HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, April 5, 2016

Susu Kambing untuk Ibu & Habib.

Assalamualaikum

ada yang tengok tak post-post Instagram yuyu sepanjang di Korea? haha. siap ada yang tanya "ehh, gigihnya kau sampai bawa susu pi Seoul. beli sana dah la" ehh. tak boleh. tak boleh. mana nak dapat susu kambing sedap macam Khalish kat sana :')

ni rutin setiap pagi suami, dia bancuh segelas susu kambing Khalish untuk yuyu. walaupun di Seoul itu hari. terima kasih :')


alang-alang dah ramai yang bertanya pasal susu kambing Khalish ni, jadi, sini yuyu akan buat pencerahan dan semoga entry ni sangat membantu untuk diluar sana. insyaAllah. sebab, rata-rata kalau tengok orang post pasal susu ni, masih lagi ada yang tanya kan. 


dah lama dah cari susu kambing jenis ni. selalu macam kurang sikit berkenan di hati. haha. tapi yang ni, melekat terus siap tertusuk ke jantung. jarang kita jumpa susu kambing yang rupa macam ni, yang lebih senang simpan, dan tahan lama. kalau jenis botol tu, jenuh nak kena sejukkan selalu.

selama ni, yuyu minum susu biasa lah kan. susu lembu tepung tu. yang mak mak punya. memandangkan dok menyusu Habib lagi, kena la juga minum susu konsisten. tak sanggup kekurangan kalsium :p

bila dah sunnah ni, mestilah kebaikan dia melampau bagus kan. yuyu selalu berpegang benda macam ni. termasuklah amalan minum susu kambing. 


memandangkan Habib dah 1tahun6bulan, yuyu sekali-sekala, ajar dia minum susu Khalish ni. first time dia try pun, dia dah suka. Alhamdulillah. senang sikit lepas ni, bagi dia share susu kambing Khalish ni dengan yuyu je dah alang-alang yuyu sendiri pun dah amalkan Khalish ni kan.

sebabnya, bukan kita yang besar je boleh minum susu ni, malah untuk:
  1. kanak-kanak 1tahun ke atas
  2. ibu mengandung
  3. ibu menyusu
  4. warga emas
  5. yang merancang untuk hamil
  6. dewasa lelaki mahupun perempuan


bab kebaikan susu kambing ni, memang banyak sangat. selain daripada ia adalah minuman sunnah, ia juga bagus untuk:
  • mencegah demam kuning bayi : dulu time Habib kuning, berbotol-botol susu kambing yuyu teguk. memang cepat je tengok si Habib berak keluar kuning banyak. esok tu turun mendadak. Alhamdulillah.
  • bersifat alkali, maka, sangat bagus untuk badan kita sendiri.
  • membantu seimbangkan kolestrol dan gula dalam darah
  • mudah hadam. kalau tengok testimoni Khalish sendiri, ada yang anak dia dah tak sembelit lagi.

dan yang paling penting adalah:
  • susu kambing adalah susu terbaik selepas susu ibu!


sebab tu lah yuyu pulun cari sangat susu kambing sesuai dan sedap untuk Habib bila dah 2tahun nanti. walaupun sekarang Habib masih menyusu badan, tapi, yuyu dah start ajar Habib minum dari sekarang. alhamdulillah. 

ada dua pilihan susu kambing Khalish yang kita boleh pilih. Susu Kambing Asli atau Susu Kambing dengan Koko & Kurma (atau pilih la dua-dua sekali. hehe)


kalau yuyu sendiri, yuyu pilih dua-dua rasa. sebab dua-dua memang sedap yakmat! paling bagus, tak bau hamis/hanyir macam susu kambing yang lain. haa. point ni paling yuyu suka. dulu time Habib kuning tu kan yuyu pernah minum susu kambing botol tu, ya Allah, jenuh dok buat lawak dengan diri sendiri supaya lupa bau hamis tu. haha. 

time kerja pun, bancuh juga susu kambing Khalish ni. baru semangat. ewah kau :p

lepas ni, boleh lah try bertukar susu ke Susu Kambing Khalish ya :)


untuk setiap kotak susu kambing Khalish ni, cuma RM44 sahaja, dan setiap kotak, mengandung 500gm. kalau nak cuba Khalish, boleh terus tengok sini:

Phone : +60132122239
Agen-agen Sah: khalish.com.my/pengedar


sebelum tu, korang kena tahu, lepas ni, Khalish akan berwajah baru, lebih ceria. alaa, tapi takde dah kambing comel tengah sengih tu. :'( haha


selamat mencuba, dan terima kasih sudi baca :)

5 comments:

  1. Memang sedap susu kambing Khalish ni. Eka jual n eka minum jugak. Jadi mlik booster eka hehe.

    Sesapa yang area bandar sri putra Bangi ke area berdekatan meh wasap 0126354874. kami COD free saje

    ReplyDelete
  2. wah... tp kite minum mummylicious

    ReplyDelete
  3. Den pun nak torai juga nanti hihi

    ReplyDelete
  4. saye pun mmg suka gak susu kambeng ni. Tapi nape eh.. byk yg susah nak carik kat kedai runcit.. frust betui. hihi. nti nak try la yg ni

    ReplyDelete
  5. Yuyu . Klau beby umur 1 thun 6 bulan yg minum fm . Boleh minum ke susu ni . Sbb beby semelit .

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)