HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, October 31, 2014

Diari Ibu : Ibu ke Mommy ke?

Assalamualaikum

cerita pasal nak Ibu ke Mommy ke, memang dari yuyu buat diari masa mengandung dulu, yuyu bahasakan diri yuyu kat anak yuyu sebagai 'mommy'. Allah. rasa macam matsalleh sangat tauu. 

"hari ni, mommy rasa baby tendang kuat sangat, ishh, baby dah tak sabar nak keluar jumpa mommy ye sayanggg?"

"tadi check up, doctor marah mommy sebab berat naik sekilo je bulan ni. mommy sedih la baby :'( "


fefeling Victoria Beckham pun ada juga masa tu.

dari zaman kat kampus lagi dah menanam lalu memupuk azam di hati ni untuk anak panggil "mommy". kantoi la Yuyu Zulaikha engkorang gedik sikit kann, tak kawen lagi dah pikiaq anak panggil apa. -.-' tak mau laa anak panggil "mak". tak rare weh.

first time nurse letak baby kat sebelah yuyu masa kat dewan bedah pun, siap yuyu bisik kat telinga anak "anak mommy, i love you". gila bergelinang ayaq mata masa tuu, dah bahasakan "mommy" dah kat anak sendiri. termakbul hasrat murni dari zaman kampus tadi.


Pinjaman Allah yang paling beharga.. penyuluh kami suami isteri ke syurga. Amin



tapi satu hari, bila masing-masing yuyu & anak kat rumah, bertilamkan tilam empuk yang dulu hanya yuyu dan suami, sekarang ditambah pula dengan cahaya mata kami, sambil sebak-sebak dada menikmati moment indah tuu, yuyu macam hmmm..hmm.. 

"anak ibuuu, ibu sayangg anak ibu ni.. ibu sayang sangat anak ibu"

Allahh. terpancar sifat keibuan. hormon keibuan mengalir deras. ada juga kang orang sidai baju tengah malam, macam nak je sengseng lengan baju seraya masak kari ayam buat suami dan anak anak (walaupun, anak baru sorang, pantang pun tak habeh lagi), lepas tu lipat kain sambil tengok citer tamil ke. ibu kann. 

bila survey kat fesbuk, tanya mana lagi sesuai dengan yuyu, Ibu ke Mommy ke, banyak yang memberi pendapat bernas yang yuyu lebih sesuai dengan panggilan Ibu. hmm. start dari tu, biasakan diri bahasakan IBU dengan anak. suami pulak, dari Daddy jadi Ayah je. takpe laa. turun la sikit pangkat, tak yah fefeling David Beckham sangat laa,

anak baru 22hari, tapi macam tak sabar pulak nak dengar anak panggil :

Ibu, Habib sayang Ibu. 

hoi. apa ni! takpe la Habib sayang, sakit macam nak gila ibu masa pantang ni, takde hal laa, ibu rasa bahagia sampai tutup mata... 


terima kasih sudi baca :)

50 comments:

  1. Adekkkk...doakan akak ya...Moga diberi kesempatan, peluang merasai betapa indahnyer bergelar seorang ibu..... Peluk cium buat Habib Muhammad...

    ReplyDelete
  2. zaman kampus dulu saya nak anak saya panggil "mama" tapi bila dah mengandung, nak anak panggil "ibu"..dan ibulah gelaran untuk saya

    ReplyDelete
  3. Ibu pon comel jugak apa. Nampak kelembutan dan kasih sayang sbg ibu

    ReplyDelete
  4. ibu lagi dengar keibuan :))

    ReplyDelete
  5. comel je kalau habib panggil ibu.. nanti habib dah besar kejap2 ibu nak tu nak ini.. bahagia rasenye.. syok dengar kak yuyu cerita :)

    ReplyDelete
  6. ms ngandung dok ckp dgn baby ibu...ibu tp lps kluaq abah tukar jd mama.mama pon mama la

    ReplyDelete
  7. Nama anak kak yuyu habib ke? Sy suka nma habib . ^^ hehe btw pnggilan ibu rsanya lebih sweet kan. Keibuan gitu hehe

    ReplyDelete
  8. Habib nanti besar mesti hensem macam uncle radin tahu hehehe.

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.. moga yuyu dan baby sihat selalu ya.. take care dear.. ♥ may Allah bless you..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum yuyu.. happy kan bila tengok zuriat sendiri depan mata. will do anything for him. heeee semoga Habib membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh ye. boleh kawn dengan Adam ~~~

    ReplyDelete
  11. doakan saya juga nk merasai pengalaman seorang menjadi ibu

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum.. wow, sweetnya.. nak rasa jugak semua tu suatu hari nanti.. :)

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah.moga Habib membesar dengan sihat jadi anak soleh jaga ibu dan ayah =)

    ReplyDelete
  14. erm.. dr aritu lg nk tnya, yuyu gelar diri mummy mula2 n npe pas tu pnggil ibu je.. bru la tau jwpnnya kan.. hahahaa.. lg suka sbnrnye yuyu gelarkan diri dgn habib panggil 'mummy' ..cam comel je dgr kan.. x kisah la pandangan mcm mn pun, panggilan tu ttp maksudnya sama iaitu 'ibu'.. msg2 ade care berbeza... mcm kite nk sgt ank panggil mama, mula2 nk gelarkan diri mamapapa, cam malu, cam geli je kan org dgr, tp lama2 ok.............. plg best n manis bile anak dh pndai sebut mama papa , siap jerit2 lg dia panggil mama papa.hihi.. best best sgt..

    ReplyDelete
  15. allahhu.. semoga Habib membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh ye.

    ReplyDelete
  16. Tahniah yuyu dah jadi ibu dah skrg.akk suka baca blog yuyu tp sbg silent reader je la.skrg akk dah ada blog.jemput singgah ke blog akk pulak ye

    ReplyDelete
  17. Dedua pun best tau. Apa salahnya perasan victoria hihi. Saya dulu teringin gak anak.panggil mommy..sekali kena cantas dgn suami.. "kita bukan speaking pun kt rumah. Panggil mama sudah.."

    Btw salam kenal dari saya 😊

    ReplyDelete
  18. Congrats sis! Welcome to the world Habib! (^_^)

    http://ashuohashu.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. http://kylifa.blogspot.com/

    jalan2 baca entri sini....salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  20. lebih sejuk klu anak panggil ummy. Erm mcm duk arab la pulak.

    Tumpang promote blog:
    http://pentekan.blogspot.com

    blog masih baru dalam dunia blogging. Sedang mengharapkan traffik kepada yg sudi. Huhu

    ReplyDelete
  21. hai..salam kenal..

    mmg bahasakan diri ibu dgn anak..mmg sejak belajar lagi dah berangan anak nnt panggil ibu..bila anak dah 2 thn ni..dah pandai sgt...dtg kat ibu...peluk dan cakap 'sayanggg ibuuu"...Allah...mmg bahagia sgt rasenye...hehe...

    ReplyDelete
  22. anak akak pon panggil ibu n ayah. lembut je dengar. bu..bu.. paling best bila anak jerit saaaaayang ibu kat public :)

    ReplyDelete
  23. ibu lagi sedap dengar :)

    follow me too !
    http://thefydalicious.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. tahniah sis! dua dua sedap dipanggil..

    nak naikkan badan? jom try vitamin @ supplement shaklee.

    follow me too:
    http://ummisyifavitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Cantik blog Kak Zulaikha! :-)
    Kalau sudi follow blog saya dan singgah selalu
    Terima kasih
    http://inibelognabihah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. tahniah sis yuyu..comel sangatlah anak sis...macam nak cium je rasa...
    sis, saya ada tingglkn mesej di emel..mohon cek ya..terima kasih

    follow me too: http://vitaminderoyale.com

    ReplyDelete
  27. X kisah la yg mana kan. Dulu saya nak anak panggil mama.. ayahnya nak suruh panggil ibu. Saya xnak. Last2 ambik tengah2. Ummi. Sedap jugak n bahasa arab. Oklah. Yg penting peranan kita tu... barulah gelaran setanding dengan peranan. Hihi.

    jemput singgah blog kita yuyu

    www.bidadarigojes.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. tahniah Yuyu....semoga jadi ibu yang baik....

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum...Sweetnyerrr...huhu..sy tgh pregnant 5 bulan...huhu..beberapa bulan je lagi nk bergelar ibu..Ya Allah...berdebar sgt...huhu..doakan sy selamat yer beranak nanti..

    ReplyDelete
  30. dua2 panggilan ok.. macam Eyda anak2 panggil dengan panggilan ibu.. kekadang anak letak kat reminder "saya sayang ibu".. anak dah besar laa katakan..

    ReplyDelete
  31. Bihah suka lawat blog kak zulaikha
    Bihah dah follow blog akak
    ada masa nanti akak lawat blog bihah
    follow blog bihah balik http://inibelognabihah.blogspot.com dan like facebook page bihah
    terima kasih

    ReplyDelete
  32. salam, sila lawat blog saya ada jual perfume original reject dan ada promosi sekarang :)

    ReplyDelete
  33. yuyu.nadia bahasakan diri dgn anak "ibu"..tp bapaknya "daddy" kekonon david beckham pelesu gittew..

    tp sekarang rasa macam panggilan mak tu lebih menusuk ke kalbu ..tp still stay dgn ibu .hihi

    ReplyDelete
  34. guna voucher ini di zalora ZBAPQUV utk diskaun 15 %

    ReplyDelete
  35. Anak kakak saya ms kecil suruh panggil ibu.last2 p sekolah kawan kawan sebut mama dia pun tukar mama pulak.hehe

    Korang jom join contest & menang rm100

    http://dietdietsihat.blogspot.com/2014/12/buat-duit-dengan-video.html?m=1

    ReplyDelete
  36. Alhamdulilah.moga jadi anak soleh utk ibu ye Habib..comel sangat tau... :)

    ReplyDelete
  37. Tahniah yuyu atas kehadiran amanah allah swt si permata hati penyeri rumahtangga...semoga membesar sihat menjadi insan soleh...ameen

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)