HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, May 8, 2014

Cerita Bertudung dan Penjagaan.

Assalamualaikum

berapa lama dah korang bertudung? dari sekolah rendah? bagusnya! dari sekolah menengah? dari masuk matrix? oo. baru-baru ni je? takpe, bagus apa, asalkan kita bertudung dengan niat untuk menutup aurat, hoi, Allah punya suka, tahu?

Alhamdulillah, yuyu start bertudung sepenuhnya masa di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) dulu. tapi masa tu, bertudung ni tak 'trendy' lagi macam sekarang. jadi, macam-macam soalan lah timbul dari segenap pelusuk perempuan di dunia. antaranya:


1. tak rimas ke rambut asyik tertutup je, berpeluh?
2. tak rosak rambut ke dari pagi ke malam pergi kelas bertudung?


keajaibannya adalah, setiap benda pasti ada penyembuhnya. jangan sebab, kalau pergi kelas pagi, petang, malam kena pakai tudung, kau rasa bertudung tu membebankan. itukan suruhan Allah untuk menutup aurat, pasti ada hikmah khennn.

tapi tu la kan, ramai yang bila dah bertudung ni, complain pasal banyak kelumumur la, rambut jadi melekit la, lagi lagi Malaysian la, cuaca kita panas dan lembab kan, peluh tu wajib. tu yang kelumumur boleh jual kilo tu. sebab kelumumur pulak, tu yang jadi rambut gugur apa bagai.

adoi. -.-'


yang pink tu, Pateng! Allah, riuhh nak bagitau orang awam, tumpang glemer kawan masuk TV lettew. 

kalau korang tengok TV, ada iklan Safi Shayla baru-baru ni, mesti nampak punya la BFF yuyu, Pateng Suhana. amboi dia sekarang! start dari tengok dia kat TV, lepas tu kalau naik KTM muka dia terpampang, terus try shampoo tu. Shampoo Safi Shayla. khas untuk perempuan bertudung.

barisan para shampoo, hair conditioner & scalp refresher Safi Shayla.


benda-benda khas, kita kena cuba. terus try cari kat supermarket empat-empat jenis, tapi bukan setakat empat shampoo saja, siap ada hair conditioner dan scalp refresher. beli kesemua terus dengan harapan, lepas ni boleh la share dengan enkorang semua. eceh.

secara personalnya, bau dia memang perempuan habis. setiap satu jenis shampoo, lain dia punya fungsi dan bau dia. yuyu dah try kesemua jenis, siap wajib pakai perapi dan penyegar okay.

kalau dari segi bau, semua sedap dan harum, tapi paling yuyu suka color Pink, untuk Licin Terurus. bau dia ala-ala vanilla sikit, tapi Kawalan Rambut Gugur pun sedap, macam bau buah peach. teguk satu botol kang. itu pendapat dari bau la.

kalau dari segi penggunaan, yuyu ni ada masalah kelemumur, jadi, shampoo Safi Shayla kaler biru paling best, Anti Kelemumur, sekali sekala try juga kaler hijau, Segar Bermaya, memang satu hari kau rasa ringan je kepala lepas guna.

ikut korang la nak try yang mana, tapi, personally, semua best, sebab yuyu dah try semua shampoo.

kalau guna shampoo saja, tak cukup lagi tau, mana-mana jenama shampoo pun, kalau korang guna shampoo saja, korang tak akan dapat kesan paling terbaik. nak tak nak, kena pakai conditioner, penjagaan rambut sendiri, sebab shampoo adalah penjagaan dari kulit kepala. faham dah?

tapi macam mana kalau siap ada Scalp Refresher lagi? memang aku try la walaupun sebelum ni tak pernah guna. dah pakai, ambik kauu, dekat dua hari jugak la rasa kepala sedap gila. perfect habis, shampoo wangi, condioner bagus, refresher sejuk lama gila. hoii.

pernah dengar kan yang kebaikan Habbatus Sauda boleh menyembuhkan semua penyakit kecuali mati? familiar? yes, tu fact. macam mana kalau Habbatus Sauda ada dalam setiap shampoo, conditioner dan refresher Safi Shayla? mesti la rasa lebih yakin kan?

well, korang mesti tahu dah kenapa yuyu decide untuk try juga :')

alaa, dulu masa yuyu cari, jumpa kat Tesco je, la ni kat Mydin ada, Giant pun ada, kedai Haji Romli sebelah Dobi Mesra pun ada, senang dah nak cari sekarang. jangan bagi alasan susah cari pulak, memang dah bersepah orang jual dah.

apa-apa, kalau korang nak tahu lebih lanjut, boleh terus ke page Safi Malaysia tak pun search je Instagram @safimalaysia . simple kan, sana korang boleh tahu macam-macam lagi, siap ada contest sekarang.

terima kasih sudi baca :)

48 comments:

  1. Assalammualaikum yuyu..nice sharing la..terasa nak cuba juga..insyaAllah..pada setiap permasalahan..Allah sertakan cara penyelesaiannya..oleh itu minimumkan alasan..maksimumkan amalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. hehehe.. yes, itu yuyu selalu pegang. kann :)

      Delete
  2. macam sponsor post je
    macam sponsor post je
    hehehe.. masuk shampoo loreal je takat ni huwaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahh, memang leee. tapi dah cuba, memang best tau!

      Delete
  3. yeayyy kite pun guna syampoo nie jgk kak yuyu. sep sikit. hihih best btoi syampoo ni sukee sgt2. hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. syieda suka yang mana satu? :)

      Delete
    2. semestinya untuk hair fall control kak yuyu. hihihi

      Delete
  4. Owhhh... balik malaysia nak search lah.. Heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oishhh. dok mana ni??? bawak balik ole ole please :D

      Delete
  5. Replies
    1. huhu. yuyu paling suka pinkkkkkkkkkkkkkkkkkk! ^^

      Delete
  6. Salam Yuyu ..Kak Lya singgah sini ..
    Kita akan jadi tak rimas bila rambut diberi penjagaan sempurana ..
    Tak kira bertudung litup atau bertudung tak litup penjagaan rambut perlu dititikberatkan barulah bila kita pakai tudung tak jadi rimasssss ...Jom cuba Safi Shayla jom ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak Lya,

      huhu. jommm. mesti try la, kalau nak rambut best!

      Delete
  7. Jenis iollss suke tukar2 brand syampu last2 rambut rosak kini tidak bermaya lagi..ewahhh gitu tapi bila tengok org review safi ni best teringin jgk nak try, iolls taknak la rambut tersekat diskala 6 lagiii.

    ReplyDelete
  8. macam nak kena try jugak niii

    yuyu ni ska tau...suka g0da org cuba brg baru

    ReplyDelete
  9. saya peminat setia Shampoo Segar Bermaya (hijau) + Scalp Refresher....kepala duk bwh terik matahari pun dh xgatai.....Safi Shayla terbaik ^_^

    ReplyDelete
  10. Yna juga shayla ni yang warna biru. Bau dia tahan lama sangat, suka :)

    ReplyDelete
  11. amboiiii.. sekali semua dia beli dan cuba.. hahaha.. nak buat review punye pasal... :D

    ReplyDelete
  12. Cik Anis tag yuyu dalam entry The Liebster Awards

    ReplyDelete
  13. suka tengok fatin setiap kali iklan ni keluar kat tv. haha

    ReplyDelete
  14. bila mula2 tgk iklan tu rasa macam. eh tu mcm fatin suhana. rupanya betul. hahaha

    ReplyDelete
  15. Thanks, we appreciate your articles. Good day! DB Product Review

    ReplyDelete
  16. Thanks, we appreciate your articles. Good day! DB Product Review

    ReplyDelete
  17. http://namakunurulain.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. Okayy, next time boleh try shampoo ni pula sebab rambut saya jenis kena tukar shmapoo selalu. Dah penat nak fikir nak tukar brand apa pula. :D

    http://nhusnaa.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  19. mai ada masalah kelemumur n tu yg mnybbkan rmbut gugur...mcm2 syampu try yuyu xda yg ok hrp yg ni ok la

    ReplyDelete
  20. Harini jgk kite nak beli n try

    ReplyDelete
  21. Harini jgk kite nak beli n try. . thanks kak yuyu. .

    ReplyDelete
  22. macam best je..nk kena cuba ni..aritu cari kat guardian takde lg..

    ReplyDelete
  23. gigih tunggu update dari yuyu...update pasal shampoo pun tetiba dah tepengaruh hahaha besok terus nak cari shampoo ni jugak...sebab packaging colorful :D

    ReplyDelete
  24. Wow! Bagus ni kena cuba, maklumlah walau kita bertudung tak semestinya rambut serabai dan berbau.

    ReplyDelete
  25. Salam kenal yuyu.. First time akak singgah blog yuyu.. comel je.. btw, nak tengok gak muka fatin suhana tueww.. = )

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni blog kak fatin :) http://fatinsuhana.blogspot.com/

      Delete
  26. Assalamualaikum kak . kita pun guna. . kita guna anti kelumur dengan perapi sahaja . . yang penyegar kulit kepala tak jumpa lagi kat sini . . laku sangat kot yang itu . . smpai tak jumpa kita dibuatnya . . huhu . .dah nak sebulan lebih jugaklah guna . . memang best yang amat . tak teringat dah nak tukar syampoo . . kalau tak sebelum ni . . hmm nak tukar syampoo lah . nak tukar syampoo . . laaa ni . . tak adanya. . :D seronok gitu . . D


    ni review dari kita : http://aineddihar.blogspot.com/2014/04/review-shampoo-safi-shayla.html

    ReplyDelete
  27. mmg nk guna g ni leps ni kalau yuyu kata best.. skrg guna pantene.. x best sgt.. kata hair fall control.. makin falling ada.. sedeyhhh :'(

    ReplyDelete
  28. nak try. tp x sempat. bila dgr crita yuyu, terus nak pergi cari nih.. hhaha

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Yuyu.

    Akak nak ucapkan terima kasih banyak sebab baca entry ni masalah kelemumur akak dah hilang lenyap tak berkubur. Wah...

    Sebelum ni agak teruk la jugak. Akak pakai syampu Selsun Blue yg memang untuk kelemumur tu. Tapi sebab syampu tu kuat sangat chemical, kelemumur hilang tapi rambut jadi cam penyapu buruk. Owh no.

    Sebelum ni ada juga selang seli pakai Selsun Blue dengan syampu kelemumur yang lain. Tak naklah layan chemical tu selalu sangat kan. Tapi tak jalan. Pakai je syampu lain confirmed kelemumur iols ala2 Winter Sonata gitu. Stress!

    Tapi Safi Shayla ni tak camtu. Walaupun akak still pakai Selsun Blue 1x seminggu and the rest pakai Shayla, kelemumur tak datang balik dan paling best, my rambut is no longer penyapu buruk. Best sangat!

    Dah 3 minggu bertukar syampu kepada Safi Shayla Anti Kelemumur. Sangat2 puas hati dengan hasilnya dan still rasa macam nak percaya ke tidok. Sebab sebelum ni rasa sangat helpless.

    Okay Yuyu. Nak bagitau tu je. Thanks a million again for the review tau. Keep on informing us about good products.

    Hugs.

    ====================
    http://belajar-awal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Yuyu.

    Akak nak ucapkan terima kasih banyak sebab baca entry ni masalah kelemumur akak dah hilang lenyap tak berkubur. Wah...

    Sebelum ni agak teruk la jugak. Akak pakai syampu Selsun Blue yg memang untuk kelemumur tu. Tapi sebab syampu tu kuat sangat chemical, kelemumur hilang tapi rambut jadi cam penyapu buruk. Owh no.

    Sebelum ni ada juga selang seli pakai Selsun Blue dengan syampu kelemumur yang lain. Tak naklah layan chemical tu selalu sangat kan. Tapi tak jalan. Pakai je syampu lain confirmed kelemumur iols ala2 Winter Sonata gitu. Stress!

    Tapi Safi Shayla ni tak camtu. Walaupun akak still pakai Selsun Blue 1x seminggu and the rest pakai Shayla, kelemumur tak datang balik dan paling best, my rambut is no longer penyapu buruk. Best sangat!

    Dah 3 minggu bertukar syampu kepada Safi Shayla Anti Kelemumur. Sangat2 puas hati dengan hasilnya dan still rasa macam nak percaya ke tidok. Sebab sebelum ni rasa sangat helpless.

    Okay Yuyu. Nak bagitau tu je. Thanks a million again for the review tau. Keep on informing us about good products.

    Hugs.

    ====================
    http://belajar-awal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. Memang best la safi shayla ni.. Ari tu try guna perapu dia yg kaler biru tu.. Bau wangi.. Pastu rasa segar sgt kepala.. 😊

    ReplyDelete
  32. kawan kite pn ade jugak tau dlm iklan tv tu .. hiihihi ..sesame tumpg glamor..kiiki

    ReplyDelete
  33. kawan kite pn ade jugak tau dlm iklan tv tu .. hiihihi ..sesame tumpg glamor..kiiki

    ReplyDelete
  34. nad pun dah beli..nanti nak review

    ReplyDelete
  35. Errr kalau kat KL mana nak beli eh?

    ReplyDelete
  36. Thanx for sharing! Tergoda nk beli yg vanilla tu 😃

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)