HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, March 24, 2014

Tabiat Baik.

Assalamualaikum

gila la. sekarang jadi blogger tegarrrrrr (R kena banyak nak tunjuk betapa tegarnya diri). mungkin "baby" tengah bagi semangat kot dalam perut. bagus juga la. kalau tak, malas dia kemahen. ada masa buat, buat buat takde masa. padahal banyak je benda nak share dengan korang.

serius banyak benda nak share. sampai satu tahap, nak je tarik sorang random kat tepi jalan, pegang bahu dia, kendian cerita habis apa yang terbuku di benak fikiran ini. haa. 

satu benda nak share, pasal tabiat. tabiat ni, pelik sikit la, dari kecik, membawa ke besar, dan sekarang yuyu fikir tabiat tu, rupanya memberi kesan positif kepada diri yuyu. nahh. kepada kawan-kawan juga yang terpengaruh.

kecik dulu, paling tak suka bila kulit kering. sikit-sikit yuyu suka ke bilik air untuk basahkan tangan (especially). lepas tu gosok-gosok tangan di pipi, adoi, lembabnya, okay sambung main cikgu-cikgu. macam tu la situasinya dulu. serius tak suka kulit kering. 

waktu kecik-kecik kan, mana la ada ilmu pengetahuan mengenai asas kecantikan kena tenyeh losyen selalu. sebab tu guna air. bila dah naik form 2, selalu paksa mak belikan losyen. jadi, setiap kali sebelum ke sekolah, sapu losyen habis tangan dan kaki. oh. leher sekali. rutin tu akan berlaku juga sebelum ke tusyen dan setiap kali mandi dan sebelum tidur.

mak redha je. dan pasrah lebih-lebih lagi.

bila kat kampus, pun sama. masa kuliah, orang lain bagi perhatian lebih pada nota dengan kusyuknya, lain pulak yuyu, yuyu lebih kepada apakah tahap kelembapan kulit ini. oh, cukup lembab, bolehlah tumpu pada papan putih. gituu. sampaikan ada juga kawan-kawan yang terlibat juga selepas tengok tabiat ini. 

tapi tu cerita dulu... sekarang kann..

dengan adanya losyen Enchanteur, hari tu jumpa di Guardian, sampai hari ni terjatuh hati lagi. terus beli empat. All-in-one Whitening, Firm & Repair, Triple Whitening, Light & Fresh

kegemaran yuyu semua, tapi paling suka Light & Fresh. bau dia macam baru mandi, lama gila.


pertama kali guna, Enchanteur Paris Firm & Repair. sebelum tidur yuyu pakai di tangan dan tapak kaki. amboi, bangun pagi, kulit lembut baq hang. dalam seminggu, tapak kaki jadi lebih lebih lembut. lepas tu, terus rasa tak sabar nak rotate pakai yang lain pulak. 

sekarang baru sedar, rupanya, benda ni bagus. lagi lagi bila diamalkan dari kecik lagi. sekarang, rotation losyen, sebelum tidur pakai Firm & Repair, bila nak keluar pakai All-in-one Whitening sebab ada SPF 24++, lepas mandi pakai Light & Fresh. kalau nampak kulit tak sekata sikit, terus kerapkan pakai Triple Whitening sebab boleh evenkan kulit kau. 

nampak obses kan. tapi, nak buat macam mana, memang jenis tak suka kulit kering. obses benda bagus macam ni takpe. sedang orang lain sedih ada masalah tapak kaki keras merekah, tapi sebab amalan macam ni dari kecik, tapak kaki yuyu lembut lagi. Alhamdulillah.

korang boleh start sekarang. yang dah start, try la losyen Enchanteur pulak. sebelum ni selalu dengar perfume je kan? kali ni try losyen okay.

simple quiz : 
Antara ke-empat empat jenis, mana paling korang nak sangat try. jawab sesimple tapi padu, paling best,  bagi losyen yang korang nak tu. terhad untuk dua (2) pemenang. sertakan sekali Nama Penuh dan FB okay. 


p/s : ini tabiat baik yuyu, share la juga tabiat baik korang.

terima kasih sudi baca & Good Luck :)

55 comments:

  1. Dalam empat-empat tu, ecah paling excited nak try FIRM & REPAIR BODY LOTION. sebab kulit ecah sekarang cepat kering dan agak bersisik. ecah memang peminat tegar enchanteur Paris dari sek rendah!
    Nama: Noor Aisyah Bt Azizon
    FB: https://www.facebook.com/nur.aisyah.1217?ref=tn_tnmn

    ReplyDelete
  2. Teringin sangat nak try enchanteur paris firm & repair tu sebab masalah kulit kering menghantui sy..lebih-lebih lagi kat celah kuku tu.. nampak sangat kering..

    Nama : Munirah Mohamad Izzan
    facebook : www.facebook.com/bulanierah

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum yuyu, sejak pregnant ni sheila perasan muka dan seluruh badan kering dan tona tak sekata. sheila teringin sangat nak cuba Firm and Repair sebelum bersalin ni. hehee. Tak selesa rasanya bila hadap cermin di rumah. Rasa tak confident jadinya. Hopefully ada rezeki baby untuk menang~~~

    nama penuh : Norsheila Salleh
    fb : https://www.facebook.com/sheila.shahfiekry

    ReplyDelete
  4. cik yuyu yg manis jelita, kite nk sgt try yg All-in One whitening tue sbb kite nie jenis org yg salu jenjalan.. nk bagi pelindungan diri gitu,.. harus guna all in one whitening sbb da spf lagi kan.. perempuan haruslah jaga kulit uolls :)

    Nama penuh : Dayang Ema Suriani bt Abg Tony Shaferi
    FB : Dayang Ema Suriani

    ReplyDelete
  5. antara empat-empat jenis losyen tu, saya nak sangat try firm & Repair sebab akui diri ni jarang sekali ambil kisah pasal kelembapan kulit walaupun emak selalu ingatkan pakai losyen.jadi,penting untuk saya repair dulu sebelum proceed jenis-jenis losyen yang lain :-)

    Farah Shahidah Binti Mat Hashim
    www.facebook.com/farah.shahidah

    ReplyDelete
  6. Light & Fresh la baru best! Apa2x yang fresh always jadi pujaan. Afidatul Na'ima (fb)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum puan Yuyu yg manis jelita, dlm yg keempat2 empat tue, kite plg teringin nk try yg All In One Whitening tue sbb ade SPF kn.. lebih2 lagi kite nie jenis yg kuat jenjalan haruslah utamakann penjagaan kulit.. hehe

    Nama : Dayang Ema Suriani
    FB : https://www.facebook.com/dayang.emasuriani

    ReplyDelete
  8. paling saya nak try light & fresh..mesti rasa segar sepanjang hari
    Nama:Sulia bt Sukadi
    fb : https://www.facebook.com/sweetie.cool.338

    ReplyDelete
  9. Salam.. Pandainye yuyu menggoda iela untuk try losyen ni... iela nak sangat33x try Firm n Repair sebabbbbbb tumit kaki ni dah pecah2.Nak tapak kaki cam yuyu selembut kulit baby gitu...kikiki.

    nama penuh : Nor azila binti Azhari Ainun
    fb :https://www.facebook.com/eila.azhari

    ReplyDelete
  10. hye yuyu, timm tringin sgt nk try Triple Whitening Body Lotion sbb timm ske aktiviti lua..so kulit sntiasa xskata..rsanya klu org kerAt timm 14 mmg xle nk cantum sbb kulit pelik..huwa!! T_T tq yuyu!
    Nama: Nor Fatimah Nabila Omar
    FB: https://www.facebook.com/fatimah.nabila.3

    ReplyDelete
  11. saya nak try light & fresh, sebab sy suka benda-benda yang segar untuk di pakai selepas mandi. Mama sy pun peminat tegar losyen lagi-lagi jenama Enchanteur sebab ia bukan sahaja wangi, tetapi juga lembut bila di pakai. Bila nampak Enchanteur saya teringat pula kat mama!

    Nama: Nurshafikah
    Fb: https://www.facebook.com/nur.shafikah.77

    ReplyDelete
  12. kak yuyu , i pun suka light n fresh . dah lama gila pkai . bau dia natural baghangg . hahaha . kulit lembut seperti baby . cheyywah .. yg paling penting dia tak melekit okay ! hehe dulu pkai enchanteur yg pink tp bau dia mengoda sgt .. hahaha .

    ReplyDelete
  13. Sy nak try Light & Fresh, sebab sy suka benda-benda yang menyegarkan badan selepas mandi. Losyen Enchaunter bukan sahaja wangi, tetapi eya dapat melembutkan kulit dan membuat kita berasa segar sepanjang hari :) Mama sy pun peminat tegar losyen lagi-lagi jenama Enchaunter. Benda wajib yang mesti ada di rumah. Bila tengok ja Enchaunter, mesti teringat kat mama! :D

    fb: https://www.facebook.com/nur.shafikah.77

    ReplyDelete
  14. maaf yuyu sy t'post 2 kali sebab heran knp x keluar komen tu, rupany kena tunggo approval lg..hihi :)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum yuyu. Syeeda nak try Firm and Repair. Musim kemarau ni kulit jadi kering tambah pulak bila kerja dalam suasana berhawa dingin ni.

    Nama : Nur Syahida
    fb :https://www.facebook.com/nur.qasseh.58

    ReplyDelete
  16. Losyen yang paling saya nak try sekali adalah Enchanteur Paris Firm & Repair!

    Sebab mestilah nak kulit lembut, halus yang penting untuk kekalkan KELEMBAPAN!!!
    Dah la bole pakai time nak tido, bangun tido, then bole bawak pegi ofis yang sejuk gile macam musim sejuk kat korea tu sebab aircond kan! aha..bau wangi plak tu,jimat perfume!
    kan da banyak kegunaan kat situ :')

    Nama : Nur Izzati Bt Mohd Yusof
    FB : Cahaya Izzati --
    https://www.facebook.com/izzatikhairil

    ReplyDelete
  17. ala..kak mesti dah terlepas.ramai sangat yang dah komen..tp, kak cuba..kak nak yang light & fresh.
    nama: siti sarah abdul wahab
    https://www.facebook.com/sitisarah abdulwahab

    ReplyDelete
  18. Hye yuyu..teringin sangat nak try All-in-one Whitening sebab ada SPF 24++, tak risau lagi bila keluar. =)
    Nama : Nur Syahirah Binti Bakarudin
    Fb : Sha Purple (https://www.facebook.com/shapurple)

    ReplyDelete
  19. ini pon tabiat sy jgk time zaman hingusan dulu..suka pakai losyen..weee :)

    ReplyDelete
  20. Salaam..Hi yuyu,
    Nak cuba yg Firm & Repair tu sebab tapak kaki kemainnn kasar lagi kat tumit kat tepi2 tu kulit kasar2 dah.. Dah jadi mak2 pun kena jaga jugak tapak kaki tumit tamau merekah2 malu..

    Nama : Anira Zainudin
    fb : Nina Zee

    ReplyDelete
  21. i would love to try Light and Fresh Body lotion bcs i'm huge fanatic of body lotion!

    selamanyaaaaa wajib pegi kampus pakai lotion and tak pernah tauuhu and try ada lotion for light and fresh, waaa kalau dapat mesti nanti setiapp hari makin fresh!

    selalunya produk echanter guna bedak ja , lotion belum penah :'(

    NUR AMALINA NADRI

    fb : Amalina Nadri

    ReplyDelete
  22. dalam kesemua tu saya nak cuba Firm & Repair sebab kulit kita jenis kering tahap terlampau walaupun guna losyen bagai. mana lh tau Firm & Repair boleh menyelesaikan masalah saya

    Nama : namia
    FB : mia.namiaa

    ReplyDelete
  23. Salam kak yuyu,

    Antara keempat-empat losyen itu, azwar teringin sangat nak try Light & Fresh. Nak bagi kulit azwar sentiasa segar sepanjang masa dan lembab gitu...hehehe

    Nama: Azwar Syuhada
    FB: https://www.facebook.com/azwar.syuhada

    ReplyDelete
  24. Dalam keempat empat losyen tu kita teringin sgt nk cuba firm & repair sbab kita ada masalah kulit kering terutamanya bahagian tapak kaki yang merekah dan pecah-pecah teruk...mana la tau losyen ni sesuai dgn kita.

    Nama : Normala
    FB : Normala Bt Jaip

    ReplyDelete
  25. Saya teringin sgt nk cuba losyen Firm & Repair sebab saya ada masalah kulit kering terutamanya di bhgn tangan dan tapak kaki...tapak kaki saya merekah dan pecah-pecah...saya harap losyen ini menjadi jln penyelesaian masalah saya ini.

    Nama : Normala
    FB : Normala Bt Jaip

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum puan yuyu.. :)

    ain teringin sangat nak try pakai yang firm n repair. kulit kaki merekah teruk. :((

    ReplyDelete
  27. Qila nak semua!!! Hihihi nak yang macam kak yuyu pakai ah senang hihi. Nak Light and Fresh sbb tahan lama eh kak yuyu? Hihi qila punya masalah selalu cepat bussuk hahaha so nak something yg long lasting :) and qila pernah try sekali je product enchanted ni ekeke. Thanks for sharing lah kak yuyu. Would love to try it out as soon as possible hehe

    Nama : Aqilah Azmi
    Fb : Facebook.com/keylazmi

    ReplyDelete
  28. Kak Eyza nak cuba Light & Fresh sebab bila lepas mandi n sapu losyen.. badan kita akan rasa Fresh dan lembut sangat.. Lgpun lepas mandi mestila kita nak wangi-wangi kan.. jenama Echanteur ni memang best.. sebelum ni akak suka sangat pakai Losyen dia yang Charming tu.. ni ada peluang.. nak try pulak la yang baru...

    nama : Norafiza Binti Abu Bakar
    FB : Norafiza Abu Bakar

    ReplyDelete
  29. i nak try losyen firm & repair sebab kulit kaki iolls kasar gila bak ang! macam tekstur simen yang kasar tu macam tulah tapak kaki iolls. sampai husband pun perli nie tapak kaki ke apa? T__T

    nama : norlizan bt abd rahman
    FB: Facebook.com/ezan.abdrahman

    ReplyDelete
  30. sweetnya mom to be.... take care ur baby n u too sis yuyu... :)

    ReplyDelete
  31. salam kak yuyu:)
    kita bdua ad tabiat sama laaa:)..yeay! give me 5 ckt.ececeehh~
    nk sgt try LIGHT&FRESH tu..hrp2 k.yuyu sudi share ngn kita satu.:)

    nama: ezzra ezani
    fb: https://www.facebook.com/syezza.awina

    ReplyDelete
  32. salam kak yuyu:)
    kita bdua ad tabiat sama laaa:)..yeay! give me 5 ckt.ececeehh~
    nk sgt try LIGHT&FRESH tu..hrp2 k.yuyu sudi share ngn kita satu.:)

    nama: ezzra ezani
    fb: https://www.facebook.com/syezza.awina

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum yuyu...wanie suka sangat bau Light & Fresh sebab bau die best sangat. Bau dia pun kekal lama. Lotion dia pun tak melekit dan cepat meresap dalam kulit kita. Lotion ini juga boleh ganti minyak wangi gak. Kadang-kadang wanie sapu lotion ini kat baju jika lupa pakai minyak wangi sebab lotion ini sentiasa ada bersama. Baunya yang lembut dan wangi itu kadang-kadang boleh memikat hati suami. Suami akan bertambah sayang kat kita jika kita sentiasa berbau harumkan. :-)

    nama : Noor Hazwani Binti Yahya
    FB : wanie_pudien

    tq.

    ReplyDelete
  34. Saya paling nak sangat try Triple Whitening Body Lotion sebab nak baiki kulit tangan saya yang gelap dan kering kerana terdedah dengan matahari semasa menunggang motosikal setiap hari.

    Nama: Erliyani Abdul Hak
    Facebook : https://www.facebook.com/erliyani.hak

    ReplyDelete
  35. Rietta pown suka white and fresh....sebab rietta suka baw segar yg mcm lepas mandi.....

    Nama : Henrietta Jose....
    FB : maaf larr xde ac...

    ReplyDelete
  36. dah lama tak pakai losyen..malas nak tenyeh..hehe..

    ReplyDelete
  37. dah lama tak pakai losyen..malas nak tenyeh..hehe..

    ReplyDelete
  38. Light & Fresh. Since my job is smething that always make me rushing, so I always sweaty n a bit uncomfortable sometimes to meet a client.But like serious I love something that fragrant and fresh. So since using this Echaunteur Light & Fresh at least I'm always confident n feel fresh evry day no matter in anyway .Already love it btw

    nama : Durratun Bahirah Noorhaizad
    FB : already deactive that one sorry  

    ReplyDelete
  39. Hamekaww.. tejut kita tengok berlambakan komen... salu banyak, tapi ni kaw2 banyaknya!!! nak masuk jugak boleh? Saya lelaki tapi kulit gelap,, tapi sesuai dengan produk wanita.. lahhh..gitu pulaks? lantak...

    Okay... nama produk eh huurrmmm... saya nak!!! *main mintak je..kuangajo! saya nak All-In-One Whitening tu!!! rasa cam best je, tengok-tengok nanti, saya putih cam Yuyu!!! hahahhaa..

    Nama : Akmal bin Razlan
    FB : https://www.facebook.com/QemallKiut

    *dah.. fb dah kiut dah, nak putih lak!!!!.. please yuyu... hahahha

    ReplyDelete
  40. Hye kak yuyu, selain losyen enchanteur ni, akak boleh try losyen johnson baby yg scha alyahya jadi duta tu. Saya dah try mmg losyen tu lembapkan tangan. Rasa dingin tangan lepas pakai tu :D

    Taufiq singgah sini ye :) Jemput singgah blog Taufiq awksweetgitu.blogspot.com :) Support each other =)

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. Assalammualaikum Pn.Yuyu..

    Macam best kan rasa panggil Pn. Yuyu. Saya ni memang jenis yang guna losyen 24 jam. Dalam beg setiap masa kena ada sebab tangan cepat kering.
    So, saya nak sangat try guna Firm & Repair sebab kerja dalam office yang 9 jam pasang air-cond cepat je kulit ni kering.
    Lepaih tu mula la ambik wet tissue lap2 tangan sampai tisu tu kering.
    So nak try pakai dan tengok hasilnya. Btw bau Enchanteur yg baru ni memang ohsem!

    Nama: Nur Izzan Nadhirah
    Fb: Dira Zainal

    notakaki: sorry post 2 kali lupa letak nama & fb

    ReplyDelete
  43. x pernah try...tp nak cuba light & fresh dan juga All in one Whitening..konon bajet boleh seputih Yuyu pasni..hehe
    https://www.facebook.com/ogosh

    ReplyDelete
  44. All-in-one Whitening SPF 24+++

    sebab kulit tangan kita senang sangat gelap even tak berjemur dekat matahari sangat pun.
    tapi dengan cuaca yang terik sekarang nih setiap kali keluar rumah memang wajib pakai lotion yang ada SPF (so far muka je pakai creme SPF tangan tak pakai lotion apa pun)
    kulit kaki boleh cover lagi dengan pakai stokin.
    huu.
    mudah mudahan lotion Enchanteur All-in-one Whitening SPF 24+++ boleh bantu masalah kita.
    aamiin.
    :')~

    NAMA : FATIN AFIQAH MOHD ARDANI
    FB : iqah honeybunch

    ReplyDelete
  45. All-in-one Whitening SPF 24+++

    sebab kulit tangan kita cepat sangat jadi gelap.
    lagipun sekarang cuaca terik memang wajib pakai creme/lotion yang ada SPF bila keluar rumah
    (so far muka je pakai creme tangan tak pakai lotion apa pun)
    huu.
    kulit kaki boleh cover lagi dengan stokin.
    mudah mudahan lotion All-in-one Whitening SPF 24+++ boleh bantu kulit kita jadi cerah semula.
    aamiin.
    :')~

    FATIN AFIQAH MOHD ARDANI
    iqah honeybunch

    ReplyDelete
  46. NAK YG YUYU PEGANG TU MACAM EXTRA BEST . LIGHT & FRESH . SEBAB NAK WANGI PADU PADU TAK PAYAH MANDI . HAHA !


    Nama Penuh : Erra Fazleen
    Fb : Alyn Adnan ( https://www.facebook.com/alyn.arora )

    ReplyDelete
  47. best, best nak try yang All in sebab kulit kering dek cuaca panas sekarang.
    yang penting baunya yang harum dan wangi.

    nama : hasnidar bt ramly
    FB: hasnidar ramly

    ReplyDelete
  48. Zai paling teruja nak cuba losyen Firm & Repair sebabnya losyen ni lah yang paling sesuai untuk masalh kulit kering Zai terutamanya dekat bahagian kaki. Macam kaki org tua dah,ish malulah :(

    Nama: Nur Zainatul Fekehah Bt Abu Bakar
    FB: Zainatul Abu Bakar

    ReplyDelete
  49. Hi Yuyu.. Rasa happy la tengo Yuyu selalu update blog sekarang. Rindu Yuyu selama ni tau. Excited bila ada entry baru. (^-^)
    Hmmm.. Sy mau try yang Light & Fresh sebab sy suka bau2 baru lepas mandi ni. Lembut jak kan..
    Nama Penuh: Phyllicia Sandra Robert
    FB: https://www.facebook.com/phylliciasandra.robert

    ReplyDelete
  50. Nak sgtttymtt losyen TRIPLE WHITENING tuh sebab nak sekatakan semula kulit tgn yang dh berbelang mcm zebra gara gara berjemur tgh panas nak cari remis punya pasal selain dri bau yg harum dan wangi seantero duniaaa..

    Nama : Mimi Azirah binti Kamaruzzaman
    FB : Mimi Azirah

    ReplyDelete
  51. kalau ada peluang,saya nak cuba All-in-one Whitening body serum sebab saya tak pernah pergi Paris.so dapat peluang guna produk Enchanteur Paris pun dah cukup =)
    Adios!

    Nama : Nur Adriana
    Fb : https://www.facebook.com/tihany.liana
    Emel : diyaariana@yahoo.com

    ReplyDelete
  52. nak losyen TRIPLE WHITENING. nak losyen TRIPLE WHITENING. nak losyen TRIPLE WHITENING sbb nk putih macam YUYU ZULAIKA HEHE :)

    Nama : Nurul Amirah Binti Aziz
    Fb :https://www.facebook.com/mia.aziz.16

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum kak yuyu. Sblum tu congrats mother to be :) Okay. Sy 17 thun & sy teringin nk pakai All-in-one Whitening. Sbb ye laa kan as pljar sklh yg bnyak aktiviti luar nk jgak ada prlindungan untk kulit kan.hehehe sy dh cuba light & fresh. Best! And now tringin nk try All-in-one Whitening plak.

    Nama : Ili Afina Abd Wahi
    FB : Ili Wahi

    ReplyDelete
  54. teringin benar nak terasa segar selepas mandi jadi haruslah pilih Light & Fresh. Kalau dah segar haruslah nakkan kulit sekata kan jadi akak nakkan Triple Whitening. Moga ada rezeki nak cuba kedua-duanya

    junaidah mohit
    ajumohit1@gmail.com
    https://www.facebook.com/ajumohit

    ReplyDelete
  55. Saya nak try Triple Whitening sebab kulit saya sellau kering.Dari kecik lagi kering,selalu pakai macam-macam losyen tapi semuanya sama je.Bila baca blog Kak Yuyu saya teringin sangat nak cuba losyen ni.Mana tahu kulit saya jadi lembab bila guna losyen ni. :)

    Adibah Liyana
    amir_liyana@yahoo.com
    https://www.facebook.com/liyana.yana.52

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)