Wednesday, January 30, 2013

Imperfections.

Assalamualaikum

hari tu, yuyu jalan jalan di Mid Valley, sementara tunggu jumpa client. omai. macam tipikal drama melayu pulak business business siap jumpa client ni tau. tapi takde kisah berebut harta la. sebab yuyu sampai terlalu awal, yuyu lepak dulu di tepi tepi tangga.

ada seorang perempuan, berbadan berisi sembang pasal Herbalife di Pancake House. siap pakai badge Herbalife. semangatnya dia nak turunkan berat badan. tapi ada perempuan sebelah yuyu dari tadi lagi asyik tengok perempuan berisi ni

"tengok tu, yang gemok tu, siap pakai Herbalife. aku rasa kalau dah gemok macam tu, kena lenyek lori baru kurus kot. bhahah"


imperfections make us unique. hee. ni gambar hari tu tuuuuuu. ^^

yuyu rasa macam nak lenyek pulak perempuan yang mengata tu dengan lori. kalau dia tengok yuyu pulak, entah lagi teruk dia mengata yuyu. dah la genit, serabai babai *pun boleh* pulak tu, bawa dua beg dengan payung sangkut kat lengan lagi. tskk. orang naik KTM. biasa la.

cepat cepat yuyu sembunyi balik tiang besar gedabak kat situ demi menyelamatkan diri dari jadi mangsa kedua. kejam T_T. tak sanggup diri di dimotivatedkan celah celah penat tak habis lagi turun dari KTM.

apa la salah perempuan berisi tu macam tu sampai nak kritik kan dia. tak kenal pulak tu. selamat la dia tak dengar. kalau dengar, memang betul betul demotivated tahap tak boleh blah la. padahal, dia bersembang pun pasal dia nak turun berat badan. kejam.

pegang ni :

It is much more valuable to look for strength in others. You can gain nothing by criticizing their imperfections. Daisaku Ikeda

sibukkan hidup kita untuk dapat sesuatu yang bermanfaat, daripada sukakan hati kita dengan sesuatu yang tak bagi apa apa. semua manusia tak sempurna, termasuk diri kita. kalau kita sibukkan diri kita dengan tanggungjawab kita, kita mesti tak ada masa untuk tengok kekurangan orang lain.

terima kasih sudi baca :)

111 comments:

  1. teruknya orang tu..mcm dia kurus sgt je.. :P

    ReplyDelete
  2. wah YUYU ni sangat comel. walaupun pipi tercomel sikit. hahhaha.


    //semoga kita terlepas dan dipelihara daripada sebarang percakapan y tidak elok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnn.. harap sangat orang tak cakap belakang yuyu. hiba tauu~

      Delete
  3. Gorjez la yuyu ni.. nice to know u.. sis add yuyu tau:)

    ReplyDelete
  4. itulah manusia memng suka sgt mengutuk org lain. padahal diri sendiri pon x perfect mana..

    ReplyDelete
  5. yuyu,,nak entry penoh yuyu tunang,,pastu nak cuci mata tgok gambar tunang yuyu y banyak,,tok usah la simpan kat cicit yuyu,,bagi kami kami ni tgok dulu yerrr hihi

    ReplyDelete
  6. yang penting tengok kekurangan pada diri kita dulukan :)


    p/s: nekkk,benda alah tu nek nak bebetul beli ke apa?hik

    ReplyDelete
  7. ya Allah teruknya mengata . semua org tak sempurna kan kak ? tu org yg mengata tu pun tak sempurna . kejam sungguh beliau . tskk

    ReplyDelete
  8. memang xsemua manusia sempurna..sederhana ok ape..:)

    ReplyDelete
  9. macamlah org yg mengata tu dah sempurna serba serbi.... dia dok kata org tu pun dah menunjukkan dia tak sempurna.. apapun, hanya Allah yang tahu akan diri kita bagaimana... hehehe i love u kak yuyu!

    ReplyDelete
  10. nice one yuyu...suka ayat last.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee.. akak ni, terus teringat kek lapis la :p

      Delete
  11. org kurus salah. apatah lagi org gemuk.
    btw, cantek la gambar yuyu tu..ehehhe..

    ps:rasa bangga jadi antara terawl komen..

    ReplyDelete
  12. setuju dgn kak yuyu..
    x baik merendah2kan org..
    at least org yg dy kutuk tu ade usaha..
    usaha utk jd yg lebih baik..maybe she is in progress..
    and dah lost lots of kg's..
    who knows.

    # nice pic kak yuyu ^_^

    ReplyDelete
  13. manusia x kan puas kalo x mengatapandang rendah/buruk2kan org..moga kita dijauhkan laa

    http://miszatie.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Moga Allah ubah la sikap orang tu. Kalau dia asyik kata macam tu ja, silap silap nanti apa yang dikata kena kat dia balik.

    ReplyDelete
  15. ehem....yuyu memang kecik..duk bergambor sebelah fad rase macam gergasi -________-"

    p/s: ni blog baru fad hehe

    ReplyDelete
  16. btol2 ! ira pernah kena kutuk blakang.. tpi yg plik
    die kutuk ira dgar die ckp..
    haih ! sabo jela :D

    ReplyDelete
  17. Lidah, anggota badan yang paling tak kenal erti penat. Tapi sebab ia juga ramai yang dicampakkan ke neraka. Nauzubillah!

    ReplyDelete
  18. penyek mulut die dengan rel KTM.. miahaha~

    ReplyDelete
  19. Ohyeh, setuju :)
    Btw, kak yuyu cutenya!

    ReplyDelete
  20. xpe yuyu. pedulikan apa orang nak kata. janji kita xsusahkan dan kacau hidup diorang. bersyukur dengan nikmat yang ALLAH bagi.:)

    ReplyDelete
  21. Manusia ni memang serba tak kena.. yg gemuk dikata,yg hitam dikutuk,yg tempang diejek..
    tiada yg sempurna melainkan yg Maha Esa.. masing2 ada kelemahan sendiri.. tak baik kutuk ciptaan Tuhan.. (^_^)

    ReplyDelete
  22. amboi mulut die..patot tenyeh ngn cili ni kot !!

    ReplyDelete
  23. mulut orang memang susah nak ditutup. huhu. btw,, gambar cantik sangat :) cute macam orang nye juga.

    ReplyDelete
  24. hurm..kdg2 manusia mcm ni tiada rase sensitif dkat dri sendri..dia nampak semua org dpn dia salah..moga kita tidak mcm tu ;)

    ReplyDelete
  25. Ntah2 one day yg gemuk tu brtukar jd cntik n successful in life sbb dia ada smngat yg kuat n berusaha... imperfection x pntg. Usaha mnjadi ke arah lbh baik itu lbh pntg..mmg ramai yg suka mgutuk org len tnpa cermin dulu kkurangan diri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal. at least, dia ada semangat kan. ada potensi tu jadi kurus dan sihat :)

      Delete
  26. biasalah mulut orang. kalau dia tu berbadan besar jugak takde punya dia nak kutuk org macam tu kann sebab takut terasa. well huuu

    ReplyDelete
  27. sesuke hati die je kn..tu yg mnyampah ngn org2 jual brg ni..kengkadang terlebih aggresif..ckp ikut sedappp je..

    http://www.mamayayang.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. slalu org yg kutuk org sebab dia sendiri rasa x suka dengan kelemahan diri dia kan.. mcm org kurus akan kutuk org gemuk, org gemuk kutuk kurus..never ending

    kan best kalau semua suka dgn diri masing2 :)

    ReplyDelete
  29. Kerana mulut badan binasa.. Tak baik betul mengata orang.. Nak mati nanti mcm mana dia nak minta maaf dekat orang yang dia mengata tu.. Selalu lah beringat.. Huhuhu

    ReplyDelete
  30. kalau kutuk orang lain, kita takkan sedar kekurangan kita kan. Entry berguna untuk santapan rohani. Tq, yuyu :D (y)

    ReplyDelete
  31. NO BODY PERFECT KAN..EVEN DATUK SITI YG CANTIK JELITA LAGI GEBU TU PUN ADA JUGAK KEKURANGANNYA..ISK...:(

    ReplyDelete
  32. kak yuyu, saya ada jual ribbon watch..gerlish sangat..singgah & kalau suka jom beli!!! tolong sebarkan sekali yerr
    http://nurainishahroni.blogspot.com/2013/01/gerlish-ribbon-watch.html

    ReplyDelete
  33. biasenye yang mengata tu xpernah cermin diri, adakah diri sendiri perfect... anyway, jangan nilai seseorang hanya dengan sekali pandang sahaja.

    ReplyDelete
  34. saya pun ahli herbalife, nak wat camne? selagi org tu tak nampak perubahan kita, selagi tu la org pandang rendah kat kita.
    klu dah nampak perubahan baru nak kata "HEBAT"

    ReplyDelete
  35. stuju sgt yuyu. duk kritik org macam diri da sempurna sgt2 kan...ini semua poyo...

    ReplyDelete
  36. macam laa si pengutuk tu kurus sgt smpai nk ckp cmtu , nnti prmpuan tu dh krus i srankan lenyek plak si pngutuk tu , huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengutuk tu okay la. kurus juga laa. cantik. tapi sayang, mulut cap mintak debik.

      Delete
  37. biasalah tu Yuyu...akan ada manusia2 mcm tu..kite paling tak suka orng yg suka mengutuk ciptaan ALLAH ni...

    ReplyDelete
  38. setuju sesangat dgn adik yuyu comel oi..

    ReplyDelete
  39. Terusnyaaa org too smpai mengata kat orang yang tidak bersalah too hm

    ReplyDelete
  40. itu kata-kata mereka yg selalu mendongak ke langit..dan sampai masa nanti bila allah tunjukkan dia juga adalah sama seperti yang lain (manusia biasa) baru dia tahu allah itu maha adil

    ReplyDelete
  41. Hi.. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  42. Manusia yg suka mengeji orang lain adalah manusia yg xkan penah belajar erti bersyukur. Btw, u''r so cute honey in that outfit.

    ReplyDelete
  43. hmmm, zaman sekarang ni macam-macam... sabar je lah dengan karenah manusia yang macam tu...

    * kak yuyu cute la :D

    ReplyDelete
  44. Amboi2, Teruknya mulut mengata orang lain..

    ReplyDelete
  45. dah gemuk nak kuruskan badan pun orang dok kata lagi..kesian..

    ReplyDelete
  46. amboi.. mulut org tue... sabar je la... eloknya yuyu amik payung dan buat2 terkena dia. muahaha! *jahat :P

    ReplyDelete
  47. sukaaa sgt entry ni yunkk. org yg berisi die je phm perasaan org yg mcm die.. takpelaa, atleast, bile gemok.. berisi.. tahu malu, takdela nk pkai seksi2, semua nk cover2.. nk tutup2 :')

    ReplyDelete
  48. rasa nak menangis baca entri yuyu kali ni, slalu bace tapi tak komen pun. kali ni baru nk komen :) tu laa kan, org zaman skrg, suka sgt kritik org terlebih size n kekurangan size. mcm dia perfect je..very nice entry dear :') I terasa sebab I pun demok jugakk..huhuhu

    ReplyDelete
  49. Wahhhh.. sentap. Sedap mengata. Org2 herbalife positive taww. Biarlah. Kalau gemuk tp ada hati nk berubah kurus dan demi kesihatan diri ok what kan yuyu. Hihihi. Im herbalifers ok. Love herbalife. Love yuyu. Hikhik

    ReplyDelete
  50. 2 la org jht tetap jadi jht.. sbb org cmni la.. nk berubh pom slah..

    ReplyDelete
  51. Kak yuyu lenyek je org yg mengata tu gn lori..oppss..hee.
    Nobody is perfect,only Him the only one perfect in this world...

    ReplyDelete
  52. yuyu yang comel.. nak gigit telinga boleh tak??? geram la comel sngat

    ReplyDelete
  53. Teringin nak jumpa yuyu..

    how small u r eh??

    ReplyDelete
  54. jom lenyek dia sama-sama yuyu .. geram pulak bila yuyu cite >.<

    ReplyDelete
  55. sabar yuyu.. manusia mcm tu x pernah tgk org senang (>___<)

    ReplyDelete
  56. takot nk berkwn dgn org mcm tu.. nice entry yuyu^^

    ReplyDelete
  57. Mulut manusia kita tak boleh nak tutup.. Itu di luar idan kuasa kita.. Jadikalah itu sebagai sempadan untuk kita semua :) Perkongsian yg bagus kak Yuyu.. Like it <3

    ReplyDelete
  58. tiada orang pernah sempurna dan akan sempurna. segala kesempurnaan itu hanya Dia sahaja yang punya.. perempuan tu mungkin xpernah jadi cm tu, sbb tu dia suke2 judge orang. btw, suke sikap positif yuyu coz yuyu turut positifkan org sekeliling yuyu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite dulu negetif juga, tapi sekarang try sungguh sungguh untuk terus positif. susah juga la citer dia ;0

      Delete
  59. biasela mulut orang mmg tak leh tutup.....sebenarnya, jika dia membuka aib orang, maknanya, dia telah membuka aib nya sendiri....cuma dia tak sedor..huhu...
    btw, nice pic :-) comelss

    ReplyDelete
  60. yuyu comel. :)
    saya bru nak buat blog.

    ReplyDelete
  61. alah kak yuyu ni. suke betul bagi teaser pic2 kiut miut tapi tak buat full entry pasal tunang pon. :(

    btw, pasal orang yang mengutuk tu, mintak Allah berikan hidayah la. jangan sesuka hati nak kutuk orang. diri sendiri pon belum tentu sempurna.

    ReplyDelete
  62. Owkayy..suke sangat tersangat lar sangat entry k'yuyu yg niew..stju sgt..

    ReplyDelete
  63. SY suka baca entry Yuyu. orang nya kecik tapi punya pemikiran yang matang. manja bertempat. i like da way u ar. i'm one of ur fans.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ALLAH, terharu tau. tak payah suka yuyu. suka penulisan yuyu dah tauu :)

      Delete
  64. Bila bercakap tentang herbalife,teringat pulak tentang entri ni .Herbalife oh herbalife -__-"
    http://rimaalliq.com/bill-ackman-orang-miskin-mangsa-syarikat-herbalife/ b

    ReplyDelete
  65. Suka pulak entry nih... Semua manusia di cipta oleh Allah dengan kekurangan dan kelebihan... Kita patut tahu gunakan kelebihan itu untuk kebaikan ke arah Ad-Din... dan jangan jadikan kekurangan yang ada halangan untuk kejayaan.. InshaaAllah....

    http://hijabzone7.blogspot.com/

    ReplyDelete
  66. orang tu jeles la yuyu.. hehe.. yuyu actually bukan gemuk tapi berisi. tetap comel dengan anugerah Allah :)

    setiap individu ada keunikannya yang tersendiri.. chill k yuyu ;)

    www.mindasyukri.com
    Syukri Tahir

    ReplyDelete
  67. selalu jumpa org mcm tu.. geram rasa nak picit2 mulut.. semua manusia ada kelebihan dan kekurangan

    ReplyDelete
  68. Kat mana2 pun ada jer spesies manusia macam ni Yuyu.. Kadang2 rasa macam nak gi pelangkung pun ada.. Tak abis2 nak ngumpat pasal orang.. Cubalah kita tilik diri sendiri dulu, dah sempurna sangat ke nak kutuk2 orang segala tu ? Eh, emo pulak.. Eheks! ^_~

    ReplyDelete
  69. help me like this page. tq :) http://www.facebook.com/pages/WM-Shoppe/119350608243212?ref=tn_tnmn

    ReplyDelete
  70. huhuk..nape org chubby selalu dihina,di caci?? sedey dgn sikap org skarng yg lebey mementingkan paras rupa..org yg menghina org gemuk ni seolah2 menghina ciptaan Allah SWT,DIA yg menciptakan manusia pelbagai rupa & bentuk,bersyukurlah dgn apa yg Allah SWT kurniakan dkt diri kte ni.But kebanyakan org chubby ni lg comey,ble kurus trus transform jd cntik & mostly diorg ni merendah diri & x sombong sbb sdar akn kekurangannya,.papepon yuyu comey!! jdkan entry kali ni sebagai pedoman..thumbs up 4 yuyu!

    ReplyDelete
  71. Berkunjung di situs wanita cantik. hehe

    ReplyDelete
  72. Bagaimana pun juga tuh orang ciptaannya sang maha kuasa kalau ciptaan manusia pasti dia akan nawar kalau badannya jangan gemuk..

    ReplyDelete
  73. like..setuju...kebiasaan manusia memang mcm tu...sruh cermin muka dlu...haha

    ReplyDelete
  74. betul tu yuyu. semua ini pun kita pinjam dari yg maha Esa. yang baik itu datangnya dari Allah, yg kurang tu dari diri kita sendiri. :)

    ReplyDelete
  75. Jom tgk jubah lycra + tudung lycra, tudung ala fareeda dll di http://dkapparels.blogspot.com/.Harga bwh RM200 semuanya :-)

    ReplyDelete
  76. org de effort nak kurus pun kena kutuk kan..
    bukan pakai duit si pengutuk pun kan

    ReplyDelete
  77. Mengutuk ciptaan Allah, sama mengutuk Allah =(

    ReplyDelete
  78. Mengutuk ciptaan Allah, sama mengutuk Allah =(

    ReplyDelete
  79. ohh....yuyu pun ada rasa macam low confident ke? u don't have to be like that.. People can say anything about us, but they don't really know about us..:)
    just smile and walk with confident!

    ReplyDelete
  80. tak baik kutuk orang macam tu. sekurang-kurangnya dia cuba. mungkin dia seronok dapat turun berat badan. kita tak tahu perasan orang tu bila kita tak berada 'dalam kasutnya'.

    From,

    Nasz

    www.mohdnaser.com

    ReplyDelete
  81. asSalam kak yuyu...

    kta de amek ayat akak yg kt bwh skali tu.hee.mohon halal yerk...

    http://lifeyqa.blogspot.com/2013/02/cerita-yang-terselindung-disebaliknya.html

    ^_^y

    ReplyDelete
  82. yuyu, i like your last paragraph tu....no matter what, semua benda adalah kejadian Allah, dan semua kejadian Allah adalah sempurna....kita je selalu rasa tak sempurna.....tak bek la kutuk2 org kan....cuba kita lak berada kat tempat dia, org kutuk kita, sure kita tak suka, so kalau tak suka, sila jgn buat kat org kan!

    ReplyDelete
  83. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  84. Kritik memang senang... praktik tu yg susah kan yuyu?

    Ya Allah! Pertama kami uncle tengok follower blog sampai 2143++! Kamu memang hebat!

    ReplyDelete
  85. hishh, apa la orang tu,
    tetiba rasa I plak kt situ...T_T

    ReplyDelete
  86. hye yuyu comel...nice entry...:)...
    kalo sudi singgah blog saya...:)

    http://nurhidayahatta.blogspot.com/

    ReplyDelete
  87. singgah disini .. n follow sekali.. do follow me back yea.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  88. nice blog dear :) done follow ur blog :) can follow me back ? ;)

    ReplyDelete
  89. look so beautiful with the shawl..

    ReplyDelete
  90. sedih bl ada org yg mengutuk mcm ni lg.. at least that lady usaha nk kuruskan badan dia.. sabar je la..

    ReplyDelete
  91. salam yuyu.
    ngah skodeng entry2 kt sini.halal ya ;)
    org yg ckp camtu, perasan dirinya bagus.tak baek ngate org, nanti kt akhirat jenuh la nk cari balik sb nk minta maaf!

    ReplyDelete
  92. waahhh ramainya dtg komen.. meriah meriah :)

    ReplyDelete
  93. nice blog ! jom follow my blog too . http://bluberrykiwiey.blogspot.com TQ :))

    ReplyDelete
  94. beLog FakhRuru dtg & follow sini & like FanPage dia! (^___^)v hepi beLogging!!

    http://fakhruru.blogspot.com

    ReplyDelete
  95. Kak yuyu cantik. Ingat neesa lagi tak?

    ReplyDelete
  96. hai yuyu yang comellesss..hehe...i wish u all da best =D

    ReplyDelete
  97. jahatnya mulut org yang mengata tu..
    xbaik mengata orang kerana mungkin orang yang dikata lebih baik dari kita kan =)

    ReplyDelete
  98. tak kisah apa pon ..yuyu ttp the best

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)