HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, May 12, 2015

Diari Ibu : Milkbooster . Tips Susu Banyak

Assalamualaikum

apa korang akan buat, kalau bangun pagi, susu drop teruih. first time yuyu kena macam tu, terus nangis histeria kat suami. dah la time tu, Habib kuat menyusu, pantang buka mata, dia buka mulut juga. kaji punya kaji, rupanya yuyu termakan kobis semalam tu. dan kurang minum air. dan tak cukup rehat. dan stress. -_-

ingat tau, kobis adalah antara makanan paling pantang kalau time menyusu. kobis buatkan susu makin sikit. err. tak. sikit gila babun!


serius, muka nak susu :')


jenuh suami pujuk yuyu, suruh sabar, suruh positive yang susu tetap ada dan cukup untuk Habib. tapi, time tu, heran pulak aku, lagi susu tak banyak, lagi tu aku nak meraung. Habib siap merengek sebab tak puas menyusu.

adengan nangis terhenti seketika. tak larat weh. pedih mata :p suami malas layan perempuan emo tu, dia blah pi dapur, buat milkbooster. sedia ja apa segala mak nenek yang boleh boost kuantiti susu bini emo dia tu. huhu. Alhamdulillah, esoknya tu, susu banyak balik. yang penting, jangan lah over emo macam perempuan tadi tu tau -_- yakin ja ada jalan dan susu cukup untuk anak.


sebab sepanjang yuyu menyusukan Habib, berbekalkan azam nak menyusu ekslusif selama enam bulan dan terus menyusu sampai dua tahun atau lebih, Alhamdulillah, niat tu, Allah mudahkan. semua ibu ada susu, kalau sikit atau takda, ada juga cara dia. antara milkbooster yang boleh ibu-ibu cuba :

Longan kering
harga dia boleh tahan jugak la, 100g pun dah RM8++. nak cari dia pun susah babeng. selalu ada kat AEON bahagian jeruk tu, atau pun cari je kat toko cina. 100g tu, boleh la seciput, tapi memang powerful sangat. rebus air dia, minum time suam. minum banyak kali. kalau yuyu, terus beli sekilo. ambik kau.

Kurma
ada yang cakap, bagus makan kurma cina (warna merah takde biji), ada yang cakap makan kurma nabi. kalau yuyu, makan je lah kurma, insyaAllah, makanan sunnah, membantu sangat boost balik susu kita. kalau susu yuyu drop teruk, suami yuyu suka rebus segenggam kurma & segenggam longan kering. esok tu, terpercik susu. :p

Milo/Horlicks
dua minuman tu, bagi extra tenaga. sebab bila kita letih, tu yang buat kita punya susu kurang. jadi, penting sangat banyak tenaga. Milo suam best, rasa sedap ja badan tapi, kalau tak tahan, sembelit lah pulak. boleh try Horlicks. yuyu amal minum Horlicks setiap pagi campur oat.

Makanan Sunnah
boleh juga try makanan sunnah. Habbatussauda', buah delima, minyak zaitun ke. percaya lah, takda yang terbaik selain makanan sunnah. insyaAllah. yuyu pernah try makan kapsul Habbatussauda', susu jadi lebih banyak dan pekat. bahagia gila tengok.

Halba
rempah ni, seumur hidup yuyu, takpernah tengok langsung, sampai lah adengan susu takda tu. suami beli sebab ramai yang suggest. cara dia, mudah ja, buat macam teh, amik dalam dua sudu halba ke, lepas tu tuang air panas, dan tunggu kuning, minum air dia ja. rasa dia hampeh, tapi, berkesan.

Oat
bijirin ni pun dahsat juga. masa time pantang, suami buat oat dengan simbah dengan Horlicks. banyak juga susu. letak pisang ke, selain makan oat untuk tambah susu, makan pisang untuk tambah tenaga, lagi senang susu dihasilkan.

Lobak Putih
yang ni yuyu tak pernah try. tapi, banyak yang cakap berkesan juga. orang cina suka amalkan ni. rebus dan minum air dia sekali.


dan.. banyak lah lagi petua. tapi, petua di atas adalah antara yang selama ni yuyu pernah try dan Alhamdulillah berkesan nak mampos. try la yang mana ibu-ibu boleh. kalau sehari, makan semua tu, jenuh ngeras nenen. huhu. yang penting, sekali lagi, please, jangan putus asa, dan jangan emo macam perempuan tu -_- tension aku dengan diri sendiri.

tapi kann,

macam mana kalau ada satu product yang, Alhamdulillah, berkesan sangat. mudah, sedap, murah, tapi memang susu banyak dan pekat? boleh lah lepas ni, ibu-ibu try:

Inayah Milk Booster. RM100. 1biji. 1hari. sebotol, tahan sebulan. tapi, untuk pembaca belog yuyu, kalau beli 3botol, free 1botol. jimat RM100 kau! cuma taip "MB YUYU" dan whatsapp/SMS ke  011-36340740


tak nafi la, memang petua yang yuyu bagi membantu sangat. tapi, percaya lah, bila ibu dah try Inayah MilkBooster, lepas tu rasa nak setia dengan Inayah je. Alhamdulillah. yuyu dah try makan start yuyu balik Langkawi hari tu.

sehari, sebijik. cuma kalau susu drop sangat, ambik dua bijik sehari sampai susu dah pulih, lepas tu kembali macam biasa. Wallahi. yuyu rasa terhutang budi sangat dengan Inayah. walaupun, mulanya ni sebagai product review je, tapi, bila yuyu start try, memang berkesan sangat.

dua hari sebelum yuyu balik Langkawi, memang yuyu letih tahap gaban, sampai ja Langkawi, susu jadi sikit teruk, Habib asyik tak puas minum, yuyu decide makan dua biji terus, paginya tu, terus susu banyak. cepat je banyak, okay.


sekarang siap makan selang sehari sebiji, sebab kalau sebiji sehari, susu banyak sangat, yuyu dah la tak pump dah huhu.


selain tu, kandungan dia best. ada kismis, madu, kurma, Habbatussauda', ingat kan, pemakanan sunnah adalah terbaik, sebab tu susu meriah dan pekat. ada juga Alfalfa & Raspberry galakkan susu keluar, ada Vitamin B supaya susu cepat penuh & lebih tenaga, pun ada Lecithin untuk ibu cepat kurus.

siap boleh kurus! hamai. baru tau. #tapisayanaktambahlagiberatbadan #macammanani

jadi, sebenarnya, Inayah bukan saja milkbooster, tapi untuk selim melim, dan untuk bagi extra tenaga juga. Inayah MilkBooster ni, ada Halal JAKIM, dan dapat kelulusan KKM tau. jadi, tak payah nak over risau la. telan je la dengan happy.

kalau lepas ni susu sikit, jangan risau okay, petua dah bagi, product yang sangat membantu pun dah bantu, cuma nak ikut je. hehe. semoga kita semua dapat bagi susu terbaik untuk baby kita, kalau boleh biaq lebih dua tahun. haaa. amin.

contact Inayah Milkbooster sekarang:

Instagram :  @inayah_official
Facebook :  inayah official
Email : inayahbeauty@gmail.com
Phone : 011-36340740


p/s : jangan lupa minum ayaq banyak-banyak dan tidur cukup tau.
p/s lagi : kalau yuyu tau mana mana lagi makanan yang boleh boost susu, yuyu akan update selalu dia entry ni. insyaAllah.


terima kasih sudi baca :)

30 comments:

  1. Replies
    1. tak! muka yuyu. huhu. please cakap muka yuyu :p

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. Slalu mnum horlicks, susu, & makan cornflakes sbb org kate gandum wat susu byk..hihi..tp teringin nk mnum longan kering

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann. itu la. tapi, memang berkesan sangat laa :)

      Delete
  3. serious Habib comel sangat. Selalu stalk ig kak yuyu sebab nak tengok Habib yang bambam ni. hehe :D

    ReplyDelete
  4. Kena cuba ni. Eh, kena suruh wife cuba. Hehhehe

    ReplyDelete
  5. Longan kering nak beli kat mana ye? 100g harga Rm 8.00 ke Rm800 tu yuyuu..ngeee...

    Sama, hari tu pon emo terlebih bila jaga pagi baby merengek & susu drop! Suami suh minum zaitun 1jam 1sudu..hamekau!

    Try jugak halba.. pastu sy buat sup lobak putih atau sawi.. Alhamdulillah, berkesan jugak..

    ReplyDelete
  6. Comelnya habib tu..ooo noted pasal si kobis...

    ReplyDelete
  7. Seronok bila yuyu dah mula aktif berblog. Keep it up.

    ReplyDelete
  8. Yuyu ada kwn kta sugest pam susu kerap at least 1 hr 4 kali istiqamah insyaAllah susu akn consistant bnyak.direct feeding ok tp ada petua ckp pam pakai breast pump lbh bnyk susu dgn consistant.

    ReplyDelete
  9. Yuyu ada kwn kta sugest pam susu kerap at least 1 hr 4 kali istiqamah insyaAllah susu akn consistant bnyak.direct feeding ok tp ada petua ckp pam pakai breast pump lbh bnyk susu dgn consistant.

    ReplyDelete
  10. tak mau stress2..byk tips lg utk tmbhkn susu sebenarnya...

    bw dr housewifearts.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Wah. Ada juga pil gini ye. Senang dah ibu-ibu moden sekarang~~~ :)

    ReplyDelete
  12. I have no milkbooster. Orang suruh makan mcm2 semua sy krikk krikk krikk krikk

    Apa yg sy buat:

    1. Mindset kena jaga. Positif. Susu cukup utk anak.

    2. Pump berjadul. 2@3 jam sekali sbb sy bekerja. Malam2 sebelum tidur wajib kosongkn breast.

    3. Susu drop? Buat power pumping. 2- 3 kali seminggu. Kalau susu dh bnyak semula, stop power pumping, pump secara berjadual.

    4. Minum air banyak2, makan jgn skip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pun antara yang boleh buat. syukur lah senang ada susu. ni tips yang nak banyakkan susu juga :)

      Delete
  13. yg penting mindset...yakin dgn rezeki-Nya...anyway lobak putih memang sedap..buat sup..kalau pantang mkn tu pun xpe..bnykkan susu..anyway good luck utk penyusuan sehingga 2 thun...alhamdullillah ida pun utk second bby..skrg dh 1thun 4bulan..si abg genap 2thun breastfeed...

    ReplyDelete
  14. hihiii emo teruk ibu Habib ni...sabar ibu..jgn emo2..nanti susu lagi drop...pengalaman menyususkan anak ni tak semua orang bole kecapi...jgn stress2..enjoy de moment :) alhamdulillah sy masih menyusukan si kembar dengan susu ibu sepenuhnya..syukur sangat2 susu mencukupi..ranjau duri mmg lah banyakkkk...tapi dah niat dari awal jadi ALLAH mudahkan.. tahiah yuyu sebab muda2 dah ada kesedaran tentang susu ibu lagi2 anak sulung...be strong ye ibu :)

    ReplyDelete
  15. Yuyu... agak2 boleh guna petua nie masa ngandung x?
    Risau jugak sbb dah masuk 33 weeks tp susu xkeluar lagi... Sobsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. For 1st time mommy memang lambat sikit. Jgn risau nanti stress. Biasanya once delivered, kilang susu mula berkerja mengluarkan susu ikut permintaan. Boleh je sebab semuanya ni elok utk baby juga. Cumanya berpada. Contohnya milo. Even though dia sedap tapi still ada kafein cuma tak sebanyak kopi & teh.

      Apa yg patut Eyla buat sekarang ialah dalami ilmu mengenai susu ibu, kedudukan menyusu, ebm & etc

      Delete
    2. Thanks Mommy Alin utk info... :)

      Kena byk membaca lagi nie utk tambah pengetahuan...

      Delete
  16. semua sy buat yuyu punyer list accept longan kering xjumpe..satu lagi, makan jantung pisang yg rebus/msk lemak, mmg trus bengkak susu....sy mkn yg tue setelah cuba mcm2...tp sempat mkn 3kali jer coz alergik...uhuhuh.. tp spai skun masih byk lg susu (bb 4month), selain tue kerap mengepam...in sha allah...

    eila :)

    ReplyDelete
  17. tq yuyu.. muja saja baca wlpun tak de bebi lagi.. mana tahu one day nak guna ilmu ni kan.. hejeje

    ReplyDelete
  18. Seronoknya dengar pengalaman mommy breastfeeding ni.. Teringin nak rasa pengalaman bf baby sendiri.. Semoga cepatlah rezeki nak berbaby & bf baby datang.. Aminn..

    ReplyDelete
  19. Positive mindset. That's they key. Tapi saya perasan, ada EBM yang banyak tapi cair. Ada juga yang pekat. Apa yang kita makan pun mempengaruhi kepekatan EBM.

    Ruqayya menulis... Cari hari kesuburan dengan OPK

    ReplyDelete
  20. apapun jangan stress.. in shaa Allah susu cukup untuk baby.. banyak jugak makanan yang boleh membantu membanyakkan susu..

    ReplyDelete
  21. kena cuba ni ... anak dah 3.. semua x cukup susu.. kesian sgt tau... so baby yg ke-4 ni ingat nak bg full breastfeed... inshaAllah..

    ReplyDelete
  22. nasib x jd beli kobis smlm...nice tip.
    tq

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)