HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, September 12, 2011

Hormat Sesama Blogger

Assalamualaikum ^^

manusia diciptakan dengan kelebihan mempunyai pelbagai pilihan. pilihan pula dibuat melalui minat, citarasa dan cara tersendiri. dan manusia mempunyai hak kebebasan memilih selagi mana tidak menggangu hak orang lain dan tidak menglanggar mana mana peraturan. 

begitu juga dengan dunia belog. manusia yang menaip. 

blog personal

blog berinfomasi

blog agama

blog kontest

blog... blog... blog.. macam macam jenis belog ada yang lepak kat dashboard korang sedia untuk dibaca. di komen juga.

ada blogger yang cenderong kepada personal blog. contoh terdekat,Yuyu Zulaikha sendiri. *sape tu*. lebih minat dengan personal blog. kalau boleh, banyak benda yang nak dikongsikan. nak cerita pasal beli kasut baru. pasal gumbira benak hati dapat jumpa rakan sejagat, da mungkin pasal lapar cekelat.

sebagai seorang pembaca, pun, ada pilihan sendiri. minat seorang pembaca boleh ke arah blog penuh informasi. dengan harapan ilmu di dada membuak buak. rasa tak rugi baca belog berinformasi ni. maka. teruskan.

tak paham, pehal yuyu pilih gambar ni untuk tepek kat entry ni. siyes.

kiranya, bila dah ada pilihan, maka, ada kepelbagaian dalam dunia blog. 

buruk, teruk mana penulisan blogger tu sendiri, sepatutnya bukan satu masalah sampai nak tidur pun tak boleh selagi tak hantar komen maki maki kan. siyes, ia takkan buat hidup orang lain kucar kacir pun. malah takkan pernah buat korang mati kesakitan. 

dan sepatutnya, kita menghargai penulisan orang lain. banyak sangat yuyu tengok blogger di kutuk pasal entry. dan yuyu sendiri pun kena. antara contoh komen yang buat sanubari menikan tersusuk sembilu adalah seperti berikut :

blog taik! takde isi langsung! aku tak paham pehal sampai 11k  followers! blogger sial!

kadang kadang teringin sangat tengok belog orang yang maki hamun tu. sungguh berinformasi ke? mana lah tahu kan, sebab maki kencang sangat. kalau maki yuyu, InsyaALLAH yuyu masih kuat lagi. tapi kesian pulak blogger yang baru, masih cari idea nak berbelog. kena maki juga.

maki? apa kata, kita buat satu rundingan di sini. dah tahu semua ada pilihan masing masing. pilih saja apa yang kita minat. minat pada belog kelakar, silakan cari belog jenis kelakar. best. yuyu pun suka. tapi bila tak suka belog jenis kontes ke, segmen ke, jangan la pulak maki.

selalunya, personal blog macam blog yuyu ni, memang tak ada isi. tak sangat bermanfaat kepada manusia di muka bumi. sekadar berkongsi. tapi, tak bermaksud tak pernah buat entry terselit ilmu. banyak saja. cuma bila dah tak suka, ada yang baik, memang terus tak nampak. mata buta kena lindung dengan hasad dengki.

sekali sekala, cuba letakkan diri pada diri orang yang nak di maki tu. macam mana kalau diri sendiri kena maki. agak, rasa marah tak?

p/s : entry ni berbaur marah.

terima kasih sudi baca :)

93 comments:

  1. =]
    weeeeee
    like ni lajuuuu2 la yuyu
    betoooiiii
    kalo ase x suke sekali pon dgn blog tu, x yah susah2 nak taip makin...pangkah jek terus, hati pon x sakit..dok maki2 segala menmbhkn sakit ati kot..aiissshh.x paham la dgn deme yg maki memaki ni aihhh...kan3 yuyu?

    ReplyDelete
  2. ermmMM best jgk entry bru yuyu..ngee~

    ReplyDelete
  3. sangat setuju dengan Yuyu.. kalau suka.. baca.. kalau tak suka.. click X .. tak perlu sebarang makian atau menyakitkan hati seorang insan.. =)

    ReplyDelete
  4. er serious pernah kne maki macam tu ? fuhyoo , ade jugak orang macam tuu kan ? hee . blog kitee , so hak kite nak post ape pun . bukan kite pakse orang untuk follow kite pon kan . kalau tak suka , okay fine tak payah bace :')

    ReplyDelete
  5. dtg sini bkn nk komen..tp nk bg kiss pada yuyu...:*

    ReplyDelete
  6. tulah manusia,time nak menjatuhkan orang ye ye je, tape yuyu yang penting kita bersikap matang :D

    ReplyDelete
  7. bETUL TU DEAR, KEKADANG ORANG HANYA TAHU MENGUTUK, TAK SALAH MENEGUR TAPI PERLULAH SECARA BERHEMAH KAN..

    ReplyDelete
  8. betul2..sokong YuYu..letakkan dulu diri kita di tempat orang lain kalau kita nak buat jahat kat dia..:))

    ReplyDelete
  9. hak masing masing kan. tak suka jgn baca, betul tak.

    ReplyDelete
  10. minat org lain2 kan..die tak suke blog yuyu,tak pyh la tgk..ye dak?ramai lagi yg suke bace entry dr yuyu ni...

    ReplyDelete
  11. Alah Yuyu, sabar jela.. nama pun manusia kan? :)

    ReplyDelete
  12. dh xsuka tu gi la blog yang bekenan dihati...ape daa manusia...

    ReplyDelete
  13. hai yuyu, blog personal ni banyak kelebihan dan kekurangan dia, kalau untuk perempuan dorang bleh share pakai make up jenis apa..hehe. walaubagaimanapun terpulang setiap orang nak buat blog dia camna kan? rambut sama hitam hati lain2.

    tapi daus tengah buat "super blog" hehe, personal, gadget, isu2 semasa dan senang cerita semua benda yang berlaku ni, daus masukkan dalam blog. rasanya suku kata "super blog" tu dapat dari 2daysblogger kot.-kredit.hehe.

    ReplyDelete
  14. Susah nak puaskan hati sendiri apetah lagi nak memuaskan hati orang lain/semua orang..Tu la manusia kankankan? :)

    ReplyDelete
  15. taw xper yuyu. blog kita. biarlah kan. kalau rasa tak nak baca, rase xbermanfaat pada mereka jangan lah baca. tutup je. kan senang. itu pun nak kutuk2 kata jangan buat blog personal orang bosanlah apa lah.

    ReplyDelete
  16. yuyu, tutup telinga je. its ur blog not theirs.. =)

    ReplyDelete
  17. sabar yuyu..mungkin yg memaki hamun tu mempunyai perasaan hasad dengki..yuyu letak gambar tu mungkin sebab ada gambar jari..dengan jari kita menaip dan mengeluarkan ekspresi penulisan.sekian.:)

    ReplyDelete
  18. stuju sgt dengan entry yuyu nie . even fierul tak pnah lagi la kena maaki dan kalau bole taknak . hehe. tapi kesian bila BW blog org ada unsur2 maki-makian nie . hope bede nie takan berpanjangan :)

    ReplyDelete
  19. @aimie amalina tapi tu la.. orang suka luahkan rasa dengki... jadi macam tu la.

    ReplyDelete
  20. @MEYY UMMIIZZATY hahaha.. banyak je yang maki.. tapi rasa orang lain kena lagi teruk~

    ReplyDelete
  21. @pRiNCearghhhh! gedikk ^^ hahahaha~ kisses okay. kiss tak di terima.

    ReplyDelete
  22. @meawbetul.. jangan cepat melatah dengan semua ni~ kannnn!

    ReplyDelete
  23. @Myra Jay menegur bagus.. mengutuk tu la la yang kesian sangat tu~ haish~

    ReplyDelete
  24. blog personal kenala sekali sekala ade info or tips untuk di share.. tapi blog yuyu best pe.. bukan setakat personal je kan.ade info yg bole dikongsi b'sama blogger lain

    ReplyDelete
  25. @CIK MAY hehehe.. yuyu tak kena teruk sangat.. orang lain la.. kesian~

    ReplyDelete
  26. @salwaismail hehe.. ni bukan untuk yuyu.. untuk blogger lain yang kena la ynk ^^

    ReplyDelete
  27. kita x dpt puaskan hati semua pihak.. btw jadikan kutukan serta makian tu sebagai cabaran dalam dunia blogging hehehe...

    tapi saya suka blog yuyu heheh :)

    ReplyDelete
  28. Sis Yuyu Sayang, blog yeen pun blog personal taw . Hurmm, pun sama juga sometimes kena maki. Haihh~ Rasa macam down je , but yeen buat bodoh and doa je la yang si maki tu insaf. Urmm, for me,entah² si maki tu takde pun belogggggg -.-'

    ReplyDelete
  29. sokong yuyu~~!!!! ntah knp la busuk hati benor nak maki-maki.. -.-"

    ReplyDelete
  30. hiraukan apa saje yg mereka komentarkan! kak yuyu comel.haha ttbe :)

    ReplyDelete
  31. salam yuyu...biarlah apa yg org nak ckp asalkn yuyu punya pendirian sendiri...pening kepala memikirkn org mcm ni baik kita wat keje kite lagi baik...:)

    ReplyDelete
  32. nk puaskan kehendak pembaca bukan sonang.. sesekali, biarlah kepuasan diri kite dulu diutamakan

    ReplyDelete
  33. pergh.. nice hehehe..

    tapi tak elok lah maki hamun..tak pasal2 dpt dosa free

    JOM DATANG BLOG SAYA

    ReplyDelete
  34. u git it ryte. aisy.jadi anon je berani. pui la.

    ReplyDelete
  35. abah nak marah juga boleh??hahahaha..apasal belog ni ramai sgt follower??blog abah sikit je..tegok punya tengok cun lah blogger ni..abah kurang cun hensem ada kot..hehhehe
    aku yang semakin dipinggirkan

    ReplyDelete
  36. Betul, setuju dengan Yuyu. Kalau Lina kena, Lina pun marah, huhu

    ReplyDelete
  37. org yg suka memaki sbb dia ada perasaan hasad dengki--so tak pyh layan :)

    ReplyDelete
  38. hehe.. yuyu,suka ngan header nie... nampak cumel je,

    ReplyDelete
  39. setiap org berhakkk untuk tulis apa je..even entry cam taik pon..
    yg suke maki tu xde keje..jeles ke or mmg hati busuk..

    ikut suke org lah blog camne pon kn?

    ReplyDelete
  40. betul tuh..kalau tak suka usah baca..ini tak sibuk jer nak maki-maki orang..haih..

    ReplyDelete
  41. blog yuyu best tau.sempoi je.dear,kte de bg awak email.try check ea yunk.sbb de bnde yg kte nk tnye.mmg da x phm sgt da ni.=)

    ReplyDelete
  42. heee , btul!! suke entri ni kak yuyu :)

    ReplyDelete
  43. cyes tak faham nan perangai certain blogger =='

    ReplyDelete
  44. ignore je org macam tu dik,,,yg penting ramai lagi yang still menyokong..termasuk akk.before this akk silent reader je...


    nota stokin bushuk : mcm akk punya yg tak femes kena hack smp ilang muka bumi ini..uhuk

    ReplyDelete
  45. tulah tak faham betul dengan tukang dengki ni..hak masing2 la nak tulis apa pun..agak2 kalau bosan dengan cerita personal orang tu, tak payahlah nak hentam2..isk..sungguh tak faham -_-"

    ReplyDelete
  46. Siapa lah mahkluk yang dah mengguris ati Cik Yuyu si kupu-kupu kecik ni. Dah la kupu-kupu kecik, makin kecik la ati tu.

    Memang tak patut. Tapi Sharifdez tetap suka Yuyu, ehhh, suka blog Yuyu la(peminat Yuyu jangan marah na). Suka baca entri Yuyu. Walaupun panjang berjela, boleh jugak baca sampai abis. Asa nak baca lagi. Tak puas pula nak baca.

    (Panjang pulak komen ni, hehe).

    sharifdez.blogspot.com

    ReplyDelete
  47. Ahmad Taufik. cuba yuyu singgah blog taufik pulak. ngeh ngeh

    ReplyDelete
  48. suke entri nih . blog personal memang susah nak dpt follower 1k laen cm yuyu :) btw , sy tetap sokong kak yuyu :)

    ReplyDelete
  49. manusia sis, ada saja yg tak puas hati. Kalau tak puas hati, nasihat leklok oke laa, yang tak oke kalau yang jenis sebaliknya tuu.
    Dan kita, memang takkan dapat puaskan hati semua pihak. Sedangkan nabi muhammad pun ada ja org yg tak puas hati, inikan kita manusia biasa.

    Sabar tau.smile..:)

    ReplyDelete
  50. haloo .. blogwalking here .. :)

    ReplyDelete
  51. biarkan ajerlah mereka yang iri hati tu..janji kita happy

    ReplyDelete
  52. diorg jeles sbb tue maki org sesuka hti

    ReplyDelete
  53. sy pun penah buat entri pasal ni dulu...kdg2 diorang ni xpaham kan...xkan la semua blog pun nak buat yg informasi je..kalo info semua blog pun sama je, apa cer??? bosan kott....

    ReplyDelete
  54. ade saja yang tak kena bila kita berblog ni

    ada saja yg tak puas hati

    ada saja yang tak suka

    ada saja yg kutuk

    sungguh tak faham..kita tak kacau mereka..pembaca punya pilihan kan yuyu...
    agak tak suka,pangkah dah lah..

    ni tak,maki..

    betol kata yuyu..cubalah letak ditempat diri sendiri yg kena maki

    ReplyDelete
  55. blog nie bukan official source of somthing n memang la ianya pendapat... so, mulut kita nie bagi pendapat x sama kan... so! keep our ethic :D

    -->yuyu ada masa datang la lepak blog kter yek :D

    ReplyDelete
  56. perghh gile pedas kene maki camtu sekali !

    takpe2.. yuyu kuatkan kan??
    heeee

    ReplyDelete
  57. yea adat berblog memang macam tu kan yuyu...ada orang suka ada tak..even kat dunia luar pun sama.cuma kita jangan cepat melatah la kan;))

    ReplyDelete
  58. dorg xkeje la tuh asik nak kutuk blog orang je

    ReplyDelete
  59. HUHUHU. jeles tau yuyu pandai huraikan sesuatu benda di panjang lebar. kalau sy .. pendek btol T___T
    http://joel-leslie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  60. hmm..manusia mmg begitu, xbloeh tengok orang lain berjaya drp dia ataupun lebih popular drp dia. Ni semua adalah penyakit hati kronik yg dikenali sbg DENGKI!

    p/s: walau ape org laen kata, sy ttp suka baca blog kak yuyu <3

    ReplyDelete
  61. memang betul..pilihan kan ada, kalau suka baca, tak suka takyah baca..kadang-kadang kesian kat orang yang susah2 komen nak cakap isi blog orang tak best..

    ReplyDelete
  62. Setiap penulis ada fokus ia dalam blog ia sendiri,samaada isi personal,informasi atau apa saja.
    Jika tidak berminat kerana berbeza fokus atau kerana penulisan sesebuah penulisan ia kurang atau tidak baik pada mata memandang mungkin teguran secara baik perlu dilakukan. Adakala teguran secara baik walaupun pahit ia lebih mudah diterima.Adakala maki hamun kerana emosi xterkawal.Dalam blog berbagai ragam manusia.

    ReplyDelete
  63. mmg like ah yuyu..org ni kutuk org je reti..diri sendiri haprak tak pulak kire..agaknye kebolehan yg ada dlm diri dia komen org kutuk orang je kot

    ReplyDelete
  64. setuju dengan yuyu...
    Kalau ada yang tak kena boleh tegur dengan baik kan, jangan maki2...

    ReplyDelete
  65. kesiannye kak yuyu kna maki ea..ika pun pnah kena gk bile ika luah perasaan..so now takut gk nk luah perasaan at blog..sbb blog ika pun cnderung kpd blog personal..

    ReplyDelete
  66. blogger kne cari identiti tersendiri kan yuyu...

    ReplyDelete
  67. yuyuuu, plss plss help mee,
    my acc had been hacked,
    plss cmne nk wat niee..
    http://chikova-flurryreo.blogspot.com/2011/09/tolong-aku-para-blogger-1.html
    :"(

    ReplyDelete
  68. belog kia kan..suka-suki kita lah nk tulis hape pon..ignore wat ppl say~ahakss

    ReplyDelete
  69. diorg maki sbb jeles la tu..ignore them..asl kite bhgia...yuhuuu!

    ReplyDelete
  70. haha..bese la ty..kne accept gk la ape yg diorg ckp..tp jgn accept sume..

    ReplyDelete
  71. da tak sempat nk like entri lelaju..ieqah setuju dgn pndapat yuyu..yelaa myb ramai blogger mcm ieqah nk buat blog tapi ntah pape je.. cume org len takda hak nk kutuk..bg advice pn ada cara..langkah senang..xsuka jgn singgah baca kn.. :)

    ReplyDelete
  72. Pendekar akan hidap sakit sawan jika dikiss..

    Pendekar tertarik dengan blog yuyu..

    Tulisan teratur. Idea jelas.

    Blog Pendekar langsung tiada tujuan. Jenis blog untuk orang yang membaca bukan untuk dapat apa-apa.

    Samalah bila Pendekar komen pun dengan rasa bosan. Pendekar malas-malas ni. Bosan-bosan ni.

    Oklah. Blog Yuyu bagus..

    Percayalaaa.. :)

    ReplyDelete
  73. sbb tu dinamakn blog personal kan yuyue,sbb nk cerita bnd2 santai.bkn nk kena bg fakta,maklumat je...huhu,pendengki tu mgkin sbb dri sndri xda life,jd ape plihan dia ada slain dr duk kutuk2 org yg hdp nmpk mcm lg ada life :P so,chill babe

    ReplyDelete
  74. hai yuyu..dah habis exam kan?sabar yer..dugaan semua tu walau pd hakikatnya, rasa sakit sgat hati.tp itu jer ayat yg terbaik utk hati yuyu. actually akk pun bloger baru.x sampai sethn pun. tp selalu la blogwalking kat blogger2 senior. takut gak baca entry2 yg ada stghnya sedih dgn manusia2 yg x bertgjwb mcm yg yuyu tulis ni. tp tu la..teruskan menulis yer. jgn give up. mungkin yuyu ada 1 or 5 org yg benci dan maki hamun dgn penulisan yuyu..BUT..just remember, yuyu masih ada beribu org pengikut yg suka baca blog yuyu..semua tu tak jadi kudis pun. mmg sukar nak puaskan hati semua org. just follow ur heart ok.

    even akk ni dah tua, tp akk suka baca blog yuyu.sekali sekala bila kita penat bekerja, kita perlukan something yg x terlalu serius.apa2pun akk happy baca blog yuyu. teruskan menulis ok;-)

    selagi yuyu berada dilandasan yg betul, pedulikan apa yg org lain perkatakan..

    ReplyDelete
  75. wah...ok saya terasa...hahaha...sy slalu kne maki ng anon...knp la anon tu...huhuhu...hah, blog kelakar??blog sy kn..blog sy....slalu ad cerita kelakar pasal yuyu zulaikha...hehehe...jgn marah...huhuhuhuhu... :)

    ReplyDelete
  76. yuy..saya antara orang yang pernah kena maki..bukan takat dalam blog..siap sms email segala2nya.. hehe.. yelah dah dia kenal saya kan.. bagi saya orang yang suke memaki ni hati nya gelap..tak suka bila ada orang lebih dari dia..ada sifat hasad dengki..patutnya, bila orang yang kita kenal tu lebih berjaya, n hidup dia lebih baik dari pada kita..patut kite bersyukur dan doakan supaya rezeki kita pun turut sama berkat macam orang lain..ni tidak..asal xsuka aje mengutuk..drpd mengutuk org baik idam aje..org yg suka mengutuk tu ade masalah hati tu..hehe

    ReplyDelete
  77. saya belum pernah kena maki macam ni lagi. tapi selalunya blogger yang pernah kena ni, memang tabah hatinya..

    tabik! ;)

    ReplyDelete
  78. buat blog khas utk maki maki rasanya boleh dapat sambutan kot yuyu..makikatsini.blogspot..ekeke

    ReplyDelete
  79. Dorang jeles sebab takde ape yg blogger femes lain ade. Ish3 tak matang langsung.

    ReplyDelete
  80. manusia mmg cmni..x pernah puas hati dgn org len..mungkin diorg x de/ xdpt cm org len kot..isk2..yg pnting sabar n wt derk je k :p

    ReplyDelete
  81. sape maki yuyu tu? berani betul. (marah ni).

    (prihatin..ecece) Sabar ye Yuyu? biar je orang yang tak tahu menginap di tamadun mana ntah tu. just teruskan apa yang Yuyu buat. Biasalah, manusia berkelulusan P.H.D. (Perasaan Hasad Dengki) ni memang banyak. Jangan bengang2 lagi ye Yuyu? Hehehe.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  82. blog kite sukati lah. da dia tanak bace sudah. macam la kite letak pisau kat leher dia suh dia follow blog kite. dengki punye pasal la tu dik yuyu..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)