Wednesday, February 16, 2011

Bahasa ape la pulak ni. hmm T_T

Assalamualaikum ^^

hYe kOraM, wAtPeW jEw tUhH? eNtrY kAlih nIhH nAk CiTeW pAsaL sAyAm aKuW nAmeW kArIm! wEh kAriM, aKu sAyAm giLeW kAt kO dOo! aKuh jUmPe dIa tAt TesCo mAseW bEli kIcAp nAn mAk aKuW! kArIm pOn jUgaK! siYeS tErpiKat dOo nAn mIsai LeBaT kAriM! oHhh aBaNg mIsAi aKuW!

adehh.. terasa lenguh sangat nak tulis macam dekat atas tu. ramai sangat blogger muda sekarang taip macam tu. yuyu ni yang buta huruf ni terpaksa la paham balik satu persatu apa yang dia tulis. bila time satu perkataan tu, terpaksa la pikir empat ratus tujuh puluh tujuh kali

"Sayam". budak ni silap taip ke? Bayam? takkan dia nak cerita pasal Bayam kan. pikir punya pikir, buat satu kajian yang teliti ke atas entry dia, baru lah yuyu faham yang "sayam" tu adalah "sayang".  pehh. mai mana pulak "NG" tuka jadi "M" ni?

semalam ni, adik angkat yuyu message yuyu :
 "hakak! miss yew! nindu sanad tat hakak!  manew hakak pegiw huh? lili sayam hakak sanad!"
terus yuyu balas :
"sayang oiii. sanad tu menatang ape?"

"sangat la hakak"

"oo..akak sudah sayang, ye, akak pun rindu lili"

kalau Anwar Hadi cakap pasal Bahasa Eww ni, yuyu pulak tak berape berkenan dengan semua ni. adehh. rasa sangat lah mengambil masa yuyu. dah la yuyu ni dalam keadaan otak tua sikit. nak paham semua ni, rasa macam "cepuk ko kang" eh.. silap "cEpuK kO kAm"


jenuh la nak paham dengan bahasa macam ni. di sarankan ye anak anak, janganlah taip macam ni di entry korang, akan membuatkan orang tak nak singgah dah belog korang. ada yang taip macam ni. tukar lah. set dekat kepala hotak, yang nak membaca nya, orang yang sibuk tahap dewa. tak ada masa untuk fikir semua tu.

antara perkataan yang yuyu baru tahu makna nya :
Sayam      = sayang
Sanad       = sangat
tat            = kat
s2dy         = study
VunguKss= bongok
larrrr         = la
jerk           =je
banyak la lagi.

kena ada kelas bahasa memperabih masa ni. nak study untuk paper Arabic pun terbantut. padahal kejap lagi ada exam. pehh~ terbaik arr yuyu. boleh publish satu entry kan. doa yuyu naa~

p/s: alamak... sape yang terasa mintak maaf tau. ni sebagai teguran. ye la. kate nak belog diterima ramai kan :)

terima kasih sudi bace :)
SHARE:

118 comments

  1. budak2 skrg mmg x reti nak taip elok2 ke?...nyew lah..aq la...auw laa..naik rimas pon ada..hahahah :)

    ReplyDelete
  2. ahhaha. da jd trend dr dulu lagi ckp pelat cmni.. susah nk paham kn? ehhehe

    ReplyDelete
  3. anak2 n anak2 buah if diaorg sms,kita kena kena reply "apa korg tuleh nie.. hadoiii tak faham laaa!!!

    ReplyDelete
  4. haha..dah ramai org pelat skrang ni kan?
    rosak2..huhuhu

    tak pun lidah pennek..opps, pendek ;)

    ReplyDelete
  5. hahaha...lawak²... bahase jiwa bangsa.. bek yuyu wat 1 entry khas untuk rakan blogger kite untuk tidak menyalahgunakan bahasa melayu :) sure diorang dengar punya... hehehe :)

    ReplyDelete
  6. hahahahhaa! yuyu,klakar la...haish!

    ReplyDelete
  7. lupe lak... heheh, mintak izin follow ye.. jom singgah... blogger baru² nak aktif :)

    ReplyDelete
  8. tu la. akak pun ade adik angkat dlu2 la yg gune bhs ni. lmbt sket nk paham kene try n error. bahasa budak2 ape pun xtau la ni...huuu

    ReplyDelete
  9. a n a . i z z t y : tu la pasall.. ada blogger yang tip macam ni. terus yuyu tegur.. tapi kena balik.. adeh~

    ReplyDelete
  10. .nuruashia. : bukan salah nak paham. susah gille nak paham.. hmm~

    ReplyDelete
  11. Bib Abdul Hamid : tu la... adik angkak yuyu taip macam tu.. yuyu terpikir beratus saat tau :(

    ReplyDelete
  12. A t C : heheheh.. ngade... tulis elok elok, ape salahnya kan~

    ReplyDelete
  13. .::cintabungablogspot::. : hahahah.. ni nasihat dah la ni ^^

    ReplyDelete
  14. yuyu... eyqa pnah wat entry tgur penulisan mcm nie... mmg ade blog yg eyqa BW tulis 80% tulisan nie.. mengeja jap nak baca... terasa zaman skolah darjah satu.. hihihi...

    ReplyDelete
  15. .::cintabungablogspot::. : selamat datang ke dunia belog!

    ReplyDelete
  16. yuyu...

    Imran Hadi ke Anwar Hadi?.. =)

    ReplyDelete
  17. aMyErInAiMiE : wuuuuu T_T nAmPak sAnad yUyueW tUeW!

    ReplyDelete
  18. eh bukan anwar hadi ke akak? hehe.. tapi mmg btul pown bahasa macam tu sepuluh kai baca pown tak paham.. haah

    ReplyDelete
  19. tawu xpeW yuyu. sumeW skunk nak guneW bahase pelat sanad. kelakaW leW yuyu niEW. fuhh. berbelit-belit lidah kiteW. haha. :p

    ReplyDelete
  20. kenapew diew cakap macam tuwww..kekekek..macam mulut berbelit betol lar dik non oi..huhuhu

    ReplyDelete
  21. bebudak sekarang semakin rosak pemikiran hehehehe

    ReplyDelete
  22. betul2..x suka la baca bahasa budak2 zmn skrg ni..rimas je..nak2 yg ada 'w' kat blkg tu..adehh..

    ReplyDelete
  23. hai bayam..hauhauhau..wah tq2 sudi singgah..lain kali dtg lah lg yer..bwk la buah tgn ke,cekedis pn bole..hehehe..tambah lg 1 point ranking jejari rajin komen..^^

    ReplyDelete
  24. Eyqasara : yUyUew dAh laRr vunGukss sitet!

    ReplyDelete
  25. yuyu sgt comel! ~ out of topic of entry...hahahaha...meh singgah blog akak plak... http://ezadatul.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. Along Usop : alamakkk~ adehhh.. rilek aa.. salah sikit je ponnn (covermalu)

    ReplyDelete
  27. hadoii . memang agak juling jugak mata time baca tulisan yg ada huruf besar kecik tu .

    dan dan pulak baca ayat yang pelat pelat . mau terbelit lidah nak sebut . haha . bebudakk lah katakn . eceh . macam lah aku nih besra sangat :p

    ReplyDelete
  28. yewwwwwwwwww menyampah! kak yuyu, nak backlink entry ni boleh? bkan apa. ramai gak budak2 skola zida sukeww cakap begiteww. hake boleh? boleh?? XD

    ReplyDelete
  29. hye!! yuyu :)

    tapi betullah yuyu sekarang diorg punya tahap bahasa dah advance dari kita..tapi seriously dayah sangat tak berkenan dengan loghat macam ni sbkan entahlah mcm susah otak ni nak translate apa yg dia ckp sbnrnya ni..

    ReplyDelete
  30. bro monday dtg nanti mesti dia komen..hehe

    ReplyDelete
  31. hye yuyu:
    i am ur new follower..selalunye stalker such a silent reader je..hehe..skrg bru berani nk comment..haha..u r cute n ur blog was awesome..i bru lg in this blog world..do visit my blog jugak ye!!^_*

    ReplyDelete
  32. heheh.. ujang..

    memang aku dok terkenang kat beliau pon.. tetau je ko ek.. hahah..

    yuyu :
    sama2 tegur bile buat silap.. =)

    ReplyDelete
  33. adoi.. yuyu bila nak singgah blog akak?

    ReplyDelete
  34. ohhh mmg benarlah sgt ini.sakit jiwe nk bace.baru bace beberapa patah trus rs putus asa.hehe.

    Jangan biarkan PERASAAN itu berlalu pergi.

    Kekasih bukan SUAMI, bukan TUHAN.

    ReplyDelete
  35. dlm bentuk tulisan mybe nampak style la tulis mcm tue.. cuba suh orang yg tulis mcm tue ckap sebijik2 mcm dia tulis... confirm kelakar... hehhehe

    http://mizmillyna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. yuyu ..suke gile entry nih ..haha..fatin pon mmg tak suke je org yang tulis camtuh ..ape laa..da macam ayat orang cacat je ..nak bace pon berbelit lidah . :)

    ReplyDelete
  37. ada muka yuyu kat blog nie

    http://coratcorethujungjari.blogspot.com/2011/02/bahasa-ewww-lagik.html

    hheheeh :)

    ReplyDelete
  38. sy pun xphm npe budak2 skang ske bhse yg ntah pe2 tu..kalo org2 tue bce msg dorg cnfrmd dorg igt depe tu alien..hehehe...by the way, npe yuyu sgt comel..hehehe

    ReplyDelete
  39. yuyu...sy pon xsuke gak org yg tulis cm sayew,kitew and laen2..aiyaaarkk...cm bdk2 sgt la..hehee

    ReplyDelete
  40. haha. kesian yuyu.. cuba usha usha mana lah tau ada tusion kelas bahasa kejadah ni..hahahah

    ReplyDelete
  41. yuyu tayam..haha..dla kalo kat komen suke taip cam gitu..kalo kat en3 x kot..kalo ade 1,2 camtu jer..style kot..haha..

    ~samat menjawab xm dear~ kalo xleh jwb, tnya dla..haha

    ReplyDelete
  42. aa yuyu.. akak pun selalu dpt sms dari customer mcm tu.. biasanya budak sekolah la..sampai tak paham.. kadang2 mintak adik alih bahasa.. hehe.. biasa la budak2 skrang..

    ehh aku dah tua ke? hiks!

    ReplyDelete
  43. pening kepala nak pahamkan apa la yang dia nak tulis tue...klu aku termasuk kat blog tulis macam tue terus je X...

    ReplyDelete
  44. hahaha betul - betul ! setuju sgt ! huhu penat nk bc entry blog cmni..

    ReplyDelete
  45. YUYU bile nak promote blogger blogger baru mcm kite nie?? hehe :)
    idea yuyu mmglah terbaek... jeless tgok yuyu. byk sgt idea nak menulis kan:) minat dgn blog yuyu!!! hehehe:)

    ReplyDelete
  46. agak la...echa pun x berkenan dengan bahasa2 diowang 2. x faham...huhuh =)

    ReplyDelete
  47. hahaa lyeah selalu pakai ayat macam sayam,vungux,sanad tu bile mood gedik2 time chatting ngn besfren je. hahaa. niat sebenarnye nak 'menganjing' pengguna tegar perkataan2 tu.

    ReplyDelete
  48. mutui,mutui , manyak mutui. HAHAHAAAA translate pliss ! betul betul, banyak betul ! :D

    ReplyDelete
  49. bahase paling rase nak makan kaki . kan2 ?

    ReplyDelete
  50. bkn org muda zmn skrg je yuyu, org muda zmn purba juga ada guna bhs nih..haha..bkn bro monday je..ada la a few lg yg sis jmpe guna bhs gitu..isk..

    yuyu nk taip lama, akak nk abeskan baca satu ayat tu pon lamaaaaa!! huwaaaaa~ xmo baca dah..skip skip! zzzzzzzzz~

    sama-sama la kita menegur ye v(^_^)

    ReplyDelete
  51. haha...bahsa jiwa bangsa..jangan rosakan bahasa =P

    ReplyDelete
  52. nnt sy tlg buatkn 1 entry short-form tok yuyu paham kn....nk???

    ReplyDelete
  53. muahah..pehal le adek angkat ko hantor msg cam orang suare sengal..hehe

    ReplyDelete
  54. kalau yuyu kata yuyu x paham...akak yang tua ni laaagi la x paham..jadinya kalau jumpa macam tu akak terus tekan X je la...hehe

    ReplyDelete
  55. hehe..hi yuyu, blogwalking. btw, diorang rasa lagi up kot dengan trend bahasa macam tu. :p

    tapi takleh terima la orang couple2 cakap nak g makan (nak mamam) omg! geli tekak. :p

    ReplyDelete
  56. YUYU! stop lah balas komen orang guna perkataan macam tu.. geli nak baca :D

    hahaha yes, memang budak sekola T_T selalu guna perkataan pelik.. orang kata ---> budak rempit =.=

    ReplyDelete
  57. huhu...lain era lain bahasa..kalaw dluw orang akan ckp dgn bahasa penoh.."hamba berasal dari selangor"..kalaw orang moden cikit ckp..
    "aku dok selangor"
    kalaw zaman skg pnye bahasa..
    "kiteww owg selngorr"

    ReplyDelete
  58. kadang diorang nie terikut2 dengan bahasa SMS...
    hailah... janganlah cara taip tu sampai buat orang pening...
    pening tu tak apa lagi yuyu... kalau menyampah, kan susah pula...

    tapi betul2 kan senang hati nak membaca... ye tak?

    anyway... OE baru kat sini...
    salam perkenalan...
    (n_n)

    ReplyDelete
  59. hehe.. betul.. pening betol baca macam tu..

    ReplyDelete
  60. hehee...salam perkenalan..bru je follow blog nih..urmm...setuju sgt2 ngan entry nih..kadang2 naik nyampah je ngan org yg tulis cmni..huhuu

    ReplyDelete
  61. yuyu~ nuru da mskn link blog yuyu ke dlm blog list nuru :) update rajin2 agy tau :D

    ReplyDelete
  62. yuyu~ nuru da mskn link blog yuyu ke dlm blog list nuru :) update rajin2 agy tau :D

    ReplyDelete
  63. Sarah pon x paham sgt bahasa pelat nie..uhuksss..

    Kadang2 lama jugak pk apa menda yang mereka tulis. Garu juga kepala ni memikir. Btw thx utk info tu..sayam is sayang..

    ReplyDelete
  64. setuju dengan kak yuyu ^^ mmg ramai jugak budak2 yang tulis entry mcm nieyh...mmg ssh nak memahamkan sebab diorang tak reti nak guna bahasa melayu yang penuh..

    ReplyDelete
  65. dulu comot pon tulis camtu gak...hehehh tapi bila dah lama2 baru perasan..mak aiii tergeliat lidah baca camtu..ahaha apa pon bila dah tahu orang susah nak paham elok kita ubah kan...untuk kesejahteraan bersama.hehehh

    ReplyDelete
  66. haah. serius tak paham. mahu menangis dibuatnya.
    huhu

    ReplyDelete
  67. rotashia faizal: glupppp~ alamakkk! silap la pulak.. hahah.. rilekk arr derr~

    ReplyDelete
  68. yatie's EPISODE : tu laaa.. sAyEw sAkIt hOtAl mEtoL laHhh!

    ReplyDelete
  69. a n a . i z z t y : best sangat ke haa?? yuyu tak nampak mane yang best dengan tulis macam tu T_T

    ReplyDelete
  70. b a m b a m ' s : tUew lEuw fAsal !! haishh! titew tASsUkew aRr!

    ReplyDelete
  71. tak silap org panggil bahasa ni bahasa boyan kot.

    haha.memang rasa macam nak baling hp kalau dapat mesej macam ni

    ReplyDelete
  72. setuju!
    plg benci org meneja n ckp cmnie.
    rosak bahasa!

    ReplyDelete
  73. tula, kenapa lah ramai kawan2 syahirah cakap macam tu.. Sabar jelah

    ReplyDelete
  74. ada orang kata ni bahasa rempit. konon comel. tak langsung, geli. huahua!

    ReplyDelete
  75. Alan: terlalu terikut kott.. hmm.. kesian betul :)

    ReplyDelete
  76. miss yanyan: ada gak yang tambah RRRRRRRRRR~

    ReplyDelete
  77. fikri razali : hahahah.. sengal dia ni! bagi la jadi number satu ^^

    ReplyDelete
  78. Eza Ridzwan : heheh. tunggu yuyu di belog andaa!! ^^

    ReplyDelete
  79. najwa kamarudin : hahah.. yang pasti, najwa besar dari yuyu ^^

    ReplyDelete
  80. Idy : huhuhu... nak sangat dorang sedar.. tolong lah... biasa kan menulis dengan secara biasa :(

    ReplyDelete
  81. Ujang9897 : hahahaha.. takot la pulokkkk~ kang terasa dia ^^

    ReplyDelete
  82. Schubert Serenade : thanks sayang follow belog tak seberapa nii~ wuuu T_T

    ReplyDelete
  83. Along Usop : muhahahah.. korang niii.. nampak bro monday je kan ^^

    ReplyDelete
  84. Along Usop : muhahahah.. korang niii.. nampak bro monday je kan ^^

    ReplyDelete
  85. Adzriel AB : hahahha.. saye akan singgah akakk ^^

    ReplyDelete
  86. MERAH : heheheh.. lepas ni toksah bace terus ye ^^

    ReplyDelete
  87. miz.millyna : hahah.. tahu pulak nanti dorang terbelit lidah ^^

    ReplyDelete
  88. fatin farhana : berbelat lidah ni~ huhuhu.. tak pasal pasal otak berbelat juga~

    ReplyDelete
  89. Djev0jk@ : glupppp~ yuyu comel??? mungkin yuyu alien kot ^^

    ReplyDelete
  90. Bella Bell : hahahaha.. dah tok sah guna lepas ni ye... sHaYeW geLi dOooo~

    ReplyDelete
  91. Red : mungkin yuyu akan buka kelas tuition kot ^^ bayar ye :)

    ReplyDelete
  92. d_LA : bhahaha.. kalau sikit sikit, yuyu pun guna.. tapi kalao belambak.. hmmmm~

    ReplyDelete
  93. KEPADA SEMUA YANG YUYU TAK REPLY KOMEN, MINTAK MAAF YE.. KEBAS TANGAN NI~ YUYU CUBA LEPAS NI PULAK YA ^^ JANGAN AMBIK HATI YA :)

    ReplyDelete
  94. hahah.. sebab kitorg rapat ngan Bro monday la kitorg prasan kat die.. heheh..

    tu yg unik kat die tuh.. =)

    *Bro Monday : aku dah kenal ko.. so.. aku okey je.. cume ntuk tangkap reader laen tu.. mungkin tak sesuai ko.. hm..

    apepon.. keep blogging ye.. =)

    **harap2 la bro monday bace komen ni..

    ReplyDelete
  95. perghh..sumpah menyampah giler baca ayat2 cmni..cam tah pape tah..berbelit lidah ain nak baca..=.=

    ReplyDelete
  96. TERBAIK AH YUYU!!! 5 THUMBS UP! HAHA

    ReplyDelete
  97. hahaha..salu dpt msg camnie dr cust skolah or baru hbs skolah kdg2 makcik xfhm maklumlah dah bertambah usia..=))

    ReplyDelete
  98. kadang-kadang rasa meluat taw nak baca bahasa2 pelik mcm tu... makin pening kepala tgk. huhu... kalo ada org msg i guna bahasa cmtu i buat bodo jer.. huhu kejam..

    ReplyDelete
  99. salam kenalan...jom singgah blog sy
    http://sweethoney-ayu.bolgspot.com

    ReplyDelete
  100. yuyu... follow sy jgk.. :)
    sy knl yuyu la...
    sy same tempat study ~hehehe...

    ReplyDelete
  101. serius, rasa tensi kalau baca ayat ngarut camtu. jenuh nak paham..siap goggle lagi. HEHEE

    ReplyDelete
  102. penat woo klu baca entry mcm tuh. ahha :D

    ReplyDelete
  103. dulu momoy pun penah guna bahasa macam tu
    time tak matang
    sekarang
    sangat tension kalau jumpa ayat macam tu
    haishh
    Korang pernah main game ni?"
    Coupon makan-makan untuk korang"
    Comelnya HEMPEDU ULAR"

    ReplyDelete
  104. HAHAHA, entry ni klakar XD
    ha'ah kan, rmai sgt org taip mcm ni,
    pening nk bce =_________=

    oh yeah, blogwalking :)

    ReplyDelete
  105. AIPP,PALING TAK SUKA LAH ORANG GUNA BAHASA MACAM NI.:D

    ReplyDelete
  106. SURUH BUDAK2 CAKAP REMPIT NI MASUK KELAS TUSYN BALIK :D

    ReplyDelete
  107. SELALUNYA KAN,BUDAK2 UMUR 14,15,16 YANG SUKA GUNA MACAM NI SEBAB RASA COMEL.NAN-DENGAN,TITEW=KITA.EEW T_T

    ReplyDelete
  108. TITEW TAK SUTE LAH ORANG KUTUK BAHASEW TITEW.EE.MENCIK MENCIK

    ReplyDelete
  109. KADANG2 RASA NAK KISS2 JE DAK PEREMPUAN GUNA BAHASA MACAM TU.GELI OO :D

    ReplyDelete
  110. RANDOM GIVEAWAY SEHINGGA 7 MAY 2011

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)

Blogger Template Created by pipdig