Tuesday, April 12, 2011

mengimpikan hubungan yang terus manis hingga tua.

Assalmaulaikum ^^

mari kita berjiwang jiwang di kala matahari menyuluh hangat di atas sana. atau lebih simple lagi, mari berjiwang di tengah hari. untuk mendapat kan feel yang hebakk, sila rampas bunga ros rumah jiran banyak banyak lalu tabur sekeliling kita. romentik kan >.<

pernah tak kita berfikir kenapa orang kita kita ni romentik sangat sangat ketika bercinta muda muda. atau lebih jelas, semasa tengah hangat berkapel tak kawen lagi. sanggup si bopren beli macam macam macam untuk si gelpren.

ayat ayat cinta memang tak main la jiwang biasa biasa ni, jiwang karat la. panggilan ni pelbagai "baby" "bie" "abang" "sayang" "honey" macam macam lagi. ala. tanya diri sendiri la. yuyu? ehh. malu la.

tapi selepas berkahwin, sebaik saje ada 2 orang anak ke, kemanisan bercinta yang kita rasa masa sebelum kahwin dah tak ada. nak panggil "sayang" "baby" pun dah tak ada. bukan yuyu kata semua manusia macam tu, tapi majoriti sekeliling kita kita.

yakni, sekeliling yang kita selalu nampak la.

yuyu pun masih tertanya tanya juga dulu. sebab nya, tak seronok la kalau setakat seronok sebelum kahwin saja. tapi selepas kawin, masing masing tak ada hati. masing masing rasa macam dah tawar perasaan tu.

tapi, Ustaz Muhammed Yusef Niteh yuyu pernah bincang kan hal ini. antara faktor nya ialah :

1) terburu buru sebelum masa :
kalau kita terburu buru sebelum sampai masa nya, kita tak akan mendapat nikmat setelah sampai masa nya. lebih terang, pabila sebelum kahwin kita kita berseronok dah melebihi batas orang belum berkahwin. maka, akibat nya, seperti kata penjelasan ustaz :
"dalam hubungan, kita pilih satu saja, berseronok sebelom kahwin atau selepas, kalau kita dah berseronok sebelum kahwin, kita tak akan seronok selepas kahwin. dan dari sebab berseronok sebelum kahwin, penceraian selalu berlaku."

2) tiada bercinta selepas kahwin :
ramai yang beranggapan, bila dah kahwin, hubungan tak perlu di jaga. sebab musabab, masing masing dah jadi suami isteri. tapi itu salah. hubungan yang yang manis terjalin dari hati. kalau hati dah masing masing macam tawar, nak seronok macam mana ye dak? bercnta lah selepas kawin juga.

jaga lah hati masing masing seprti kita tengah hangat bercinta. baru la kemanisan dalam rumah tangga tu berkekal hingga akhir hayat.

itu kata Ustaz yuyu, dan yuyu tak menyangkal langsung.

tapi yuyu heran, pandai omputeh jaga hubungan dorang. makin tua, makin romentik. siap travel bersama jauh jauh. pegang pegang tangan, siap buat suprise selalu. haish. nak la juga suami yuyu macam tu kan. tak percaya? meh Langkawi tengok. bersepah omputeh yang tua tua beromentik di sini.

tapi kalau orang kita kita ni? makin tua? 'sayang' 'baby' pun dah hilang. alaa.. tak best la macam ni :(

kepada yang bercinta selepas kahwin, tahniah ya. share la sikit kat yuyu yang tak lama lagi nak kawin ni. puihhh! entah bila tahun entah. bagi signal kat laki masa depan pun, dia buat buat buta -.-'

p/s : nak kawen dengan enrique eglasias la! dia pasti romentik ^^

terima kasih sudi bace ^^
SHARE:

109 comments

  1. Hahaha betul tu. Bukannya lepas kawen je, lepas 2 tahun bercinta pun boleh jadi mcm tu kak yuyu!

    Tapi kan, enrique iglesias dlm semua video clip dia mmg hot and mantap! Hahah XD

    ReplyDelete
  2. amin2,, mendoakan kembaQ nadh ni. ahahaha.. :) smoga kamu dapat y terbaik dalam idup

    ReplyDelete
  3. xmo la komen..pat x pat adiah..pasni fiq nk wat GA adiah nset ..nk join x yuyu?

    ReplyDelete
  4. bercinta selepas kawen best . . ^___^

    ReplyDelete
  5. kebanyakan org kite malu nk tunjuk sifat romantik tu....

    psst, suke tgk mat salih yg menghabiskn hari2 tua diorg dgn travel ke byk negara..

    ReplyDelete
  6. sgt setuju...

    maybe sebab kat Malaysia ni rasa malu dia menebal..

    depa fikir kalo orang tua2 buat cam tu satgi depa kata tua2 dah pon nak beromantik xmalu ka kat anak cucu..

    tapi sebenarnya ramai yg menginginkan saat-saat cam tu dengan pasangan walaupun bila dah tua..

    tak ada apa yg perlu dimalukan sebenarnya

    ReplyDelete
  7. hahaha.. nafsu je lebih...

    sptutnya kasih syg dan kesetiaaan tu la yg plg penting


    jom baca dan komen Ferrari 360 Jadi Limousin

    ReplyDelete
  8. setuju sangat apa yang sis Yuyu cakap nih.

    kadang-kadang jeles pulak tengok omputeh. huhu =.='

    ReplyDelete
  9. actually I pun dah lama gak terfikir ttng bnda ni. kenapa ek?

    ReplyDelete
  10. sokong apa yg yuyu kata. omputeh mmg lagi tua lagi romentik. kalau tgk kat penang pun sama. depa siap pegang2 tgn n pendek kata nampak macam kapel muda plak..hihi

    ReplyDelete
  11. hamboiii terasa diri zieha terlebih matang nie duk baca bab kawen-2 hehe =)

    kalau kawen jangan lupe jemput yer kak YUYU . tepek entry besa-1 tau HAHA =DD

    ReplyDelete
  12. haha ! cute kartun tu. cinta selepas kawen is better :)

    ReplyDelete
  13. pak aji ngan mak ajah (my parents) insyaALLAH celebrate 50th anniversary next year... alhamdulillah. boleh kah kita spt mrk?

    http://anuarsalmiah.blogspot.com/2011/04/sempatkah-kita-meraikannya.html

    ReplyDelete
  14. setuju2.. semua org mengimpikan percintaan sampai ke tua kan? Yang penting, betulkan hubungan kita dengan Allah dulu, barulah hubungan sesama manusia pon bagus.. :)

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cari hadiah best untuk yang tersayang?

    ReplyDelete
  15. HAHAHA.. LUKISAN TU SANGAT COMELLL..!!! KITE PON SEDANG BLAJA LUKIS2.. HAHAHA.. DAH BANYAK KITE LUKIS TAW, KAK YUYU..!! HAHAHAHA

    ReplyDelete
  16. ahaha.. yaya..
    betul gak.. tapi tak pernah lak terfikir sebab dok single memanjang.. tu yg tak terfikir.. hahaa..

    ReplyDelete
  17. suka entri nie . memang betul pun orang kita nie , kalau dah kahwin mmg hilang dah 'sayang' 'baby' semua tu . hehe .

    jom baca ini
    http://zuhaidazunairi.blogspot.com/2011/04/nasib-aku-baik-pulak.html

    ReplyDelete
  18. bru td nmpak pasangan org tua, berjalan pgg tangan lagi.. Alahai sweet nya....

    ReplyDelete
  19. try lah bg signal yg lebih byk kpd laki masa depan =) mungkin dia akan lebih alert =p

    ReplyDelete
  20. aah....macam lagu senario sebelum sesudah tuh..heheh..

    hope fad romentik sampi tua..

    ReplyDelete
  21. hahaha...
    tp betol la yuyu.. my pernah tgk pagi2 mase nk g keje.. nmpk sepasang orang tua cina.. sdg berjalan mghirup udara pagi.. siap pimpin tangan.. adore sgt2!!! feel like... wahhh romentiknye dorang! dah tua2 pn still romentik!

    kbykn org melayu kite ni je yg da kureng bile dah tua.. bile bini dah menepos lg laaaa... tidur pun dah tak sekatil dah... isk isk

    tamo mcm tueeee....T_T

    ReplyDelete
  22. sy doakan Cik Yuyu berbahagia hingga ke anak cucu... AMin...



    ape bakat anda ???
    http://solomolo.blogspot.com/2011/04/segmen-kalau-aku-ada-bakat-aku-nak-jadi.html

    ReplyDelete
  23. sy becinta suda lima tahun..berdating bole kira dengan sebalah jari tangan saja..haha..still steady..tepulang kepada masing-masing punya kepandaian menjaga hubungan..suda bercinta 10 tahun pon kalau da kawin tiba2 buat hal..payah gak..tu yg terkandas di mahkamah syariah tu

    ReplyDelete
  24. betul2,, selalu je byk kes2 mcm tu,, huhu..
    sophie xnak bercinta dah kak yuyu
    sophie nk blajar,,pastu nty kejew, kawen,,, baru bcinte :) hope bole ! hee

    ReplyDelete
  25. yup..kakak jua idamkan seperti itu..

    ReplyDelete
  26. hehe. setuju dgn yuy. ramai yg romantik tak hingat bila before kawen je. dah kwen hilang ntah kemane romantiknye tu. haih. tp ada jugak yg romantik smpai ke tua cuma nk jumpa tu susah. harap2 la bf miera romantik smpai ke tua. hiks :P

    ReplyDelete
  27. enrique iglesias la dik.. :)

    ReplyDelete
  28. sib baik la bofren dok jauh, dapat la bercinta lepas kawen :P

    kalau diizinkan tuhan..

    ReplyDelete
  29. Hahaha.. Nice one. I selalu nampak mat salleh kat London dah tua2 pun pegang tangan. So sweet! Tapi nak nampak orang melayu buat macam tu ssh sikit esp yg dah tua. Ynag muda je byk pegang tangan tu pun yg belum kawin.

    ReplyDelete
  30. hi yuyu,
    first time meninggalkan komen kt cni.
    hubby akak dr dulu x romantik...skang tak romentik...rasenye pas ni pun x romentik.selagi dia baik ngan akak...sayg je la kat dia.... = )

    ReplyDelete
  31. wow..nk kawin ni baca entri si ikan puyu yang ini rasa best..=)

    ada nk kawin dgn org tak sunat..gila

    ReplyDelete
  32. opss,,kak yuyu romAntik ke romEntik??bunyi dekat sama tapi laen mknanye di situ..haha..adoiyai (-.-)

    ReplyDelete
  33. My Mom && Dad still lagi panggil "sayang", "Yang", "honey", "dear", even infront of us. still pegang-pegang tangan even g beli laok kat pasar. macam orang baru bercinta. and I am proud to have parents like them =). makan still ada suap-suap, walaupon dah masok 55 :)

    sangat berharap jumpa seorang lelaki yang bakal menggalas tanggungjawab Ayah, sehebat Ayah :)

    insyaAllah..

    ReplyDelete
  34. haha
    btol tu kak yuyu .
    dulu muda2 , amboi kemain lgi bersayang2 .
    tp skrg , dah pupus kasih syg tu . hahaha
    taknk khwen laa cmni , boleh ke ?

    hahaha

    ReplyDelete
  35. hahaha,sis yuyu da jumpe lg faz dpn ye? ;P

    ReplyDelete
  36. yuyu! nti da tua mseh pkai skirt cam dalam katon tuh!

    depan suami jela kn..sweeetttt ^^

    ReplyDelete
  37. kak zu sampai skrg ni pun jalan pegang2 tangan, abang panggil pun YANG....bertuah rasanyaaaa

    ReplyDelete
  38. setuju setuju, org malaysia romantik time kapel jerh..haha,
    yuyu kawen jangan lupe jemput... ^^

    ReplyDelete
  39. nak jugak mcm lam pic yuyu tu huhu..bencinta smpi akhir hayat

    ReplyDelete
  40. semoga bahagia sampai ke tua ye yuyu

    ReplyDelete
  41. k.yuyu... urm,, nice lha,,,
    best an dpt kekal smpai ke tua.. huhu

    ReplyDelete
  42. enrique Iglesias ke yuyu?

    bkn aritu ade kuar citer dia kena halau dek gelfren dia pasal menumpang kat umah gelfren dia tu....hehehe...betul ni..kesian dia..

    TT_TT sedih tertipu dek Abang Zam...tak pasal2 habis tisu tesco 3 kotak nangis..puihh...TT_TT

    ReplyDelete
  43. Sylmeena Hamzah : i love you enrique! i sayang u!! mmuahh mmuah!

    ReplyDelete
  44. Salimah Ismail : jommmmmm! nak kawen la nii gakk! tak kira!

    ReplyDelete
  45. Syafiq Rosli : syafiq la kena dengar gak ^^ hahahah :p

    ReplyDelete
  46. RaMe+LenSeS : aminnn.. doa banyak banyak naa otomen ^^

    ReplyDelete
  47. fiq: mesti la nak join! lagi lagi dapat blackberry ^^ hahah~

    ReplyDelete
  48. huhu..nak yang ensem meletop terbabom je....lalala

    ReplyDelete
  49. Husna Rosli : wuuuuu~ teringin bercinta sebelum & selepas kawen ^^ tamak~

    ReplyDelete
  50. hhahaha...saya baru lepas buat entry pasal saya nak kahwin jugak..

    baca entry yuyu tiba2 rasa....

    NAK KAHWIN SEKARANG!!!!

    hahahahahha~~

    ReplyDelete
  51. xyah le becinta lelama b4 kawen.. sy bercinta almost 8 yrs.. then baru kawen.. bukan kata x sronok tp mcm sume benda da tau psl pasangan kita. kureng thrill la skit.. tu je

    ReplyDelete
  52. ehem ehemmmm...timba ilmu bebanyak ye dear..senan sok nak bersuami...alhamdulillahhh akak ngan suami makin hari makin berisi..hehehe tahun ni bakal sambut tahun ke 16...yeahhh

    ReplyDelete
  53. mizzkechique: tu la pasall.. teringin sangat dapat yang macam omputeh :(

    ReplyDelete
  54. enrique iglesias kalo akwen ngan die kan yuyu, dose wooo sebab dia bukan Islam~

    kan?

    TOLONG UNDI SAYA DISINI BOLEH?

    ReplyDelete
  55. sayammmm...camne nak dapat belog kemas macam ni??? uwaaaaaaaaaaaaa
    nak black and red...

    ReplyDelete
  56. haha..blackberry la lak..demand tol..kalo back hand berry nk?haha

    ReplyDelete
  57. bercinta lepas kawen memang sangat manis..lebih manis dari bercinta sebelum kawen...Alhamdulillah memang iva dah rasa..hehehe...doakan kami bahgia dan kekal bahgia hingga ke akhir hayat yea...

    ReplyDelete
  58. senang cite kn, yuyu ty je tok nenek yuyu..cane dorg leh jg hubungan sgt lama...tok nenek akak still panggil sayang² lg taw..aww..i loike it! ^_^

    "ya Allah, semoga YUYU yg comel ni pantas mendirikan rumah tangga..amin"

    oke x doa gitu? =P

    ReplyDelete
  59. mizzkechique: alaaa.. jangan la maluuu :( wuuuu~ nak suami yang sweet lepas kawen :)

    ReplyDelete
  60. GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr " tok sah la malu.. padahal kita lagi la suka kannn :(

    ReplyDelete
  61. waniey dush2! : teringin sangat jadi cam dorangg.. sweet nya.. alahai~

    ReplyDelete
  62. Tasha : sebab dua di atas tadi kot..sobbsobb :(

    ReplyDelete
  63. ♥yaya budak suka embun♥: teringin sangat macam tu.. sweet kemain kann :(

    ReplyDelete
  64. zieha hisham: hahah.. yuyu la lagi matang! hahahah.. sebab yuyu yang cerita sal ni :P

    ReplyDelete
  65. pasal gambar kat fb tu . dulu ada yg freehair tu , tapi td aku search ada 2 acc yuyu . dua2 bertudung :)

    ReplyDelete
  66. cute betol kalau nenek nenek atok atok berromantikan.hihi.tapi skang nie orang tua slalu dah malu nak mcm tu.haiyaa..

    yuyu, jemputlah ke blog saya.ade entry untuk yuyu :)

    http://supersillystoryland.blogspot.com/2011/04/terima-kasih-yuyu-zulaikha-bukan-entry.html

    ReplyDelete
  67. hihi ,sbb tu org kata indah kalau bercinta lepas kawen ,,kan .:)

    ReplyDelete
  68. yeaaa yuyu sangat betul. I pun nak bercinta sebelum kawen... tapi,... ;'(


    ♥ Bubuu, Im sorry

    ReplyDelete
  69. betul la yuyu,,,
    kt Malaysia, yg kita dgr, makin tua, nk cerai berai plak...
    lau negara barat tu, tua2 pon masih lagi tdo bsama, jln pgg tgn..

    *yuyu da nk kawen?? waah...hihi

    ReplyDelete
  70. nak kawen ngan omputeh la macam ni, keh keh =)

    ReplyDelete
  71. NAK JUGAK HUBUNGAN KEKAL LAMA TAPI SELALUNYA TADA PON.SEDIH BETUL T_T

    ReplyDelete
  72. ade jugak orang kita macam ni tau.
    i ternampak waktu naik flight ke kl. oh my. so sweet pakcik tu.
    isteri dia takut naik flight, then dia hold tangan isteri dia sampai la kapal terbang landing.
    i terus bisik my beloved one kat sebelah, "eh, u nanti kena sweet macam tu jugak tau kalau kita dah berumur veteran". hehe.

    ReplyDelete
  73. aloloo..tomeynye doodle..insya'allah boleh punye nak romantik sampai tua..tpulang pada kite dn psgn bagaimana nak mhangatkan lagi hbgn tu..my ayah panggey my mom "dinda"..kadang2 "darling"..sooo sweet =)

    ReplyDelete
  74. 2 la berkatt kot kalau cari redha sblm n slps kawen ^*^
    ce tgk..
    http://pencilbox2010.blogspot.com/

    ReplyDelete
  75. 2 la berkatt kot kalau cari redha sblm n slps kawen ^*^
    ce tgk..
    http://pencilbox2010.blogspot.com/

    ReplyDelete
  76. dunia nie sementara yuyu.. takkan bahagia selama2nya..

    nk bahagia yg kekal abadi ialah di syurga..

    pilih bakal suami yg soleh ya? sbb dia dpt bimbing yuyu masuk syurga..

    seelok2nya pilih bakal suami yang buat dakwah..

    Entri terkini :
    Cara Kencing yang Betul

    ReplyDelete
  77. eyna bercinta sebelum kahwin .... setakat nie ok lagi la ...tapi gaduh gaduh tu biasalah adat ... tak kisah la cinta lepas kawin ke aasebelum ke yang penting masing masing perlu ada tanggungjawab

    ReplyDelete
  78. salam, sonok baca entri ni...suke2..siap ada kata2 ustaz..menambah kekuatan entri..

    ReplyDelete
  79. "fikiran yang baik lahir dari akal yang sihat yep2.." (gaye nade suare johan) =)


    :: Ubah Lagu Jadi Minus One ::

    ReplyDelete
  80. NAD_YA z: tapi ada yje yang kate tak best :( hmmm...

    ReplyDelete
  81. Salmiah : aminnnn! nak sangat hubungan yang berkekalannnn <3

    ReplyDelete
  82. Jiji-Fify : alamakkkk!. betol betolll.... asas nya, jaga hubungan kita dengan Allah.

    ReplyDelete
  83. ('',)kapie_art'sLover('',) : hahah.awak lukis comellll... jeless :(

    ReplyDelete
  84. Hafiy Johari : elehhh.. takkan la orang hensem lagi comel single kannnn :P

    ReplyDelete
  85. zuhaida : tak best la kannn.. kita nak sweet sweet je :(

    ReplyDelete
  86. Lizzie Yasmin: nak gak sweet macam tu :(

    ReplyDelete
  87. aniswany : uwarrrrrrr! dia tak nampakkkk! :(

    ReplyDelete
  88. javanese DOVE ! : ohhhh tidakkkkkkkk! heheh

    ReplyDelete
  89. fad ali : hahah.. sempat lagi ingat senarioooo~

    ReplyDelete
  90. mynameismy : pehhhhhh... jeles nyaa.. kita ni??? hmmm~ yuyu tak tahu lagi

    ReplyDelete
  91. solo molo : aminnnn.. teringin sangat sweet macam tu~

    ReplyDelete
  92. Encik Amie : wahhhhh! terbaikk arrrrrrr! semoga kawencepat yaa!

    ReplyDelete
  93. entry ni sgt sweet tau!! i like!!..dik yuyu sgt creative in blogging..moga2 akan jd pelapis red mummy..amiin

    ReplyDelete
  94. tq sbb sudi hp numner dik yuyu
    komen yuyu me tak publish tau sbb takut ada stalker plak kan..yuyu kan ramai fans hehe

    ni amik hp no akak gak:
    012-9741376
    sampai kat Msia akak sms yer :)

    nak ole2 apa? coklat kat langkawi dh murah2 kan..so tak spesel..emm..nanti akak pikir..:) bila yuyu balik KL?

    ReplyDelete
  95. ekekek akak ni ... melukis ape ni ... hhahaha .. tpi bukan gamba yg dinilai kan.. bahase and entry akak yg best

    ReplyDelete
  96. maaf jika sy menegur, ade spelling error pada permulaan bicara. Rasa xbest nak membacanya, tambahan pula ianya pembuka bicara. Overall i like your blog.. peace..= )

    ReplyDelete
  97. betul kate yuyu .
    hmmm baru nak trust him 101% . tapi dia dah uat perangai macam mane nak kekal lame kan kan :(

    ReplyDelete
  98. tulis bdasarkan pengalaman ngn lelaki masa hadapan ke?^^

    ReplyDelete
  99. KALAU ATOK DENGAN NENEK YAN BACA ENTRY NI MESTI DIA HAPPY.KEHKEH XD

    ReplyDelete
  100. asalkan setia dan jujur dalam perhubungan, insyallah boleh kekal hingga akhir hayat.

    ReplyDelete
  101. ASSALAMUALAIKUM

    MUNGKIN ORANG-ORANG KITA MALU NAK BERMESRA DAN ROMANTIK DEPAN ANAK-ANAK

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)

Blogger Template Created by pipdig