HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, May 18, 2015

Everyday Simple Make-up Tutorial.

Assalamualaikum

rasa macam teringin pulak share dengan korang, cara yuyu make-up paling ringkas. kadang-kadang orang kata tebal, eh, mana ada, tak sampai 10minit okay.

Yuyu Zulaikha

tadaaa..
Beauty Blogger

Two-way cake : M.A.C Studio Perfect
sapu seluruh muka macam biasa. tak terlalu tebal supaya tak nampak berhabuk sangat.

Eye shadow : Sendayu Tinggi Professional
dap-dap seluruh kelopak mata, ikut bola mata kita. selagi ikut bola mata, selagi tu, nampak cantik je. yuyu suka blend color merah dan coklat supaya nampak natural tapi sweet.

Eye liner : Maybelline Hyper Sharp Liner
eye-liner ni paling menang, sebab halus sangat, kalau buat garisan pun, nampak natural. selalu yuyu akan lukis (cat-liner) di atas eyelid saja. bawah tak. mata yuyu, tak besar, tak kecik, jadi, sesuai lukis macam mana pun. cat line paling best, nampak mata sexy. :p

Eye-brow liner : Revlon Brow Fantasy [dark brown]
dark-brown nampak lebih natural. kalau lukis guna warna hitam, takut nanti muka nampak sangat garang, dan hmmm, tak masuk la, fake sangat.

Mascara : Tarte [washable]
apply zig-zag maskara pada bulu mata di atas dan di bahagian bawah, supaya nampak lebih natural. sebab tu, tak payah pakai eyeliner di bahagian bawah mata, sebab maskara sendiri dah buat nampak gelap sikit. tapi, still natural.

Blusher : Skin Food Fresh Fruit Lip & Cheek 
blusher jenis cream, lebih stay lama dan nampak sangat natural. dap dap sikit di pipi, tak payah banyak, cuma nak pipi nampak sweet je. selain SkinFood, cream blushe yang BobbiBrown best juga.

Lipstick : M.A.C [ kinda sexy ] & Estee Lauder [ pure color envy 301delicate ]
yuyu suka blend antara dua lipstick ni, dap dap yang MAC dulu, baru apply macam biasa yang EsteeLauder, nanti nampak sweet sangat, tapi tetap natural.


eh! mana foundation? memang takde. sebab yuyu suka nipis-nipis. nasib la kulit yuyu tak banyak masalah *Alhamdulillah* boleh je kalau korang nak pakai foundation dulu. lagi nampak kemas nanti. hehe. kata nak make up yang paling simple kann

kalau baca kat atas tu, banyak yang "sweet" "natural". kalau boleh taknak make up langsung, tapi nanti ngeri pulak korang tengok yuyu. -_-

#malasbuatvideo #malasnakedit #malasnaktungguuploadvideo #malasmalasss


p/s: nak tak yuyu buat tutorial lukis kening. kalau banyak yang nak, boleh buat. huhu

terima kasih sudi baca :)

35 comments:

  1. maybelline eye liner sama laaa,hehehehehheeh..

    ReplyDelete
  2. cantik la ibu habib ni..*wink*wink*

    ReplyDelete
  3. Wahh cantiknyer... hoho... cara mekap y simple...

    ReplyDelete
  4. nak tutorial lukis kening!! kening sama macam yuyu.. besar.. tp jenis bersepah.. kena sikat dulu.. huhu.. taknak cukur2.. tutorial ea yuyu.. ^_^

    ReplyDelete
  5. Nak, wat la tutorial kening.. hehe

    ReplyDelete
  6. aah kening kita pun besar and jenis bersepah plus bulu kening kasar2 hihihi

    ReplyDelete
  7. Nak! Kening sy tebal mcm mana nak bagi cantik mcm yuyu 😄😂

    ReplyDelete
  8. Nak! Kening sy tebal. Sampai skrg taktau nak lukis mcm mana 😂😄

    ReplyDelete
  9. Puterymemory pun MAC User taw kak yuyu

    Beautyblogger - www.puterymemory.com

    ReplyDelete
  10. cantik dan mulus kulit yuyu ... cun ....

    ReplyDelete
  11. cantik....emmm...tapi tak de yg sama. Nampak sgt I tak bermekap la ni...he..he..he

    ReplyDelete
  12. nak..buat la tuto kening plishhh

    ReplyDelete
  13. Kakak yuyu, buatkan entry aqiqah habib boleh 👉👈😳 hihi.

    ReplyDelete
  14. Teringin nak pandai make-up, lepas exam boleh try hehe

    ReplyDelete
  15. Bukan mengukir kening itu hukumnya haram ke ?
    Mencabut bulu kening yang merupakan anugerah dan ciptaan Allah s.w.t. yang sempurna dan membuat atau melukis bulu kening yang baharu selepas itu, agar menepati cita rasa seseorang wanita itu supaya kelihatan lebih cantik, menawan dan bergaya (seperti yang dipamerkan oleh kebanyakan artis dan personaliti-personaliti wanita hari ini); adalah satu perbuatan yang terlaknat kerana si pelaku itu terpedaya dengan tunjuk ajar syaitan. Hukumnya adalah HARAM berdasarkan ayat di atas.

    Jangan kita tertipu dengan perangai orang yang suka menuruti hawa nafsunya, bila dibacakan ayat al-Quran, dia cuba membuat takwilan yang jauh, umpamanya mempersoalkan "Di mana perkataan 'haram' atau larangan dalam ayat itu?" Sedangkan hukum syariat bukan hanya berdasarkan perintah suruhan atau larangan sahaja. Ada hukum yang terhasil dengan 'perkhabaran' seperti dalam ayat tadi, di mana Allah s.w.t. mengkhabarkan bahawa perbuatan mengubah ciptaan-Nya adalah kerana termakan dengan tipu daya syaitan dan perbuatan mengikut ajaran syaitan akan menjerumuskan seseorang ke dalam kesesatan yang nyata. Seseorang Islam yang telah diberi hidayat oleh Allah s.w.t. adalah diHARAMkan menjerumuskan diri ke dalam kesesatan. Maka segala perbuatan yang telah termaklum hasil tipu daya syaitan adalah haram hukumnya. Apatah lagi di sana terdapat banyak hadis yang melarang perbuatan seumpama itu, seperti yang akan disebutkan di bawah.

    ReplyDelete
  16. comelnye yuyu. simple je make up.

    ReplyDelete
  17. Yuyu keep on writing ya!! semangat semangat!! Suka baca!

    ReplyDelete
  18. cantiknya kulit yuyu.. bila kulit cantik tak perlu mekap tebal2, nipis pun dah memadai..

    ReplyDelete
  19. :::
    Woah...you make up os nicely done ...simple but fresh looks ...(msivviey.blogspot.com)

    ReplyDelete
  20. I purchased Maybelline products online from Awesome bazar. Awesome Bazar provides best competitive prices product and fast delivery process . Really very nice service of awesome bazar, Awesome bazaar best Shopping destination. Find At https://awesomebazar.com/brands/maybelline-new-york/

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)