HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, June 21, 2012

Peristiwa Keramat Dahku dan Make Up.

Assalamualaikum

Dulu masa zaman hingus, yuyu selalu konfius dengan emak. adakah 'marah yuyu' adalah hobi sejati dak emak, ataupun symptom seorang PMS. sikit-sikit nak marah. kalau banyak, lagi la marah marah marah. tu la emak yuyu. touching tau tau. T_T

tenyeh lipstick beliau di dinding kena marah, sumbat baju-baju emak dalam beg balik kampung lalu melancong seluruh rumah, feeling kot, macam tengah melancong kat obersi je. tu pun pun kena marah. emak emak. tak faham betul dengan hobi masa lapang beliau satu ni. 

tapi bila dah makin menjadi gadis, eceh, tetiba rasa ayu pulak bila gelarkan diri sendiri ni 'gadis', yuyu baru faham pasal kononnya hobi emak ni. majoriti penyebab 'hobi masa lapang' emak tu adalah disebab musababkan perangai yuyu masa kecik dulu suka kemain main membajet dah akak akak. walhal tak sedar diri, nak mandi pun, emak yang mandikan lagi -.-'

benda paling yuyu tak pernah lupa peristiwa keramat ni, haa kemain dramatik, kalau korang ingat pasal jenama barang make up keunggulan zaman mak-mak kita dulu, Cosway. mesti ingat bedak Miami kan. ingat lagi kan kan...

pada suatu hari...

dengan girang emak dapat barang-barang make up beliau yang terdiri daripada lipstick, bedak dan bapak banyak pallete eyeshadow, selepas tunggu tujuh hari bekerja order dari Cosway. eksaited tak eksaited emak yuyu masa tu, daripada sedang kusyuk jahit butang baju atok, siap main campak je baju atok kat lantai bila sedara yuyu datang rumah bagi barang order seperti dinyatakan di atas. 

lagi la girang hati anak beliau, Yuyu Zulaikha. dah fokus dah bijik mata di mana lokasi si emak akan letak bakal mangsa barang make up yuyu tu. bau kedai membuatkan nafsu serakah nak mendajalkan semua barang tu makin membuak. 

bila nampak je emak letak barang make up baru beliau atas lemari lalu emak kembali blah jahit balik butang baju atok lalu sekali lagi dengan tak semena mena yuyu dengan penuh rasa syurganya di jiwa, bijik mata dah mula beri perhatian pada pallette warna warni warnu. warnu?? siyes ada warnu dalam Bahasa Melayu?

mula-mula korek lipstick emak calit di bibir. korek okay. kalau tenyeh boleh dimaafkan lagi. lepas tu korek sekali eyeshadow emak, tenyeh di mata, pipi habis tenyeh. bedak Miami kini dah tak rupa Miami dah, dah rupa Kampung Dusun Tiga dah.

sumpah waktu tu yuyu rasa, kalau Ksenia Sukhinova tengok yuyu, beliau pasti nangis-nangis mintak juri pilih yuyu ganti beliau jadi Miss World. tapi  tu yuyu rasa.

dengan hati kudus lagi suci, yuyu tunjuk la hasil yuyu make up kat emak. Ya ALLAH, tak sangka emak yang tadi nampak macam lawa sikit dari Dato' Siti, tetiba dah macam tak kenal mana emak sendiri atau mana satu singa. sobsob

satu hari emak marah marah yuyu. emak pukul tangan yuyu dengan kertas. walaupun siyes cool gua cakap, tak sakit mana pun, tapi gua rasa sangat touching, selama gua hidup 6 tahun, gua tak pernah kena tibai dengan emak. gua rasa masa tu macam nak lari rumah tidur perhentian bas bawa hati yang sentap.

emak suruh yuyu korek segala sisa mekap beliau di kuku yuyu. sambil bawa hati sentap ke bilik, yuyu nangis sorang sorang. tuhan saja yang tahu kesentapan hati yuyu masa tu. satu hari tak keluar makan, satu hati yuyu teresak esak, satu hari juga yuyu tidur je. tak mandi. tak makan. tak ngaji Quran pun. tak main juga Batu Seremban dengan rakan taulan. huh! majok!

lepas dari hari tu, emak beli barang make up untuk yuyu sendiri. hoi. bangga nya macam kawen dengan Aaron Aziz. takkabbur sekali walaupun sekadar barang mekap cap cekadak.

***

tu la cerita yuyu masa berusia enam dulu. sekarang semangat suka make up yuyu tak pernah pudar di mamah usia lagi. kadang bila yuyu make up, yuyu mesti ingat peristiwa yuyu tu. ye la. mak mana tak marah kalau perangai semazmumah cenggitu kan.

dan tak sangka sekarang, kalau nak make up, dah boleh pakai barang make up sendiri. dan tak kena marah dah. yang jadi sekarang, yuyu dah malas nak tenyeh make up dah. cuma make up bila yuyu ada event atau photoshoot. 


tadaaa. ini gambaran yuyu kecik kecik dulu. lipstick emak, eyeshadow emak, baju emak, heels emak, dan bawa bagasi besar dari yuyu. konon konon melancong obersi. padahal dapur rumah je pun ^^
p/s : lukisan hudoh tak bermaksud tuannya pun hudoh.


dah faham dah, tu sebenarnya bukan hobi emak suka marah yuyu, tapi hobi yuyu suka buat emak marah. hikhik. hmm. rindu emak. nak lari hostel la!

terima kasih sudi baca :)

127 comments:

  1. Replies
    1. hehehe.. tu dulu dulu.. cute la.. sekarangggg~

      Delete
  2. ohsemmm <3 sayang kak yuyu comel : )

    ~HANI FARHAH~

    ReplyDelete
  3. HAHA. Awyn ada sorang ank menakan yang sangat gilakan barang makeup. suka dgn baju-2. kecik pun mcm yuyu. Pantang tgok yg comel-2, tgok-2 barang tu dah lesap dia bawak balik rumah dia. Boleh bayangkann nnti dh gadis, jadik mcm yuyu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh ehhh ^^ kalau jadi macam yuyu, besar, dah tak suka make sangat la :p

      Delete
  4. hikhikhik..... dulu umi onie tak suka mekap tapi sekarang dia pun suka mekap,hihi ..terikut anaknya,siti auni afifah,ahak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. eleehhh.. anak dia suka mekap kan. siap call yuyu lagi tanya pasal mekap :p

      Delete
    2. maluuuuuuuuuuuuuuu .... time tu time bebetoi minat mekap ..tu yg call yuyu tu,kahkahkah,malu cuu :P

      Delete
    3. malu cuuuuuuuuuu,hikhikhik :P

      Delete
  5. Haha..kelakarla yuyu..dari kecik mmg suka mekap2suka melawa ye..
    (first time komen sini..malu :p )

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. akak niii.. tak payah nak malu! dah pernah jumpa saya kann :p

      Delete
  6. teringat mase kecik2 dulu selalu main make up mak dan lepas tu kidnap handbag dia..
    konon macam orang da keje..
    muehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap! handbag emak pun selalu jadi mangsa :p

      Delete
  7. hahahah....fevret saya jugak..
    fevret kita...sampai habis rosak mekup orang..
    lucunya dulu2...(jiran sebelah rumah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa.. padahal masa tu kita rasa tak bersalah kan :p

      Delete
  8. wah. kecik2 lagi akak dah suke makeup2. no wonder lah segak ^_^.
    baik lah mak akak pukul dgn paper je. haha. selalu kalau dgr mak marah mesti guna hanger la rotan la bagai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mak akak dulu tak pernah pukul punn.. hari tu dia pukul.. sedih :(

      Delete
  9. x terbayang muka comey the little yuyu bila kena marah dgn maknya.. plus tambahan make up lg tang muka...
    hahahhahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. yuyu pun dah tak terbayang dah.. tapi sadis sangat masa tu ;p

      Delete
  10. Yuyu! i ada jumpe u kat KLCC hari tu. i nak tegur, tp i malu sangat. seriously, u cantik sangat, even masa tu u pakai lite make up. i adore u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakkk! asal tak tegur je! kalau tak boleh join yuyu ^^ ishh!

      Delete
  11. ahaha..gelak aje akak baca yuyu oii..
    bedak miyami tu ada lagi la skang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh.. ade lagi ek bedak tu ^^ wahhhh! lagend ye!

      Delete
  12. wah... kecil2 da pandai solek2 cmni.
    haha.. comel je kalau tengok budak-budak kecik pakai makeup cmnih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu kecik, yuyu suka mekap sangat.. dulu teringin jadi miss world :p

      Delete
  13. haha comel je..tapi biase la tu kan budak2 perempuan suka main ngan alat mekap..mekap kakak or mak la selalu jd mangsa..haha

    ReplyDelete
  14. wahh...betol ke citer nie mase yuyu 6thn...cm x caye jerr...??? =-O

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nya 6tahun la. kalau tak 4 atau 5 :p

      Delete
  15. lawak laa citer yuyu time kecik2 dulu.. :-D

    ReplyDelete
  16. perangai mak yuyu sama ngan kita, marah anak buah sebab main alat mekap.
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak2 pernah tak conteng2 cermin ke dinding ke dengan gincu emak dulu2~ hikhikhik

      Delete
    2. LaLa mhdnor : hehehe. mesti la kena marah sebab main barang orang kan :p

      Delete
    3. s.a.y.d.a.t.u.L : mesti la pernahhh.. ada lagi kot kesan lipstick tu :p

      Delete
  17. tergelak gelak baca ayat kak yuyu,lwk ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh.. ngade kan yuyu dulu dulu. :p

      korek bedak awak kang!

      Delete
  18. sy pun mse kecik2 suke pkai makeup n lipstik bagai.. tibai nenek punya.hahahah

    ReplyDelete
  19. hehe...pmpuan xdpt dipisahkan ngn make up

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. walaupun dari kecik, dah nampak dah :)

      Delete
  20. hahaha. comel je. sama la kita dari kecik sampai skrg suka main mekap. Dulu masa kecik2 suka kacau ibu punya, makcik dan sapa2 yg bernama perempuan dalam rumah tu. kalau pegi kenduri kawen sedara terdekat suka sangat tengok mak andam mekapkan pengantin. rasa macam heaven!! :D Masuk sekolah menengah sekolah asrama x dapat nak main mekap sgt. Bila habis sekolah baru belajar pakai semua2 tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuyu dari sekolah suka mekap.. dari sekola lagi selalu barang mekap kena rampas T_T

      Delete
  21. aku yang laki ni pon dulu men lipstick gak,,,

    ReplyDelete
  22. hahaha~ lucu la yuyu nie, comel je :)

    ReplyDelete
  23. Rupanya sifat comel akak memang wujud sejak azali lagi ^_^.
    Comel gila yang bab sumbat baju emak dalam beg pastu melancong keliling rumah. KOREK barang mekap? huh. Mana tak marah dak emak tu. Hahha akakk akak. COMEL lah! tish2 kang :'D

    ReplyDelete
  24. Perempuan Islam tak elok pakai bulu mata palsu. Mengubah kejadian Allah...I think u know better about this..Awak study pon tempat yang bawak nama Islam..Just nak tegur,elakkan berbonggol di kepala dan buang bulu mata palsu jauh-jauh..Jangan jadi mangsa fesyen..Just a friendly reminder :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf.yuyu ada tanya sorang ustaz ni, ada yang cakap boleh je pakai bulu mata palsu. sebab dia tak permenant di mata kita. macam make up juga. macam apply lipstick :)

      tapi tu pendapat. dan yuyu rasa logik. terima kasih sudi berkongsi :)

      Delete
  25. Salam.

    Wahaha. Saya tak pakai semua tu. tapi, saya pakaikan kat orang iaitu adik saya. Tudung mak jadi baju. Konon2 nak jadi pereka fesyen. Lipstik pun taruk kat mata, konon2 eye shadow.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. huhuhu.. lagi comel. pereka fesyen konon :p baju pun orang beli ^^

      Delete
  26. hehe. kecik2 dah pandai maen make up eh kak yuyu comel ni . dulu mie tatau pape pn pasal make up . hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.. kecik kecik dulu, akak suka mekap.. mak selalu takut nak beli barang mekap :p

      Delete
  27. comel2..dl sll marah ank buah...die korek eye shadow dlm blik..blk je kelas tgk tgl besi casing eye shadow je.yg warne warni warnu tu dah hbs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... babap je dengan kertas tangan anak buah tu :P

      Delete
  28. Replies
    1. rindu la.. dah sebulan tak jumpa tau :(

      Delete
  29. hahaha.. saya pom macam tu jgak. tp sekrang pakai barang makeup sndri..
    btw, yuyu tetap cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. SubhanaALLAH sayang.. ala.. sekarang yuyu kurang mekap dah. kalau ada event je mekap :)

      Delete
  30. Jenama kosway ok lagi ada brand. Akak dulu habis bedak nyonya mak buat lukis ala red indian. Kalau lipstik tu buat conteng keliling mata...hikhikkk...

    Masa kecit2 kena marah sentap, tunjuk perasaan tp bila dah besar ini borak2 pasal benda cam gitu boleh jadi isu untuk gelak guling2. Miss that time so much!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. kita kecik kecik semua rasa macam benda siyes, bila besar, kelakar sebenar nye :p

      Delete
  31. eh kita same.. sep sikit! :D

    bila dah pakai lipstik, xnk ckp byk..nnt lipstik hilang..sipa kena perli lagi mulut mcm lembu.. sebab dok jaga lipstik..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. mulut mesti nganga je kannnn :p

      Delete
  32. sweetnya kak yuyu ni.... hehehehhe kecik2 dlu suka main make up2 tonyoh2 sana sini =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa. kecik kecik kann.. teringin la jadi akak akak :p

      Delete
  33. nice blog.yuyu pon lawa..=) da follow blog yuyu..

    ReplyDelete
  34. Nurul pun selalu kena marah ngan mak masa kecik2 dulu... Selalu pakai barang2 mak.. pastu perasan jadi cikgu.. hehehe, rindunya zaman kanak kanak kan...

    ReplyDelete
  35. bestnya ada anak mcam yuyu,,, boleh bahan hari2,, haha

    ReplyDelete
  36. hihihi kiut... Emma pun macam tu gak time kecik-kecik ^_^

    ReplyDelete
  37. yuuuuyuuu...haiii
    waduuhh parah banget yuuyu kecil" sudah suka make up...
    patutlah mama yuyu marah,sebab belom boleh lah yuuyu
    dan skrng udah gede jadi boleh dong..
    apapun yuyuy imut dan cantik :}

    ReplyDelete
  38. yuyu mmg comel... sma ja kita badan kecik.. tp sygnya org slalu ja mengata sya ni kecik & kurus... kadang2 malu pn ada juga.. tk smpurna mcm org lain.. :(

    ReplyDelete
  39. hehehe..hebatnya mak sis..patutlah ank pun ikut mak.. like mother like daughter.. I love mekup also but ena tak reti bermekup ni... huahuahua.. bb=tw, u cute darling.. lovely

    ReplyDelete
  40. Kelazz ko yuyu... Mulu mata... Tapi MQ tak reti nak apply kat mata la.. Tgk org pakai mcm best n cntk je...

    ReplyDelete
  41. ika dari kecik smpai dh besar pon x suka mekap nie.hahaha

    ReplyDelete
  42. yuyuyuyuuy...haha. comel, tp semua girl memang ada pengalaman macam tu sebab tengok orang dewasa makeup. namee dulu ingat lipstick tu eyeliner...sapu la kat mata. langsung jadi hantu..

    ReplyDelete
  43. lol..yuyu entry neh betul2 buat kita teringat time kita kecik2..suka sgt kasut kaco pakai kasut heels mak kita n barang make up..haha..pastu dh pakai bukan nk ngaku..lol..padahal dh terang2 mulut dh merah pakai lipstick..lol >.<'

    ReplyDelete
  44. Itu semua kenangan tak dapat dilupakan kan Yuyu..
    Lebih kurang macam ni jugak ;)

    http://normj1001.blogspot.com/2012/06/mengimbau-kenangan-masa-kecik.html

    ReplyDelete
  45. ala nk tgk gmbr kak yuyu msa kecik

    ReplyDelete
  46. yuyu kalo yuyu tak make up lagy cantik... make up ni akan wat kulit kite rosak..t tak comelllll....kekal comel ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezzaaa...janji ayat2 yuyu lg comel dari yuyu...eh! dari aku...hehehhehe yuyu maintain cute kan yuyu...kellas gitu!

      Delete
  47. Alahaiiii kemain eh nakal. Hihihi. Nanti anak Yuyu macam mana pulak eh?? EH? Opss =P hihihihi

    ReplyDelete
  48. skrg dh pndai mekap comelcomel.. ^^,

    ReplyDelete
  49. wahahaha.. lawak gilos. itu dia, itu dia. tapi hobi kesemua emak emak di dunia adalah marak anak dia. okbai. kadang2 mek sentap!

    ReplyDelete
  50. KC dari dulu sampai skrg sama mcm Yuyu. Pakai mekap bila ada hal tertentu shj. 6 tahun dah pandai mekap-mekap? Awak normal, adik.

    KC lak masa anak dara atau lebih kurang sebaya Yuyu barangkali, Mama suh tenyeh muka dgn Bedak Batu jer. dah cung sgt la kunun masa tu. Hahaha.

    ReplyDelete
  51. Comel je entry kali ni tau..kite dulu pn mmg suke giler kacau barang mekap mak kite! pernah kena marah tapi xnk ngaku lak tu main barang mekap mak kite walaupun dah jelas lipstick merah dah terang benderang kat bibir tu! haha

    ReplyDelete
  52. Saya dulu pun suka pakai barang mekap mak! Banyak kali wooo kena marah ngan mak! Sayu hati ini... Tapi, bila dah besaq ni, terbalik pulok dah! Tak sanggup ku pakai mekap walau secalit pun! Tapi still suka barang mekap

    ReplyDelete
  53. yuyu - awat nampak muka mcm nora danish. hahhaha

    ReplyDelete
  54. akak mase kecik kn suke letak bedak sejuk..last bedak sejuk abis, akak pegi laa letak bedak campur air... Panjatlaaa tinggi2 xnk bagi adik maen...last, botol bedak air jatuh and pecah...and kne pipi akak..sampai skang still ader parut kecik akibat terkena botol bedak air yg pecah tuh...huhuhu

    ReplyDelete
  55. hahahhahaha kak yuyu ni kelakar la. alaalala cian nye kena mara ngn emak. mak kite pun pki miami tu dulu haha

    ReplyDelete
  56. Nak lari hostel *Comel je*
    Homesick lettew... Kasihan akak. :)

    ReplyDelete
  57. Yuyu lagi nampak cantik if tak bermakeup lagi terserlah natural beauty ;D

    ReplyDelete
  58. alaaa oemyyy sungguh oerangaii hangg ni..meh ieqah banjee make up nkk..hehee

    ReplyDelete
  59. berbeza dengan kak yuyu..mak selalu bising suruh make up tapi tak boleh.. rimas..

    ReplyDelete
  60. hahaha kecik2 dah pandai main mekap rupanya !

    ReplyDelete
  61. HAHAHAHA serius lawak. mula2 xdpt imagine, tp ble kak yuyu lukis, baru leh bayangkan..

    ReplyDelete
  62. comel yuyu...
    akak dulu suka mekap guna bedak batu je. Sebijik mcm opera cina...kikiki

    ReplyDelete
  63. kelakar btol lah kak yuyu ni . baca entry ni asyik gelak jer .

    ReplyDelete
  64. dulu mase kecik kite suke pakai lipstik mak..pastu tenyeh kat bibir, pipi n mata...mcm pekji..hehe..

    ReplyDelete
  65. eh nama sama hehehe. ejaan je lain :D nice to know u.. kwn2 support me. baru start blog baru :) http://yuyuemelissa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  66. hahaha comel betul kak yuyu :D teringat lagi masa kekecik rembat mekap mak. pastu mekap kat adik. habis muka adik.. haha

    ReplyDelete
  67. hahaha. comelnyee kak yuyu. kecik2 da nk bergaya mekap2. hihi

    ReplyDelete
  68. Take a look:)
    [Announcement]Giveaway Result: Biore UV Aqua Rich Watery Essence
    http://www.josheen.net/2012/06/announcementgiveaway-result-biore-uv.html

    ReplyDelete
  69. yuyu comel sangat, walaupun kite sebaya (:

    ReplyDelete
  70. yuyu lagi cantik kalau tak kai makup...seriously...(:

    ReplyDelete
  71. wah2.. cantik ey bulu mata sma ngan tuan dia tu :D

    ReplyDelete
  72. hehehe, suka menyakat rupanya manalah mak tu tak marah ;)
    tp betul bedak Miami tu, mak kita pun pkai gk.. huhu

    ReplyDelete
  73. hai yuyu!!
    lukisan yang ada beg tu , yuyu lukis guna apa?..
    ^_^

    ReplyDelete
  74. make up sikit2 sudeh yuyu..

    lebih2 karang macam opera cina lak.

    ReplyDelete
  75. comel betul la yuyu ni ... kalau tak mekap pun mesti lagi comel kan ??

    ReplyDelete
  76. korek lipstick.. sweetnya huhu, nasib baik la budak-budak lagi

    ReplyDelete
  77. sampai sekarang ain tak pandai nak make up diri sendiri. sedih kannn.

    yuyu, kita sama laaa. masa kecikkecik dulu suka amek make up mak then make up muka sendiri. gila huduh. haha. ;) comot sana sani..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)