HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, December 22, 2015

Trip 3 Bandar Indonesia : Jakarta (Hari Pertama)

Assalamualaikum

dua bulan lepas, pernah plan dengan suami, nak bawa Habib travel mana-mana, memandangkan dia dah setahun. kira aci la dia jauh-jauh, asyik ulang Langkawi ja. haha. takut juga kalau tetiba dia jenis taknak bagi toleransi dengan minat makbapak dia yang suka travel ni. 

tup-tup dapat sponsored trip ke tiga(3) bandar Indonesia dari HalalTrip.com. Jakarta-Bandung-Bali. ya Allah. ini nak betis, Allah pula bagi peha. Alhamdulillah. :')

jadi, trip tiga bandar Indonesia tu, bermula dengan 26/11/2015 di Jakarta dan berakhir pada 2/12/2015 di Bali. seminggu macam lama, tapi kalau ikut hati, nak minta je extend lagi sebulan. best tahap gaban!

memandangkan, tiga bandar selama seminggu, korang pandai-pandai lah agak kan aktiviti macam mana, semestinyalah padat nak mampos, jadi, yuyu akan bahagikan entry dan entry kali ni, yuyu nak cerita pasal:



trip bermula dengan  flight dari KLIA2 pada pukul 1:00pm. tau tau je lah kalau first time dengan anak sulung, kelam kabut macam petang ni nak kiamat kami packing barang. huru hara habis satu rumah. nasib la sempat check-in. -_-

dari awal-awal keluar rumah lagi baca doa, supaya Habib Muhammad rasa selesa sepanjang perjalanan dan dia takkan buat hal.



dan, Alhamdulillah, syukur ya Rabbi, memang Allah mudahkan segalanya, Habib memang tak meragam langsung dari KLIA2 sampai ke Soekarno-Hatta Airport, Jakarta. dalam flight, dia asyik baca menu, main dengan kucing jadian dia, lepas tu, menyusu, tengok awan.

tak tidur? yes, tak tidur langsung sepanjang 2jam atas LionAir tu. mampos ibu dia tahan mata tau. suami dah tidur siap sopan-sopan berdengkur lagi. eh dia ni.


dalam private transport kitorang pun, dia masih tak tidur. alahai anak, mana dapat tenaga? tak apa lah, asalkan dia bahagia tak merengek. :')

sebenarnya, trip ni, bukan semata-mata yuyu, Habib, suami dan kucing jadian tu sahaja, tapi ada seorang lagi famous blogger dari Malaysia dan Singapura. nanti yuyu reveal. jangan histeria okay. janji?


sepatutnya, sampai ja kami di Jakarta, hari pertama tu, kami akan ke Monas, tapi, plan terpaksa tunda ke esoknya, sebab, marcet banget sih! haha. apaklah hebat jem dorang, setakat kat KL tu, hek eleh, apa lah sangat. lul.

dekat dua jam juga lah dalam jem saja pun, tapi, syukur lah, hikmahnya, dapatlah kami tengok 'kehidupan' sebenar di Indonesia. tambah pula Akang Iwan (supir kami) orangnya jenis suka bercerita, memang macam-macam benda kami tahu sepanjang marcet tadi tu.


tempat makan pertama kami, Roda Padati, Jakarta.
buat dek je okay tengok muka macam tu. haha. di Roda Padati ni, special dengan masakan Padang. kot-kot korang datang Jakarta nanti, jangan lupa datang sini, hoi, sedap! dan pasti HALAL. (eh! ada Fatin Suhana la!)

time ni masing-masing kemut-kemut malu lagi, nak flatlay gambar makanan pun segan, nak amik gambar pun kena curi-curi dari celah ketiak suami. haha. okay, tipu. 

malu pun tambah dua pinggan. -_-


dah habis sesi makan, kami teruskan perjalanan kami untuk tengok-tengok Masjid Istiqlal (merdeka) yakni masjid yang pernah menjadi yang terbesar di Asia. sekarang tak sure la masjid mana yang pegang tahta. 

apa yang bestnya dengan Masjid Istiqlal ni, bukan saja sebab di terbesar di Asia, malah, senibinanya juga sangat unik, dimana, dia ada lima kubah yang diinspirasikan oleh lima Rukun Islam, manakala ada enam tingkat yakni enam Rukum Iman. 

tapi, disebabkan dah lewat malam, kami pun dah tingtong penat gila, plan untuk solat di sini, ditunda ke esok hari. masing-masing jama' di hotel. tapi, kami ada plan lain, yakni:


aktiviti makan! haha. memang hari pertama di Jakarta kami dipenuhi dengan aktiviti makan. Jus Abukad paling sedap dalam dunia!

sebelum balik ke hotel, kami singgah untuk dinner di Restoran Sederhana. serius ke sederhana? ya Allah! menipu! terlebih lebih sedap la, sederhana apa. nampak tak semua makanan tu? yes, semua sedap dalam dunia. paling best Udang Goreng Mentega Sekali Makan Terberanak Lapan! sedap ya Rabbi. kulit dia rangup manis.

balik hotel, siap terasa lagi manis-manis udang tadi tu. hmm. google pun, susah nak dapat resepi yang sama. stress aku.

okay lah, ni baru hari pertama di satu bandar Indonesia, insyaAllah, tunggu untuk hari esoknya pula tau..yang pasti, esok punya, lagi-lagi-lagi best!


terima kasih sudi baca :)


***


22 comments:

  1. nasib baik dah balik kalau dok sana lagi..nak mintak tapau udang goreng mentaga..lain macam jer sedap dia..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapppp. hmm.
      teringin sampai sekarang :'(

      Delete
  2. bestnyaa.
    habib semangat melancong tu :D
    makanan tu nampak sedap sangat T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. Habib paling semangat la. sampai taknak tidur :p

      Delete
    2. Bestnye dpt melancong ke negara org. Huhu.

      Delete
    3. Bestnye dpt melancong ke negara org. Huhu.

      Delete
    4. Bestnye dpt melancong ke negara org. Huhu.

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, saya selalu baca blog yuyu tapi jarang komen hee and ni first time.. :p
    ade berlaku kesilapan dalam ayat yuyu..

    'malah, senibinanya juga sangat unik, dimana, dia ada lima kubah yang diinspirasikan oleh lima Rukun Iman, manakala ada enam tingkat yakni enam Rukum Islam'

    yang betulnya,
    enam rukun iman dan lima rukun islam :)


    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      ishh. malunyaaa! hahaha. terima kasih tauu. dah tukar.

      Delete
  5. one day.. .mmg nak sgt pergi indonesia.. insya Allah. amiin

    ReplyDelete
  6. Indonesia ni syurga mknan n shopping. More update plzzz.. hehe

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah
    semunaya dipermudahkan bila g travel dgn baby. seronoknya patlima kali ganda bila dpt bawa baby bersama, kan !

    ReplyDelete
  8. Best la habib tak meragam. Suka tgk ohana kak yuyu ��

    ReplyDelete
  9. Bagus Habib.Mudah bawak travel..Best pulak rasa travel disponsor..eh..kitew ni tak ada org nak sponsor ke

    ReplyDelete
  10. Bestnya dapat jalan-jalan pergi Indonesia. Dengarnya, barang murah2.Suka dengan Bali sebab banyak dengar org share pemandangan yang cantik.SubhanAllah. InshaAllah ada rezeki lebih, boleh menapak kesana.

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)