HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, February 17, 2011

Sinis Sang Ketam Dalam kehidupan Mengecapi Kejayaan

Assalamualaikum..

sari berita agak la penting. saye Zabedah Binti Usop pemberita tivi enam belas ratus korang. sila bace berita ni sampai ke titik terakhir. jika mengalami gangguan dari anak pinak ketika sedang saje membace berita ini, silalah jangan segan silu siku saja anak anak anda.

okay, cukup lah dengan pembuka entry yang merepek kerepek tersepek juga tempek. mari ke sesi lebih serius antara hidup dan buat buat mati.

entry kali ni bukan berkaitan dengan isu perkauman. janganlah salah sangka. buka kan tahap minda kepada tahap minta yang mampu berfikir secara kritikal. bukan pada tapuk yang lama. demi memajukan diri sendiri untuk kepentingan semua.

satu cerita sinis penuh pengajaran telah di cerita kan oleh pensyarah Subjek Entrepreneurhip yuyu. di kelas terakhir kami...

ada dua orang nelayan. berbangsa Melayu dan Cina. dua nelayan ni  telah menangkap ketam dengan banyak nya. maka kedua mereka telah pun memasukkan ketam ketam mereka dalam bakul masing masing.

di beri bakul bakul berisi ketam itu kepada seorang penjual ketam. di kuatiri ketam akan keluar dari bakul tersebut, maka penjual tersebut telah menutup bakul tersebut dengan penutup. tapi...

beliau hanya menutup bakul ketam yang owner nya berbangsa Cina sahaja. tapi, ketam melayu ni, di biarkan tanpa di tutup. datang la seseorang, lalu bertanya kepada penjual..

sila lihat di bawah. ni ada ketam berada dalam bakul. bukanlah Alien dalam kapal UFO. lukisan udoh bukan bermaksud tuan nya pun hudoh. muhahah!

ketam melayu sopan di dalam bakul

</></></></></></></></></></></></> </></></></></></></></></></>
maka bakul cina terpaksa di tutup. demi menghalang keluar ke ladang gandum


 ''wehh.. asal ko tutup bekas ketam Apek je ha? bekas ketam Manap ko tak tutup pulak"
"derr~ lu ni kecoh arr.. aku tutup bekas ketam Cina je. ketam ketam cina akan  saling nak keluar bakul. ketam Melayu tak yah tutup pun tak pe, asal ada yang nak sampai naik ke atas, ada je ketam lain tarik bagi jatuh balik, mane sempat nak naik atas"
jadi dari sinis penuh pengaran tersebut, dapat tak korang berfikir secara kritikal? jangan berada di takuk yang lama di mana korang akan nampak pasal isu perkauman. tapi pabila di fikir secara kritikal, korang akan nampak yang...

Budaya Melayu yang tak boleh nampak kaum sendiri nak berjaya sikit, mula nak jatuhkan sang baru nak berjaya tadi. baru saja mahu berusaha naik ke atas, ada saja kaum sendiri cuba menarik kita ke bawah.

begitulah senario kehidupan dalam mengecapi kejayaan kita sekarang. pabila mahu mengecapi kejayaan, banyak saja halangan yang berpunca dari orang sekeliling kita, yakni yang satu jenis kaum dengan kita. Melayu yang berada di tokok bertapuk, hanya mahu menjatuhkan kaum sendiri dan tak boleh nampak orang senang sikit. dengki membabi buta.

bukan nya nak menjadi orang yang saling menolong untuk maju? membantu untuk sama sama berjaya? bukan hanya tahu menjatuhkan orang dan berpura pura baik hanya di depan, tapi di belakang berterusan menikam tanpa kasihan.

jadi, marilah kita membina budaya yang baru, di mana saling membantu untuk berjaya. baik dari kehidupan kita dular sana, mahupun dunia berbelog ni. janganlah suka menjadi cik anon yang suka menjatuhkan orang. menjadi sang pengkritik bukannya sang pemberi semangat. menjadi sang peniru entry entry orang tanpa mahu berfikir untuk menghasilkan entry bermanfaat dengan sendiri nya.

terima kasih sudi bace :)

105 comments:

  1. termenung seketika.....em...
    ada betulnya... sama sama la berubah.amin...

    ReplyDelete
  2. keusahawanan ka?? best2.. IR ambik sem 5 lepas..

    ReplyDelete
  3. betul lah... yuyu tapi ketam tue sungguh comel....

    ReplyDelete
  4. betul tu..orang melayu memang hampeh hahahaha.

    ReplyDelete
  5. bagus la perumpamaan ni..bleh ganti KARAM SINGH WALIA..

    ReplyDelete
  6. org melayu suka jatuhkan org melayu sndri..huhu..sabo jek la..

    ReplyDelete
  7. wah sis.. best laa crta nie.. dan mmg btol apa yg cba dismpaikn tuu

    ReplyDelete
  8. betul la tu. org melayu bila berjaya sikit, mula lah santau menyantau, bomoh sana sini situ sinun. org cina takda pulak kan. renung2 kan dan selamat beramal. hehe

    ReplyDelete
  9. betullah cite nie

    er,keusahawanan ea??

    ReplyDelete
  10. Inilah die senario yg berlaku yg tak tahu bila nak hbs..Kalau mcm nie smpai bile bile mmg tak maju la.Jadi kuli je seumur hdup..

    ReplyDelete
  11. tu la bangsa kita. Suka menjatuhkan bangsa sendiri. Bangsa lain sibuk nk naikkan bangsa mereka. Tp kita? Sikit2 nk jatuhkan bangsa sendiri. Baru berjaya sikit mula la nk kritik benda negatif. Well done yuyu. nice entry. Tertusuk ke dalam.

    ReplyDelete
  12. best entry ni...betul kata yuyu..org melayu ni tak boleh tgk org melayu yg lain lebih dr dia..msti dia akan jthkan org tu... org cina lak sentiasa tolong org2 dia.. ^_^

    ReplyDelete
  13. kesian ngan bangsa sndiri...insyaallah lam dunia blog spesis cmnih akn pupus

    ReplyDelete
  14. haha.. ape la main tarik2 kan.. ish3.. :p

    ReplyDelete
  15. MofiDhouse : hasihh! memang betul la ^^ jangan tergolong dengan ni tao :)

    ReplyDelete
  16. Izamir Ridzwan : hahahaah... sepatutnya yuyu pun sem 5.. tapi yuyu amik awal ^^

    ReplyDelete
  17. Izamir Ridzwan : hahahahah! kelakar follower yuyu ke 2000 tu.. dia sanggup tunggu.. refresh page.. pastu paksa orang follow.. muhahaah!

    ReplyDelete
  18. Isteri Yang Comel : hahhahahah! malu nyaa! tak pandai lukis.. tapi nak bagi gambaran ^^

    ReplyDelete
  19. Alan : grr~ tak semua.. tapi majoriti.. hmm.. jangan tergolong ye ^^

    ReplyDelete
  20. O'gosh : hahahaah.. ape la... amik jadikan pengajaran tao :)

    ReplyDelete
  21. Yuyu...Bestlah citer kamu ni....Langsung tak sangka jawapan last tuh... Tepat sedebik wooo !!! ^___^

    ReplyDelete
  22. em, btul YUYU ! memang manusia kadang2 tak boleh tengok orang laian, kawan atau sedara mereka hidup senang, segelintir lahh kann ? hee

    ReplyDelete
  23. yuyu... mne shoutbox yuyu... meh join contest ika..

    http://iekapelik.blogspot.com/2011/02/anniversary-ke-2-tahun-berblogger.html

    ReplyDelete
  24. Jay : heheh.. jangan termasuk dengan jenis begini ye :0

    ReplyDelete
  25. nur amalina bt athman : amik sebagai pengajaran ye sayang :)

    ReplyDelete
  26. yatie's EPISODE : budaya santau lagi satu.. hmm.. ape la.. usaha la sendiri :(

    ReplyDelete
  27. sokong cik YUYU punya entry ni. nowaday, melayu byk tindak bangsa sendiri. tak pyh crk jauh2, kdg2 dpn mata dah nmpk.

    ReplyDelete
  28. bun : heheh.. subjek tu la.. tapi di praktikan dalam kehidupan :)

    ReplyDelete
  29. Cikziee : tu la.. dorang tak buka mata lagi T_T

    ReplyDelete
  30. SaYraH WonDerLanD : heheh.. buatlah sebagai pengajaran ye sayangg :)

    ReplyDelete
  31. FizA : tu la... macam dunia belog juga.. baru nak naik, ada je yang tak puas hati :)

    ReplyDelete
  32. FizA : tu la... macam dunia belog juga.. baru nak naik, ada je yang tak puas hati :)

    ReplyDelete
  33. Kalau bantu membantu .. kan bagus! Sama-sama mengecapi kejayaan! =)

    anastasyea's latest post .. Konsep memberi! Tiada syarat penyertaan

    ReplyDelete
  34. HaFizaH aYu : aminnnnn~ tok sah jadi macam ni.. sampai bila pun tak naik nanti :)

    ReplyDelete
  35. BEN ASHAARI : oppp~

    BoBon Asaahri ^^

    hahahha..
    meleleehhhhhh~ ^^

    ReplyDelete
  36. cik Ladies : tu la.. haishh.. bantu la nak naik T_T

    ReplyDelete
  37. AdiaLuze : heheheeh.. tu la... cerita sinis penuh pengajarann ^^

    ReplyDelete
  38. Faa Niza : heheh.. segelintir je... jangan masuk golongan tu ^^

    ReplyDelete
  39. perghh..!!

    yoyo entri nie terbaik..

    saya akan jadi ketam yang membantu yoyo..hehe..,

    yoyo sila beri tunjuk ajar

    ReplyDelete
  40. nard.z : depan mata???? grrr! depan mata ni, cik yuyu awak la T_T

    ReplyDelete
  41. a n a s t a s y e a : wahhhhh! kak datang belog sayee!~ terharuuuuuuuuuuuuuuuuu!

    ReplyDelete
  42. Ujang9897 : nyah Ujung! adakah awak nak kena lepuk bersama sama dengan Abang Osbon Asaahari??? grr!

    ReplyDelete
  43. erkk.. rasa teringin pulak nk makan ketam... (-_-")

    ReplyDelete
  44. xpayah tutup pn xpa ketam2 kt atas..sumenyer xcukup kaki nk lari..hauhauhau..ksian sapela pelukis ni..^^

    ReplyDelete
  45. haha..saya nak jadi ketam macam ujang gak....


    wow..sapa insan bertuah ke 2000? =P

    ReplyDelete
  46. miss yuyu : ai laik dis entry...ai sokom stetmen² dari cite kat atas ni...('',) mesej yam cuba disampai kan begitu jelas...x de apa² isu yam buleh marah...tengkiu sudi share ok...

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1.New Entry "AREPNAKBEBEL first giveaway"
    2.New Entry "SAYA MENANG GiveAway LAGI!!!"

    ReplyDelete
  47. analogi yg biasa didengar psl sifat melayu ni. bagus artikel ni.

    ReplyDelete
  48. mende ni pon berlaku dlm politik mesia..tu yg huru hara tu..

    ReplyDelete
  49. Cik Chieda : muahahahha..ketam tu cacat ^^

    ReplyDelete
  50. fikri razali : ehemmmmm~ suke ye kome mnegate saye... hamboiiii~

    ReplyDelete
  51. KatekateKite : heheheh.. mekasih yeee ^^ terharu pulokkk~

    ReplyDelete
  52. iqbalhakimi : hahahah.. entry lepas ni pasal dia ^^

    ReplyDelete
  53. gud entry...nasihat yang berani
    ketam tu lukisan sendiri ke?? keke

    ReplyDelete
  54. BRO_MONDAY : brooooo~ T_T siksa nya sayeee~

    ReplyDelete
  55. Dawa : heheh.. mekasih Dawa :) jangan jadi macam tu okay :)

    ReplyDelete
  56. UJUNG!: hahah.. lepas ni nak panggil nyah ujung la ~

    ReplyDelete
  57. btol tuu...~ pernah gak dgr cter nie sr pokcik den... tak sangka lawa lukisan tuu.. hehe...

    ReplyDelete
  58. Dim Benihana : ye.. lukis sendiri.. apesal?? cacat? sampai ati! T_T

    ReplyDelete
  59. hihihi. janganlah terharu...

    anw, percubaan yang berani untuk melukis! rajin betul! hehehe.
    ------------------------------------

    KatekateKite : Online Shopping | Vintage Casio Gold Watch

    ReplyDelete
  60. full force agree with the story laa kak yuyuuu :D

    ReplyDelete
  61. btul2 tersirat maksud cerita nie yuyu..bagus..melayu..fikir2kan lah..

    ReplyDelete
  62. yeahh..betol..
    comel nye ketam tuh!!
    yuyu lukis eh??heheh

    ReplyDelete
  63. terbaek lah cik zabedah binti usop.. hahah

    lom kawen ngan kaklong.. dah dapat anak kat sini kan.. siap jadi pemberite lagi.. weheheh.. =p


    bab ketam ni memang penah diberitau pon.. mmg btol la tu..

    kalau tengok kat mane2 forum, blog, ape2 je site yang boleh balas2 komen.. korg akan perasan yg golongan bashers(tukang kutuk)..
    mesti org melayu.. kengkadang name je konon2 omputih.. tapi tgok gaye tulisan.. antoi gak..

    kite nak maju.. tapi takley tengok org lain maju..

    mane buleh kan.. so.. same2 la kite tegur menegur.. nasihat-menasihati antara satu sama lain..

    sama2 maju dalam apa2 yg kite buat.. =)

    *bro monday dah ubah stail.. harap2 perubahan dia dapat bantu dia maju lagi.. =)


    ****padan muke yuyu.. dapat komen berjele dari along.. heheh.. =p

    ReplyDelete
  64. ada betulnya apa yang diceritakan tu... tengok jelah sekarang ni...

    sekeliling kita pun sama je... tak boleh nampak orang senang, orang up sikit, orang dapat pointer tinggi sikit...
    mesti nak cakap yang bukan2 pasal orang tersebut... mengumpat dekat orang sana, mengumpat dekat orang sini dengan niat supaya si polan tu jatuh tersunggkur...
    lepas tu dah macam tu, gelakkan pulak...

    tak tahulah apa pemikiran segelintir orang2 nie...
    pentingkan diri sendiri je tahunya...

    ReplyDelete
  65. dear..

    hidup ni..xkan ade orang yang puas hati..isu kaum ke..agama ke..selagi ade manusia yang hati mcm bangkai..die xkan puas hati tengok org lain senang ke..happy ke..die pasti akn cari kelemahan org tuk menpersenda sendakan..

    apapon dear..ingat..

    kita bergaduh..bertengkar dengan orang yang bodoh..kita akan kalah..sebab org bodoh die akan kalahkan kite ngn kebodohan die..so kite xyah layan org bodoh..a ah..mcm anon tu kot..hahaha

    ReplyDelete
  66. gud advise.... setuju ngan yuyu gak.... jangan tiru2 karya orang yea... kalau nak mintak kebenaran n linkan kat dorang dulu.. ngeeee....

    ReplyDelete
  67. Comel je gambar ketam tuu.
    Dunia berblog mmg byk dugaan dan cabaran kan?

    ReplyDelete
  68. saya suke ketam masak lemak cili api.. ahakss!!! lari topik ehhh...sorry...

    ReplyDelete
  69. erm no komen... komen lebih2 pulak ade terasa nanti hehehe chill ^_~
    BTW mmg true story YUYU

    ReplyDelete
  70. wah,analogy ketam yang menarik !


    **saya bagi markah sembilan puluh sembilan poin lapan sembilan untuk lukisan ketam yang comel itu.
    haha

    ReplyDelete
  71. owh..ketam..ingat kutu..chumel..yup..ada betoinya story yuyu tu..

    ReplyDelete
  72. biasalah tu yuyu, mmg sntiasa je ada org nak jatuhkan org lain...pantang tengok org lain senang sikit...huhu..just be strong ok yuyus..haha

    ReplyDelete
  73. betul2...setuju sangat dengan yuyu....jangan asek nak jatuhkan orang je....mungkin nanti satu hari orang lain pun dah x pedulikan individu tu sebab dia asek nak jatuhkan org laen je....

    ReplyDelete
  74. ketam yang comel..bersama bekas yang sweet..ahaha btw ryte yuyu!mindset org melayu kan..hummm bukan semua..tp memang ada..bila tengok berjaya sikit...ada jela yang nak bercakap xelok...dunia2...

    ReplyDelete
  75. betul apa yang yuyu cakap tu..
    farah keje dengan cina,semua cina.. tapi customer kita org semua melayu..
    time dinner hari tu..
    ada syrikt melyu yg join..
    dorg boleh kutuk & jatuh kn sesme sendri..
    ish tak paham

    ReplyDelete
  76. tykaa : heheheh.. mekasih sayanggggg~ amik sebagai pengajaran ye ^^

    ReplyDelete
  77. fikri razali : hahhaha... tak de kena mengenaaa! nak tambah lagi ranking ye??? hehehe.. nanti review pasal awak pulak??

    ReplyDelete
  78. nuraitul : yang baik, amik sebagai pengajaran ye sayangg :)

    ReplyDelete
  79. nurul_atiqah : grrrr! perli ekkk?? wuuuuuu T_T

    ReplyDelete
  80. Along Usop :aminnn~ sebab belog dia best~ cuma taiping je.. huhuhu

    ReplyDelete
  81. BEJAHAHA ™ : jangan termasuk macam ni ye ^^

    ReplyDelete
  82. Orkid Edyliyne @ OrkEd : tu la pasall... bersaing la secara sihat.. hmm.. bagus untuk dua pihak.. ni tak

    ReplyDelete
  83. Nurulbadiah Lai : betul sangat! suka dengan pesanan tu... bukan nye boleh menang dengan orang yang bodoh.. hmm...

    ambil sebagai pengajaran.. jangan jadikan kita salah seorang dari orang di atas :)

    ReplyDelete
  84. heheh.. Bro Monday telah dipromosikan scare tak langsung kat sini.. =)

    yep.. along pon byk lagi kurang nih..

    entry pon xkuat nak tarik traffic lagi.. nguu.. =p

    ReplyDelete
  85. betul. kebanyakan melayu tak boleh terima bila ada orang yang lebih dari dia. kita jatuhkan orang melayu, kita sendiri tak sedar kita hina melayu kononnya melayu tak maju.

    ReplyDelete
  86. Along Usop : hahaha.. along punye best juga laaa :)

    ReplyDelete
  87. pergh...diha ske entry ni..tersentap nyah..:P

    ReplyDelete
  88. huhuhu, betul2x.. sokong apa yuyu ckp

    ReplyDelete
  89. HAMBOIII,KEMAIN COMEL GAMBAR SEMUT TU :p

    ReplyDelete
  90. owh.. yup.. byk gak pengajarannya eh.. hurmm betol la apa kata akak yuyu nih.. haishh.. kesimpulannya. jgn main mercun (cm tada kena mengena jaa).. haha..

    ReplyDelete
  91. AWW.CITE PENUH MAKNA.I LOIKEE ;D

    ReplyDelete
  92. ANGGUN JE KETAM MELAYU TU.KIHKIH :D

    ReplyDelete
  93. RANDOM GIVEAWAY MASIH DIJALANKAN.7 MAY 2011 TARIKH TUTUP :D

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)