HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, August 19, 2014

Diari Mengandung : Alahan.

Assalamualaikum

sebelum pregnant dulu, yuyu selalu tengok ragam mak-mak mengandung. ada yang watlek je pergi kerja, balik, kemas rumah pulak. ada pulak yang jenis jenuh dulu muka kemain make up lawa, bila mengandung, seram sejuk nak tegur pun. ada juga yang sembang sikit, muntah yang banyak.

serius tak faham macam mana semua benda ni boleh berlaku. tahyul kurafat bidaah dhalaah betul!

tapi tu dulu la. bila diri sendiri yang pregnant, agak-agak yuyu dalam spesis mana? hmm. yes. yang spesis seram sejuk tu. nangis tengok macam bukan diri sendiri dah.

sebelum pregnant, yuyu memang jenis yang sangat aktif. bayangkan lah dulu-dulu mampu lepas stay up semalaman, pergi exam, lepas tu terus pergi event. balik tu, baru rehat. kadang, setiap hari lepak di Mid Valley. alaa, port remaja melaqhakan diri. jumpa kawan, minum-minum, tengok wayang, blah balik.

memasak adalah hobi. ada masa terluang, yuyu suka masak, baru-baru kahwin pun, tengah sweet-sweet dengan suami, terus ajak suami memasak. nasi goreng pun kalau boleh nak buat ala-ala makan kat hotel. mengada wehh. 

ada masa lagi, suka baca buku. berbuku-buku yuyu habiskan. dengan harapan, dapat la jadi cendiakawan sikit. tak boleh berjasa kat negara, boleh kat Facebook pun jadi le. ehem. tapi tu semua sebelum pregnant...

nahh, lepas pregnant je, masuk 6minggu...

bau minyak/masakan
masa tu baru balik dari Langkawi, masuk je rumah mertua, dah loya tekak bau mertua tengah masak. Allah. start 6minggu, nak makan apa-apa yang berminyak dah tak boleh, tengok minyak pun dah kembang tekak. macam mana nak masak? ya Allah. masa tu rasa macam hilang dah nikmat masak.

start dari pregnant 6minggu tu, kesian suami. selalu pagi-pagi dapat masak untuk dia, tapi la ni, dia kena beli sendiri kat luaq. hmm. dah la baru kawen. cuma bila dah masuk 7bulan ni, kadang-kadang ada energy lebih sikit, jadi, masa tu, pulun masak baq hang! amik hati suami balik.

makanan
kalau dah benda berminyak tak boleh hadap, agak-agak macam mana nak makan ayam goreng, kari, masak kurma, apa semua tu? memang tak boleh la jawab dia. jadi selama awal pregnancy, yuyu boleh makan buah, roti, salad saja. yang lain kalau tengok memang meremang.

apa lagi ayam. dengar nama ayam pun dah macam dengar nama berpuaka. la ni je baru boleh hadap ayam sikit. tu pun, kadang-kadang. makanan berminyak, pun kadang-kadang boleh. sup is no no. big NO! 

buah saja peneman tekak tika duka dan lara sekarang. kalau tak buah salak, mesti manggis, tak pun limau, rambutan, tembikai, atau pelam. sangat buah-buahan tempatan tauu. benda bercheese, pleaseeeeee bagi banyak pun takpa. makan ja, baby tendang-tendang lagi eksaited dari mummy dia. :')

bau suami
masa baru-baru sweet kawen, kemahen suka bau suami. bau syurga konon-konon. kalau boleh, nak dekat dengan suami sepanjang masa. sebab, suami bau macam baby. huhu. geleman korang baca nanti. tapi dah masuk beberapa minggu pregnant, mula rasa suami macam busuk. apeke baceng betol laki aku ni. 

pendam je dalam hati sensorang. kalau bagitau, ada pulak yang touching. takpelah, kite pendam. tapi sampai satu tahap, selalu pulak bagitau suami, dia ni busuk. selalu tanya "dah mandi belom?" "jauh-jauh sikit, tak suka, busuukkkkk".

pedih ulu hati dia dengar ayat-ayat tu. nak cakap dia betul-betul busuk, padahal sebelum ni, wangi pulak bau. hmm. tengok la lepas bersalin ni, busuk lagi tak. (muhahahahahahaha)


***
zaman pusat graviti badan masih okay laa. sekarangggg... hmm


ni benda alahan yuyu time mengandung ni. la ni dah 31minggu. Alhamdulillah la banyak juga dah kurang. tskk. baru nak kurang, padahai orang lain, lepas 3bulan dah hilang alah dah. takpa la nak buat macam mana, takdak rezeki nak enjoy sangat time mengandung ni.

hari tu, masa mertua bagitau, dia punya alah masa mengandung, teruk ya Rabbi sampai bersalin, nahhh, dengaq dalam hati, puaihh, mak yuyu pun jenis yang sama, alah teruk sampai bersalin. possibility untuk alah teruk sampai bersalin tu mesti tinggi. 

apa pun syukur, kalau orang tengok yuyu, mesti kata, hawat pucat sangat, tapi Alhadmulillah, baby dalam perut kemain aktif, doktor pun kata tumbesaran dia sempurna. Alhamdulillah sekali lagi, tu ja nak dengaq. yuyu teruk takpa. korban sikit kan. 

korang tak yah la baca saja, doa sekali untuk yuyu dan baby. tau.

terima kasih sudi baca :) 

44 comments:

  1. semoga yuyu n baby sihat sentiasa.. dipermudahkan semuanya...

    ReplyDelete
  2. Yuyu, kita pun alahan teruk jugak. Sampai la ni. Nasiblah suami banyak bantu kita. Masak memang tak boleh. T____T Tengok rancangan memasak pun loya. Punya teruk sampai camtu.Tapi kita suka plak bau somi kita baru balik opis. Hahaha rasa dia wangi je.

    Ni kita dengan bau sabun bagai pun tak boleh. Sambil syampu rambut sambil muntah, sabun badan muntah. Tapi tak ape, yang penting baby sihat sempurna.

    ReplyDelete
  3. semoga sihat dan dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  4. Moga Yuyu n Baby sihat dan dipermudahkan waktu bersalin nanti.. suka tengok yuyu, walau pregnant. tapi still cantik.. doakan akak jugak akan rasa nikmat macam yuyu rasa.. Amin..

    ReplyDelete
  5. alahh syok nye dgr pngalaman org..sndri tah bile la..sabaq je la kan..masing2 ad rzeki sndri hihi..hope yuyu n bby shat2 je..mst eksaited nak buh nme bby kan nnti..syoknye ^^,

    ReplyDelete
  6. Semoga dipermudahkan yuyu bersalin nanti ye...moga dapat baby yang comel..amin.

    ReplyDelete
  7. InsyaAllah dik yuyu.moga dipermudahkan, selamat baby dan ibunya =)

    ReplyDelete
  8. semoga sentiasa sihat yuyu dan baby!

    ReplyDelete
  9. Yuyu, saya bila hidu nasi yang baru masak tu berlari masuk bilik. Mak heran kenapa berlari kunci pintu rupanya bau nasi yang mak masak. Sampai sekarang x suka makan nasi panas. Btw kita beza seminggu lebih dari yuyu. Semoga Allah permudahkan ya untuk kita :) aamiin

    ReplyDelete
  10. baby boy ke girl ni ? hmm, tak shabow nak tahuu :3
    take care sis :)

    ReplyDelete
  11. Salam kenal k.yuyu. Sy peminat blog kak yuyu dr zaman kak yuyu single lg. Skrg dah kawen and tak lama lg dah nak ada baby. Hee. Semoga semua selamat and take care kak yuyu. Tak sabar nak tgok baby k.yuyu ;) ♥

    ReplyDelete
  12. macam-macam perangai orang mengandung ni..hehe..nad doakan semoga yuyu selamat melahirkan bayi..semoga yuyu sihat selalu

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum yuyu, alhamdullilah. tak lama lagi nak bersalin kan. bestnya. sheila masa pregnant ada alahan ayam. sebulan takleh sentuh dan bau. loya memanjang je. pastu ok balik terus bedal semua tanpa fikir panjang hihiiii jaga diri baik2 mommy to be ~~~

    ReplyDelete
  14. hehe, sama la dgn akak timm yg pregnnt tu..mmg sang suami kna byk la brsabau..klau xsabau cmna, kena fkir la istri lgi azab bwak baby ke hulu ke hilir..gud luck kak yuyu..xsabaq nak tgk baby comei :)

    ReplyDelete
  15. Sama mcm ayu. Tp ayu ok sikit sbb week ke 16 fully ok dah. Sbb week ke 16 tu raya. So ayu mkn ketupat xmuntah da. Sblm tu masa puasa ada iftar hbs sume tupat rendang kuar blik. Ayu lak alahan teruk kt ikan. Xselera ngn ikan smpai skrg da 20 week. Hihi. Bau encik hubby pun kena mcm yuyu gak. Tp skrg ok da kot. Hihi. Masak lak xkalah dgn bau minyak. Tp bau tumisan. Adoii.. Bau tumis bawang tu ha..esp bau tumis bawang putih. Masa dok hiris bawang putih pun pernah lari g muntah. Hik2. Ingat2 balik jadi sweet yuyu.. Moga kite sume selamat melahirkan...

    ReplyDelete
  16. Teruk jugak alahan Yuyu kan..?? Xpelaa.. pengorbanan seorang ibu kan..?? Alhamdulillah.. Syukur dapat nikmat mengandung kan Yuyu! Semoga Allah permudahkan semuanya sehingga Yuyu bersalin nanti ye.. Amin.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Yuyu,
    bile mengandung baru la dapat rasa macam mak-mak kita dulu rasa. lain orang lain ragam. kata pembawakan budak. heeeeee. tapi seronok sebab bukan senang dapat peluang menjadi seorang ibu kan? heeee. all the best yuyu.. we are in the same train, edd kite bulan 12 nnti. take care yuyu.. :)

    ReplyDelete
  18. smoge yuyu and beby sihat slalu..zikir nabi yunus dlm perut ikan yu tu jgn pernah stop bace..zikir tu power sgt..:) smoge slamat melahirkan gak nt..

    ReplyDelete
  19. awhhh..tak sabar nak tengok baby akak nnti <3

    ReplyDelete
  20. Dah 31 minggu dah ke? Kejap je kan? Apa2 pun semoga yuyu & baby sihat2 selalu hendaknya.. Amin..😊
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  21. Take care yuyu....smoga baby lahir sehat walafiat :)
    Kuatkn smgt...chaiyokkk!!

    ReplyDelete
  22. takpe..yuyu..biasa org teruk alahan ni insyaallah allah bagi mudah macam bersalin..mcm akak ni ha..alahan sampai 9 bulan.. tp alhamdulilah masa bersalin mudah sangat.. :)

    ReplyDelete
  23. semoga dapat lahirkan zuriat dengan selamat... in shaa Allah..

    ReplyDelete
  24. Ya Allah. Bestnya pregnant kak Yuyu.
    Harap kak dan baby sihat selalu ye.
    And, good luck! :)

    http://nurulzayani.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Semoga selamat melahirkan. Amin. =)

    ReplyDelete
  26. Ya Allah,
    Cepat la beranak yuyu..nak tengok baby yang qute ni

    ReplyDelete
  27. Cuba amalkan qaseh gold adinda.mknn berasaskn mknn sunnah.kurma, madu dll semua dlm 1 botol.sy dah amalkan.alhamdulillah.bersalin mudah n susu pn byk smpi skrg..:)

    ReplyDelete
  28. ala siannye yuyu..sabar bebanyak ye..saya pun mabuk agak teruk jugak mengandung kali ni..siap keluar masuk hospital lagi..yuyu punya peel mabuk lebih kurang sama macam saya je..tak suka makan bende berminyak, tak suka makan ayam, tak suka bau suami, bau orang masak etc..tah2 baby girl kot..hehe

    ReplyDelete
  29. Saya dulu lagi win suka jilat buih sabun kat badan terutama sabun luz hijau, caught red hamded dgn suami kes mandi lama sangat , timbul syak wasangka. Dia tukar sabun warna ungu siap nangis u....mujur tak effect kat anak

    ReplyDelete
  30. bersabar lah dengan alahan.nnt dah lahir baby, kesusahan mengandung dah tak fikir dah kan?hehe...

    ReplyDelete
  31. Goodluck yuyu dan baby. i adore you so much! Dah lama asyik jadi silent reader jea. Kali nie nak komen. Saya doakan yuyu dan baby selamat sihat walafiat sentiasa. Best of luck. Chaiyok yuyu! muahh :*

    ReplyDelete
  32. Salam yuyu, comel nmpk ms pregnnt.berseri je. Mgkin baby perempuan.

    Nak tya yuyu seperkara,dulu masa scan baby 5 minggu terus nampk ke?harini scan baby 5 minggu tak nampak pe pun lagi..

    ReplyDelete
  33. Terbaik la yuyu.. Semoga semuanya selamat..

    ReplyDelete
  34. Setiap kali pregnant mesti ada pengalaman berbeza. Ada yg alahan, ada yg tidak. Yg penting, enjoy setiap moments indah itu =)

    ReplyDelete
  35. Assalam...
    memang klakar bile ingat balik keadaan mase alahan dulu...sedih manjang sb sensitip...tapi sy alahan x lame, masuk 5 bulan dh boleh masuk dapur semula...sy xleh bau orng mgoreng...huhu..

    nanti sy pun nak story kisah alahan lah kat blog sy....rindu nak pregnant kot sy ni...

    ReplyDelete
  36. pengalaman berbeza kan setiap ibu mengandung... salam perkenalan yuyu

    ReplyDelete
  37. Masa anak pertama, saya takde alahan langsung..tp anak kedua ada alahan sedikit manakala anak ketiga alahan teruk. Apapun, setiap kali mengandung, setiap orang berbeza pengalaman..yang penting, enjoy the moment.

    Alahan ketika mengandung ada bahayanya Alahan teruk ketika hamil atau HG boleh undang maut

    ReplyDelete
  38. Tragis bacanya Yuyu. Tapi tu sementara saja. Nanti semua akan okay lepas melahirkan. Alahan ni memang mencabar, hanya ibu yang mampu melaluinya. Kaum Adam, hmm.. tak sekuat kaum ibu ;)

    Elakkan perut selalu kosong, makan sikit tapi kerap. Ini salah satu petua yang akak ikut untuk kurangkan loya.Sebab kalau perut kosong, angin & loyanya makin bertambah-tambah. JEmput baca entry berkaitan kelahiran bayi, semoga bermanfaat :)

    http://www.surijunior.com/2015/08/13-tips-menghadapi-proses-bersalin.html

    ReplyDelete
  39. Tragis bacanya Yuyu. Tapi tu sementara saja. Nanti semua akan okay lepas melahirkan. Alahan ni memang mencabar, hanya ibu yang mampu melaluinya. Kaum Adam, hmm.. tak sekuat kaum ibu ;)

    Elakkan perut selalu kosong, makan sikit tapi kerap. Ini salah satu petua yang akak ikut untuk kurangkan loya.Sebab kalau perut kosong, angin & loyanya makin bertambah-tambah. JEmput baca entry berkaitan kelahiran bayi, semoga bermanfaat :)

    http://www.surijunior.com/2015/08/13-tips-menghadapi-proses-bersalin.html

    ReplyDelete
  40. alhamdulillah, saya dah 2 kali pregnant tak pernah lagi alah teruk. sikit - sikit jer.. syukur.. kesian juga tengok kawan - kawan yang time pregnant alah teruk.. muntah manjang.. sampaikan tak boleh nak makan apa pun..

    untuk para suami, time mcm ni memang kene banyak support isteri.. isteri bukan saja - saja nak muntah, nak alah bagai.. tapi orang mengandung ni memang macam ni.. uhuhu..

    Terjah blog saya, jom! DAPATKAN INFO , TIP , PETUA MENGENAI KEHAMILAN DAN KESUBURAN DI SINI

    ReplyDelete
  41. huhu.. nak nangis rase sbb ad jgk yg sepesen ngan umu.. bkn saje buat lembik tp mmg xleh makn nasi.. buah je bole mkn..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)