HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, April 15, 2015

Solid Food Pertama Habib Muhammad

Assalamualaikum

apa perasaan first time bagi Habib solid food? 

hoi. bapak best. tengah malam berjaga, google resepi. walaupun mengantuk, bangun juga nak sedia makanan untuk dia. demam pun takpa la, demi pengalaman suap makanan pertama kali, ku gagahi juga. tediaa!

kalau tengok pendapat mak-mak, pakar-pakar, macam-macam depa punya cadangan. ada yang suruh bagi makan puri nasi dulu sebab perkenalkan makanan yang tak manis, takut nanti dia asyik suka yang manis. ada juga yang suggest bagi makan puri buah, sebabnya, berkhasiat dan bayi amat suka dan merangsang bayi untuk suka makan.

tapi, yuyu ikut naluri keibuan yuyu, bagi apa yang yuyu rasa terbaik. dan apa yang ada dalam petiais. aku. malas. pi. Tesco. banyak. kali. bai. -.-'



idea untuk mak-mak buat puri mengikut umur bayi.


sebenarnya, preparation untuk Habib's first solid food berlaku dari tiga bulan lepas lagi, bila Habib dapat Beaba food processor, hadiah dari MyLiltleAlya. Alhamdulillah. siap lengkap, dari steamer, blender, sampai lah pinggan, sudu garfu. terima kasih naa.



 feeding set dia kemahenn. :p



benda paling penting. Beaba Food Processor!


dulu pernah survey Avent punya, best juga. tapi Beaba ni dua kali lagi best dan kiut. ihik. ingat lagi, dulu dulu, mak tenyeh nasi kat penapis ja. dasyat gila mak. mai mana tenaga entah. la ni, guna food processor senang, situ stim, situ blend. tak sampai setengah jam, dah boleh suap Habib.

no muss no fuss.

proses membuat puri amat mudah. hari pertama buat pun, boleh siap-siap Habib untuk mandi. jadi, yuyu rasa, mak-mak semua boleh lah sediakan makanan yang lebih sihat untuk anak-anak. sumpah. senang sangat.

yang paling penting, kita cuba untuk beri yang terbaik dan berkhasiat untuk anak kita.

bismillahhhh.. aww. i love you, baby


first time, Habib dah happy sangat dengan puri epal tu. terlompat-lompat dia. kalau lambat, dia lompat sambil jerit. :p


anak ibu comot! tapi, i love you jugak!


4days rule
guideline untuk memperkenalkan solid food buat bayi


kalau dulu, kurangnya penyebaran pengetahuan, bagi bayi makan instant cereal, buboq nasi siap ada MSG-garam-gula-apabalalagi, la ni, kita belajaq dulu. selain google, try baca buku-buku mengenai pemakanan bayi, habis sangat, masa jumpa doctor, tanya siap-siap.

insyaAllah, kalau ada masa lebih lebih lebih lebih, yuyu share pasal puri pulak na.


p/s: kalau korang teringin beli Beaba BabyCook tadi tu, try check sini:
Blog : [ mylovelylittlealya.blogspot.com/ ]
Instagram : [ instagram.com/mylittlealya_babyboutique ]
Sms/Call :  019-2174321 



yang ikhlas,
Yuyu Zulaikha

13 comments:

  1. baru post pasal resipi baby masa 6 bulan. huhu!
    http://reeneeraaid.blogspot.com/2015/04/resepi-puri-terkumpul-puree-rrjunior-6.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. arghhh! banyaknyaaa resepi awak buat. haha, boleh curi curi buat la :p

      Delete
  2. wahh habib suka betul dia makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yuyu makan, kadang sampai keluaq ayaq liuq dia :p

      Delete
  3. seronok tgk habib mkn!
    ehhh food processor tuuuu terujaanya! best

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. first time dapat, rasa macam nak blend cabai juga. ihik

      Delete
  4. Baby zaman skrg mmg agak sensetif..tp my mom crta dulu, masa i kecik..makan bubuq nasi je dgn carrot..haha..lani bila ada anak sndiri , tak berani nak bagi nasi seawal 5 bulan..takut baby x boleh hadam sgt..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kannn. mak kita dulu, ilek ja. sekarang, kita takut, sebab dah banyak pendedahan kann

      Delete
  5. memang excited bagi anak makan.tak sabaq nak masak macam2.mak yang over betuinya.tapi, bila anak makan licin ,memang tak sabaq nak try masak hat lain pulak kan.

    btw, habib tembam sungguh.kalah mak dia no :)
    yang penting sihat.

    FAD

    ReplyDelete
  6. Yuyu nak tny boley...yuyu bagi habib makan mase btl2 6 bln ke atau awal sket...sbb skang baby 5 bln lebih...dea mcm dh start nk mkn..tp risau lak na kasi sbb rmi org ckp kene kasi mse 6 mnths

    ReplyDelete
  7. mane nak beli Beaba Food Processor ni

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)