HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, October 17, 2016

Nak Bisnes, Tapi Tak Ada Pengalaman

Assalamualaikum

Eh. sama lah dengan yuyu. awal tu, nak juga bisnes, tapi takdak pengalaman. nak juga bisnes, tapi takdak ilmu. nak juga bisnes, tapi takdak background family yang berbisnes. nak juga bisnes, tapi tak tau nak buat bisnes apa sebenaqnya. eh eh. sama lah kita!

ini adalah antara alasan-alasan dan sebab kenapa kita akan berada kat tempat sama lagi. sampai satu masa, kita macam, hmm, kalau bisnes dari hari tu kan, dah senang dah. kalau bisnes dari hari tu kan, dah untung dah. kan bagus kalau start bisnes dari hari tu. ruginya. akhirnya, kita selamanyalah terkedek-kedek nak mulakan apa yang kita plan dari hari tu..

seumur hidup, yuyu memang tak pernah buat bisnes. okay lah. tipu. ada lah. masa darjah enam, jual nasi lemak dengan classmate kat hari kantin, lepas tu masa tingkatan tiga jual laksa masa hari sukan dengan satu kelas. bisnes la juga kann. lepas tu tak tau mana pi depa guna untung tu -_-

itu ja la. lepas tu buat bisnes blog advertorial & review di media social. hehe. meh la contact kalau nak buat review (kah. sempat ok promote). tapi, semua ni tak sama. lepas dah bersalinkan Habib, yuyu terus nekad untuk KERJA SENDIRI. berbisnes. sendiri jadi bos, sendiri jadi kuli, sendiri jaga anak.

suami bagi green light. tapi yang tak green light lagi, macam mana nak start?



MACAM MANA NAK START BERBISNES
orang nak berniaga ni ada beberapa jenis. (satu) siap buat proposal, kira margin, tengok modal, study habis a sampai z, business plan mantop! (dua) modal dah okay, dah buat survey, okay, jalan! (tiga) mula dengan bisnes kecik dropship ka apa-apa lah, bila modal dah banyak, baru buat bisnes sendiri (empat) main terjun ja..

yuyu adalah number empat, serius. time tu suami ada modal besar, yuyu pulak nekad nak buat bisnes, terus cari manufacturer yang terbaik, dan buat terus. dari plan awal nak buat kosmetik (awal tu teringin buat skincare), tapi jadi suplimen khas wanita. benda bisnes yang yuyu terjun ni bukan benda main-main. modal dia hampir ratusan ribu.

tapi entah macam mana, yuyu TERJUN juga. redah. bagi orang lain, ni tindakan bodoh. agak bodoh la sebenarnya. tapi bagi yuyu, yuyu cuba grab peluang. yes, yuyu takdak proper punya pengalaman & latar belakang bisnes macam orang lain. tapi aku nekad juga, pegang juga, apa nak jadi, buat sampai jadi! haa. gitu lah.


MACAM MANA KALAU TAKDAK MODAL BESAR
yuyu terjun juga dalam bisnes suplimen health & beauty ni sebab suami ada modal besar. kalau takdak, memang yuyu insyaAllah akan mulakan dengan clothing line yuyu sendiri dulu. sebab benda bab baju, jubah, shawl ni, memang demand tinggi berbanding health & beauty suplimen.

kalau takdak modal besar, mula lah dengan benda kecik, macam jadi dropship, atau agent mana-mana product dulu. ada juga yang jadi personal shopper untuk butik-butik pakaian. lama-lama, modal dah besar, buatlah bisnes sendiri. disamping kumpul modal, dari situ juga kumpul pengalaman.

tapi, sebabkan yuyu lepas bersalin tu, terus buat product sendiri, yuyu agak kerugian bahagian pengalaman, dan yuyu hampir pertaruhkan HAMPIR KESEMUA duit yang kami ada. HAMPIR KESEMUA ya tuan-tuan dan puan-puan sidang majlis yang dihormati sekalian. awal tu memang tak perasan, tapi sampai pertengahan perjalanan proses product yuyu (DARAYU), ohoi, mula sedar, ya Allah sayang, kita dah hampir guna semua duit kita.




hang nak buat apa masa tu, takkan nak patah balik buat clothing line lepas tu cancel dengan manufacturer ni. serius pening. takdak sapa tau, kami buat macam takdak apa-apa. kami teruskan juga. macam yuyu cakap, prinsip yuyu, BUAT SAMPAI JADI. bila dah mula, takdak lagi jalan patah balik. sebab tu, yuyu nasihatkan hampa, please lah, sebelum buat bisnes, fikir seratus kali. fikir yang terbaik dulu. okay?


TAKUT LAH NANTI RUGI
senang cerita, kalau takut rugi, jangan cebur diri dalam bidang bisnes. yuyu sendiri seorang blogger. sebelum ni sangat selesa jana pendapatan dari blogging. memang syukur dan selesa sangat dengan blogging, tiap bulan income masyuk (Alhamdulillah). tapi sampai bila nak blogging?

sebab tu, sekali lagi, yuyu nekad. bab bisnes, PASTI akan merasa kerugian. bab pengalaman berbisnes, macam yuyu ni tak layak sangat nak kongsi dengan korang lagi, tapi at least, yuyu share lah sikit ya sepanjang hampir setahun yuyu menguruskan perniagaan suplimen kesihatan & kecantikan DARAYU yuyu tu.

sebab yuyu main terjun tanpa pengalaman, yuyu akui, awal tu yuyu mengalami SUSAH NAIK. nak buat marketing tak jadi, keuntungan terguna untuk peribadi, nak buat marketing sampai terpaksa guna duit blogging. Allah. macam taknampak dah hala tuju bisnes yuyu ni. bayar rumah, kereta, bills siap terpakai duit DARAYU. dah kenapa hidup aku ni?

lepas tu, bila awal 2016, ya ALLAH, ekonomi teruk sangat. kuasa membeli sangat menurun. sapa nak beli stock belambak tu? ni baru setengah tahun berbisnes. mampu ka nak bertahan bertahun-tahun kalau macam ni keadaan dia? tapi, yuyu yakin yang setiap masalah ada jalan keluar dia. setiap malam, pagi, petang nangis. yuyu sampai demotivated. yang amat amat amat. sampaikan hampir 2bulan yuyu tak uruskan DARAYU. ada order, aku hantar, takdak order, lantak lah. dan putus harapan. tapi sampai bila nak macam ni?

yuyu bangun balik. bangun balik uruskan DARAYU dengan lebih sistematik dan konsisten. pegangan dengan ALLAH tak putus. seteruk mana pun aku, aku ada ALLAH. DIA kaya. DIA pemilik segala rezeki. hang bangunlah dan mintalah dengan DIA.

akhirnya, apa yang yuyu rugi selama ni, adalah bayaran untuk pengalaman dan ilmu. yuyu belajar banyak sangat dari pengalaman "TERJUN" yuyu ni. orang tengok yuyu, macam semua okay, tapi takkan lah kita nak tunjuk kesusahan kita kan. biar kita buat biasa saja.


MODAL GUNA LOAN KA
insyaALLAH, yuyu berpegang dengan prinsip yuyu untuk cuba jauh dari Riba. takpa. guna saja mana duit yang kita ada. insyaALLAH. ALLAH tolong. tapi kalau ada sedara mara sudi bagi pinjam tanpa minta lebih tu, kan lebih bagus. hehe.


DARAYU



Alhamdulillah. sekarang, bila dah belajar dari kesilapan, dan kumpul pengalaman sepanjang cebur diri dalam bisnes ni, konsisten dan buat secara sistematik, syukur, sekarang makin ramai sangat yang konsisten amalkan DARAYU. walaupun awal tu, rasa macam sangat mustahil nak sampai ke tahap macam ni (awal lagi, tapi syukur). apa pun, usaha lah, dan jangan putus talian kita dengan ALLAH. jaga hubungan kita dengan DIA.

la ni, makin ramai yang jadi stockist, agent & dropshipper DARAYU. yuyu syukur sangat dengan medium bisnes ni juga, yuyu dapat bantu sikit sebanyak di luar sana. kalau korang nak jadi stockist ke, agent ke, atau dropshipper, jangan la segan silu contact yuyu. ihiks. sempat tau nak promote.


INSTAGRAM : @yulaekaofficial
FACEBOOK : @yulaekaofficial 
WHATSAPP : +60189727527
WEBSITE : www.yulaeka.com



bagi yuyu, sebodoh mana pun tindakan awal kita, insyaAllah akan menjadi kalau kita tak give up. yuyu hampir give up. dua bulan tak buat apa. nangis dan kenang nasib ja. tapi, aku bangun balik. sapa nak naikkan bisnes sendiri kalau bukan kau sendiri. sekali kau dah TERJUN, kau akan belajar macam mana nak survive pulak. insyaALLAH.

rajinkan diri bergaul dengan orang berbisnes juga. dan belajar dari dorang. sepanjang kita berbisnes, fikir kepuasan orang lain, selain hanya fikir keuntungan diri kita saja. semoga kesilapan dan pengalaman yuyu yang secoet ni, dapatlah sedikit sebanyak bantu korang untuk berbisnes. best berbisnes ni. feel dia lain machiammm sikit. hehe.

niat penting naa. bersihkan niat, insyaALLAH, semua dipermudahkan. amin. ada masa, insyaALLAH yuyu akan share lah sikit sebanyak lagi. yang penting ilmu, jangan rasa yuyu ni mentah lagi, lepas tu takmau ambik tau.

terima kasih sudi baca :)

15 comments:

  1. Tak panjang mana pun entri ni. Seronok ja baca sampai habis. :)
    Moga business Yuyu berkembang maju lepas ni dan dimurahkan rezeki. At least, Yuyu Dah berani maju setapak dan bertapak2 berbanding saya yg masih lagi tak tahu nak business apa. Huhu

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah pengalaman yg sangat berharga tu yuyu! yup apapun memang semangat kena kuat, dan bila jatuh kena bangun balik. Paling penting hubungan dengan Allah. Nice sharing yuyu =)

    ReplyDelete
  3. Yelah kak Yuyu. Macam saya pula famili tak ada yang buat bisnes. Tentang loan, saya akui memang takut untuk guna dalam bidang bisnes. Saya lebih suka play safe beli kereta atau rumah. Bak kata dato alif pun ekonomi tengah merundum. Saya kalau nak buat bisnes sy tak kan gunakan seluruh duit saya. Skrg ni adalah buat tempahan tudung. Tapi macam xjalan. Im lacking of experience dan tatau marketing. Maybe kalau ada talk pasal bisnes ke kita sama2 boleh join. Apa2 pun jangan give up. Buktikan yang orang melayu juga boleh berjaya dalam bisnes.

    ReplyDelete
  4. nak mula bisnes jangan modal besar, jangan sampai kena loan. simple je

    ReplyDelete
  5. Kipidap yuyu :) betul, nk bisnes hati kenal cekal and kena peka dengan sekeliling. Kalau tk mmg mnjunam la jdnya. Mek sokong yuyu ckp nawaitu kena betul untuk buat bisnes. Jgn campurkn dgn unsur menentang syarie, nnt tk berkat buat ape pn xjd :)

    ReplyDelete
  6. very inspirational.... nak biz memang kena kuat mental fizikal dan hati. Best of luck to u!

    ReplyDelete
  7. Salam yuyu. Saya pun perasan darayu susah naik. Kurang testimoni. Bila kurang testimoni maksudnya x ada org beli, guna,pakai.bila yuyu post psl darayu dkt fb, nk dpt 30 like 10 komen pn susah. Tp post gmbr comot2 pn beratus like.

    ReplyDelete
  8. Salam yuyu. Saya pun perasan darayu susah naik. Kurang testimoni. Bila kurang testimoni maksudnya x ada org beli, guna,pakai.bila yuyu post psl darayu dkt fb, nk dpt 30 like 10 komen pn susah. Tp post gmbr comot2 pn beratus like.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Jangan tengok kat FB. Tu tak official. 😅 Memang laa

      Delete
  9. Saya perasan drayu x dpt permintaan sb sikit sgt testimoni. Kl yuyu post psl darayu nk dpt 10 komen 30 like pn susah.

    ReplyDelete
  10. Adat berniaga yuyu.. Pasti ada jatuh bangunnya.. Yang penting tahun pertama tu kena all out & kental.. Lepas tu In Shaa Allah lebih mudah.. All the best with your business.. Kalau ada modal, nak jugak jd stokis Darayu ni.. Modal x lebat lagi.. Huhu~

    ReplyDelete
  11. makasih gan infonya dan salam sukses

    ReplyDelete
  12. betul..sebagai peniaga kita akan tempuhi semua tu nanti.. jatuh..jatuh..jatuh..bangun, ade pulak da bangun tetibe terjelopok. nk jadi usahawan hati kene kental..

    bila da senng pulak..org akan selalu nmpk 'dia ni kayala apela' tapi adakah org nampak disebalik nikmat kesenangan tu, ape yg kita dah tempuhi :(

    anyway jum jemput singgah
    homemade organic skincare product
    www.organichana.com

    ReplyDelete
  13. muja pun dah lama berdropship. insya Allah lepas habis study, nak lagi aktif blogging dan dropship lagi. then nak jadi stokis plak. rasa macam nak melencong dari bidang perguruan. huhuu

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)