HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, July 13, 2011

Muka Yuyu Zulaikha Dulu & Sekarang | Tips Menjaga Kulit Muka

Assalamualaikumm ^^

Soalan dari blogger : "salam, boleh share tak macam mana yuyu buat sampai muka yuyu jadi macam flawless sekarang? serius ingatkan yuyu edit, hari tu jumpa yuyu kat Midvalley, tengok muka yuyu licin sangat. boleh kongsi?"

sebelum : Bulan Mac 2011
tengok di sekitar dahi, dagu dan mata

Sekarang : 2 July 2011

pehhh. awal awal entry dah tepek gambar besar gedabak. kepada yang loya anak tekak, sila makan asam boi. petua ni di taja oleh Persatuan Ibu Ibu Mengandung Kampung Talang. sila bawa bersabar demi kepentingan entry ni. please. kali ni je.

persamaan dua gambar di atas adalah, gambar tersebut tidak di edit *siyes tak tipu*, memang kamikaze gila sanggup tepek gambar sebelum ni muka penuh dengan onar dan duri. *tetibe -..-'* . ya, tu masalah muka yuyu dahulu. muka bersepah dengan jerawat.


jerawat ni macam BFF la. tanpa jerawat, memang makan tak kenyang hidup tak senang, mandi tak basah la jawab nya. parah kan? ya, ia amat parah dalam situasi sekarang. beliau pergi satu dan datang dopblas lagi. memang budiman. -.-'


tapi sekarang Alhamdulillah. setakat ni, yuyu punya muka dah bebas anggota pasukan jerawat yang gagah dah. bayi bayi jerawat yang cinta tumbuh di dahi yuyu pun dah tak ada. syukur sangat sangat. kalau boleh nak buat pagar kat muka, tak nak bagi jerawat masuk dah.


eyebag pun sekarang dah berkurang banyak sangat. syukur syukur.


banyak juga yang yuyu buat supaya nak cantikkan kulit yuyu ni. sanggup turun padang tanya semut, lipan, kura kura dan tenggiling. tanya dorang kot kot ada petua dari tok atau jiran sebelah rumah.

sebenar nya, antara langkah langkah untuk membendung masalah yang tak di ingini oleh semua pelusuk manusia, yuyu cuba :

  • minum air sebanyak mungkin. hingga baru saja niat nak pijak kaki ke tanah, air dalam perut dah berkocak kencang. dahsat kan. dahsat. ringkas nya, banyakkan minum air seperti yang di sarankan oleh doktor masa check demam kecik kecik dulu.
  • potong kuku hingga ke titisan terakhir. demi mengelakkan kuman meluaskan empayar nya di celah celah kuku.
  • tak menggaru muka dengan jari, yuyu garu dengan pergelangan tangan. 
  • tukar sarung bantal seminggu sekali. bersihkan sarung bantal ari air liur basi, mahupun separa basi.
  • amik suplemen. Vitamic C untuk cerahkan kulit. sekarang yuyu ambil Redoxon. memang bagus bagi yuyu.
  • tak menggaru, sentuh atau picit jerawat. kalau tak, akan ada kesan hitam. parut hitam
  • jaga waktu tidur. biar cukup. supaya hilang eyebag. cukup tidur, cukup puas hati nanti dengan muka kita. juga kesihatan. tak caya, try tanya Fatin Liyana. hehehe.
  • buat urutan melingkar di kawasan mata untuk tenangkan mata dan hilangkan eyebag.
  • guna cooling eye gel dari Body Shop. memang mata akan rasa sangat segar dan eyebag dah kurang sangat banyak
  • cuci muka  kalau terasa muka sikit sikit dah melekit. 
dan paling teruk yuyu buat adalah, yuyu dah tinggalkan cream muka. mungkin di sebab musabab oleh kulit yuyu memang tak suka dengan cream muka. lepas yuyu tinggal, Alhamdulillah, memang muka sangat tak bermasalah.

yuyu displin kan diri yuyu buat semua titik titik cinta di atas demi nak nampak lebih segar.

kalau dulu, yuyu suka make up dengan harapan menggunug, agar muka nampak flawless, tapi sekarang, yuyu dah sedia keluar rumah berjimba bersama rakan taulan hanya menepek bedak tabur, lipsgloss, dan eyeliner yang sangat ringan lukisan nya.

syukur sangat sangat. bukan senang tahu. dulu macam macam yuyu buat, sebab muka terok macam gambar di atas. sekarang, apa yang yuyu perlu buat, maintain kan apa yang berlaku, dan tingkatkan supaya lebih memuaskan hati yang tak reti nak puas ni.

yuyu tak nafi, bukan nak riak juga takkabbur letak dua dua belah kaki ke api neraka. tak tak. tapi sekadar berkongsi bila dah 7 orang bertanya soalan yang mirip mirip dengan di atas tu kat yuyu. termasuk BFF yuyu, Babey Apple. kan kan kan sayang :) jadi sekarang nak pecah rahsia. 

pehh. tok sah nak hebakk sangat la kan.

apa pun, benda baik, kita kongsi. tak salah. yang bagus, amik, yang tak bagus, jangan amik. simple. kan kan kan.

p/s : teringin nak try SKII Facial Treatment Essence. tapi mahal. sekadar buat yang mampu. tak obses dengan kecantikan yang tak kekal. T_T

p/s lagi: ada tak yang perasan, yuyu dah kurang make up dah sekarang?

terima kasih sudi baca ^^

115 comments:

  1. lepas ni boleh lah muka hackers licin(bukan dah licin ker)..hehe


    http://terowonginformasi.blogspot.com/2011/07/anti-segmen-ada-ke.html

    ReplyDelete
  2. but your face already cute and clear skin :) no wonder for you to be more cutey honey :)

    good tips yuyu..i think one more tips, keep on wudhuk..insyaALLAH :)

    ReplyDelete
  3. wahh..bagus2.. kena cuba tips dr yuyu ni..

    ReplyDelete
  4. Yuyu memang comel..pastu kecik molek plak tue..huhu..lepas nie boleh jadi duta garnier la plak yea.. :)

    ReplyDelete
  5. wahhhh , besnye muke takbanyak komplein . *jeles T____T

    ReplyDelete
  6. yuyu..mana nak beli bitamin c itu?? buat satu entry pulak..hehehehe

    oh yuyu..eka kan dulu jrang mnum air..tu kulit kering..skang x dah..hehehehe

    ReplyDelete
  7. haaa,meaw perasan yang yuyu kurang mekap da.... patut la kurang mekap eh,nak jaga kulit ghupenya,apapon..yuyu memang comel dah aihhh :D

    ReplyDelete
  8. yuyu comei ^^,
    lepas ni boleh cuba :]

    ReplyDelete
  9. bagus .. jaga muka ye anak2 ..hihi ..alhamdulillah muka masih bebas jerawat ..

    ReplyDelete
  10. yuyu cuci muka dengan sabun yang yuyu penah bagitau sblum ni tu ke.. memang tak pakai moisturizer, toner apa dah ek.. huhu.. nak jugak muka suci tanpa bedak tebal.. T_T

    ReplyDelete
  11. ermm muke fadh skang lebey kurg muke yuyu dlu . now tgah cuba2 sabun susu kambing yg yuyu pakai skang . hope dgn tip2 yuyu ni dpt membantu fadh dpt kulit muke flawless mcm yuyu . doakan yer...;)

    ReplyDelete
  12. wahhh...kena wat jugak nih, tp vitamin c tu mmg betul2 berkesan ka???

    ReplyDelete
  13. wah nk cube.. thanks yuyu sayang.. (^_^)

    ReplyDelete
  14. pandainya dia jaga mukeeeeeeeeeeeee
    camne dengan mata? penting tu dik nonnn...pepagi terus tengok warna hijau okeh..hehehe

    ReplyDelete
  15. jelesnya dengan kak yuyu yang dah berjaya. .
    :'(

    ReplyDelete
  16. wawhhh ketara beza die ehh..
    berseri2 ni...
    tip untuk dikonsi tu mmg baguss..
    satu lagi yuyu. berwuduk...

    ReplyDelete
  17. betul.. jgn garu muka ngan jari sebaliknya garu la pakai buku lali hehehe~

    kt tgn kte kn ada kuman.. pemakanan pn kena jaga, klo pakai makeup cepat2 kna bersihkan sbb make up tu mngandungi bnyak bahan kimia.. :D

    kan yuyu kan.. kan..

    ReplyDelete
  18. HUHUHU BAB TAK PICIT JERAWAT TU TAK LEH PLAK.. GERAMM

    ReplyDelete
  19. dah cantek lah yuyu. bestnya.

    ReplyDelete
  20. nak try la tips yuyu.muka rin pn skrg ade jrawat area dagu,dahi & ade eye bag.huhu.sedihhh ;(

    ReplyDelete
  21. nak try la tips yuyu.muka rin pn skrg ade jrawat area dagu,dahi & ade eye bag.huhu.sedihhh ;(

    ReplyDelete
  22. wahhh..
    memang banyak beza la yuyu..
    makin chantek skang kulit yuyu^^bestnyerr..
    mana nak dapatkan vitamin c tu ek?? :)mcm nk cuba..

    ReplyDelete
  23. org dh wat smua yg yuyu wat.siap mkn ubat doc, tp ttp teruk..huhuhu

    ReplyDelete
  24. akak pun dh bertahun2 tak pakai pencuci muka + krim mahupun bedak..alhamdulillah tak de sebarang masalah kulit muka :)

    ReplyDelete
  25. tak elok garu pakai jari/kuku..sbb kat situ bnyk kuman/bacteria segala...pastu melekat dekat kulit yg melekit tu...nah, mmg tempat kuman membiak la...terus jadi jerawat..

    (padahal muka sendiri bnyk jerawat...what the....T_T)

    ReplyDelete
  26. hai yuyu^^ kihkihkih

    sumpah ingatkan edit gambar no 2 tu kat entry lepas..rupanya mmg licin..bleh tergelincir nie kalaw jalan atas muka dia..hehe

    ReplyDelete
  27. bende yang yuyu tulis tu lah nad rajin wat..hehe..:)

    ReplyDelete
  28. elok jee gmbr kedue2 nye,..comel dn cute dn flawless jek,..ehhe,.syukur,alhamdulillah,.

    ReplyDelete
  29. kagum..bagus segala petua tu..kulit dah macam kulit baby comel..

    ReplyDelete
  30. BETOL, YUYU DAH KURANG SIKIT MAKEUP DAN TAK PAKAI SHAWL YANG KEBABOOM DAH..

    NAMPAK SIMPLE JE SKARANG..

    TAPI TU KAN LEBIH MANIS..HEHEHE

    ReplyDelete
  31. bila yuyu tulis kena byk minum air..akak terus sambar air dan minum... heheh

    ReplyDelete
  32. pasni leh ler cik yuyu wat kuar produk sendiri..
    hehe
    produk air yuyu..dijamin kulit anda licin:p

    ReplyDelete
  33. mke saya pong kurang jerawat dah sebab minum air bebanyak2 bergelen2 . hehe :)

    ReplyDelete
  34. Boleh bagus tip yuyu tu utk para remaja.

    ReplyDelete
  35. wahh..nice tips. nak try jadi sangat disiplin jugak la.

    ReplyDelete
  36. comel gila kak yuyu . kat mana pulak nak beli vitamin c tu ? :)

    ReplyDelete
  37. nk jugak kulit mcm 2...ni muke dh mcm bontot kuali dh..haish~ hehehehe. thanks 4 da tips :)

    ReplyDelete
  38. bagus tips2 yuyu !!^^

    Yuyu !! arda ade tips tambahan untuk jaga kulit muka comel yuyu..yuyu boleh wat on weekends tanpa jejaskan duit untuk beli cekodok ! hehe

    sini -->http://belogcikarda.blogspot.com/2011/03/jom-buat-facial-kat-umah.html

    ReplyDelete
  39. yuyu..
    yuyu pakai pencuci muke ape?

    ReplyDelete
  40. tips-tips yang disebut tu memang betul. yang penting minum banyak air suam dan toksah nak gatal-gatal garu muka. Yuyu, kita nak share petua jugak boleh? Saya hilangkan jerawat yang menimbun dengan minum Apple Cider Vinegar. Jom baca sini

    Apple Cider Vinegar - Rawat Jerawat & Parut

    memang berkesan. sesiapa cubalah ;)

    Tips : Cara Mudah Kantoikan Boyfriend Curang
    Teguran Ikhlas Dari Seorang Lelaki Untuk Wanitanya

    ReplyDelete
  41. eyebag oh eyebag...nyah ko dr sini..
    jerawat oh jerawat nyah ko dari sini..haha

    so kn cukup tidolaa nie...patot pown..haha

    ReplyDelete
  42. kak yaya nak try la redoxon tu ..
    yuyu pakai bedak tabur jenis ape ?lipgloss brand ape n warna ape ? serius nak tahu nie ! ^^

    ReplyDelete
  43. wah, memang ada perubahan pada muka yuyu, keep it up. :)

    ReplyDelete
  44. patut pon kulit muka flawless je kak yuyu nih..aah,cheqwa perasan kak yuyu dah jarang mekap cm dulu.pakai pon ringan2 je :D

    thanks kak yuyu,share beneficial info ;D

    ReplyDelete
  45. pehhh untung laaaa muka licin...

    ReplyDelete
  46. best lahh yuyu muka licin je.. dah laaa comey.. heee. :)

    ReplyDelete
  47. yuyu..mmg byk beza lah..wewitttt..comeyyyy sokmo :D

    ReplyDelete
  48. tak tau la yuyu baca ke tak ni,tapi baik berhenti ambik rexodon.dah banyak source/member2/search internet cakap product nih tak bagus.sbb company yg buat product nih[bayers] byk scandal.antaranya pasal background company nih dari nazi.and then scandal HIV infected blood products or pasal poisoning case.just nak bagi advice la.terpulang pada yuyu nak teruskan intake tu ke tak.

    ReplyDelete
  49. yuyu pakai sabun susu kambing kami herba tu kan??
    br gak try awal bulan ni..

    bila bc entry ni baru nak cuba tak pakai krim bila nak ke kelas...kiranya yuyu xpakai sunblock smua la ea?

    psss : yuyu aritu ira ada anta email kat yuyu..tnye kat presint bape yuyu main 'bnda' y kena kayuh kat putrajaya tu..huu

    ReplyDelete
  50. yuyu brdidiplin ok la.. kite ni kurg sikit nak berdisiplin, nak mudah je semue, nak yg keje sng, tak buat ape2 pun leh ilang jerawat....hehe

    ReplyDelete
  51. petua yang best tuk di amalkan :)

    ReplyDelete
  52. Biasalah dik...bila umur meningkat wajah berubah cantik menawan.

    ReplyDelete
  53. cik yuyu !


    nak teka gambar yang first tu without lens

    and gambar second with lens



    kan kan kan kan kan ??? T__T

    ReplyDelete
  54. wah..licinnya.jeles tengok muka yuyu licin macam ni.picit jerawat?erk,kena elakkan lepas ni.muka yuyu yang sekarang ni macam tak pakai mekap langsung.ke memang tak pakai mekap pun???hehe.=D

    ReplyDelete
  55. yuyu,saya pon ada prob jrawat gak skang ni [kulit hyper sensitive] n tatau nak wat camne agi da. harap2 la ptua yuyu ni menjadi tuk sy.hehe..tengkiu yep.. :D

    ReplyDelete
  56. terima kasih yuyu.saaa..yang yuyu ^_^

    ReplyDelete
  57. walaupun nampak benda senang..tp tu yg susah nk buat..hee

    ReplyDelete
  58. yuyu,saya pon ada prob jrawat gak skang ni [kulit hyper sensitive] n tatau nak wat camne agi da. harap2 la ptua yuyu ni menjadi tuk sy.hehe..tengkiu yep.. :D

    ReplyDelete
  59. Waaa....cantik je muka kak yuyu...:D

    ReplyDelete
  60. yang,siryes muka kamu nampak tantek sangat...

    ReplyDelete
  61. yuyu comel..nak cantik agi meh join GA jap..kita da tag name yuyu la..:)

    http://farra-laiyin5606.blogspot.com/2011/07/mega-giveaway-amalina-best.html

    ReplyDelete
  62. yuyu.. help me..
    yuyu tlg email kan tip2 yuyu ni kat saya blh?
    saya nak practickan
    email kat gorGEous_ya89@yahoo.com ye..
    tenkiuyuuuuu
    sayang yuyu...

    ReplyDelete
  63. Heeee thankss sys ;)
    Boleh ikut ahh ! :D

    ReplyDelete
  64. kalo muka licin je,tak yah tempek bedak dua inci pon x kesah...

    ReplyDelete
  65. wahh. langkah semua tu sangat bagus lah ! Kena praktikkan nih. whoa! tak sabar nak jadi muka lawooo bebenor maca Yuyu Zulaikha! jeles lah sygg oitt. hohoho:)

    ReplyDelete
  66. besnye yuyu...xpyah nk kuar duit bli make up bagai...hehe...flawless nye muka yuyu

    ReplyDelete
  67. besnye yuyu...xpyah nk kuar duit bli make up bagai...hehe...flawless nye muka yuyu

    ReplyDelete
  68. aah la muka kak yuyu dah licin. cantik da skrg ^^ suke suke :pp

    ReplyDelete
  69. bes kan yuyu, bila hasil usaha kita menjadi. rasa bahagia sangat-sangat, hehe ^_^

    TERBARU: TIPS PENJAGAAN MUKA YANG JAUH LEBIH HEBAT BERBANDING YUYU ZULAIKHA. TIPS YUYU ZULAIKHA TAK MENJADI. YUYU ZULAIKHA MINTA LIHAT DAN MARAH. click:
    http://nashfahrenheit.blogspot.com/2011/07/lol-sebelum-selepas-tips-menjaga-kulit.html

    ReplyDelete
  70. Nk try laa..redoxon tu ada kat farmasi tak yayang..
    ala bape harga eyecool BS tu??
    Tapi nk try jugak walau hakikat cik YUYU ZULAIKHA ni mmg da semulajadi cantik n chomel.
    Ieqah nk sgt hlgkn eyebag yg mgalahkan kantung kangaroo ni*tipu

    ReplyDelete
  71. Redoxon tu ada kat watson tak?

    ReplyDelete
  72. MUKA DAH COMEL MCM KAK YUYU BEST.TAYAH JAGA LEBIH2.WUWUWU.JELES2 :D

    ReplyDelete
  73. MUKA DAH COMEL MCM KAK YUYU BEST.TAYAH JAGA LEBIH2.WUWUWU.JELES2 :D

    ReplyDelete
  74. huhu..bez kalo dpt ikut tips dri yuy.. muka kta dlu ok jek.. cuma skrg jek cam muka yuyu yg dlu.. byk kt dahi , dagu.. huhu.. nk try lah tips yuyu 2.. thanx!!

    ReplyDelete
  75. bagus tips yuyu hehe... comel la yuyu! satu lagi yuyu.. elok basuh muke dgn air suam hehe

    ReplyDelete
  76. nah link pasal ammy cakap tuh
    i googled redoxon sbb xpernah dgr HAHA

    http://forum.lowyat.net/topic/1252895/+20

    ReplyDelete
  77. yuyu~ awak comel kalau pakai make up simple.. :)

    ReplyDelete
  78. nice tips..best..yuyu da sedia cantik. makeup cmne pun mmg cntik^^

    ReplyDelete
  79. Yuyu!!i pun guna body shop's cooling gel,bagus!!:)

    ReplyDelete
  80. thanks for the tips yuyu! nanti taty nak cuba lah, tapi taty tak suka minum airrrrrrr

    ReplyDelete
  81. dah ikot tips ni.thanks kakyuyu :D

    ReplyDelete
  82. petua yg bgus.. i like... :))

    tp kn yuyu, kte ada msalah tau. bila mnum air byk, byk kali la juga ke toilet. haha. pelik sangat. mc air tu just lalu je..

    but, i'll try to follow ur tips.
    thanks dear..

    ReplyDelete
  83. yuyu.. kite nak tanye ni.. cooling eye gel tu brape hengget? kite pi body shop cari perfume je. hihi xpenah tau ade benda tu..

    ReplyDelete
  84. tak aci! sebab mata kamu memang cantik huhu.. eh tapi make up mata pic atas tu cantik la plok

    ReplyDelete
  85. THANKS FOR THE INFO , LEPAS NI BERTAMBAH LICIN MUKA I . HAHAHA

    ReplyDelete
  86. Ooo.. disiplin ~ okeehhh ! .. start dari hari ni kena disiplin . trima kasih untuk nasihat ni kak yuyu .. !

    ReplyDelete
  87. Cantik btol kulit yuyu...slain tips-tips yuyu ni..yuyu bley cuba amalkn pengambilan supplements jugak..supplements Shaklee semestinya natural & no artificial favoring or color..

    Jemput visit blog sy untuk details
    healthyinstyles.blogspot.com

    -Najah-

    ReplyDelete
  88. cantik muke yuyu..dulu pun saya ada jerawat..jeragat..n muke kusam..mcm2 produk dtelan..tetapi hampeh..byk duit dhabiskan.tp skg dah x dah..saya minum vivix breakthrough antioksidant..ada klinikal test lg.yg penting produk yg kita ambil selamat n halal.nk tgk muke saya..meh pm
    0193562410

    ReplyDelete
  89. dulu pn saya mengalami masalah mcm yuyu..lg lagi teruk ngn jeragat + kulit kusam.mcm produk telan.yerla kecantikn dlmn penting barulah cantik kt luar.skg ni suma dah selesai..saya minum vivix breakthrough antioksidnt.ada klinikal test lg.ni ptg dlm memilih produk kecantikn n kesihatan..barula liver n kidney kita sehat.insyaAllah..meh pm nk tgk wajah saya skg
    wass app 0193562410

    ReplyDelete
  90. dulu pn saya mengalami masalah mcm yuyu..lg lagi teruk ngn jeragat + kulit kusam.mcm produk telan.yerla kecantikn dlmn penting barulah cantik kt luar.skg ni suma dah selesai..saya minum vivix breakthrough antioksidnt.ada klinikal test lg.ni ptg dlm memilih produk kecantikn n kesihatan..barula liver n kidney kita sehat.insyaAllah..meh pm nk tgk wajah saya skg
    wass app 0193562410

    ReplyDelete
  91. nak cantik senang jer http://slimcantikmenawan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  92. salam..nak tanye, k.yuyu pakai bedak tabur dettol dengan compact powder brand ape ye?tq :)

    ReplyDelete
  93. Perkongsian yang sangat bermanfaat.. Menarik sekali!

    Tip Kecantikan Semulajadi

    ReplyDelete
  94. Yuyu lgsg xbls ni ptnyaan ktorg.bz ek

    ReplyDelete
  95. cantik lorh kulit muke T.T

    ReplyDelete
  96. Wah.., suka tengok perubahan kulit yuyu. Langsung tak ada bekas jerawat.

    ReplyDelete

  97. Penampilan yg baik sewajarnya utk lelaki & wanita.
    http://bit.ly/1M2ta5X

    ReplyDelete
  98. Sy nak let go vit c shaklee rm67. Wassap 0129185597

    ReplyDelete
  99. Ada satu produk tengah viral sekarang ni. Antara bahan dia adalah asid hyaluronik A yang bantu naikkan balik seri wajah. Bahan ni bukan benda asing pun. Badan kita pun ada bahan ni cuma kuantiti dia semakin sedikit bila kita semakin tua. Ramai dah guna. Dah VIRAL pun... Sebab semua yang guna muka jadi cantik. parut hilang. kulit jadi gebu. Tapi saya pun tak sangka betul menjadi. Kawan2 wife saya pun selalu cakap tentang produk ni. Nak tahu bagus ke x boleh tengok link ni bit.ly/sales_perlaking

    ReplyDelete
  100. mencari produk penjagaan wajah tanpa bahan kimia. cubalah produk FURAIHA dimana founder menggunakan bahan-bahan sunnah seperti habbatussauda', minyak argan, dll..boleh klik disini untuk info lebih lanjut ..http://furaihadsnurul.blogspot.my/

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)