HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, April 7, 2011

Kata Kawan. tapi... hmmm.. sampai hati.

Assalamualaikum ^^

penat dengan menjahit baju kurung, malam ni nak berbelog kejap. lepas kan penat mata berpinar pinar tengok baju. haish.

kata orang, sahabat sejati dah pupus sekarang? kata orang juga, kawan sejati ada di mana mana, cuma kita yang perlu bijak memilih. memilih? macam memilih kualiti buah oren di  Tesco kah? yang nampak besar kemain tu, wangi wangi tak ketahuan hala tu, mesti yang bagus?

 
antara Sahabat Sejati satu satu nya yang paling rapat. I love You.

kalau kata kawan sejati dah pupus, habis, apa kawan yang ada dengan kita sekarang. mungkin hanya tinggal kawan yang macam ni.
  • waktu awal awal kita jumpa bopren baru sampai angau tanpa batas, kawan tu la support " leman ni bagus je. ko nampak sweet kemain dengan leman" "ohhh.. tenkiuu. sweet kan". tapi bila dah clash, tengah frust menonggeng, reti pulak "tu la.. aku nak cakap pun serba salah, aku tengok dia tu macam tak da masa depan. macam tak serious" pulak.. yang hari tu, bukan main puji. sampai hati .
  • masa nak buat esaimen, otak terus bersifat lembu. minta tolong kawan ajar. tapi. "uishh. ada pulak tanya aku. aku tak reti wehh". esok lusa sama sama hantar esaimen. kita ni ternganga hartar esaimen. esok lusa sama sama dapat result. kawan dapat fullmark. kawan kata " laa... takkan yang tu pun tak reti". hmm. sampai hati.
  • sanggup la beli gelang sama sama tanda persahabatan. sanggup makan roti merry celup MILO sama sama demi bajet duit. demi kawan. tapi, bila kawan dapat bopren. nak keluar sama sama. bopren kawan kata "kalau u sayang i, u dengar cakap i, jangan keluar dengan dia". kawan pun tak keluar. kata kawan. hmm. sampai hati.
  • bukan main berjanji nak berjiran waktu dah kawen nanti. siap merancang nak sama sama shopping masa mengandung nanti. tapi bila kita buat salah sikit, habis buruk kita di ungkitkan. yang manis bersama sama dah kabur dengan kesalahan yang sikit. yang manis terus lupa. hmmm. kata kawan. sampai hati.
macam macam kan jenis kawan. dan itu merupakan pengalaman yuyu berkawan dengan sahabat sejati. sahabat yang sejati di hati.

kadang kadang yuyu frust menonggeng. rasa nak makan MeatBall 20 biji sekaligus tanda protes. tapi, yuyu harus sedar. berkawan lah selagi boleh. kadang kala, apa yang kawan yuyu nak dari yuyu, dia pun tak dapat. macam tu juga dengan yuyu.

nak kawan yang sempurna adalah mustahil. sama seperti realiti hidup kita. apa yang harus kita buat, hanyalah bersyukur dengan kawan yang kita ada sekarang. 

p/s : jomm join Ferrero Random GiveAway! masih sempat! hadiah pun best! nak hadiah di tambah lagi ke? heheh.

terima kasih sudi bace :)

104 comments:

  1. saba la yuyu...

    lumrah berkawan..
    sahabat susah nak jumpe...

    jgn makan meatball banyak2..heheh..

    ReplyDelete
  2. alalalala..
    kawan sejati selalu tak ramai..sorang dua je..yang lain mmg lah kawan yuyu.. tp lain ade je yang tak kena..

    p/s : nak join givewayyyy.. nak cekelat!

    ReplyDelete
  3. betul2.. orang berubah2.. masa awal2 ckp lain, kemudian.. pung pang2, jadi lain pulak. sabar jerlah~

    ReplyDelete
  4. nisha pun ade kawan mcvm tu yuyu,,
    tp dah bye bye dah sbb tak guna sakitkan ati jer,,

    ReplyDelete
  5. biaselah tu...bukan senag nak jumpa kawan sejati

    ReplyDelete
  6. point yg yuyu bagi tu memang penah dialami ;( tapi xpe, walaupun kwn kita sampai hati buat mcm tu, kita tak yah lah jadi mcm dia jugak. sekali dia penah jdi kawan kita, sampai bila2 pun dia kwn kita. cuma rapat dgn x je bezanya ^^,

    ReplyDelete
  7. ZAMAN SEKARANG SUSAH NAK CARI KAWAN YANG BETUL2 JUJUR.CEWAH.PANDAI CAKAP LAK XD

    ReplyDelete
  8. setuju dgn entry ni..huhuu..bukan senang nk cari sahabat sejati skrg ni..

    tp alhamdulillah..saya ada sahabat sejati yg selalu jaga saya..sayang dia sangat2...

    tasha nama dia..hehehe~

    ^__^v

    ReplyDelete
  9. kadang kadang kawan sendiri punn dah takley dipercayai . bila diperlukan , terhegeh hegeh cari kita . bila senang , ditinggalkan kita kat belakang . klau ditinggalkan takpelah jugak nie sampai kutuk kutuk belakang kita kan . kita punn tak boleh nk percya kan sesiapa punn 100% heee ;P

    ReplyDelete
  10. yuyu.. sabar lah ye.

    xpe. biar orang buat kita. jangan kita buat orang ok?

    yuyu. :D

    ReplyDelete
  11. tu lah. sekarang ni kena hati hati berkawan. mcm mcm boleh jadi. hati hati ye yuyu :)

    ni diantara kwn faten yg faten syukur sgt dorg wujud dlm hidup faten ;)= http://fatenandherlife.blogspot.com/2011/04/i-heart-them-d.html

    ReplyDelete
  12. KAK YUYU :) terima kasih utk entry KAWAN nie :) sukaa

    ReplyDelete
  13. mcm tu bkn kwn sejati hoke!

    takpe skrg yuyu dah byk kwn!!!;)

    ReplyDelete
  14. yuyu- ieza bru join giveaway yg ferrero tu..
    ni link -
    http://iezawanza.blogspot.com/2011/04/yuyu-zulaikha-ferrero-random-giveaway.html

    ni bru nk komen. hikhik. ieza skang tade kwn yg pling rapat pon. dh serik rasenye nk ade kwn baik.skang ni kwn yg ade cume untuk suka2 je..time sedih, mak juga tmpat dicari..

    ReplyDelete
  15. ajak lah kawan sejati yuyu ni pkai tudung (kalau dia islam).. kita sbgai kawan berhak menegur dia, tegurlah dgn elok agak dia tak terasa

    ReplyDelete
  16. lumrah dunia syg....mmg susah nak dpt sahabat sejati...ana ada sahabat sejati..dah anggap macam adik dan kakak...dua orang je..yg tu paling2 sejati..sanggup susah payah bersama...

    yg lain cuma kepentingan diri je....

    ReplyDelete
  17. yela kak!betul tu..ika stuju!ada kawan sejati..kemain lagi tido umh..sekatil tapi tak sebantal..tp sekarang dah terpisah..sedyhnye~ T.T

    ReplyDelete
  18. ya, kena bersyukur dengan kawan yang kita ada sekarang..yg lepas tu buat peringatan..^_^

    ReplyDelete
  19. yerr..kawan yg mcm tue lah yg paling byk skrg nie

    ReplyDelete
  20. yuyuyuyuyuyuyu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    cakap nie sume betol lah , same macam fai pikir. ahakzz !
    kite kawan sejati kot ! hahaahaha :)

    ReplyDelete
  21. salam....sabarla kak yuyu...sahbat yg sejati mmg sush nk jmpa tapi andai dah jmpa jagala perhbngan itu dgn baik..

    ReplyDelete
  22. setuju dgn entri ni..
    tak penah ade 'sahabat sejati' ..

    skang baru dtg tmpat baru, jumpe kwn baru.. stkat ni kawan ni yang terbaekkk..

    hehe ^^

    ReplyDelete
  23. kite pn penah hadap benda2 cmnie, makin dewasa hidup nie, makin byk perangai kwn2 yg pelik2 kite jmpe, just kena pndai pilihh..and sifat tolak ansur tu pnting,bru persahabatan tu kekal, btol tk yuyu ? hehe :)

    ReplyDelete
  24. salam....sabarla kak yuyu...sahbat yg sejati mmg sush nk jmpa tapi andai dah jmpa jagala perhbngan itu dgn baik..

    ReplyDelete
  25. susah nak cari sahabat sejati. kankankan. ;(

    ReplyDelete
  26. kawan sejati..hurmm..susah tol nak cari..kawan makan kawan..hurmm..di mana-mana ada..hurmm...

    mari usaha cari kawan sejati!! ^__^

    ReplyDelete
  27. Nice entry . Tak semua kawan dapat dipercayaikan . Harap depan kita je baik tapi belakang kita lain pulak T.T

    ReplyDelete
  28. heee ape yg kak yuyu cakap same je macam sy dgn kawan2.suke berangan same2.tapi alhamdulillah..kawan2 bella boleh dipercayai. :)
    love them so muchh <3 weeeeee

    ReplyDelete
  29. kawan time sng, sng dicari. time susah, hilang ntah ke mana. berkawan biar seribu, berkawan sejati biar 1, berkawin biar 4, sunnah...tp bukan dawa la ye. huhu

    ReplyDelete
  30. kawan ada bila senang....kawan pegi bila susah...

    ReplyDelete
  31. hai chukiess ^.^ HAHAHAHA Opps! silap.. hai yuyu.. lalu jer..

    ReplyDelete
  32. sayammmm susah nak cari sahabat...kawan2 memang ramai...
    Cam sekarang ni..ada 120 peminat sayam tengah view tau tau...lap uuuu

    ReplyDelete
  33. mmg kawan sejati susah nak carik..lucky i've found one. =)

    btw cik yuyu meh dtg visit blog kte ye..ade pnjam nama yuyu kejap.. hehehe

    http://myraanneba.blogspot.com/

    ReplyDelete
  34. huhu sedeh pulak tetibe bace entry kak YUYU memalam neh =]
    tapi zieha sokong kate akak ^^

    ReplyDelete
  35. itu la kehidupan..kawan sejati kita adlh dri sndri..tp tak bmkne kte kne pentingkn dri je smpai lupakan org yg sntsa brda di sisi kita..;)

    ReplyDelete
  36. 1 jew Cik Layka nk ckp...
    kite kt kubur nnti sorg2 jew Cik yuyu.. x de kwn yg akn tlong jwb kn soaln dri malaikat maut kt dlm 2...
    so kite beriman jew pde Allah.. cerete mslh kt Allah.. mtk pdpt Allah dgn istikarah.. Insya Allah.. Allah akn tnjukkn jln tnpa bntuan kwan or shbt or teman.. biar org buat jht kn kite tp jgn kite buat jht kt org k :)

    ReplyDelete
  37. nak shopping sesame mase mengandung takleh tahan tu..muahahaha

    ReplyDelete
  38. carilah sahabat selagi ada hati
    dan hargailah parsahabatan selagi merasakan ianya bererti..

    Jom terjah Entri baru !!
    KISAH BENAR : Seorang Lelaki Berkahwin dengan Seekor ANJING ..

    ReplyDelete
  39. mak aihh,, kawan yuyu tuh mak salih kah.... hehe

    ReplyDelete
  40. fad ali : japp.. nak sumbat meatball sat ^^ ahahaha

    ReplyDelete
  41. comel yuyu...==))

    sapa2 nak join open futsal...

    http://lucky2wawa.blogspot.com/2011/04/pertandingan-futsal-padang-terbuka.html

    ReplyDelete
  42. sebab itu kita jangan berharap apa2
    pada sorang kawan..:p

    ReplyDelete
  43. sabar jela kak yuyu.. eda pn tgh sedey jgk klu ckp tntg kwn.. kwn gelak ketawe sng giler nk cri.. tp kwn menangis same2 babak susah kot.. kwn baik eda dh semakin renggang dgn eda sbb dye dh berubh.. bile ckp dye yg brubah, eda pulak yg kene psiko dgn pkwe dye + ckp eda yg brubah.. enth la.. bingung hati nie kalau ckp tntg kwn baik.. :(

    ReplyDelete
  44. KAWAN boleh jadi LAWAN. dunia sekarang ada 1001 jenis KAWAN. hurm. apa2 pon, yati syg kawan yati. :D

    ReplyDelete
  45. sahabat senang dicari,
    tetapi sahabat sejati sukar untuk dicari. :)

    ReplyDelete
  46. itu lumrah yuyu..kwn sejati susah nk cari. :)

    ReplyDelete
  47. erk...ape kak yuyu ckp tu..semua sme dgn ape yg alia dgn besties wat.. dyorg ade boyfie.. assgnment wat ssme.. kami ade bangle yg sme..part jnji nk shoping sme2 tu pown ade..siap nak jadi besan bukan main..

    hurmmm..harap tak jadi lah ending yg kak yuyu ckp tu..

    ReplyDelete
  48. camtula yuyu..bukan senang nak jumpa sahabat sejati..kakak pon x tahu kakak boleh jd kaan terbek x utk kawan kakak..

    ReplyDelete
  49. hehhehe..yuyu,dlu hanis zalikha penah cakap gak macam nih..hehe

    ReplyDelete
  50. suke entry nih. tu la psl. kawan sejati susah dicari. masa kita senang ada. tp, masa kita susah, lari entah ke mana.

    ReplyDelete
  51. salam :)
    hmm b'kaitan entry awak ni..saya memang setuju la..
    sebab apa?
    sebab saya pon mengalaminya jugak..
    da kehilangan seorang bff yg saya dahulukan die dari family saya.da 3 taon bff..da 8 taon knal..
    *Tuptup* putus kawan and tak mahu kawan sampai bila2..
    zaman sekarang susah nak cari kawan baik,bak kate lagu grenade - easy come easy go - >.<
    pape pon skrg hargailah kawan yg sedia ada :)))

    ReplyDelete
  52. ehh...same la..pena terjadik pd ira...tp yg pasal kawen tue,lom lagi la...hmm...tue pasal membe pmpuan ira cume sorg jer... huhu...xtaw kekal smpai bile... :(

    ReplyDelete
  53. sayammm...ai ni kawan u ke idak eh...mau jadi sahabat..tp boleh tengok dari jauh je...takpelah, biarlah nanti bila dia sedar..dia tau sape kawan sape lawan...meh teman akak pi jenjala umah kengkawan;)

    ReplyDelete
  54. susah nk dapat kawan yg selalu di sisi sampai mati kan.
    bertuah kalau dapat kan.

    ReplyDelete
  55. kwn sejati barulah kwn yg leh dijadikan sampai bila2

    ReplyDelete
  56. ada jugak kawan buat macam nie.. sebab boipren, dia block kita dari fb... sampai hati T_T

    ReplyDelete
  57. kak yuyu jom la join first segmen dr sy...:D arap sudi join...

    http://hidupdaku.blogspot.com/2011/04/first-segmen-by-mymye-mymya.html

    ReplyDelete
  58. sangat2 suka entry ni yuyu!!
    ada kawan masa mule2 berjanji bagai nak rak...lepas tu...tinggal tah pape...bawa mulut..jaja cerita....mudah dapat rapat dengan kawan, mudah la meninggalkan...eii..

    harap2 tak jumpa la org mcm tu...

    ReplyDelete
  59. susah nak cari kawan betol2 sejati da sekarang, tak tahan meatball tetap terselit gak ek, yuyu tambahlah hadiah giveAway tu untuk semua yang joinnn..hahah ~tak beragak ~~..^^

    ReplyDelete
  60. ramai kan kawan slagi boleh berkawan.. hehehehe ^^,

    ReplyDelete
  61. kita merasai nasib yang sama..
    sabar dan terus sabar..

    ReplyDelete
  62. kak yuyu, senang tak jahit baju tu??best x?

    eh, komen lari dari tajuk plak..heheee

    ReplyDelete
  63. like entry yuyu yang ni sangat sangat....kadang2 kita yang sanggup ase sakit demi kawan..btul x??

    ReplyDelete
  64. sangat setuju dgn entry yuyu yang ini.. sokong 800%

    ReplyDelete
  65. yuyu, yaya pon kecewa dgn sorg kawan yaya...bila ada bf dan kwn baik yg lain kwn yg ini pon xnmpk da...sedih ja rasa... hurmmm apalah slh kita

    ReplyDelete
  66. yuyu, yaya pon kecewa dgn sorg kawan yaya...bila ada bf dan kwn baik yg lain kwn yg ini pon xnmpk da...sedih ja rasa... hurmmm apalah slh kita

    ReplyDelete
  67. Friends are born, not made.
    -Henry B. Adams-

    :)

    ReplyDelete
  68. Friends are born, not made.
    -Henry B. Adams-

    :)

    ReplyDelete
  69. jum mkn meatball byk2.. mmg susah nk dpt kwn btul2 sempurna.. tp tk mustahil untuk dptnkanya.. sbb yg menjadikan dia itu sempurna adalah diri kita jugak... =)

    ReplyDelete
  70. org kata, berkawan biar seribu, berkasih biar satu

    ReplyDelete
  71. da lama tak komen kat blog yuyu!!busy ny T_T

    ReplyDelete
  72. like like hehe .

    yuyuyuyuyuyu
    yuyuyuyuyuyu
    dah join dah giveway yuyu .

    sila lah usya usya k!

    http://adeelaohlala.blogspot.com/2011/04/yuyu-zulaikha-ferrero-random-giveaway.html

    ReplyDelete
  73. haih,,rindunyee nak baca belog cek mek molek nih..hehe:D

    btol tu yuyu..ssh nk cari kwn yg btol2 ikhlas dgn kita tp once kita buat yg terbaik,redha je ape yg bakal kita dpt in return..insyaAllah a gud 1 jugak :)

    ReplyDelete
  74. wahh! bersabar lhaa si manis. hee. chomeyl jeahh yuyu (: singgah2 laa blog eien ye (:

    ReplyDelete
  75. lumrah hidup..
    rmbut sama itam.. hati len2..
    ble dh jd cmni, bru la kte dpt knl sape kwan sape lwan kn??
    :)

    mellylisa88.blogspot.com

    ReplyDelete
  76. Ape yg yuyu tuliskn tu semua betul

    ReplyDelete
  77. hye yuyu. nice blog!

    jom joint contest pasal BFF:

    http://miszein.blogspot.com/2011/03/contest-show-me-whos-your-bff.html

    TQ yuyu :)

    ReplyDelete
  78. idop mmg cmnie yuyu..time sng keliling pgg..time susah ilg sume..
    kwn yg sejati, time susah die ade, kite nak g toilet pun die trase nak teman..

    syieda blom jmpe kwn sejati..kwn rapat2 ade la..susah nak cr kwn yg sjati.. ^_^

    peace no war...

    ReplyDelete
  79. mmg betul akte yu, kawan ade mcm² jenis dlm dunia ni..kalau nak tau sape bebetul kawan, kite leh tgk time kite susah..:) akak dah kene pon..

    meh ke rumah,
    ~kerana dia model~
    keep in touch ye...:) ♥♥♥

    ReplyDelete
  80. betul tuh. memang banyak belaku sekarang. janji bukan main, tapi balik d mungkiri. sabo jer laaa. :)

    ReplyDelete
  81. ye la, btul pe yuyu tulis..

    mane ada yg smpurna kecuali Allah..

    ReplyDelete
  82. Buat entry, point lebeyh kurang yuyu... erm, bukan tiru tau.. kebetulan, kyra pon nak luah mende yang sama...

    ReplyDelete
  83. BILA BACA NI BARU TERINGAT YANG KAWAN PERNAH TIKAM BELAKANG.FUUH.PEDIH BETUL T_T

    ReplyDelete
  84. betul betul !
    I pun mengalami nyaaaa :'(
    Xpelaa, u saba jelaa ye sweety.
    Shoping same same tyme prgnant tu sgt sweeet laa syg!
    Loveee you ! haha

    ReplyDelete
  85. hurmmm.. betol betol..
    aaaa.. haishh.. sedih sat bila baca nih.. kawan oh kawan..

    ReplyDelete
  86. hurm..im now in dat situation..
    name je kawan,tp atas dasar name je..
    senang susah kata same2,tp skarg korng kate.. "hahaha..hidup ko,hidup ko..hidup ktrg..hidup ktrg.."..tahnx pren..

    ReplyDelete
  87. Bella Ayub : betol.. tapi yuyu kawan semua.. jom join GiveAway tu ^^

    ReplyDelete
  88. Nurul Mazni : tapi tu semua dulu. sekarang..Alhamdulillahhhhh <3

    ReplyDelete
  89. hmm. basew ak yuyu . mcm adeq neyy . mbe sndry kapel nan b0yz skunk .

    ReplyDelete
  90. mbe sendiri . naa buad cm nee ttp membe kn . even stabbed kitew darie blakang

    ReplyDelete
  91. betol tu. zyra sokong kak yuyu. akhir zaman la katakan..

    ReplyDelete
  92. NiSha : yuyu pun ingat nak bye bye je la :P

    ReplyDelete
  93. c-tea : tak pe.. kita kawan je yang mana ada :)

    ReplyDelete
  94. kathy : yuyu sekarang, kawan semua, nak rapat susah ... hmmM~

    ReplyDelete
  95. YUYU HANA SETUJU SANGAT ENTRY NIII! KATA KAWAN KAN? KAN? :(

    ReplyDelete
  96. I NEED A TRUE FRIEND.WUWU.TACING LAK T_T

    ReplyDelete
  97. ASSALAMUALAIKUM

    SUSAH NAK CARI KAWAN YANG BAIK.BERTUAH AKAK ADA JUGA KWAN YANG BAIK

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)