HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, May 17, 2013

Ratu Segala Buah dan Khasiat.

Assalamualaikum

rata rata manusia kalau tanya spontan sekalipun apakah Raja segala buah, kau mesti jawab Durian. Duri duri beliau sumpah persis Lan Todak, cukup menampakkan ia sebagai Raja. tapi, tahukah anda, Manggis pula dikenali sebagai Ratu Buah-Buahan.

Manggis dinobatkan sebagai "Ratu" atas dasar beliau mempunyai banyak kebaikan dalam kecantikan. kuasa 40 kali ganda anti-oksida (Xanthone) yang tak dapat disangkal lagi. kuasa tersebut adalah jauh jauh jauhhhhh lagi bagus dari Vitamic C dan E.

ni la benefit yang telah menominatedkan beliau dalam award buah buahan. Alhamdulillah. berkat usaha memberi kebaikan secara hamagadnya, beliau menang tanpa bertanding. gituuuu.

dulu zaman muda mudi, atok ada la tanam sekor pokok Manggis, kebaikan beliau tak sempat disedut oleh manusia lain seperti emak, adik, juga atok yang menanam pokok itu sendiri, sebab, Yuyu Zulaikha lah manusia yang selalu nangis kalau orang lain makan buah Manggis tersebut.

tskk. sadisnya zaman kanak kanak yuyu. tamak nauuu. T_T

bila dah besar, menjadi fanatik Manggis, tak pernah pupus. lagi lagi bila study sendiri pasal benefit kandungan buah tu sendiri. sekarang, bila ada product berasaskan ekstrak semulajadi dari Manggis. apa yang expect yuyu akan buat? takkan la tak cuba kan.

SAFI, sekarang ni ada pencuci muka dengan sari susu Manggis. boleh bayang tak macam mana bagusnya pencuci tu. sampai guna beberapa kali sehari pun, tetap kulit jadi lembab. yang penting, Halal :')

sekali nak cuci muka, selalu layan bau Manggis. tekanan emosi pulak masa tu, kang terus makan kangg.


mari buat sedikit eksperimen, baru la tahu bagus ke tak:

Sebelum                                                                              Selepas

beza kan sebelum dan selepas. yang sebelum tu, dahi hidung semua dah boleh buat cermin. over tau minyak dia. yang selepas nampak lebih lembab  dan segar kan? huh!

tapi kalau amalkan mendealah ni setiap dua kali sehari, nampak la kesannya mencerah dan melembab tu. tak make up dah pun, tetap kulit nampak lebih segar. 50ml RM5.90, 100ml RM9.90. memang mampu sangat la nak beli. murah melampau.

gambar dari instagram.com/yuyuzulaikha . tanpa filter. lepas seminggu guna Safi Manggis ni. kira orait le kann. nak riak pun ada juga sekarang. -.-' okay pengsan. pipi selambak tepek satu belog.

kalau jumpa di mana mana farmasi atau supermarket, jangan la segan silu untuk turut beli tau. memang bagus pencuci ni, sebab tu la sampai buat entry baq hang. semoga Safi sari susu Manggis mendapat tempat di hati 1Malaysia. cececeyyyy.

untuk info tambahan pasal pencuci ni, boleh try check Page Safi (  www.facebook.com/#!/SAFI.MY ) atau website Safi sendiri ( www.safi.com.my/  ). Selamat menjadi lebih cantik!

terima kasih sudi baca :) 

48 comments:

  1. nak try la^^,macam best je.bau manggis plak tu.hehee.XD

    ReplyDelete
  2. selama ni asyik tengok je dekat mall tapi tak confident nak membeli. hihi nak try lah lepas ni.

    ReplyDelete
  3. saya guna safi jugak. safi perfect 10. okay jugak :)

    ReplyDelete
  4. Pernah guna safi, tapi dulu :)

    ReplyDelete
  5. macam best lak.. tapi tengah guna clinelle.. baru lagi,, mybe next time. suke manggis tapi sush dah nak dapat sekarang,, sob3

    ReplyDelete
  6. oh baru ye...manggis pulak..mlgnya kulit sy tak serasi dgn safi..tskk

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya jugak tak sesuai dengan safi. -.-"
      harga berpatutan kot

      Delete
  7. Ingat kan nak cerita pasal durian tadi yuyu... heee...
    Rupa-rupanya tentang safi manggis. :)

    ReplyDelete
  8. oh my bestnyeeeee ade manggis lagi tu, ramai blogger kata bagus, unfortunately...saya punye kulit muke tak sesuai pakai :'( sobssss

    ReplyDelete
  9. Owhh, Kak Yuyu pengguna Safi rupanya, orang pengguna Garnier.. :)

    ReplyDelete
  10. safi mmg best. terbaik! murah, tp bagus!

    ReplyDelete
  11. bau manggis mcm mn ye. tak ingat la.. hehee :)

    ReplyDelete
  12. la.tak jumpe lak tadi safi yg manggis,beli yang gamat je.huhu.eh,selendang yg yuyu pakai tu beli kt ne?

    ReplyDelete
  13. lah.ade ke.baru beli safi gamat.huhu.eh.selndnag yg yuyu pakai tu beli kat ne?

    ReplyDelete
  14. buah manggis memang banyak khasiat....

    #Mcm model dah....

    My recent post : Formula Kejayaan - Artwork & Quotes

    ReplyDelete
  15. dulu dah guna safi. tapi terliur tgk iklan grnier pakai garnier pulak. ni nak kena guna safi balik ni :D

    ReplyDelete
  16. sebagai seorang peminat tegar safi..harus cuba ni..ehehe..

    ReplyDelete
  17. alaaa tomey nya muka yuyu ehehhe

    ReplyDelete
  18. nak try lah guna . sambil pakai sambil makan. hehe

    ReplyDelete
  19. aik,gmbr sebelah colour lain-lain. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dinding pon b'tukar jd cerah bila guna safi manggis ni..hehe

      Delete
  20. macam best je, tp skrg dah guna produk safi jugak. hehe

    ReplyDelete
  21. Thankssss a lot yuyu sebab share about this product, saya baru try je ni, dan rasa sangat selesaaaa

    ReplyDelete
  22. Macam best je . nak try jugak la thanks sis ! btw kalo sudi jenguk2 lah blog sy yg tak seberape nieh http://yongatira.blogspot.com/ .

    ReplyDelete
  23. wauu....tersa nk beli pulak..sekarang ni tengh mncri produk yg baru untuk kulit..

    ReplyDelete
  24. Safi menawan keluarga bahagia.. #eh

    ReplyDelete
  25. wahh ada sari pti mnggis pula sekrng.. ^_^

    ReplyDelete
  26. tgk entry nie teringat plak pernah tergosok gigi guna pencuci muka...masa tu mamai bgn tido. haha

    ReplyDelete
  27. manggis febereto ! tapi safi x ngam dgn kulit muka T_T

    ReplyDelete
  28. wa yuyu peminat manggis ke
    macam akak gak la
    umah mak mentua de pokok manggis lagi den suke huhuhuhuhu
    yuyu kalu sudi singgah umah akak ye
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. macam boleh cuba jer.. menarik..

    ReplyDelete
  30. itam-itam si tampuk manggis..walopon itam, black sweet :D

    ReplyDelete
  31. itam-itam si tampuk manggis..walopon itam, dipandang manis. black sweet katakan :D

    ReplyDelete
  32. Wah berseri-seri muka kak yuyu.. Menawan :)

    ReplyDelete
  33. salam

    yuyu, ada paraben tak dalam produk ni? orang kata cosmetic banayk pakai paraben. which is effective to beautify ourselves, tp once kite stop using the product, nnt kulit cepat ageing.

    serius tak tahu product ni ada tak?

    ReplyDelete
  34. ada paraben tak produk ni?

    ReplyDelete
  35. hmmm..mice product sebab bau manggis best and sure antioksida yang tinggi..

    ReplyDelete
  36. Terserlah kecerahan dan kelembapannya. ehehehe :D

    ReplyDelete
  37. tetiba teringin nak makan manggis...

    ReplyDelete
  38. Sesuai utk muka berminyak tak??

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)