Saturday, February 12, 2011

Valentine Day hari yang di tunggu tunggu oleh bopren gelpren

Asslamualaikum ^^

Valentine lagi dua hari nak tiba. macam macam kempen kat belog dan fesbuk orang buat "Kami Tak Sambut Valentine" la, "Say No to V'Day" la, macam macam. tapi bagi yuyu, yuyu tak ambik port semua tu. sebab yuyu tak pernah celebrate mende alah tu.

satu, bukan sebab yuyu membantah sekeras kerasnya Valentine ni, bukan. tapi sebab, tak pernah ada bopren setiap kali Valentine menjelma. sekarang bila dah ada laki masa depan yuyu, yuyu tak tahu pulak, apa yang special nya V'day ni. nak sambut apa? macam semuanya sama saja dengan hari hari lain.

Tapi, semalam...  (macam dalam drama dulu dulu la)

sedang yuyu balas komen kat fesbuk, ada seseorang telah kembali balik dalam dunia yuyu. terkejut ni! siap buat buat melatah. opocot opah ko makan tempe cicah sambal kicap sedap gilller siap teguk air milo kurang susu!   panjang kan yuyu melatah. tahu tak sape yang IM yuyu?

lawo ooo badan dia. suka g gym ni!

"Luke Michael Byrne" puihh~ nak sebut nama dia pun terbelit lidah. orang Australia. kawan yuyu. kawan? ok la, sekarang la kawan. katanya, nak datang Malaysia, nak menyambut hari yang di tunggu tunggu oleh segenap pakwe makwe iaitu V'day dengan yuyu. uishh. yuyu cuba jelaskan yang yuyu dah ada laki masa depan dan tak akan sambut hari tak berpekdah tu. tapi...

omputih pakai baju Melayu ketika Majlis Tahlil arwah Abah yuyu.

dia memberi dua option antara yuyu ke sana, dia akan bayar, atau dia ke sini besok. keras keras yuyu cakap yuyu tak nak. tambahan yuyu sibuk di medan peperiksaan yang serabutkan kepala hotak tu. kurang la nak melayan dia di IM. kesian. teringat lagi masa dulu dulu. ciss. otak ni.

terima kasih saja lah cik Luke oi. yuyu ni V'day ni ada exam. tapi, kalau la dia Aaron Aziz, telah ku kepit celah ketiak!

entah la, yuyu tak rasa ada apa apa yang special dengan Valentine Day ni. selain bopren bawa gelpren ke hulu hilir ke Bukit Bintang, beli bunga tak pun cekelat, lepas tu cakap "ai lebiu Sameah Selamat, ko la gelpren hakuh paling lawo".

pegang tangan, bawa g tengok wayang, lepas tu, makan cekedis sama sama kat taman bunga, lepas tu suap ayam goreng sama kat pasar malam. hmm. tak best nya. sama je dengan hari lain. hari lain pun boleh sumbat ayam goreng kat mulut pasangan kita kan.

itu pendapat yuyu... lain pendapat setiap individu

yang pasti, yuyu tak akan sambut benda yang tak berpekdah tu. tambah pula, isnin ni yuyu ada peperiksaan. lebih bagus yuyu menatap dua biji mata yuyu ni kat buku yang akan bantu yuyu dalam peperiksaan daripada menatap biji mata laki masa depan. entah apa dia boleh bantu pun entah.

esok lusa tulat pun boleh tatap muka yang sama. tapi, fikir lah, apa yang bagus sangat dengan V'day ni. kalau korang sambutnya dengan cara bagus, dengan buat solat sunat minta tuhan jodohkan korang dengan pasangan korang kan. tak pun puasa sebab bersyukur adanya pasangan seperti dia. semoga di jodohkan ke.


terima kasih sudi baca ye.
SHARE:

66 comments

  1. setiap kali tarikh 14feb..yayang xpenah sambut V'Day nie~~~tp dok sbok wish bufdY eppi bufdY kat kawan sorang nie eh!!!!

    xpernahla sambot jgk bnde alah mengong nie~~~sbbnye..ari2 smbot ary2 cinta dgn incik buah aty nie~~~

    nsem ex yuyu!!!
    laki masa depan msty lg nsem he???

    ReplyDelete
  2. huhuhu..yuyu sama macam ana...memang x sambut...even mmg dah ada bf...mmg x sambut..sbb bf jauhhhhhh..hahahaah..lagi satu xkan la nak berhari kekasih mesti tunggu 14 Feb je?.hari2 lain bole maaaa...mcm bday ke..anniversary ke..kan?...hehehe

    ReplyDelete
  3. meembazir duet je,,bek smbut anniversary parents lg bgus...=)

    ReplyDelete
  4. :) kak yuyu comel.. lame tak jumpe akak, rndu dah :')

    baguslah kak yuyu ni tak sambut valentine. tapi ape ape pun, kenapa tak sambut, kita kena jelas supaya nanti kita tak jadi macam lalang..

    betullah kak yuyu cakap, banyakkk sangat budaya luar yang diikut-ikut oleh orang Islam, tapi tak ditekankan, sedangkan Rasulullah ada bersabda Ertinya : “Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian dari mereka”. [hadis riwayat Abu Daud]

    valentine's day bukan sekadar soal budaya. Ia soal agama. Hari berkasih sayang dalam Islam bukan takat hari 14.2 je kan, hari hari adalah hari berkasih sayang. hari hari kita sayang kak yuyu <3 :)

    kita petik sikit kata-kata ibn Taimiyah :

    Menyerupai mereka di dalam sebagian hari-hari besar mereka akan menyebabkan timbulnya rasa senang di hati mereka atas kebatilan yang mereka lakukan, dan barangkali hal itu membuat mereka mencari-cari kesempatan (dalam kesempitan) dan menghinakan kaum lemah (iman). Dan barangsiapa yang melakukan sesuatu dari hal itu, maka dia telah berdosa, baik melakukannya kerana berbasa-basi, ingin mendapatkan simpati, rasa malu atau sebab-sebab lainnya kerana ia termasuk bentuk peremehan (penghinaan) terhadap Dinullah(Agama Allah) dan merupakan sebab hati orang-orang kafir menjadi kuat dan bangga terhadap agama mereka.

    Jom kita tengok apa Allah cakap tentang Islam, dan harus berbangga dengan budaya dan ajaran Islam :

    “Pada hari ini telah Kusempurnakan untuk kamu agamamu dan telah Ku- cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridhai Islam itu jadi agamamu.” [Al-Ma`idah :3] :)

    Gud luck exam kak yuyu ^^. Moga Allah kasih :)

    ReplyDelete
  5. baru je dgr ceramah pasal v'day ni.. mende yg tak pernah dianjurkan oleh Islam sebaiknye takyah buat..

    lgpun fatwa kebangsaan kan dh memfatwakan org Islam sambut v'day ni haram..

    tak caye check la website dia.. :)

    ReplyDelete
  6. mmg haram pun..
    pasal paderi kan valentine day ni??

    daripada celebrate cinta manusia, lebiy baik cinta pada Allah

    ReplyDelete
  7. betul. yati pun tak sambut. bila tibanya saat minit jam hari vday, yati tak rase ape2 spesel pun. boipren yati pun takde prasaan jek. keh3

    bek buat hari persahabatan antara blogger. haa. terjalin persahabatan kan. hik hik

    ReplyDelete
  8. buat tak tahu je valentine day ni.. baik pikir maulidur rasul..

    ReplyDelete
  9. yuyucomel ,jgn sambut .

    “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut.”

    ( Riwayat Abu Daud)

    ReplyDelete
  10. kalau dah sayang xpaah tnggu hari valentime..
    hari2 len pn leyh bg hadiah gak kan..hehe

    ReplyDelete
  11. rohayatie nordin : hahahah.. macam lebih kurang je :P kerinting gak. huahauahaua!

    ReplyDelete
  12. a n a . i z z t y : hahaha.. tu la pasal. bia la orang nak sambut. dorang suka

    ReplyDelete
  13. Munirah Bm : V'day ni yuyu sebok dengan exam T_T

    ReplyDelete
  14. Mastura Mohd Yusuf : pehhhhhh! kukuh dahhhh! ok ok! percaya dah! tak mo sambut la!

    ReplyDelete
  15. eqa : heheheh.. tok sah sambut! nuhh! bace yang Mastura Mohd Yusof antar!

    ReplyDelete
  16. husna nabila : heheh.. bagus si husna ni ^^

    ReplyDelete
  17. yatie's EPISODE : yaiyyy! isnin ni kita celebrate Blogger day ye :)

    ReplyDelete
  18. tak pernah sambut juga..n memang tak ada faedah nye..betul tu..lebih baik yuyu pay attention kat study tu lagi bagus..semoga yuyu dapat jawab semua exam dengan baik dan cemerlang..! ^_^

    ReplyDelete
  19. tya : hohoho... yuyu tak sambut la si cantik!

    ReplyDelete
  20. hee..suker en3 ni..
    sy pun xsuker sambut valntne ni..
    btw...
    nice blog =)

    gudluck 4 ur exam...





    http://iekahridzuan.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. sumbat ayam goreng yer..hauhauhauhau

    ReplyDelete
  22. ooo..omputih eh lelaki masa silam yuyu..encem gak..lelaki masa depan mesti lg ensem kot..hehe..


    takyah la sambut2 vday nih..mengarut je..


    suke ayat.."ailebiu Sameah Selamat ko la gelpren hakuh paling lawo." LAWAK!hahaha..

    ReplyDelete
  23. yeah babe ,rara sokong yuyu xpayah sambut la ni bukan budaya kite :))

    ReplyDelete
  24. baguih na! jangan layan vd k. :D

    ReplyDelete
  25. wah! ensem bagai jejaka tu =.=
    kui3 mengatal la pulakkk!
    yuyu comey! ;D
    suke baca this entry! sungguh bermakna. Pelangi pun tak suka lahh bila gf bf layan dengar hari V nie. boleh diistilah hari Virus! hahaha=)

    stdy rerajinn =.=
    ada masa jom intai blog pelangi;)

    ReplyDelete
  26. baguih2..nasihat yg b'manfaat...btw...da follow yuyul da...suka blog yuyul yg simple ni...:)

    ReplyDelete
  27. YUYU COMELLL...nak komen jugakk..nak suruh yuyu reviewd blog ayu..bolehhh??:)

    SELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD S.A.W. JOM.

    ReplyDelete
  28. jom semua kita pakat sambut maulidul rasul kasihkan nabi patutnya lebih dari kasihkan pasangan hidup.

    ReplyDelete
  29. bagus la yuyu tak sambut.. nanti kecewa pulak saya dengan yuyu :P

    ReplyDelete
  30. kan best klu org sume pikir mcm yuyu, susa jgk klu kte nk larang kwn kte kan.

    ReplyDelete
  31. mai pn xpernh smbut gk yuyu..
    skrg ni mmg xda bf..
    dlu time ada pn ble 14feb masing2 wt byase je..xda pe bnda

    ReplyDelete
  32. xpe, lelaki mase depan yuyu lagi hensem dari mat saleh ni :))

    ReplyDelete
  33. mmg xleh sambut pun hari valentine nie..kite pun x pernah sambut.

    ReplyDelete
  34. mauaha..hapekejnye dok sambut val..baek kawen

    ReplyDelete
  35. humm.bgos lah yuyu. sbb v'day nih memng takde pon dlm islam.

    sejarah dy pon ad relate ngn ari p'engatan kisah cinta paderi kristian.

    kalo nak ari cintan2 nih. ari biasa pon bulih. ta perlu tnggu v'day y konon2 ari m'p'engati kkasih tuh. huhu~

    ReplyDelete
  36. ♥CIK SHA♥ : hahaha.. xde makne nyeeee sayangg~ hensem g Abang Ben Ashaari ^^

    ReplyDelete
  37. rarapuing : heheheh... yuyu tak tahu special dia ape.. ^^

    ReplyDelete
  38. laskar rainbow : woraittt! sat gi yuyu g terjah!

    ReplyDelete
  39. ayucinta : wahhh wahh ^^ heheh.. tak pe... yuyu review nanti dapat shawl tak ^^

    ReplyDelete
  40. Nordin : hahahah.. jangan lah dikau kecewa burungman ku ^^

    ReplyDelete
  41. cik zira : heheheh... ajak dia buat benda lain^^ jomm~

    ReplyDelete
  42. h f : hahahah.. takde makne nye... macam lebih kurang je :P

    ReplyDelete
  43. aliza : heheheh... yuyu ni takde sape nak sambut dengan yuyu T_T

    ReplyDelete
  44. zyra stuju ckp sys! wuuu.. mcm dah ade boyplen jeh akuh ni-.-''haha. betollah kan.. takde bnde yang amazing pon v'tine ni.. uhuk2! hehe best lah bace entry nih. penuh dengan memek muke 0,o

    ReplyDelete
  45. JIJI YU : heheh.. yuyu nak kawen nanti la!

    ReplyDelete
  46. princess laila: heheh. yuyu baru tahu hari ni ^^

    ReplyDelete
  47. as salam.
    betul! katakan tidak kepada valentine cak lempang lempung!
    ayuh yuyuk! sebar-sebarkan lagi!!~ gunakan kuasa gaban yuyuk!

    ReplyDelete
  48. N A Z Y R A S M I Z A: hahhaha.. yang bermimik muke tu apehalll~ ^^

    ReplyDelete
  49. ... : adehhhh~ ape yang yuyu ade kuasa niii!

    ReplyDelete
  50. memang tak berpekdah pon kan .. ape jadajnye la .. hari2 pon wat benda yg sama ngan pasangan kita .. so , ape tah speselnye ..huhu


    p/s : mahap tak reply mesej . kedit kong..hehe :P

    ReplyDelete
  51. hah.entry yuyu ni ada kaitan dengan entry i.marilah singgah ye :)

    http://meisjawa.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-valentine.html

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)

Blogger Template Created by pipdig