Thursday, May 3, 2012

Indah Terpesona | Entry Bergambar

Assalamualaikum

Pada hari pekerja lepas, sepatutnya entry ini dah settle di-publish. Tapi disebabkan kepala otak bangang sedikit, idea huru hara, gambar berterabur tak reti mana satu patut di tepek di belog, maka, terpaksa postpone sampai hari ni. Itu pun main bedal je rembat gambar yang nampak agak orait. 

Nasiblah main bedal, kalau yuyu main lottery, tak ke korang maki yuyu bertalu-talu.

Macam ni la, dua hari lepas, yuyu ikut Pak Lang (bapak sedara) dan rakan taulan beliau untuk Island Hopping. walaupun dah hampir 23tahun yuyu di Langkawi, tapi inilah kali ke-dua yuyu pusing pulau, selepas yang terakhir yakni pada zaman Neolitik dahulu. auta.

Tempat kejadian yang turut serta adalah Pulau Beras Basah, Pulau Entah Tak Tahu Apa Nama, dan Pulau Tasik Dayang Bunting. 

1) Perjalanan Kami
Kami sepatutnya bertolak pada 10pagi. tapi disebabkan janji Melayu, 10 telah menjadi 10.15pagi. kalau Janji Diana, nak jugak la 10.30pagi. nasib baik. fuhh. kami telah menaiki Bot. jangan harap la nak naik Kapal Titanic bajet main ludah ludah dengan Leornado DeCaprio. ni bot stock angkut ikan saja, tahu.

Tapi yang bestnya sepanjang perjalanan, SubhanaALLAH, rasa kagum dengan ciptaan ALLAH. tak semena mena rasa nak bakar je majalah Mempelam kat rumah. insap. sana sini di Langkawi sangat indah. langit biru, nampak ikan merempit menuju ke destinasi, nampak macam macam jenis pulau. tskk.

2) Pulau Beras Basah
agak lapan minit perjalanan dari jetty, kami sampai destinasi pertama kami. Pulau Beras Basah. tertanya tanya juga yuyu mana dapat nama tersebut. kenapa bukan Pulau Murtabak Basah atau Pulau Chipsmore Kering. kenapa beras? 

walaupun nama pulau ni kemain huduh, sampai saja di sana, SubhanaALLAH lagi sekali. jelas jelas nampak ikan Nemo lepak gossip di tepi tiang jetty pulau tersebut. lautnya line clear. kalau nak main aci sembunyi, jangan lah mimpi nak sembunyi dalam laut ini.

pantainya bersih sangat. pasir putih, banyak pokok, dan banyak aktiviti yang disediakan seperti snorkeling, para-diving dan banana boat. di sana, kawan kawan Pak Lang yuyu mandi dengan gigihnya. sementara yuyu, sibuk mencekik segala bekalan hari tua yang dorang bawa. brupp. Alhamdulillah.


3) Eagle Feeding
selepas 45minit di Pulau Beras Basah tadi, kami telah dibawa oleh driver bot tersebut ke Pulau Entah Jadah Nama Apa. tapi disekitar pulau tersebut, belungguk Helang ke sana ke mari. ada yang terbang gaya kuak lentang, tak lupa juga ada juga terbang gaya bebas.

A'ah. helang yang selalu cikgu Sains bagitau yang ianya adalah haiwan pemangsa dalam rantai makanan. tikus dan ular yang bajet hebakk lah selalu menjadi mangsa haiwan ini. dah dah. 

Terpesona tenguk Helang tu berhimpun satu tempat saja terbang. konon-konon nak kitorang nganga kehairanan. sejurus PakCik Bot baling roti dengan harapan Helang tadi akan sambar, namun tuntas, helang tadi buat dekkk je. Tuihh. Roti. Kalau Nasi Goreng Paprik ayam lebih, layan la juga. detak hati Sang Helang.


4) Pulau Tasik Dayang Bunting
dan inilah destinasi terakhir kami. kalau korang perasan, pulau tersebut, ada bentuk perempuan bunting sedang berbaring, siap ada bentuk tangan diletakkan atas perut bunting, dada beliau serta kaki beliau. kononnya perempuan itulah bernama Dayang, dan di situlah beliau meninggal. katanya lah.

air tasik Pulau Tasik Dayang Bunting juga, banyak yang perempuan susah hamil datang sini untuk minum airnya. kononnya, ramai dah yang minum, tak selang beberapa bulan, mengandunglah. tapi semua tu ALLAH punya kerja. jangan taksub sangat.

permandangan di Pulau Tasik Dayang Bunting sumpah lawa. SubhanaALLAH. sekeliling pulau tu ada laut, tapi tengah tengah dia, adalah tasik. woaa. unik kan.

pulau ni memang terbaik. best nak mampus. kalau pulau lain boleh mandi laut, sini boleh mandi di tasik, ada juga Solar Paddle Boat. ada Fish-Spa. tak main la fish spa guna ikan bilis. ape barang. sini guna ikan keli tembun tembun tau. huh! jangan main main sama Langkawi. tempat kelahiran wa.

tapi sebelum merasa nikmat kat pulau ni, rasa la dulu onar dan rintangan yang mengada ngada menhalang. dengan monyet cap haramjadah curik makanan kitorang lagi, dengan nak kena panjat beratus anak tangga. fuhh. nasiblah iman ni tebal di dada. -.-'

5) JeLo Zulaikha
hak.hak.hak. nak juga yuyu tepek muka yuyu. muka selenge, dengan baju main rembat dalam almari, bukan penghalang yuyu nak tepek muka sendiri di sini. dah nak ke tempat seumpama ni, jangan la berangan nak pakai macam Pasha Sandra sangat. yang penting bawa hati, untuk menikmati Indahnya Ciptaan Maha Agung ini.

SubhanaALLAH. walaupun sampai keras betis yuyu akibat lactic acis merembes dengan banyak-nya hasil daripada kurang beriadah, tetiba pusing pulau, namun yuyu seronok sangat. dapat tengok keindahan pulau ciptaan ALLAH buat kita humble sangat. setakat lukis pulau jadi donut, apakan lagi nak buat pulau macam ALLAH buat.

Kreatif sangat ALLAH.

itu baru tiga pulau yang yuyu lepak, walhal, Langkawi ada 99 buah pulau yang bersepah disekitar-nya. kalau korang pasang niat nak ke Pulau Payar, korang nangis nangis tak nak ke Hawaii, korang rela bertapa kat Pulau Payar. siyes ohsem di sana. Googled try.

p/s : kalau nak rasa trip macam yuyu, best kalau ramai. murah sikit. 

Terima kasih sudi baca :'

112 comments:

  1. sis, yg 2nd tu pulau singa besar, hehe.. so cute la sis!!

    ReplyDelete
  2. kak yuyu, terpesona gak!
    suka tengok awan2 tu, tenang je..

    eh, akk pi sana jumpa beras tak??
    hehe.. kalo nama pulau murtabak kak, da lama hajar pi sana. hehe:)

    ReplyDelete
  3. wah, bile la nak sampai sane..tumpang gembira untuk yuyu =]

    ReplyDelete
  4. Cantik..terigin nak pegi..kalau pegi ngan yuyu boleh?hehehe...

    ReplyDelete
  5. Best!:) Teringin nak pergi Langkawi tapi tak pernah dapat:p hihi

    ReplyDelete
  6. jijah rasa macam nak g tasik dayang bunting tu..mane tahu pas minum airnya jijah pregnant..member pergi sana honeymoon..selang sebulan dah pregnant..harap2 ada rezeki jijah...huhuhu

    ReplyDelete
  7. nuradila zambriMay 3, 2012 at 9:49 PM

    Baru je pegi mnggu lpas (: bawak kwn2 dari klang kasi diorng kenal lngkawi . Best !

    ReplyDelete
  8. wah seronoknye, bile la nak sampai sane. tumpang gembire untuk yuyu =]

    ReplyDelete
  9. da pg.3 days class trip bln 3 ritu.I Love langkawi.nk dtg lg len kali..

    ReplyDelete
  10. best! Ciptaan Allah indah :)
    BTW, akak comel ;)

    ReplyDelete
  11. seronoknya . untung Yuyu duduk area situ tau =) insya Allah sampai lah ke sana nanti =)

    ReplyDelete
  12. bestnyaaaa. tapi mesti penat kan balik tu hehe

    ReplyDelete
  13. yuyu..amboi...penat berjalan tuh yg sakit kaki tuh kan..hihi..lain kali rajin2 buat excersice..t x lah penat..lol..eh betul ker eja neh..=.=' huhuhu.kalo salah sila betulkan..;pp

    ReplyDelete
  14. wahhh. best nyerr bercuti-cutian di fulau... tak aci tau tak hajak sama... huhuhuhu ^^

    ReplyDelete
  15. kak yuyu come... suka sngat kat akak yuyu :)

    ReplyDelete
  16. ohsem ! :)
    nice place..i like saw that scene..

    ReplyDelete
  17. yuyu..silaaa bawak ieqahh pergi langkawi dgn kadar segera..

    memang ohsem yuyu n bju tu..

    berbaloi la penat kaki pn ^^

    ReplyDelete
  18. fuhh..dah berkali2 pergi langkawi blom sempat lagi nak ke pulau ni..next time kena terjah ni...

    ReplyDelete
  19. Langkawi memang bestt....yg paling best g nek bot,g pulau yg yuyu syorkn nie ^___^

    ReplyDelete
  20. ieqah tak payah ! maya je ! hihihihi ~~~~~

    ReplyDelete
  21. selesa plus nyaman plus cantekknye langkawiii .. hati nie rasa mronta2 nk pegi . tapi jauhhh .. huhu ..

    ReplyDelete
  22. yuyu seperti biasa kiut sngt la!! <3 Langkawi mmg cantik especially dia punya permandangan <3

    ReplyDelete
  23. bestnyee <3 terpegun jap tgok ciptaan Tuhan :)
    nak pegi jugakkkk ...

    ReplyDelete
  24. bestnya ddk kat Langkawi..teringin nak pergi tapi tak berkesempatan lagi, huhu

    ReplyDelete
  25. alahai..comelnye yuyu...bestnye jenjalan..hee..:)

    ReplyDelete
  26. uish..bestnya.untung yuyu dok langkawi.acik ni lama da dok ngidam nak p dok 7hr 7mlm kat sana tp belum berkesempatan.hua..jelusss tgk..membuak2 nak p niii..aish..mau mlm ni mimpi round langkawi enak jugak ya..:D

    ReplyDelete
  27. hahahaha...!! kecik Aje... :P

    ReplyDelete
  28. la...hang nie owg kedah ka...baru tau..hehe..bagus gak idea yuyu nie...yok kita serbu langkawi ramai2x...menginap di rumah yuyu..save bagdet..hehe

    ReplyDelete
  29. wow best! aritu pi Langkawi xsmpat pi sni. shoppng lebih.. BTW u look so cute sis! ^_*

    ReplyDelete
  30. subhanallah, cantiknya alam ;D

    ReplyDelete
  31. pulau beras basah? 1st time dngar.. osem la nama pulau tu..

    ReplyDelete
  32. cantiknya sekitar Pulau Langkawi.huhu

    ReplyDelete
  33. lautttttttttttt....eeeee...sy suka main tepi laut... ;)

    ReplyDelete
  34. waaaaaa..bestnya jln2 kt pulau..sy suke sgt tmpt2 mcm gini..leh release tension..Insyaallah nnti nk g honeymoon kat Pulau Payar..Thanks sharing yuyu :)

    ReplyDelete
  35. fuhh. island hoping. terbaikk. best giler tgk kak yuyu. jelly sangat :)


    yup. Allah sangat kreatif. teda tolok banding, subhanAllah

    ReplyDelete
  36. kakak~!!!do you get sunburn??? kalau tulus dah mengelupas kulit dah!

    ReplyDelete
  37. dah dekat ngan arau perlis kot! cehh bkn nak roger awal2..

    ReplyDelete
  38. haha comel gilaaaa akak !

    best nya

    ReplyDelete
  39. yuy....kitew indu kat yuyu..hahaha...amboi...comelnye yuyu berposing sakan..teringin nak pegi pulau2 tu..hehehe..

    ReplyDelete
  40. wahh.. nk jugak la ke tasik dayang bunting..mana tahu ada rezeki deqla yg Allah nk bg kat sana... nk peknen jugak niii... :)

    ReplyDelete
  41. haha..best r yuyu.. x excited lak nk g sana.. slh stu dstinsi percutian r..thnx for the info..yuyu, leh jd tour guide r..hehe

    ReplyDelete
  42. penah jugak p sini under matrik . bes kotttt boleh jln dgn kwn kwn ;)

    ReplyDelete
  43. Ok, fine la yuyu. Bikin gua jeles ! hahaha.

    Kesian kan, tak penah jejak kaki kat langkawi lagi. sedih !

    ReplyDelete
  44. salam..pakcik yuyu tu bawa pelancong pergi ronda-ronda pulau cam ni ke?

    esok, seminggu akak kat Langkawi...

    ReplyDelete
  45. SubhanaAllah, memang cantik ciptaan Allah..

    **Dayang Bunting tu ada gak ajak en suami ke sana tapi kena marah sebab taksub sangat dengan benda2 cenggini..huhuuuu**

    ReplyDelete
  46. bestnya teringat dulu kat tioman teringin nk pegi langkawi

    ReplyDelete
  47. indahnya, rasa nak dtg ke langkawi ! kAk yuyu~ tolong bawa aisyah jalan2 kat sana~ ;D

    ReplyDelete
  48. Dh lmer xpgi island hopping....cuti nk pgi langkawi ler...nk bli cekelat...

    ReplyDelete
  49. wah, best nya kak yuyu...
    msti syonokkan?

    ReplyDelete
  50. cik adik yuyu tomei2, akak org pahang nih pun dah 10 kali lepas ke pulau2 tuh yang oiii...hang duk langkawi takkan baru pi 2 kali...auta nih!!!!! tapi latest tasik dayang bunting sungguh ohsem....kene pi lagi nih ujung tahun...langkawi my release tension>>>hehehhehe

    ReplyDelete
  51. Lama tak lawat blog kupu kupu kecik ni.. Blog dah semakin cantik macam tuannya.. Tentu seronok dapat makan angin dekat Langkawi..

    ReplyDelete
  52. bestnya die round island..tmpt sndiri plak tu..lama x p langkawi..nti nk p sana, nak cik yuyu la jd tourist guide..bleh??? hehe

    ReplyDelete
  53. dh pegi bulan 3 . tiga gari stay sana , Sandy Beach . ohsem gilaa. btw kak yuyu lawaaaaaaaaa ;)

    ReplyDelete
  54. wahh.. cantek nya pemandangan kat sana.. mesti best kan..

    ReplyDelete
  55. seronoknyeeeee pegi jenjalan kat pulauuuu.

    ReplyDelete
  56. akak dah pgi semua pulau dan tempat yuyu pgi ni =)

    ReplyDelete
  57. dulu pergi langkawi xdpt tgk helang .. :(

    ReplyDelete
  58. wahh cantik juga...fish-spa tak geli ke??

    ReplyDelete
  59. This place was nice....hopefully someday i'll be there...:)

    ReplyDelete
  60. oh..begitu indahnya pulau2 kat langkawi tu ya..seindah tuan punya blog ni...

    ReplyDelete
  61. thanks for the info dik
    terkejut tgk gambar ni
    siyes akak dah lame tak pegi langkawi
    cantik betul pulau2 kat sane ek
    tetibe rs cam nak pegi sngat!!!!!

    ReplyDelete
  62. Waaa.. Rindu lak kat Langkawi. Dulu masa study kat Kedah, baaaanyak kali sangat pergi Langkawi ssmpai dah hafal pun jalan kat sana. Hehe..

    ReplyDelete
  63. wahhh!best nye pegi langkawi.syokkan? haritu pi kat dataran helang tgok dr jauh je pulau-pulau:-)

    ReplyDelete
  64. Teringinnya nak ke tempat2 macam ni.Asyik bzzzzz je dgn kerja.

    ReplyDelete
  65. dear yuyu :)
    wooowww, salam kenal dari indo
    WOW u so OHSEM,COMEL,CUte...
    Wooww u so Femes...dtang bawa cinta yg besq dari jauh untuk follow...we love yuyu <3

    nice u entry guys :)

    ReplyDelete
  66. Cepatlah update Yuyu.Tiap2 hari akak datang!

    ReplyDelete
  67. yuyu, cepatlah matured sikit.......

    ReplyDelete
  68. tomey nyerrr.. cantik la, teringin nk gi langkawi.. bp bajet eah ? ;')

    ReplyDelete
  69. hi yuyu! mandi tak kat tasik dayang bunting tu? serius dalam gila. dah la tak tau berenang. pakai life jacket pun rasa tak selamat but towards the end, rasa seronok gila sebab air dia sejuk =)

    p/s: silent reader yg dah tak jadi silent sekarang ni.HAHAHA

    ReplyDelete
  70. hai cik yuyu...
    kali ni nak tinggal komen la
    selalu jadi silent reader je
    bila tengok gambar2 cik yuyu letak ni
    macam tak sabar plak nak pi langkawi
    hujung tahun ni...
    apa lagi ek tempat best kat sana untuk di lawat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye sayang.. selalu selalu la komen.. yuyu tak marah la :P

      banyakk.. langkawi ada banyak tempat menarik! datanggg je.. sure awak tau mana nak jalan!

      Delete
  71. wah! bestnye! teringin nak g Langkawi..wlupon parents fae org kedah tapi fae tak pernah g sana lagi..kejam betul! hee!

    ReplyDelete
  72. chantik !!
    lya x penah pegi langkawi

    ReplyDelete
  73. nie kalau buat krangan cnfirm A++

    ReplyDelete
  74. wahh bestnya, hari tu ada gak pegi pulau langkawi tapi xde kesempatan yang banyk nak pegi visit2 mcm yuyu :) nyway me still new dlm dunia blog2 ni nnt please tunjuk ajak ehh tq :) <3 please add me, love u alls <3<3<3 tqvm..

    ReplyDelete
  75. bestnye pegi langkawi..adik yang duduk kedah ni pon tak penah sampai agi kat langkawi..btw nice blog :)
    feel free to view mine too :)

    ReplyDelete
  76. macam best jer tempat ni kan...

    ReplyDelete
  77. ooo...awk org langkawi ke..sy xpenah lagi pegi sana..oklah sy singgah dan follow.

    ReplyDelete
  78. Baru 1st time lihat blog yuyu dan komen blog ni..best pula baca entry yuyu ni then kak nam trus follow..

    ReplyDelete
  79. bila nak hijrah p jejak pulau Payar plak kak Yuyu :D sana lg bnyk ikan mrempit sampai ligan kak Yuyu pon bole :D

    ReplyDelete
  80. kak Yuyu tamao jejak Pulau Payar plak ka :D lg ohsemm p sana .. ikan mrempit nak langgaq kak Yuyu pon ada :D hihi ..

    ReplyDelete
  81. best lankawi yuyu...last sye g snorkling kat sane....best gile...

    ReplyDelete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  83. 2 minggu lepas pun aku island hoping jugak yuyu. iihihih.
    bercuti di pulau langkawi.. syok2..

    dsini ceritanya. ;)
    http://www.nuraizuddin.com/2012/05/bercuti-di-oversea-jawapan-kemana-mr.html

    ReplyDelete
  84. menangis2 x nk pi hawaii...hahaha
    klau cam pi pulau payar je laaaa cantik n terbaikkkkk

    ReplyDelete
  85. rindu nk g Langkawi lg.
    kt pulau dayang bunting tu best!! tp penat nak daki anak tangga..

    ReplyDelete
  86. first time komen sini, xprnh lg pg pulau2 yg ad di sekitr pulau lngkawi tu tpi pulau lgkawi tu prnh la pg tu pun da 5 thun yg lalu.. rndu pulau lngkawi, btw sys yuyu nie tomey laa~ ^_^

    ReplyDelete
  87. wahhh cantik la pulau beras basah tu. i wish to be there someday! :)

    ReplyDelete
  88. wahh,, dah dua kali pergi sana.. memang bezz !!! LANGKAWI terbaikkkk...

    ReplyDelete
  89. Beshnya.N pun pernah g island hoping kat Langkawi, tengok gambar2 yuyu rasa mcm nak pergi lagi

    ReplyDelete
  90. Belum pernah sampai lagi.. Bestnya kalau dapat bercuti di sana..

    ReplyDelete
  91. wah.ni memang tempat yang dicari2.terima kasih.hehe.teringin sangat nak g ni. :)

    ReplyDelete
  92. teringin nye nak pergi pantai berasa basah nie.. first time dengar taww.. nanti yuyu bawakkan ain ehh. :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)