Saturday, March 11, 2017

Diari Mengandung: Bersalin, Ward & Emosi

Assalamualaikum

lama dah tak update apa-apa kat blog. bila dah nak bersalin ni pulak rasa rindu melampau nak menaip itu ini. bagi Habib tengok lagu-lagu Super Simple Song, lepas tu ibu dia pulun terus habiskan satu entry. insyaAllah. itu pun kalau dia tak datang melekat :p

due date yuyu untuk pregnancy kali ni, sepatutnya 29Mac2017. tapi atas sebab-sebab tertentu, seperti tulang pinggul sempit dan pernah berlaku tumpah darah lebih 300ml masa bersalin Habib dulu, jadi, pakar telah sarankan yuyu untuk SEKALI lagi bersalin secara czer. takpa lah. apa-apa pun, yuyu dah redha sangat sekarang. asalkan semuanya selamat kan.


paling ibu sayang ni :'(



cuma yang tak boleh blah nya, bila czer ni, kena stay kat ward paling koman pun 2malam! huwargh! itu yang nak redha pun macam nak taknak ja. bukan sebab apa, sebab tak pernah jauh dengan Habib lagi selama dia lahir ni. adoi. baru taip entry ni pun, dah fikir macam-macam. tak boleh bayang kalau malam-malam terjaga, takde budak tu. tak boleh bayang dia takdak macam selalu asyik nak melekatttt ja.

walaupun atleast 2malam :'(

nak kemas-kemas barang hospital pun, macam nak taknak ja. kalau lah boleh bawa si Habib tu stay kat ward sama-sama yuyu, tak kisah pun nak kena stay 2malam pun. ini, sah-sah lah tak boleh. waktu melawat pun 12:30-2:00petang lepas tu 5:30-7:00malam. Allah. apesal lah depa buat sat sat saja. jenuhlah ibu bertarung dengan emosi rindu kat anak sulung nanti. confirm weh. *sambung nangis sampai hingus hijau*

hari tu ada event 4jam pun, yuyu asyik belek phone tengok wallpaper gambaq anak. apakan malam-malam takboleh nak bau masham-masham dia pulak tu. dah try dah husnuzon sehabis mungkin yang yuyu akan kuat time kat ward nanti, tapi tuntas, aku confirm, yakin dan pasti, memang tak boleh kuat punyalah. gerenti aih!

hmm. macam mana ni? ada tak pengalaman macam ni yang boleh share dengan yuyu. macam mana korang buat? tak boleh ka bersalin czer, tapi balik awal, tak stay lama kat ward?

terima kasih sudi baca :'(
SHARE:

23 comments

  1. Sama situasi, risau kat anak yg lebih :'( Anak 1st saya sebaya habib. Skrg dlm pantang anak kedua. Bersalin kt GH, so bwh 12 tahun xleh melawat. Bersalin ritu normal, tp warded 3h2m sbb baby kuning. Tiap2 malam nangis rindu kat anak 1st :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoi. Taktau macam mana nak hadapi. La ni pun asyik nangis :(

      Delete
  2. Habib tak lama lagi akan dapat adik. tahniah. saya takda pengalaman bab melahirkan ni. semoga Allah permudahkan segala urusan dan proses kelahiran, ameeen ya Rabbal al-A'lamin

    ReplyDelete
  3. Saya czer 1.3 haritu kena stay smpai 5.3..sbb time pregnant ada masalah jantung..jd nk kena follow up dgn pakar..mmg rindu sgt3 kat anak sulung..baya habib jgk..tp hosp tu kanak2 boleh masuk..jd tiap kali waktu melawat mesti suruh suami bawak anak..jd hilang la rasa rindu walau sekejap

    ReplyDelete
  4. Dik yuyu jgn risau,akak dlu pn mcm tu jugak. Rindu sgt kt ank sulung smpai nangis2 kt hasben.depression jugak sebelum bersalin dlu. Tp bile dah bersalin rasa tenang tgk baby kecik tu.takde dh meroyan rindu kt ank sulung hi hi hi

    Adik jgn risau,tnggu je mase bersalin nnty.insyaAllah sume ok.

    ReplyDelete
  5. Insyaallah... Xdak pa yuyu.. Mmg sindrom mak mak mcm tu... Tapi bila dh opret nnt... N dngn keadaan kita yg x daya nk buat apa.Jadinya x sempat nk pikirkan hal tu... Rasa kejap ja kena warded...

    ReplyDelete
  6. Insyaallah... Xdak pa yuyu.. Mmg sindrom mak mak mcm tu... Tapi bila dh opret nnt... N dngn keadaan kita yg x daya nk buat apa.Jadinya x sempat nk pikirkan hal tu... Rasa kejap ja kena warded...

    ReplyDelete
  7. tahniah akak..nanti nk dpt baby pulak..

    ReplyDelete
  8. semoga sis Yuyu selamat melahirkan ye Aamiin.. kena tabah dan jaga emosi dan kesihatan sis Yuyu dan baby. i bet Habib pun excited nak jumpa adik dia :)

    ReplyDelete
  9. Saya, walaupun bersalin normal, ketiga-tiga anak kena tahan at least 5 hari kat wad due to G6PD. Masa bersalin anak kedua, anak sulung baru 1 tahun 6 bulan. Saya kena tahan wad a day before bersalin sebab bukaan dan 3 cm. Malam tu memang asyik menangis rindu kat anak sulung. Lepas bersalin, kena tahan wad seminggu lagi dan si abang tak boleh masuk wad. Allahu. Dapat call pun tak puas. Dengar suara dia, menangis lagi rindu. Bila tak tahan sangat rindu, mintak tlg husband bawak anak dtg sekali masa waktu melawat. Dapat tengok dari pintu pun takpelah. Alhamdulillah masa tu guard baik hati, kesian agaknya tengok saya jenguk anak dari dalam je, dia bagi masuk depan pintu guard tu skjp. Masa tu lah lepas rindu kat si abang while husband tengokkan baby.

    Be strong ye yuyu! Semoga Allah beri kekuatan dan ketabahan buat yuyu serta permudahkan semua urusan.

    ReplyDelete
  10. insyaa ALlah..everything will be fine yuyu.. :) i know that feeling..lagi2 kalau kite sendiri yang jaga dia [bekerje sendiri or tak hantara ank ke taska] tapi..sampai masa nya nanti.. sama2 doa semoga Allah permudahkan semua..dan hilang risau di hati.. :) selamat bersalin yuyu.. semoga selamat semua nya..amin insyaa Allah..

    ReplyDelete
  11. Sy dlu nak lahir ank 2nd mcm ni gak.menangis berhari2 memikirkn nk tngglkan ank sulung.skali mertua sy kate "Rayyan (ank sulung sy) tu dh setahun lebih dpt kasih syg kau,yg nk lahir ni tak dpt ape2 lg dr kau.dh kau meroyan nk manja2 ngn rayyan lg.jgn smpai yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran" maksudnya kite sibuk menangis2 rindukn ank sulung padahal anak kecik tu menangis2 nak kasih sayang kite. dh masuk anak ke3 ni sy xmenangis2 dh.sy tau ank2 sy sume dh cukup kasih syg sy.sy nk fokus pd ank no3 ni masa lahirkan die dlu.jgn mrh ya kak yuyu,sy cuma share pengalaman sy. semoga dipemudahkan ya kak yuyu <3

    ReplyDelete
  12. Yuyu.. Itu ok lagi rasanya.. Kite ni skrg dlm dilema uri kat bawah.. Doc bagitau kalau uri masih x naik, kite kene stay kat wad dari 30w sampai beranak nnt.. Allah, xtau nak gambarkan perasaan tu macam mana dah mengenangkan ade 2 ketui budak yg plg disayangi kat rumah ni nanti :'(

    ReplyDelete
  13. ina pun pernah rasa cam yuyu rasa skrg ni. beza umur anak first dgn kedua 6 taun. yang first tu lah segalanya.. tak pernah berengang. tidur sama. masa nk sampai due anak kedua camtu tu lah. tak nak berpisah, risaunya macam2. tapi percaya lah segalanya akan baik2 aje.. sindrom kite mak2 ni mmg camtu. nnt kite akan terkejut si abg eksited dgn adk baru dan kite mampu kasih keduanya lebih banyak dan dalam. besarnya kuasa allah.

    ReplyDelete
  14. Dah lama yuyu tak update. Btw semoga semuanya berjalan dengan lancar =)

    ReplyDelete
  15. awal bulan 3 ni kene attend training kat Sabah, 5H4M.First time jauh ngn anak2. Massa salam nak pergi tu, buat2 biasa je. masuk je kereta, hati rasa diruntun-runtun. Nasib leh kontrol depan en suami.

    ReplyDelete
  16. xbole nak baca habis semua komen2 kat atas. tiba2 sedih. tengah menunggu hari jgk utk bersalin. anak ke-3..mesti rindu kat abg2 yg 2 tu.

    ReplyDelete
  17. Semoga selamat semuanya yuyu... doa banyak-banyak..

    ReplyDelete
  18. Tiba² sebak plak. Sy ad dua anak kecik sorg 2tahun sorg 1tahun. Brsalin bulan september nanti. Allah, lmbt lagi pn dh rsa kerinduan pada keletah deme.huhu. selamat berpantang yuyu.

    ReplyDelete
  19. rindunya pengalama mengandung dan bersalin,apa jua yang dilalui adalah hikmah terbesar dr Allah

    ReplyDelete
  20. saya paling risau tatkala isteri bersalin..biasalah ada dua nyawa telah dipertaruhkan..

    ReplyDelete
  21. dah beli dah majalah pa & ma.. kak yuyu ada ! yeahh

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)

Blogger Template Created by pipdig