HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, October 28, 2011

teringat zaman kanak kanak yuyu.

Assalamualaikum ^^


hari ni nak cerita rilek rilek sambil makan biskut Merrie cicah kopi. oh. nostalgiknya. ingat zaman dulu. kalau nak pergi sekolah, dengan pasti atok bancuh teh tanpa gula atau teh pahit atau milo panas kurang susu tabur milo lebih. cerewet sikit.

pergi sekolah bukanlah aktiviti yang menghiburkan hati. lagi best dok di rumah main jengkek dengan rakan taulan. kalau cukup segerombolan kawan, kami semua akan main galah panjang, tuju selipar, sembunyi sembunyi atau paling sweet, main emak emak.

dulu, yuyu gelap sangat. manusia tak dapat beza mana bontot kuali dengan muka yuyu. sama gelap, sama kelam. pagi pagi lagi dah merayau seluruh kampung kayuh basikal untuk kumpul kawan kawan. tengah hari pun masih ligat bermain. apalagi petang.

kiranya, yuyu membesar jauh beza dengan kehidupan budak budak sekarang yang cuma ligat jari main di PSP atau di komnputer. tak best tak best.

walaupun yuyu membesar dengan menjadi kanak kanak perempuan, tapi yuyu pernah ke bendang. hanya nak dapatkan pengalaman tangkap ikan. pernah juga main tangkap tangkap udang di sungai belakang rumah atok sedara hingga hampir tangkap ular. ingatkan belut -.-'

zaman hingus hingus yuyu memang terbaik. sampaikan, bila tengok pokok jering, teringat yang pernah kami buat pondok atas pokok jering, siap boleh tidur,dan masing masing bawa bekalan nasi dari rumah sendiri. berkumpul atas pokok jering dan makan siap gelak hentak kaki.

semuanya real, ada pondok macam rumah, ada kawan kawan yang pernah jadi suami olok olok, ada juga kawan yang pernah mainkan peranan jadi baby, siap sumbat puting rembat puting adik kawan. hakhak. akhirnya, dapat habuan cubit di peha.

kami pernah juga buat unggun api di belakang rumah atok yuyu. cabut ubi kayu di kebun atok dan bakar. kami segorombolan rakan taulan akan cicah ubi kayu bakar yang panas panas dengan gula. semuanya rembat sikit sikit dari rumah masing masing.

tu baru ubi kayu, padahal banyak lagi kami pernah bakar, pernah sungai tangkap udang, maka bakar udang makan dengan sambal. pernah kami kail ikan, maka, ikanlah yang kami bakar untuk makan dengan nasi berkicap. rindunya semua ni :')

kalau nak cerita di belog, memang tak cukup untuk satu entry. yuyu tak pernah rasa rugi dengan zaman budak budak yuyu. kalau boleh putar, yuyu nak putar balik. dan yuyu percaya, tak banyak daripada kita yang rasa pengalaman seperti yuyu. kan kan kan?

terima kasih sudi baca :)

81 comments:

  1. kannnnnnn?sangat best kot time kecik2 dulu. dulu lisa kurus giler. da besar semua kawan-kawan skolah rendah tekejut tengok lisa sebesar gajah ni. muahahahaha.

    rasa macam nak jadik budak balik =.=!

    ReplyDelete
  2. mase kecik2 dulu pernah main rumah tangga dan jadi suami isteri olok olok. Last2 jadi bahan ketawa kawan...hampeh, menyesal main dgn diorang =.=*

    ReplyDelete
  3. BLOGGER PENGKOMEN TEGAR DAH DATANG NI.HIHI.THANKS KAK YUYU COMEL XD

    ReplyDelete
  4. BUAT UNGGUN API?SERONOKNYA.KAMPUNG YAN TAK BEST.TK BOLEH BUAT SEMUA TU T_T SOB3

    ReplyDelete
  5. haha! best2~ tak mcm bdak skarang. umo 4 taon dah dok depan laptop main game lumba kete. ceh! dulu kte naik kete sorong buat dari papan je..

    ReplyDelete
  6. yuyu tahu tak, rasa macam nak kembali jew ke zaman kanak2 tuh..best kan!

    ReplyDelete
  7. seronoknya kenangan masa lalu yuyu...

    kenangan kat kg lagilah

    ReplyDelete
  8. seronok bile tyme budak-budak dulu.. teringat bila tyme dapat makanan percuma kat sekolah.. Pagi-pagi dah kecoh berebut makanan

    ReplyDelete
  9. zaman kanak2 la zaman yang sngt seronok skali..mmng x leh nk dilupakn..tol kn yuyu..heee

    ReplyDelete
  10. hehee..yuyu..kita pernah main semua tuu..woww..really miss that time..
    susah kan nak tengok budak2 zaman sekarang main2 macamtu...hehe..

    ReplyDelete
  11. best zmn kcik2 dlu..zmn bsr pun best gak wlaupun x bsar2..nak tgk gmbar yuyu msa kcik2 dlu.. msti comel kan kan kan ;D

    ReplyDelete
  12. kite pun prnh merasa niihh..
    memang kalau bulehh putar balikan masa...memang nak sngat2.. :|
    Miss that moment so much

    ReplyDelete
  13. skang i budak2 bukan cm kite dulu kan yuyu..

    ngadap telepon,psp..kita dulu kretip..tanah pon boleh buat gulai,bunga buat sayur.
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  14. dulu mandi sungai la best!! hoho..tp skunk sungai 2 da tercemar..wasted btui..=(

    ReplyDelete
  15. @Lissa kawan kawan yuyu pulak terkejut tengok yuyu macam sama besar. kihkihkih ^^

    ReplyDelete
  16. @Cik Bunny hikhik ^^ yuyu selau jadi baby je kalau main tu :'(

    ReplyDelete
  17. @Izyan Masri terima kasih sebab selalu komen sayanggg!

    ReplyDelete
  18. @holaulala kereta yuyu dulu buat dari upih pinang!! sakit montot :'(

    ReplyDelete
  19. zaman dulu sume main macam 2..seronok..lg pulak law dok kmpg..tp skrg da xade lg.. kenangan dlu lebih indah kan yuyu ^__^

    ReplyDelete
  20. @azambestnya yuyu dilahirkan sebagai budak kampung ^^

    ReplyDelete
  21. @mishnurlin yuyu suka berebut susu kotak freee ^^ orang bg 2, yuyu amik 6!

    ReplyDelete
  22. zaman dulu x same ngn sekarang kn yuyu..lebih indah kenangan dulu ^__^

    ReplyDelete
  23. @Nazura Naa budak sekarang main game kat fesbuk je :p

    ReplyDelete
  24. haiyooo
    how come yuyu jadi comei cm skrg ni
    hehehehe

    adik yuyu yg lincah dr kocik smp ke beso ye..

    ReplyDelete
  25. kanak2 kta lbey kurg sama. akak maen dlm sawah padi kering. naek basikal dlm tue. bes. tangkap berudu dlm bekas paya heee

    ReplyDelete
  26. zaman kanak2 laaa, paling best ;) tapi tinggal kenangan~ ehem3, cik yuyu mesti comel gilaaaa masa kecik2 ;)

    ReplyDelete
  27. tuju selipar n konda konde..kay suke...lpe lak police entry..


    suke jadi pencuri.

    ReplyDelete
  28. bdk2 skunk..tadika da men psp..dahsyat2..hehe..

    ReplyDelete
  29. tq follow kay aw..!

    nti nak wat special entry about u..
    nanti kay kasi link
    wait n read ya

    ReplyDelete
  30. hehhe..dlu pun kita ligat main2 cm yuyu jugak..haha..kuar pagi blk petang.tu pun sebelum balik kena cubit dengan mak dulu baru balik sambil nangis2..haha

    rindu2 zaman dulu :(

    ReplyDelete
  31. best sgt zaman tecik tecik yuyu ! kite dolu suke main dokter dokter bwh pkok nyok.. haha !

    ReplyDelete
  32. aah byk gile kenangan manis time budak2 duluu. dh besar nii ape yg ada hahh?

    ReplyDelete
  33. hehe untunglaa kecik2 dh p bendang apa semua.. kita lahir pun kt kl.. x merasa la nk p bendang.. kg pon dekat ngan bandar... mcm bukan kg -__-'

    ReplyDelete
  34. yang pentng yuyu tetap kecil +comel..

    ReplyDelete
  35. best2..!! waktu kecik2 pon mcm uh jgk...tp zaman skrg le da kan...

    ReplyDelete
  36. best2..!! waktu kecik2 pon mcm uh jgk...tp zaman skrg le da kan...

    ReplyDelete
  37. nak jadi pengkomen tegar gak pas ni..hihi..

    fad pon ade cerite zaman kanak2..seronok..dan sempat rase mandi perigi pam hihi..nt lah cite haha

    ReplyDelete
  38. bce sal n kt blog kak yuyu...
    fazz jd tringat lak zaman fazz kcik2 dl...
    ske sgt maen kwen2(gtai) heheheh...
    igt lik sal n lh wt fazz senyum sowg2 lak..^.^

    ReplyDelete
  39. sis yuyu hehehe same lah kite dulu masa kecik org x dpt beza kan antara kuali dgn muka kita huhu..siap jiran2 panggil kite budak tambi.. aw.. tersentap hati hahaha.. tapi memori dulu kala best sgt2 hehehe

    ReplyDelete
  40. wahhh... ligat ek dik yuyu mase kecik. sangat kampong oke.. hehe.. tapi yang tu la yg best. kalo stakat mengadap tb, main psp, main game doplohpatjam.. tak mencabar langsung. huhu..

    ReplyDelete
  41. bc psl citer jaman budak ticik2 ni.. wat akak tersenyum sendiri.. betul tu yuyu.. bdk skang tak merasa benda tu smua...
    cam zaman akak dulu, akak main bola cap ngan anak2 boyan.. warkaka... geng kamcing ngan dorang.. pastu main masak2.. main mak2.. main nyanyi2 sampai kena kejar ngan kambing jantan gatal pun ada.. huhu...tu lom campur main hujan ngan berendam dlm banjir.. best best best...

    ReplyDelete
  42. yuyu. kite dpt blik blog kite. hehe. td yg kne removed tu. huhu.. mmg zaman kecil best sgt. tkbule dinilaikan dgn wang. mse cikhoneybee kecil dlu pun, gelap sgt muka. aktif punye pasal, smpai kn matahari terik kt atas kepala pun still relax agy. mama panggil masuk mkn pun, wt2 tk dgr. sume sbb syg nk tgglkan kwn2. kehkeh

    ReplyDelete
  43. sis yuyu..same la kite..dulu gelap..sbb asek maen dngn matahari je..hahahaha..tnghri pon mseh bole maen at luar rmh.. lepak2 at kebun pon da bese..sbb ikut parents..sronokkn kngan time kecik :)

    ReplyDelete
  44. best ke main pondok-pondok cik Yuyu ?

    *takde pengalaman , sian :(

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum yuyu...zaman kekanak yg paling seronok dan mengembirakan kn tapi semuanya itu x dpt diputarkn balik hanya tinggal kenangan terindah dlm hidup...:)

    ReplyDelete
  46. wahh,indahnya zaman2 kanak2 kak yuyu.
    erynn dulu rajin redah kebun getah je dengan basikal tua tokwan.tapi bila pindah rumah baru,tak ley main dah suma tu.sedeyh.hehe

    ReplyDelete
  47. Part main emak emak tuu best. Senyap-2 pulak ambik pinggan magkuk mak pegi main belakang rumah. Sudahnya, jadi budak-2 takda masalah ='(

    ReplyDelete
  48. betul..seriusly..memang nostalgia betul zaman kanak2...rasa macam nak kembali ke zaman budak2...haiiyyooo...

    ReplyDelete
  49. kita pon rindu waktu kecik2 gak yuyu.. rindu jiran yang jaga tepi kain jiran lain, g kedai tak kunci pintu boleh.. sekarang tak de cam tu.. jiran sebelah pon belum tentu bley percaya.. huhuhu...

    ReplyDelete
  50. yuyu..
    special entry 4u!

    http://khairulakmalazman.blogspot.com/2011/10/yuyu-zulaika-thank-you-beb.html



    p/S: bace aw!

    ReplyDelete
  51. http://khairulakmalazman.blogspot.com/2011/10/yuyu-zulaika-thank-you-beb.html



    bace!!!!!!!!!!!!!! aw!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    pesanan
    bukan lawak tapi poyoness
    gagagagga...

    ReplyDelete
  52. hehehehe..baca ni mmg tergelak ah igt zaman kekanak..HAHAA

    ReplyDelete
  53. bestnya alahai hidup yuyu kecik2.kita takat hidup main ngn barbie je.tak adventure!

    ReplyDelete
  54. besttt kan zaman muda mudiii..rinduuu

    ReplyDelete
  55. zaman kecik lah zaman yg paling besh sekali..dulu kite sampai kena rotan sebab tak reti nak lik umah .. tahu nak maen jer .. haha

    ReplyDelete
  56. budak2 zaman sekarang mana nak buat semua tuu huhuhu :| rindu zaman kanak kanak :D

    ReplyDelete
  57. wahhh!tetibe jes teringat zmn knk2 jgk.best gler kot..:)

    ReplyDelete
  58. baik mak-mak,adehh..yuyu jom main :P

    ReplyDelete
  59. best kan zaman dlu
    rsa mcm nk mengundur msa
    eh kak yuyu
    entry kita dh nk sma lak

    ReplyDelete
  60. bestnye kak. teringin nak merasa. :')

    ReplyDelete
  61. besnye zaman kanak-kanak yuyu :)

    ReplyDelete
  62. hurmm, ain tak pernah merasa main macam tu kecik kecik dulu.. sebab dulu kecik keci asyik duduk dalam rumah jaa. :(

    ReplyDelete
  63. bestnya zmn kanak2 kak yuyu :D masa jadi kanak2 lah zaman yg paling sweet. paling syok main galah pnjg & baling selipar..haha

    ReplyDelete
  64. kecik2 dulu penah wat pondok atas pokok asam..
    zaman kecik2 dulu mmg best sgt..rindu kott..T_T

    ReplyDelete
  65. sy pun merasai sume tuu. the precious moment :D

    ReplyDelete
  66. sweet sgt zaman kanak-kanak , rindu sgt ! ;DD

    ReplyDelete
  67. bestnyaa banyak aktiviti2 yg dia main.hehe.
    macam best plak part yg stay kat pondok atas pokok tuee..hehe..ada lagi tak sekrg ni kak yuyu? :)

    ReplyDelete
  68. mengimbau kenangan lalu memang indah.akak dulu-dulu brutal la...uhuk..uhuk

    ReplyDelete
  69. sesungguhnya yuyu mmg bijak mempraktikan zamn waktu kecil dgn baik....

    http://aindzaya.blogspot.com/2011/10/1-tulis-doa-cinta-dalam-lipatan-kertas.html

    ReplyDelete
  70. Bestnyeee zaman kecik kecik Yuyu, sekarang susah da nak dapat pengalaman macam tu, kan kan? Budak budak sekarang instead of playing masak masak for real, they tend to play cooking world dekat Internet. Hahaha :D

    ReplyDelete
  71. yang main suami olok2 tuh mmg betul ! haha , best kn.. x tao lgsg cinta cintan nie :D

    ReplyDelete
  72. haha main kawin-kawin memang best. sampai ke darjah 4 tau. lelaki yg jd suami olok pon kite masih contact. keh keh

    ReplyDelete
  73. best nye yuyu...!! ^^

    hampir same dgn zaman kanak2 efa dulu...hikhik
    paling best main mak mak ngn galah panjang..kahkahkahkah


    *tetibe gelak guling2 bile teringat zaman dulu kala* :))


    Efa Nur :)

    ReplyDelete
  74. wah,nostalgia sunggoh!rindu zaman kanak2...sobsob :')

    ReplyDelete
  75. mesti kak yuyu cumel kecik2 dulu #WINKWINK...akak,roti canai sebijik :P

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)