspot.com/2012/05/hambar.html

    ReplyDelete
  51. enggang tu mmg romantik. nak ah juga mcm enggang tu =P doakan yuyu jd mcm enggang. bukan doa jd burung enggang. =P

    ReplyDelete
  52. hebat ye burung enggan ni..kesian kalo yg jantan tu mati..harap2 tak lah mati..

    ReplyDelete
  53. dapatkah ku setia seperti itu kelak? hee

    ReplyDelete
  54. Allah dah jadikan setiap benda di dunia berpasang-pasangan. Oleh itu, setiap pasangan perlu saling bantu membantu. Tak boleh harap isteri je, suami pun kena mainkan peranan juga kan? Hehehe.

    From,

    Nasz

    http://www.mohdnaser.com

    ReplyDelete
  55. syok baca entry ni.

    kalaulah semua manusia ada bersifat mcm sang enggang kat bumi ni alangkah bahagianya... Tak de lah pulak dugaan dan halangan supaya kita menjadi lbih berani dan tabah... hmmm... Allah jadikan semua di dunia ni ada penyebabnya... Sama-sama kita renungkan...

    btw, yuyu awak comel..!

    ReplyDelete
  56. SAYA TAG AWAK

    http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segman-tambah-follower-twitter.html

    ReplyDelete
  57. sedang belajar setia T___________T

    ReplyDelete
  58. Wow.. sweetnye cerita enggang ni. First time tahu pasal info ni

    ReplyDelete
  59. WAH..sweetnyer pgorbanan burung ni...
    si yuyu pn sm penuh perasaan bijiwa2..

    ReplyDelete
  60. WAH..sweetnyer pgorbanan burung ni...
    si yuyu pn sm penuh perasaan bijiwa2..

    ReplyDelete
  61. kadang2 chenta yg diharap putus ditengah jln. cewahh.. ney entri jiwang
    http://kebiasaankubukankebiasaanmu.blogspot.com/2012/05/di-atas-normal.html

    kalau sudi sila lah singgah =)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)