HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, April 25, 2014

Dulu vs. Sekarang

Assalamualaikum

masa sekolah rendah dulu, yuyu selalu teringin jadi kakak-kakak sekolah menengah, pakai kain biru, bawa buku sikit pergi sekolah. rasa macam, tak sabar nak jadi macam kakak-kakak. siap balik sekolah, boleh jalan-jalan dengan kawan pergi sana sini. 

korang pernah rasa macam tu tak? ke, yuyu je?

lepas tu, masa dah sekolah menengah, tak sabar pulak nak jadi lagi kakak-kakak. tapi kakak-kakak versi pegang buku masuk kuliah. hoish. masa tu siap belajar sungguh-sungguh sebab nak masuk Universiti. selalu rasa macam, azabnya bersekolah, bila la nak habis sekolah, tak sukanya perhimpunan setiap Ahad (Langkawi okeh!), malasnya buat kerja sekolah -.-' 

korang pernah rasa macam tu tak? ke yuyu sorang je?

bila dah sampai kat Cenfos UIA dulu, Allah, tak sabar pulak aku nak sambung degree kat universiti. macam azab je pergi kelas dari pagi sampai petang. lagi teruk dari sekolah dah ni. tapi okay la sikit, weekend, ajak roomate pi MidValley. fefelling hakak-hakak sangat tau, siap goyang handbag kat lengan.

korang pernah rasa macam tu tak? ke yuyu je?

masuk pulak KUIS, hmm, Allah, rindu pulak nak sekolah menengah balik, macam riang je zaman sekolah, tapi teringin juga nak kawen. ihik. dah degree, amik kau, assignment bertimbun-timbun, cari duit poket lebih lagi, dengan hal yuran lagi. Allah. 

hakak-hakak bergembira di Jakarta, zaman study tak habis lagi, tapi happy dia....


seronok pulak jadi kalau jadi kakak-kakak bekerja, duit masyukkkk. tak sabar la pulak nak cari laki, ada anak. zaman tu, hormon menggatal yuyu makin membiak. asal tengok baby je, nak je culik bela. korang pernah rasa macam tu tak? ke yuyu je?

bila dah habis study, degree dah settle, hoish, pening la pulak fikir pasal duit, dah kawen ni, dah mengandung lagi ni, lagi la bertimbun-timbun duit kena fikir, bil itu ini, bayar sewa, beli makan. duit je keje. dah berlaki, rindu pulak zaman huha-huha dengan kawan-kawan sampai bermalam kat highway sebab minyak habis, duit tak dak. apak ar memory.

tapi bukan dulu dulu, nak sangat ke jadi macam sekarang? apa yang yuyu nak dah dapat. nak apa lagi? jadi hakak-hakak masuk universiti dah, settle study dah, berlaki dah, tunggu lepas raya Haji pulak nak ada anak sendiri pulak, tapi tetap rindu nak jadi macam dulu balik. 

rindu nak jadi masa zaman sekolah. paling tension pun, lupa iron baju sekolah, masuk kelas, baju kedut macam kulit leher tok nek, tak pun, azab sikit kalau lupa buat kerja sekolah, siap-siap dah nak kena denda. tu la paling bermasalah pun.

sekarang punya cerita, dah merasa semua, bila dah merasa semua, mengharap sangat boleh rasa macam zaman dulu-dulu. best dia, tak payah nak fikir bab duit, tak payah fikir masalah menimbun macam la ni, teringin nak rasa riang ria macam dulu.

korang rasa macam tu tak? ke yuyu sorang je?

hakak-hakak pakai handbag, pi melancong Hong Kong.


tapi, apapun, yuyu syukur sangat, macam-macam nikmat pernah yuyu rasa. kalau nak list kat sini, habis lah lembab wifi enkorang yang amat laju itu. syukur, syukur, memang syukur, tapi rasa rindu pulak nak jadi dulu-dulu. huhu.

terima kasih sudi baca :)

38 comments:

  1. Assalammualaikum Yuyu...akak pernah rasa mcmtu, tp bila fikir2 balik mcm tak best je kihkih.. Yuyu jaga diri bebaik k..jangan buat keje berat2 tau.. jemput ke blog akak smiletheorange.blogspot.com tapi blog akak tak menarik mcm blog yuyu.. take care yuyu..babai. :))

    ReplyDelete
  2. betul. kadang kadang rasa nak balik masa dulu. kak yuyu makin comel..

    ReplyDelete
  3. betul. kadang kadang rasa nak balik masa dulu. kak yuyu makin comel..

    ReplyDelete
  4. penat jadi kakak pada 4 hero(adik)...haha...tapi bila dorang takde bosan pulak rasanya,emmmmm....

    ReplyDelete
  5. Hahaha...
    Comel je especially nak ikut bawa kakak-kakak bawa buku sikit tu

    Sekarang terasa cam nak kembali waktu belajar dulu especially sebab badan keding je...
    Sekarang dah cam tong dram!
    Hahahhaha
    Nice one Yuyu

    ReplyDelete
  6. same la..skrg bile dah kje,rndu pulak zman stdy..rndu nak jd budk2..nak ap2 mintak je kt mak abah..skrg, baru tau cmne susahnye mncri duit huhu T_T

    p/s : jemput singgah blog comot sy :) http://tintalinaluna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. rasa sama macam kak yuyu rasa.
    Tapi tak sampai lagilah bab kerja, kahwin, etc. Jauh lagi perjalanan tu.
    So, pengajarannya dekat sini kena "always cherish the moment" hokay?
    Congratz for the baby. Mesti comel nanti :)
    hehehe ^_^

    ReplyDelete
  8. entry kak yuyu buat kita gelak sorang2 depan lappy. so true.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum yuyu, sheila pun ada rasa perasaan nak cepat besar, pegang duit sendiri. alhamdullilah syukur, banyak nikmat Allah dah beri pada diri ni.. sekarang tunggu masa nak tengok zuriat sendiri, tak sabarnya sheila.. yuyu, jaga diri baik2 tau yangggg ~~~

    ReplyDelete
  10. Mmg seronok bila kenang zaman kanak2 hingga remaja..masa kecik2 sibuk je nak cpt besar boleh buat mcm2 bila da dewasa nak blik zaman kecil.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah semua telah yuyu kecapi, syukurlah atas nikmatNya moga makin bertambah rezeki :)

    ReplyDelete
  12. btul tu..normal la bila dah berlalu msti nak berpatah balik..:)

    ReplyDelete
  13. betul tu...normal kan..yang berlalu tetap berlalu okey..peace..:)

    ReplyDelete
  14. Yup..rimdu zmn dulu xpyh fikir hal org dewasa dok huha huha jer keje..seyes mmg rindu

    ReplyDelete
  15. tapi kisah dulu2 yang tak happy tu..tak nak la nak rindu..

    ReplyDelete
  16. Skrg liz di zmn kerjaya. Trgin gtl nk berlaki hahaks.tp duut xde lg

    ReplyDelete
  17. Betul tu YuYu ..
    Kenangan dulu2 adalah kenangan yg tak mungkin dpt kita lupakan ..
    Tetiber rindu kawan2 lamer bila baca entri YuYu nie ...

    ReplyDelete
  18. sy pun rindu nak jadik students semula...
    sebab mase zaman tu takde commitment nk kena bayar itu ini ....
    cuma perlu study jer...:)

    ReplyDelete
  19. Bila dah habes zaman sekolah, teringin pula nak sekolah balik..=D

    ReplyDelete
  20. imantizz rindu time sekolah menengah dulu..time f.3 masa dok 'usha' mamat cute,masa f.5 lepak dengan kawan2 lepas prep malam tepi longkang asrama..

    bila masuk u, jadi boring pulak balik kelas,pi kelas...hahahaha..dulu tergedik2 tak mau pakai baju sekolah..nampak sangat tak bersyukur..hahahaha

    ReplyDelete
  21. Kenangan zaman kanak2.,, zaman sekolah lah yg paling drindui.. ;)

    ReplyDelete
  22. rindu zaman skolah huhu U_U uuu..

    jemput join QA kite..tq :)

    http://nzaodonut.blogspot.com/2014/04/jomss-pakat-join-qasiri-1-by-nzaodonut.html

    ReplyDelete
  23. rindu zaman muda mudi . itu yang indah.

    ReplyDelete
  24. kita rindu giler zaman sekolah menengah, zaman yang takkan berulang dah sekali seumur hidup, masa sekolah menengah dulu tak suka perhimpunan, kita balik sekolah plak lambat, kerja sekolah menimbun masa time spm dulu, wish cepatlah habis cepatlah habis waktu tu, sekarang menangis nak balik zaman dulu balik

    ReplyDelete
  25. hahaha..memang rasa semua tu yuyu..

    ReplyDelete
  26. yes..kita sama!...hehe...now bru tringin nk kawin..tp nk merantau dulu...

    ReplyDelete
  27. rindu yg happ happy je yg x happy x mo ingat, boleh.. hihi

    ReplyDelete
  28. waaa kenangannnnnn lama meresap kembaliii!~ rindu2!!!!

    ReplyDelete
  29. Hehe..rezeki org lain2..apa pon,dulu,skrg n future,tu semua rezeki ALLAH..semuanya best :)

    ReplyDelete
  30. amboih.. pengalaman... dari bujang anak dara ke bini berlaki bagai.. *ayat yuyu... terkejut dengar. takpe lah... hormon koooott... kan? takpe la yuyu.. yang dah lepas dikenang, yang akan datang mengunjung tiba... yang lepas jangan dilupakan, yang akan datang harus diterima. *eh? macam pantun... lantakk..

    ReplyDelete
  31. Bersyukur sangat dengan semua pengalaman dan rezeki yang Allah beri masing2 pada kita :)

    ReplyDelete
  32. Gojes Pictures :)

    Jom join GA
    http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/sulamanlaceheaven-1stga.html

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum...
    first time singgah sini...
    terus jatuh cinta dan nak follow adik yuyu...

    ReplyDelete
  34. If people that write articles cared more about writing great material like you, more readers would read their content. It's refreshing to find such original content in an otherwise copy-cat world. Thank you so much.
    kizi

    ReplyDelete
  35. Itu lah yang dinamakan lumrah hidup..sekurang-kurangnya ianya mengajar kita erti kehidupan dengan pengalaman yang telah kita lalui..ikhlas dari www.tepakku.com

    ReplyDelete
  36. Luls akak :D

    Lawaklah. But still I did miss my school. Zaman jadik Fiver paling superb :')

    Now I'm waiting for University's offers. Do pray for me akak :*

    ReplyDelete
  37. Bukan yuyu je..cik nnur pun sama jugak

    ReplyDelete
  38. im missing my childhood too.. dh la xde gmbr sgt. rsa nk amik camera balik ke zamn kcik.. sobsss

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)