HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, April 22, 2015

Sebulan Takdak Life.

Assalamualaikum

hari tu, kami (yuyu, suami, Habib) sebulan hidup takdak life. macam baru bangun tidoq time Magrib wey. mula dengan yuyu demam selsema, berjangkit dengan Habib, lepas tu Onejet, patah balik pi kat yuyu balik. tskk. siap nangis tiap hari.

selama sebulan, tak pi mana. ulang-alik pi jumpa pediatrician ja. kesian gila kat Habib. time tu, nak nyumpah diri sendiri sebab pembawa penyakit kat keluarga. emo teruk. tu baru demam selsema -_-

orang tua-tua suruh lepak je, baby nak masuk 6bulan memang la macam tu. dia demam batuk selsema. sebab nak beralih bulan. sebab, nak dapat skill baru. tapi, kalau dah demam-batuk-selsema-foodpoisoning-cirit-penat-meragamnakyuyuja-susahtidoq tak kan la yuyu nak chill chill rilek lagi. time tu la Habib meraung, yuyu pun sama naik meraung juga.

nasib la ada husben yang positif. tak habis-habis dia bagi madah bermadu dia. ewah.

time tu la, sembahyang sampai hingus-hingus nangis. adoi. malu la kat Allah, time teruk camtu, baru sungguh-sungguh mengadu kat Dia.

dah nak dekat sebulan kami macam takdak kesudahan, siap patah balik sakit kat yuyu balik, pi check doktor, suhu dah 39.1celcius, jenuh weh. kang nanti patah balik pi Habib, apa pun tak boleh buat. last-last, penyudah dia, doktor suggest ambik high-dose injection (taktau natang apa nama dia) untuk yuyu, kena sekali kat montot, malam tu juga sembuh. Allah.

tapi tu la, bangun pagi, susu takdak. lagi jenuh. Habib dah la kuat susu time ni. nasib la, hari tu Habib punya first time makan solid food. jadi, dia takdak la meragam lapaq sangat. Alhamdulillah. sempat la pam susu bagi banyak dulu.

bila yuyu dah sihat, esoknya suami dah banyak tenaga, dia pun dah pulih, lepas tu, esoknya pulak lagi, Habib takdak selsema dah, batuk pun dah sikit dah. lepas tu terus semua sihat. syukur la. tengok-tengok, tepat 6bulan tu, betoi la, Habib mula tumbuh gigi, mula boleh melunjoq nak merangkak pulak. hehe. terus rasa happy, bahagia tau.

start dari tu, kami betoi-betoi jaga waktu rehat, dan pemakanan sihat kami. once dah sakit, hang duit banyak pun, tak boleh buat apa. hang ada one happy family pun, tak bagi makna apa. serabut ja jadi dia. doa la banyak-banyak semoga diberi nikmat sihat selalu.

dah lepas seminggu semua dah completely sihat, tu yang gambaq holiday sakan kat instagram yuyu (@yuyuzulaikha). huhu. walaupun holiday kat Putrajaya ja pun. nak pi jauh-jauh, tak berani lagi. :p


nak tak yuyu buat entry pasai holiday pulak?



terima kasih sudi baca :)

23 comments:

  1. hi yuyu.. sabar la yuyu..ank tgh besar mmg gitu.. lagi2 kite ni anak 1stkan..tp mak2 ni once dah demam,demam2 pun kene jgk bgun utk anak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. tengah malam brjaga, padahai demam truk dah tu

      Delete
  2. Kurangkan aktiviti luar yuyu..
    Sebab cuaca sekarang dah tak sihat macam dulu..
    Fida pun start awal bulan ni sampai minggu lepas ..asyik tak sihat jer/...blog pun bersarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, tapi kena bercuti juga. bagi rehat minda. gituu

      Delete
  3. cakap p lah mcm mana pon kan tapi klau dah jadi mak, tgk anak sakit sikit pon dah tak keruan.. kiss habib on behalf!! ;)

    ReplyDelete
  4. Kesiannya..teruk sampai sebulan...skang malaysia panas. kalau org besar boleh la nasihat mnum ayaq putih byk2 tapi kalau baby erm...xtau nak kata..

    ReplyDelete
  5. sabar ye kak yuyu semoga allah memberi rezeki xterhingga pada kak yuyu....
    :)

    ReplyDelete
  6. sabar ye kak Yuyu..ada hikmah semua tu ;)
    haa,lepas ni pasal holiday tau!

    ReplyDelete
  7. sebab tu orang tua-tua selalu pesan kalau baby masih kecik jangan selalu sangat bawak keluar pegi jalan-jalan, sebab baby masih sensitif kan..virus pun senang merebak..pape pun moga2 kesihatan sentiasa terjaga hendaknya....

    ReplyDelete
  8. tabah laa yuyu.. dh jadi parents ni macam x kisah je biarla sakit kena kat kite bukan anak.. tp kalau kite yg sakit, susah pulak nk jaga anak kan.. ahahaha..

    ReplyDelete
  9. lama dah tak demam teruk.. orang kata kalau jenis susah sakit.. teruk bila sakit.. mmm.. nauzubillah.. tpi bila fikirkan lagi sekali.. sakit tu penghapus dosa . tak tahu jadi nak ke tak.. huhuu

    ReplyDelete
  10. may Allah bless you and your little cute family kak yuyu! :)

    ReplyDelete
  11. 44 pemenang dicari!!!

    Antara hadiah2 yang bakal dimenangi:
    - Kain Batik Sarawak - 1 pemenang
    - Kain Pelikat - 2 pemenang
    - Minyak Angin Aromaterapi Fresh Care / Safe Care / Javaspa - 1 pemenang
    - Pin Shawl - 2 pemenang
    - Blause - 1 pemenang
    - Skirt Labuh Lcyra - 1 pemenang
    - Cash RM30 - 1 pemenang
    - Cash RM10 - 2 pemenang
    - Topup RM10 - 3 pemenang
    - PVC Keychain - 30 pemenang

    Jemput join segmen bagi yang belum join. "SEGMEN : Ucapan Hari Lahir Buat 'Si Lala' Pada 13 Mei" Tq..

    ReplyDelete
  12. Ada hikmahnya tu.. Sakitkan penghapus dosa. Memang sekarang kesihatan kana jaga sebab banyak sangat wabak2 penyakit berjangkit yang senang merebak.

    ReplyDelete
  13. smua ada hikmahny bila sakit nie mnjenguk..dgn cuca yg x mnentu skrg nie memang prlu titikberatkan soal ksihatan :)

    ReplyDelete
  14. Semoga terus sihat selalu dan bahagia di samping t
    Keluarga :)

    ReplyDelete
  15. bnyakkan bersabar ye yuyu,, tp,, kesia tngok habib ,, dye x sihat,, ibu dye pom x sihat,, naseb baik suamiyuyu superman,, nilah asam garam bekerluaga.. mmg best..

    ReplyDelete
  16. takpe lahh.. demi mmbesarkan ank kesayngan kita.. hehe :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)