HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Saturday, August 6, 2011

Ya Allah, Jauhkanlah Aku Diuji Dengan Ujian Seperti Ini.

Assalamualaikum ^^

sekarang, mungkin kita bergembira. makan cekodok sambil bergelak tawa. terkinja kinja rasa bahagia dengan apa yang ada. bangga dengan wajah sebijik tak tumpah macam artis antarabangsa. riak juga takabbur dengan harta bersepah melimpah ruah.

tapi belum pasti semua tu akan kita rasa sehingga habis nyawa kita. hari ni sihat walafiat mampu lepuk kepala rakan taulan, kalau kalau esok kita terlantar di katil sorang sorang, bermakna lagi kah semua yang kita ada sekarang?

dah lama yuyu nak share tentang kak Norma. baru sekarang yuyu jumpa balik.tak salah yuyu, beliau ni juga blogger masa sihat dahulu. yang pasti, kakak ipar beliau adalah seorang blogger

credit to : Kak Suzie. sudi bagi yuyu share.

  


kak Norma yang dahulu sihat mampu bergelak tawa, mampu bekerja, dalam masa yang sangat pantas, sekarang beliau hanya mampu makan di suap, bercakap menggunakan mata dan cuma terbaring di katil. beliau menghadapi Brain Cancer stage 4, dah 5 kali operation.

suka tak kalau kita yang macam ni? nak tak? wajib lah semua tak nak.

Beliau baru saja setahun berkahwin dengan suami nya, abang Talib. kak Norma ada seorang anak yang masih bayi lagi Baby Rafiq. bayi yang langsung tak tahu emak nya sedang melawan penyakit. sedih kan? macam mana suatu hari nanti, anak kita hadapi nasib yang sama?

baru saja kawin. tak sempat nak besarkan anak yang comel, tak sempat nak hidup gembira dengan suami. tapi sekarang, hanya mampu macam ni :

berat nya dugaan yang kak Norma dan keluarga nya hadapi. siyes yuyu cakap, kalau lah jadi pada diri yuyu, yuyu tak kuat nak hadapi semua ni. sesungguhnya Allah tahu hamba-Nya kuat untuk hadapi ujian yang Dia berikan. Nauzubillahhh.
Hari nih hari terakhir Norma buat Radiotheraphy di Unit Onkologi HKL ..kali nih hanya 3 X session je but a very high dose punya ...Dulu 1st session pihak Onkologi buat 10X but dose sket2 sebab Norma sangat lemah kan so dia org tkt Norma tak ley terima ...but after 10X tumor yg cancer tew tak mengecil pun tp makin besar sket adala .Talib dah ckp ngan Doc Chan yg jaga Norma . Doc tu pun pelik sebab canser Norma nih sangat aggresif n dia org pun tak pernah jumpa kes cam nih plus keadaan Norma sangat sangat lemah. Lagi la Talib susah hati bila dengar doc ckp cam tew...SETERUSNYA

boleh baca update pasal kak Norma di SINI dan SINI.

jadi di sini, yuyu harap, sikit sebanyak, marilah kita dermakan sedikit duit yang kita ada sekarang. mungkin tak beriban boleh kita kasi, tapi sejumlah wang yang ikhlas, dah cukup bermakna buat keluarga Kak Norma dan beliau sendiri.

ringankan beban yang di tanggung oleh saudara kita. mana tahu, esok lusa, kita pulak. Nauzubillah. duit yang bertimbun pun dah tak berguna lagi.

kepada yang sudi membantu, dermakan sikit di :
Bank : CIMB
Acc Number :01070068677528
Nama :Noormawati Mohd Rasif

p/s : sila lah share ya, supaya seluruh manusia sejagat lain pun dapat tahu.

terima kasih sudi baca :)

60 comments:

  1. hurm..semoga bliau diberi kekuatan..

    ReplyDelete
  2. sedih nya..kite doakan kakak tu cepat sembuh di kurangkan rasa sakit.

    ReplyDelete
  3. omg , brain cancer stage 4
    mmg tahan kritikal..
    smoga kak norma diberi kekuatan utk melawan pyakit nya..

    ReplyDelete
  4. yuyu sgt baik hati..sy doakan moga k.norma cpt sehat n family k.norma kuat trima ujian nih..marilah sama2 kita m'hulurkan sedikit bantuan kpd k. norma

    ReplyDelete
  5. kesiannye beliau..moga die terus tabah

    ReplyDelete
  6. kesian dia. syukur je la kita sihat macam ni.

    ReplyDelete
  7. semoga kak norma cepat sembuh.

    ReplyDelete
  8. YA Allah. Kesiannya kat Norma. Kita sepatutnya bersyukur. Semoga Allah mengampuni segala dosanya. Walaupu dia tengah sakit.

    ReplyDelete
  9. Yallah, tabahnya dia menghadapi dugaan utk melawan penyakit. Semoga kak norma sentiasa diberkati. Insyallah. sama-samalah kte buat sumbangan ikhlas bg membantu meringankan beban keluarganya.

    ReplyDelete
  10. semoga dengan berkat bulan ramadhan ni, kak norma kan diberikan kesembuhan..kita sama-sama doakan yang terbaik..

    ReplyDelete
  11. saya harap sangat dan doakan kak norma cepat sembuh dan dapat besar rafiq.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  12. semoga kak norma tabah menjalaninya...kalau tak mampu derma dgn duit, kita derma dgn doa agar dia kembali sihat...

    ReplyDelete
  13. Ya Allah...kesian nye...semoga dia diberi ketabahan untuk lalui semua ni.. may Allah bless her always..

    ReplyDelete
  14. hope rmi yg hulurkn bantuan, especially dato' dan datin.. ya Allah kepadamu kami berserah, ringankn lah beban kak norma sekeluarga.. hope dia cepat smbuh dan berpeluang membesarkn anaknya

    ReplyDelete
  15. Ya Allah, kesiannya. Semoga beliau diberikan kekuatan dan ketabahan. Semoga Kak Norma kembali sembuh.

    ReplyDelete
  16. sedih sampai namee rasa takut nak baca habis article2 pasal ni. :( emmm..kesian..

    ReplyDelete
  17. kasih syg Allah melebihi segalanya.. sekiranye kite faham dan dpt rase sebenar2nye kasih dan cinta Allah, skuat mne pon kite diuji.. kite msh mampu tersenyum dan rasa bahagia... wallahua'lam..

    ReplyDelete
  18. sedih diya baca, apa pun moga dia kuat and tabah.

    ReplyDelete
  19. Hurm sian kak normah. Moga dia tabah. Teringat pulak kepada arwah mak saya yang baru meninggal tahun lepas. mak saya menghidap cancer payu dara stage 3. Then dah 2 tahun lepas tu naik pulak ke kepala yang stage ke berapa pun tak tau. 2 kali kene dekat kepala.

    ReplyDelete
  20. kalau I yang dalam keadaan ni, mesti I xkuat. *sigh. okay, mari bersyukur sekarang.!

    ReplyDelete
  21. sy doakan semoga kak norma nie cepat sembuh...sy sngat bersimpati....
    hanya org yg laluinya saja tau keadaan sebenar mcm mane...ibu sy juga pnghidap breast cancer stage 4,alhamdulilah dah sembuh dari breast cancer..tp skrg nie dia mghidap kanser hati pula...tak lame lagi dah nak operate lagi..pnyakit kanser nie elok dicegah awl klu dah tlmbt mmg bsar risikonya..kt yg sihat nie kne kawal & jaga pmakanan kt..

    ReplyDelete
  22. tq yuyu :) moga kita semua dilindungi dari ujian2 yg amat berat sebegini :)

    ReplyDelete
  23. sedehnya. baby tu dh la kcik lagi. harap2 sembuhla dia nt. mna tau kan, rmai2 org doakn dia kuat smula. bulan posa ni eloklah. huhu

    ReplyDelete
  24. semoga beliau dirahmati allah..insyaallah dgn izin yang maha esa..kakak kpd kak yuyu boleh lagi meliht dunia ini

    ReplyDelete
  25. semoga beliau dirahmati allah..insyaallah dgn izin yang maha esa..kakak kpd kak yuyu boleh lagi meliht dunia ini

    ReplyDelete
  26. semoga beliau dirahmati allah..insyaallah dgn izin yang maha esa..kakak kpd kak yuyu boleh lagi meliht dunia ini

    ReplyDelete
  27. sedihnya yuyu bila baca entry ni. tersentuh sgt2. mudah2han kak norma kuat dah tabah T_____T

    ReplyDelete
  28. sedih . ;'( Semoga beliau tabah menghadapi dugaan Allah dan diberi kekuatan untuk melawan penyakitnya .

    ReplyDelete
  29. semoga beliau cepat sembuh~ insyaAllah~ same3 doakan~:)

    ReplyDelete
  30. sedihnya baca entri ni..
    semoga beliau cpt sembuh..kuat dan tabah..begitu jgk keluarganya..amin~

    ReplyDelete
  31. dah pernah bace dah. memang sedih. ;( berat betul dugaan kak norma dan keluarganya

    ReplyDelete
  32. harus kuat,.org skeliling hrus kuat,.kite ni sume hrus kuat,.mudah2an doa2 dan sumbangan dr kita ni yg mmbuatkn die dan klrga makin kuat tmpuh dgaan Allah ni,.smoga kak Norma dirahmati Allah slalu,.

    ReplyDelete
  33. dugaan yang tak mungkin kita dapat tempuh dengan tabah.. :(

    ReplyDelete
  34. Kak Yuyu, fyzaa nak mintak copy boleh? nak share dekat blog fyzaa. boleh tak?

    mana tau boleh datang rezeki dekat Kak Norma. boleh bantu dia sedikit sebanyak. boleh kak?

    ReplyDelete
  35. kite tgh sengsara
    ada orang lain yg lebih sengsara dr kite
    moge die kuat hadapi sume ni kan

    ReplyDelete
  36. hmm. sedih tengok keadaan kak norma. dugaan. kalau saya ditempatnya. memang takleh nak tanggung.

    ReplyDelete
  37. entry memberi keinsafan. tak semua kebahagiaan itu kekal lama ...

    ReplyDelete
  38. cian si anak kecil y xtau ape2 yg berlaku trhadap ibunya..semoga keluarga ini terus tabah menghadapi dugaan

    ReplyDelete
  39. saya selalu ikt pkembangan kak norma nie melalui kak ipar k.norma (kak moon)..
    beberapa hari lepas k.norma dh boleh bcakap.. wlupun skt2 je alhmdullilah.. sama2 kita doakan..

    ReplyDelete
  40. lisa pernah jugak dengar cerita ni dulu. semoga keluarga kak norma dapat menrima dugaan ni dengan tabah.amin.

    ReplyDelete
  41. Thanks Yuyu

    Sebab sudi share kat ur lovely blog ...moga usaha kiter ini di berkati dan di rahmati Allah

    Best Regards
    Kak Moon

    ReplyDelete
  42. sayunya.....semoga dia cepat sembuh,amin

    ReplyDelete
  43. sayunya.....semoga dia cepat sembuh,amin

    ReplyDelete
  44. salam.. yuyu, mntk share yer entry nh.. thanks :)

    ReplyDelete
  45. KESIANNYA ADA BRAIN CANCER.SANGAT KESIAN T_T

    ReplyDelete
  46. I JUST CAN SHOW RASA KESIAN TAPI I COULDNT DO ANYTHING COZ ME MYSELF TADE DUIT NAK SEDEKAH.SOB3 T_T

    ReplyDelete
  47. BABY DIA COMEL.DIA CANTIK.KESIANNYA.HARAP2 WE WONT BE THAT WAY T_T AMIN

    ReplyDelete
  48. semoga beliau tabah... semoga cepat sembuh kerana dugaan ini terlalu berat...

    ReplyDelete
  49. beratnya penderitaan yg dier tanggung...semoga ader harapan untuk sembuh...

    ReplyDelete
  50. sedihh. even baca ni pun mngalir je air mata. suddenly teringat my bf yang ada brain cancer juga :'((
    hopefully recovered.

    ReplyDelete
  51. lina doakan kak norma cepat sihat dan kembali ceria. yuyu, mintak share ye post ni

    :)

    ReplyDelete
  52. Kita dah baca semua kisah kak Norma ni. Ya Allah sedihnya tak tahu nak gambarkan macam mana dugaan yang dia dan keluarga dia tanggung. huuu

    ReplyDelete
  53. da baca semua kisah dia. memang sedih sangat. insyaALLAH kuat kak Norma n suami dia nak hadapi semua tu. hope dia akan sembuh. AMIN
    *kak yuyu kita share okay :)

    ReplyDelete
  54. sayunya baca cerita dia. moga Allah melindungi dia dan berikan dia kesihatan yang berpanjangan.

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)