Friday, February 15, 2013

Suudzon.

Assalamualaikum

yuyu antara jenis manusia yang dalam kelompok bila dah buat keputusan, lepas tu was-was syak wasangka dengan diri sendiri, salah ke betul ke buat aku buat benda ni. Suudzon dengan diri sampai kadang tukar keputusan dua tiga empat lima enam tujuh kali. ni tahap parah dah.

tapi tu dulu la. masa zaman jahiliah dulu-dulu. mungkin juga faktor posisi tidur kot. tidur mengiring menunjukkan rasa diri sendiri insecure. okay tipu. takde kena mengena.

sampai satu masa, masa nak pilih tempat belajar. dah accept satu tempat, tetiba rasa macam buat dosa besar pulak pilih tempat tu. Ya ALLAH, dah besar besar pun aku ada masalah berontak dengan jawapann diri sendiri. orang mesti rasa tu benda, eleh kecik toek tu je, siap nak tulis kat belog, tapi kau tahu ke apa rentetan Suudzon sangat dengan keputusan diri sendiri.

contohnya : nangis setiap masa sebab tak sambung di UIA. lepas tu tak lalu makan, lepas tu badan turun berat. lepas tu ada pulak masalah self confident. lepas tu try makan banyak pun tak naik naik. lepas tu salahkan mak masak makanan tak berkhasiat. lepas tu emak sentap. -.-'

dan, bila dah sesi pembelajaran selepas tolak untuk terus di UIA semakin normal macam pelajar lain, yuyu mula rasa yang yuyu tak boleh ikut cakap hati nak buat apa kau buat. 

tapi apa yang kita nak buat, terutama keputusan melibatkan masa depan atau nyawa atau laki bini, eceh, kita mestilah bergantung pada ALLAH. InsyaALLAH, bila kita bergantung pada ALLAH, dan kita percaya, walaupun sepatutnya kita percaya satu satunya kekuasaan ALLAH, ALLAH takkan biarkan kita dengan keputusan yang salah. 

yuyu berdiri atas pelamin pun tak sama tinggi lagi T_T

sampaikan nak bertunang baru baru ni, walaupun yuyu cuma kenal dengan tunang yuyu dalam dua bulan, terus bertunang, dan buat keputusan untuk kawen tak lama lagi. masa konon konon nak "zeriouss relationship" tu,  yuyu macam was was. boleh ke dengan laki ni. dah macam ape dah dia tu. -.-'

tapi, yuyu yakin dengan ALLAH. lagi-lagi bila kita buat benda baik. nak bina masjid khonnn *kan versi ada idqham maal qunnah*. sampai sekarang, Alhamdulillah. ada saja masalah sebelum nak ke sesi lebih zerious tu. tapi di sebalik tu, mesti ada pertolongan dari Dia. :)

lagi lah orang muda macam ai ni. belajar pun tak habis lagi, tapi gatal dah. okay, tu kata sanak sedara yang tak bagi sokongan padu. tskk T_T lepas tu, hari demi hari ada saja idea dan rezeki. buka bisnes sendiri la *sebab tu ada With Love, Yuyu Zulaikha*, ada pula yang nak sponsor itu ini untuk majlis nanti la. ada pulak plan A, plan B la bagai.

Alhamdulillah. percaya ni. bila kita bergantung dengan ALLAH, kita ada masalah sebesar mana pun nanti, kita takkan rasa sorang saja untuk selesai masalah, sebab kita ada juga Dia. Dia Pencipta kita,  Dia tahu, apa kelemahan kita, Dia tahu untuk kuatkan kita.


amalkan

p/s : Suudzon adalah kata lawan buat Husnuzon. contoh ayat : ehh kau ni Tipah, tak baik tau kau  cakap aku riak takkabbur buat entry ni. Suudzon sangat. -.-'

terima kasih sudi baca :)

142 comments:

  1. alhamdulilah... tahniah rakan sebaya

    ReplyDelete
  2. owh bru kenal ke? xpelah moga diberkati segalanya :-)

    ReplyDelete
  3. fyna pun macam tue juga. bila dah but keputusan ragu-ragu sendiri. tetapi sekarang bila meningkat dewasa dan berpijak pada kaki sendiri, semakin matang membuat keputusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya macam semua orang pun pernah jadi je :D

      Delete
  4. tahniah comel.. semoga dipermudahkan keakhirnya.. dan kekal smpai nafaz terakhir..

    ReplyDelete
  5. comel kak yuyu abang onejet pun hensemm ni kali kedua Ika tengok gamba kak yuyu dan abang onejet mwhahahahah

    ReplyDelete
  6. tahniah comel.. semoga dipermudahkan hingga keakhirnya dan berkekalan ke akhir usia..

    ReplyDelete
  7. tahniah yuyu..haa yuyu kawen dari eka..heeee

    ReplyDelete
  8. tahniah cik yuyu.. sama padan. moga dpermudahkn mendirikan masjid. yakin ketentuan Allah.. Hussnudzzon..

    ReplyDelete
  9. insyaAllah yuyu..Allah dah tetapkan jodoh kita.. semoga segalam urusan mendatang dipemrudahkan oleh-Nya :)

    ReplyDelete
  10. comel mcm iwan af5

    ReplyDelete
  11. baru nak tanya suudzon tu apa..sib baek kat ps dah terangkan..

    insyaAllah..perkara yg baik Allah akan permudahkan jalan..

    manis 2-2..sesuai..semoga berkekalan..

    ReplyDelete
  12. betol..yakin dengan Allah..itu yg terbek=)

    ReplyDelete
  13. tahniah Nurul. semoga selamat diijabkabulkan menjadi suami isteri yg sah.

    p/s: ada baiknya seblm keraguan datang melanda..minta pertolongan Allah terlebih dahulu menerusi solat hajat dan solat istikarah. In shaa Allah. Allah akan beri jawapan yg terbaik.

    ReplyDelete
  14. semoga mudah segla perjalanan Yui....btul..byk dugaan..mmg Allah jualah tmpt utk mengadu dan bergantung segalanya...

    ReplyDelete
  15. hi yuyu,

    kalau yuyu rasa macam sering rasa berbelah bahagi, istikharahlah.. insyaAllah Dia beri petunjuk.. :)

    ReplyDelete
  16. yup. betol dear Yuyu.. Kena Yakin dengan apa ketentuan ALLAH. Insyaallah itu yang terbaek. kita pon kenal setahun je dengan hubby.. teros kawen. kalau niat kita baik Allah pasti kan permudahkan jalannya. :)

    ReplyDelete
  17. Tahniah yuyu...semoga itu adalah pilihan yg terbaik buat yuyu :)

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah..kptusan yang bagus skli.In Shaa Allah..lau niat kite baik,Allah akan permudahkan segala urusan kite.btw..congret sis..one more thing,da xley syak wasangka da dgn kptusan yg kite buat owkay..hehe

    ReplyDelete
  19. same laa kite yuyu..
    efa pun sentiasa was was..
    kalau dh wat keputusan tu mule la fikir2 blk..
    betul ke tak..betul ke tak..huhu

    neway,semoga yuyu n laki mase depan
    kekal bahagia selamanya..aminn :)

    http://efagurlz.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. same laa kite yuyu..
    efa pun sentiasa was was..
    kalau dh wat keputusan tu mule la fikir2 blk..
    betul ke tak..betul ke tak..huhu

    neway,semoga yuyu n laki mase depan
    kekal bahagia selamanya..aminn :)

    http://efagurlz.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Tahniah yuyu. Sama cantik sama padan ♥

    ReplyDelete
  22. Wah yuyu !! Sama padan :) TAHNIAH :)

    ReplyDelete
  23. betul tu akak ! thanks ingatkan diri ini .. ! tahniah jugak buat akak and cik tunang .. ! cepat2 nikah tau .. ! :')

    ReplyDelete
  24. comel adk akk ni :) congratz yuyu :)

    ReplyDelete
  25. ensem la abang onejet! haha bole la panggil ballad for layla perform mase kawen nanti! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha. kompang nak letak mana?

      Delete
    2. takpayah kompang. guna drum double pedal je, baru rare! haha :p

      Delete
    3. kompang ganti dengan breakdown je la. best ape :p

      Delete
    4. Haha cantik la! siap ada moshing & headbang lagi kat depan pengantin! xD

      Delete
  26. sama la... saya dengan tunang saya pun kenal tak lama.. dalam 2, 3 bulan macam tu. then rancang nk bertunang. insyaAllah kalau di izinkan oleh-Nya kami akan berkahwin tahun ni juga..


    all the best yuyu. semoga semuanya berjalan dengan lancar.. aminnnnn :)

    ReplyDelete
  27. congrats dik yuyu :) ensem tunang dik yuyu tu :)

    ReplyDelete
  28. tahniah!
    sama padan.
    semoga bahagia n kekal hingga ke syurga :D

    ReplyDelete
  29. rasanya semua org ada perasaan mcm tu kak yuyu.. bila dah buat kputusan pastu pikir balik, eh betul ke kputusan aku nih.. mcm x yakin je kan.. tp org skeliling akan bntu kita trmasuk Dia.. in shaa Allah.. =)

    suweeettt..>.<
    teheee~

    ReplyDelete
  30. rasanya semua org ada perasaan mcm tu kak yuyu.. bila dah buat kputusan pastu pikir balik, eh betul ke kputusan aku nih.. mcm x yakin je kan.. tp org skeliling akan bntu kita trmasuk Dia.. in shaa Allah.. =)

    suweeettt..>.<
    teheee~

    ReplyDelete
  31. ITU NAMANYA KITA SEBAGAI MANUSIA HANYA MAMPU MERANCANG,ALLAH JUA YG TENTUKAN..ALLAH TAU APA YG TERBAIK UTK SETIAP HAMBANYA..TAWAKAL DAN DOA BYK2 K..

    ehem..ehem..encem en.tunang..piwittt..^_^

    ReplyDelete
  32. takpe yuyu. mula2 mmg rasa xkonfiden dgn pilihan kita pastu Allah akan bagi petunjuk.bagi ketenangan utk buat keputusan, bagi kekuatan dan sebagainya. tahniah buat yuyu.

    ReplyDelete
  33. be strong yuyu..dugaan nak kawen mmg byk ..ai pun terkena mse nak kawen dulu even da abis belajar, baru keje pun ada cakap2 "ai ni sibuk nak kawen sedangkan makabah belum sempat rasa duit poket kita tu.."
    btw..tahniah yuyu,semoga diberkati Allah selalu.amin

    ReplyDelete
  34. insyallah yakin dgn ketentuan allah.. qunfayaqun jika apa yg dikehendakinya.. dia lebih mengetahui.. congrate sis :)

    ReplyDelete
  35. insyaAllah yuyu, sy pon kenal tunang xsampai setahun dah amek keputusan utk kahwin..Allah akan permudahkan perkara yg baik2 ni.. =)

    ReplyDelete
  36. takpe.. janji duduk sama tinggi, :) barakallah for you

    ReplyDelete
  37. tahniah kak yuyuuu tak lama lagi boleh makan nasi minyak. hihi

    ReplyDelete
  38. same cantik..same padan..cute sungguh..

    ReplyDelete
  39. takpe yuyu. walaupun baru kenal 2 bulan....lepas kahwin boleh kenal lebih mendalam. bercinta lama pun tak elok. macam namee ni wait dekat 7 tahun baru diijabkabulkan. benda elok selalu Allah akan tolong permudahkan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tskk.. kann. saya ni kena selami jiwa masing masing dulu. eceh :p

      Delete
  40. tahniah kak yuyu. kak yuyu kan kuat :)

    ReplyDelete
  41. wahhhh gituuuu.. jangan lupe jemput tauuu makan nasi minyak yuyu n onejet nnt.hihi. kite nak sponsor jugak yuyu.. blh??

    ReplyDelete
  42. Tahniah yuyu..semoga bahagia selamanya dan dimurahkan rezeki... amin :)

    ReplyDelete
  43. tahniah yuyu.. semoga bahagia dan dimurahkan rezeki lagi..amin :)

    ReplyDelete
  44. bagai pinang dibelah dua. sepadan ! :)
    semoga berkekalan. in shaa Allah.

    ReplyDelete
  45. Tahniah yuyu :)
    bagai pinang dibelah dua..

    ReplyDelete
  46. tahniah yuyu.. kalau i decided nak bertunang masa study ni, for sure my mom pancung kepala i... sob3~ May Allah bless both of you.. =)

    ReplyDelete
  47. InsyaAllah. keyakinan itu datang dari Allah :) Allah yang yakin kan kak yuyu dialah lelaki utk kak yuyu. tahniah yea :) Mya doakan semoga berkekalan hingga jinjang pelamin. Jemput taw :D haaha

    ReplyDelete
  48. Comel, sama padan
    :)
    wishing u all the best utk majlis nanti
    amin

    ReplyDelete
  49. tahniah yuyu...semoga berkekalan still jannah!

    ReplyDelete
  50. Omg , 2 bulan yuyu ?!.. macammane boleh jadik tu? sharelah share lah

    ReplyDelete
  51. moga bahagia akhir hayat....sama chantek sama padan....gasak la apa org nak kata...asal yuyu xbuat salah kan....

    ReplyDelete
  52. tahniah adik yuyu cyg! semoga segala urusan utk ke 'zerious relationship' tu dipermudahkan...amin~ :)

    ReplyDelete
  53. weee.. tak sabar nak tunggu kak yuyu kawen.. :D

    ReplyDelete
  54. yeayy..akhirnya yuyu tunjuk juga gambar jejaka yg berjaya menambat hati yuyu tu..akak ni sekarang jarang dah update blog cik betty tu..bizi dgn bisnes online mcm yuyu jugak hihi..tp akk tetap baca blog yuyu silent-silent jer..


    tp yuyu masih hutang entri mcm mana boleh kenal dgn encik tunang tu hihi..akak dh lama tunggu ni

    *nk puji sikit..hemsem tunang yuyu..sepadan dgn yuyu yg comel hikhik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu. akak rajinkan lah diri menaip belog akak. macam mana nak hidupkan budaya membaca kalau tak update entry. :P

      bab tu, nanti je la bila dah kawen je., baru saya update ^^

      Delete
  55. yakinlah dengan Allah, insya Allah, semoga berbahagia sampai ke jannah!

    ReplyDelete
  56. tahniah yuyu...akak pun kenal tunang akak sebulan je..trus mak dia dtg merisik..time tuh kami tak pernah jumpa lagi pun..... kena Husnuzon dgn ALLAH jugak... =)

    ReplyDelete
  57. maksud tersirat berlapis-lapis kat part p/s tu

    ReplyDelete
  58. insyaAllah dipermudahkan segalanya. Dia tetap setia untuk hambanya :)

    ReplyDelete
  59. yuyu, kalau ade yg ta setuju tu tape. asalkan kite tawu ape yg kite buat. mcm kite pun, bakal kawen jugak, baru m'hampiri 21 & masih bljr ^^

    ReplyDelete
  60. setia sampai hujung nyawa ye sis yuyu bile dah kawen. insyaallah ;)

    ReplyDelete
  61. Finaly dpt juga tengok muka Onejet yuyu nie..hihi

    ReplyDelete
  62. nmpak muka mcm sama.. tahniah yuyu.. :D

    ReplyDelete
  63. masyaAllah, hensemnyaa tunang kak yuyu.. serius sesuai dengan kak yuyu.. apapun, ena harap ini yang terbaik untuk kehidupan kak yuyu.. May Allah bless ur life

    ReplyDelete
  64. honestly x baca pon apa yang yuyu tulis kalini...sy just scroll utk tgk gamba encik tunang je hehehehehe..mane lagi gambar???hensemnyeee hehehehehe

    ReplyDelete
  65. Aw sama padan! teehee. Congrats kak Yuyu! :)

    ReplyDelete
  66. mcm ada iras je akak dgn tunang. .waaahhh semoga bahagia dan kekal hingga jannah. .medoakan yg terbaik utk akak berdua. . <3

    ReplyDelete
  67. yuyu, tak kisah tinggi atau rendah yg penting baik, jujur dan ikhlas. suka tengok yuyu dgn tunang. sepadan sangat. semoga kekal hingga hujung nyawa. AMIN. :)

    ReplyDelete
  68. Wahh kak Yuyu dah bertunang! Tahniah sista! May Allah bless both of u! :)

    ReplyDelete
  69. LAMANYA TAK BERBLOGGING.KAK YUYU! BARU TAU KAK YUYU DAH BERTUNANG.SOBS.CONGRATULATIONS.SEMOGA KEKAL SAMPAI SYURGA.JADI BAKAL ISTERI YG SOLEHAH.AMIN.HEHE

    ReplyDelete
  70. Yuyu..
    Tahniah..
    Ketinggian tak penting...okay!
    Btw, sama cantik sama padan!

    ReplyDelete
  71. hensemnyaaaaaaaaaaaaaa.. haha..
    semoga jodoh berpanjangan.. ameen.

    ReplyDelete
  72. Selalu doa yang terbaik untuk Yuyu.Moga kekal ke akhir hayat ye Dik!

    ReplyDelete
  73. Masa kenal tu baru jadi cover girl Dara.com ke sebelum yuyu? Promote sket ye dara.com. Hihi..akk dulu, lg best. Kenal kol 3pm, mlm tu bapa hubby terus call bapa akk, katanya nak melamar. Alhamdulillah, dah 7 tahun usia perkahwinan kami.- kak ida

    ReplyDelete
  74. whoaa untunglah kak yuyu tapi siapa abang onejet tu akak yuyu? apapun kena percayakan Allah. Allah takkan biar kita sorang-2 dgn masalah kita. kan semua masalah ada penyelesaiannya. semoga bahagia kak yuyu!

    ReplyDelete
  75. Ya, percaya pada Allah, percaya pada qada' dan qadar. segalanya telah ditentukan. memang apa yng kita nak selalu tak dapat tapi Allah bg apa yang kita perlu. semoga kak Yuyu lebih confident lepasni :) Semoga cepat nikah dengan tunang , dah lama tak makan nasi minyak . eh ? hehehehe semoga bahagia kak. Jemput tau =B

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah, absolutely. perfect yr statement :) jemput kami ni jgk time wedding yuyu heeee <3

      Delete
  76. yeah, jgn dengar sgt apa org kata. hidup kita, kita yg handle dgn bantuan Allah :) semoga allah permudahkan segala urusan Yuyu zulaikha yg ohsemmm lagi omeiii angattt ini. hehe :)

    ReplyDelete
  77. semoga dpermudah urusan yuyu =) jangan peduli orang kata apa.... yuyu ohsemmm dan comel !! and congrates for your engagement =)

    eh...ade yang cari baju tak? ehehehe
    http://wwww.miyahshop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  78. Tahniah Yuyu,

    Hehe first time komen kat blog yuyu, k.ila org langkawi jgk;)
    Yuyu Langkawi kat mana? nnt kawen jgn lupa jemput tau;)

    ReplyDelete
  79. Insya Allah semuanya baik2 saje..
    Allah ada..

    ReplyDelete
  80. wahh kenal 2buln je yuyu?
    InsyaAllah..andai itu tkdirnya.. =)
    DIA tahu yg tbaik utk kita..bnykkan doa n tawakal ^_^

    ReplyDelete
  81. Tahniah dah bertunang. Moga dipermudahkan segala urusan walimatul 'urus Yuyu :)Done follow

    ReplyDelete
  82. Akhirnya dapat tgk tunang Kak Yuyu. Mashaa Allah sama cantik sama padan. Saya doa kalian bahagia dan disatukan Allah dunia akhirat.

    P/s: Kak Yuyu comel! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. SubhanaALLAH. terima kasih hanis. doakan yang terbaik. InsyaALLAH, hanis pun dapat barakah doa yang baik tu :)

      Delete
  83. yuyu, zuha tengok dah sama padan, tapi yuyu mesti tahu hati budinya kan, apa pun buatlah sembahyang ishtikorah k, best of luck

    ReplyDelete
  84. Jika kita menggantungkan harapan pada sesama makhluk, siap-siaplah untuk kecewa. Tapi jika bergantung hanya kepada ALLOH SWT, sudah pasti akan bahagia.

    Tahniah untuk Yuyu Zulaikha

    ReplyDelete
  85. tahniah yuyu zulaikha... dah bertunang n x lama nak kawen kan. semoga segala urusan dipermudahkan. =)

    ReplyDelete
  86. tahniah!!!...
    sama cantik sama padan..tak sama tingi tak ape.. :)
    Set penyusuan shaklee !!!

    ReplyDelete
  87. eh org lain ek..bukn dgn budak uniten tu

    ReplyDelete
  88. Sama cantik, sama padan! :) hee.
    Semoga dipermudahkan segala urusan.
    Dan semoga jodoh berpanjangan ^_^

    ReplyDelete
  89. kenal 2 bulan terus tunang? yuyu x kenal ke tunang yuyu ni? tahniah dah jadi tunangan orang.. :)

    ReplyDelete
  90. Abg sponsor selagu dua untuk Yuyu, juz gimme a call bila dah nak kawen yer..and congrats

    ReplyDelete
    Replies
    1. woaaaa! okay abang! yuyu ada number abang ^^

      Delete
  91. tahniah yuyu! 2 bulan je? itulah nama dia jodoh! =)

    ReplyDelete
  92. terima kasih semua. doakan yang terbaik untuk yuyu dan tunang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuyu umur brape??

      pepn,thniah..bile langsung nye??

      :) :)

      Delete
  93. bile plan date nikah yuyu?jemput2 ler kiter yerrr.. =))

    ReplyDelete
  94. cepat2 le korang kahwin,hehe ^^

    http;//little-xiao-han.blogspot.com

    ReplyDelete
  95. Akak lebih comel pada kami tau .
    semalam akak saje je kan ..... :D

    ReplyDelete
  96. tahniah yuyu...kamu comel sgt,,padan dgn si dia <3

    ReplyDelete
  97. TAHNIAH YUYU..
    KAWAN2 DAPATKAN PROMOSI HEBAT..
    http://myblogsuriapagi.blogspot.com/2013/03/dapatkan-free-gift-dengan-harga-biasa.html

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)