Assalamualaikum


banyak kali dah yuyu share kat Instagram ( @yuyuzulaikha ). setiap kali orang tanya resepi, alamak, lupalah pulak aku nak ambik gambaq. haha. jadi, kali ni, alang-alang dah nak masak Butter Chicken lagi, cepat-cepat pegang camera. habis camera bau hanyir ayam --'

sebenarnya, nama resepi ni, ada yang panggil Butter Chicken, ada yang panggil Buttermilk Chicken. dan resepinya pun banyak. sebanyak-banyak resepi, yuyu dah alter ikut minat tekak yuyu dan suami. kami ikut tekak kami yang suka benda-benda cheese. sebab ada juga resepi orang lain jenis tak ber-cheese. 


kalau sapa yang berselera keju/cheese macam yuyu, memang resepi ni terbaik. haha. bukan puji resepi sendiri, tapi, adoi, tak tau nak cakap apa, sedap dia sampai kami laki bini ketagih weh. kami takkan biarkan sikit pun kuah dia tertinggal sampai kami jilat periuk ok. sumpah tak tipu. >.<

okay lah, kang korang meluat, korang seterika muka yuyu pulak kang. baik yuyu mula. resepinya mudah sahaja

BAHAN-BAHAN: (untuk 4-5 orang makan)
haha. sorry. lupa nak ambik gambaq susu tu. Habib buat 'car' :p

++500gm chicken fillet/chicken keel
6biji cili padi (ikut tahap pedas, dipotong)
3ulas bawang putih (dihiris)
1biji bawang Holland (dihiris)
2pelepah daun kari
3sudu besar salted butter
1cawan tepung gandum
1sudu besar serbuk kari
2sudu kecil garam atau kurang
2keping cheddar
1ton susu cari Carnation
sedikit air untuk gaul tepung & ayam


bahan-bahan dia senang je nak jumpa. berkaitan dengan susu cair tu, yuyu pernah buat eksperimen. pernah guna Ideal ke atau F&N, tapi tak berapa sedap sangat, sebab resultnya akan jadi macam manis sikit. hmm. potong betul. jadi, selamanya sekarang kalau buat Butter Chicken, yuyu akan guna susu cair Carnation. hasilnya, Butter Chicken akan jadi lebih creamy baq ang!


CARA-CARA:
1) potong isi ayam menjadi dadu, kesemuanya.

2) satukan potongan ayam tadi bersama tepung, garam, serbuk kari dan air. sukatan air adalah bebas, asalkan boleh salut ayam. penting untuk letak garam. jangan terlalu banyak, nanti mashinnn. tak sedap. 

sebenarnya, untuk goreng ayam je. haha.

3) goreng ayam yang disalut dengan tepung tadi sehingga ayam masak, tapi jangan sangat garing. kalau garing, nanti jadi liat. dan toskan

agak macam ni rupa ayamnya, kira okay lah. bukannya nak masuk Ratu Cantik Ayam Goreng pun.


4) selesai hal goreng ayam. sekarang, tumis bawang Holland, bawang putih, daun kari, dan cili padi menggunakan BUTTER. tumis hingga bawang Holland nampak hidup segan mati taknak. layu je.
penting guna BUTTER. dah nama Butter Chicken. make sure api slow ya. kalau tak, memang hangus lah butter tadi. -_-


5) tuang susu cair Carnation dan kacau dalam seminit

6) masukkan kepingan Cheddar, dan kacau hingga cheddar tadi cair 100%. biar sebati dengan bahan-bahan tadi. 

teruskan kacau dalam dua tiga minit. api slow please. 


7) masukkan gorengan ayam tadi. kesemuanya. dan teruskan kacau. api slow juga.

kacau seminit lagi, lepas tu, SETTLE!

8) settle! ucap Alhamdulillah. ada menu baru hari ni. hehe


ini rupa Butter Chicken olahan yuyu. 


penting diingatkan resepi ni sesuai untuk yang suka keju. memang sedap yang amat-amat weh. dia macam rasa Timur dan Barat. haa. rasa macam masak kampung, tapi urban kampung. gitu! kalau korang tak berapa suka cheese, try tak payah letak cheese, pun korang akan suka nanti. 

disebabkan dah selalu masak Butter Chicken ni, jadi, dah macam-macam eksperimen dah yuyu buat. letak kentang lah, letak telur lah. haha. tapi, yang ni juga paling sedap di Bima Sakti. apa-apa pun, korang try lah buat. kalau sedap, bagitau yuyu ok? kalau tak sedap, anggap sedap jugak! :p

Butter Chicken ni, time panas dia cair, time sejuk, dia pekat gila, cheese kannn. sedap makan dengan nasi, atau ratah macam tu je.


selamat mencuba!


terima kasih sudi baca :)
SHARE 42 comments

Add your comment

  1. OMG! sedapnye yuyu...kite pon minat cheese jugak..thanks kongsi resepi..
    rindu nak amik gambo sesameeee

    ReplyDelete
  2. nyumnyummm sedapnya yuyuuuuuu. Dari aritu nk try tapi tak try2 lagi. Boleh cuba lepasni

    ReplyDelete
  3. selalu buat ayam buttermilk sebab isi2 ayam yang banyak memang simpan.. tak lalu kalo goreng biasa.. buat ayam buttermilk ni baru lah makan.. hahahah

    ReplyDelete
  4. adeeh sedapnyaa.. memang suka cheese pun! hee .. xsabar nak cuba. tqq share yuyu =D

    ReplyDelete
  5. resipi yang dicari-cari selama ini..

    ReplyDelete
  6. My peberet too, tapi tak penah lagi buat dengan ayam, selalu dengan udang..
    haisyyhhh tetiba perut keroncong ha :)

    ReplyDelete
  7. tergoda tengok gambar..kalau depan mata,memang makan dlm kelambu lah xmau kongsi..
    :p

    ReplyDelete
  8. Semalam masak ni guna resepi yang yuyu bagi. My husband loved it so much. Tq yuyu!

    ReplyDelete
  9. terima kasih resepinya. Alhamdulillah resepi baru nanti bolelah cuba

    ReplyDelete
  10. sedapnya. senang jer buatkan yuyu.. nnt kak Alycia nak try la ;)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..
    TQ Yuyu for the resepi..
    dah cuba ... sedap hokey!!!
    http://dnibabyscute1.blogspot.my/
    http://mummyumardian.blogspot.my/

    ReplyDelete
  12. ya Allah nampak sedap sangat niiii

    ReplyDelete
  13. sedapnyeee..ad masa nt nk cuba la..kihkih

    ReplyDelete
  14. nampak sedap. my favourite food hehe

    ReplyDelete
  15. thanks for the recipe.. tashabar nak try :D

    ReplyDelete
  16. Tak sedap punn.. kalau bagi kita.. kita ambik aje.. bak kata orang rezeki jgn di tolak.. hihihi

    ReplyDelete
  17. So gonna try this! Terima kasih share recipe kak yuyu! <3

    [ Check out my latest post: Easter break in Kent x ]

    ReplyDelete
  18. Sedap tuuuu....jom singgah santai2 disini....

    ReplyDelete
  19. sedappppp ! slalu save je resepi dlm phone. buatnya idok T.T help meeee

    ReplyDelete
  20. Salam yuyu. Nak tnye selalu kite letak bawang holland pada masakkan okay. Tapi xthu knape hrini bile letak bawang holand rse kuat sangat bawang holland. Mcm xjadi je butter chicken tuh. Any tips ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak. Tak sure lah. Tapi ni lah sukatan yuyu selalu guna. Try kurangkan bawang holland tu

      Delete
  21. Dah. Cuba resepi ni. Alhamdulillah, abah cakap sedap, cuma kurang pedas. Thanks yaaa

    ReplyDelete
  22. hi kak yuyu.. susu cair satu ton tu banyak mna eh? tak faham heeee..

    ReplyDelete
  23. Tq for sharing this recipe..saya nak cuba buat jugak le..

    ReplyDelete
  24. Dah cuba sis..terbaik pekat lekat

    ReplyDelete
  25. Sy share ye.t.kasih

    ReplyDelete
  26. Will try it kak yuyu ☺️☺️

    ReplyDelete
  27. Mohon share ye resepinya

    ReplyDelete
  28. Thank you Yuyu. Tried this and it tasted so good. My husband loved it so much. May God bless you.

    ReplyDelete
  29. macam tak sedap je. ayam tak garing

    ReplyDelete
  30. macam tak sedap je. ayam tak garing

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)

2025 © Yuyu Zulaikha · THEME BY WATDESIGNEXPRESS