HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, March 31, 2014

Penjagaan Kulit Semasa Mengandung.

Assalamualaikum

sekarang dah hampir  12minggu yuyu pregnant. lagi 1minggu, InsyaALLAH, settle ujian 1st trimester mak mak mengandung, paling best, masa tu ALLAH akan tiupkan nyawa kepada baby. teruja kan? yuyu selalu excited benda-benda terbaik untuk my 'miracle'. :')

tapi, banyak yang tanya yuyu bab kulit, sebab banyak yang cakap kulit yuyu cantik masa pregnant. aloo. terjun tingkat setengah la macam ni. terharu. Alhamdulillah banyak-banyak. bagi korang je la. padahal bagi yuyu...

sebelum pregnant, setiap bulan, akan menjelma satu dua jerawat. wajib la dekat dekat nak jadi issue perempuan kan. tapi dah pregnant ni, sekor jerawat pun takde. syukur! tapi, kulit macam gelap sikit awal tu, tapi tak nak la. takut nanti dah kat kat nak bersalin, lagi gelap. 

Vitamin-C
jadi, langkah demi langkah, yuyu try jaga kulit muka. paling percaya dengan kehebatan Clearly Corrective Dark Spot Solution (Link Website) dari Kiehl's. ini sebenarnya Vitamin C. kalau tengok di showroom Kiehl's, product ni mesti tulis "Best Seller". memang best seller la, kalau berkesan betoi. dalam sebulan tu, dah nampak kulit makin sekata. kalau sapa kipas-susah-mati Kiehl's, boleh tau la macam mana best product Kiehl's ni.

hampir sebulan dengan Clearly Corrective White Kiehl's. sekarang, keluar pakai eye-liner saja pun takde hal.

empat minggu kau pakai Vitamin-C dalam botol tu, bersaan sekali pakai Treatment Masque dia. hebat sampai menjejes air mata. 

Vitamin-C kegemaran! 4drop untuk satu muka, satu botol, insyaALLAH tahan beberapa bulan. jimat!


insyaALLAH, jangan risau effect untuk baby, sebab product Kiehl's memang dicipta dengan penuh ciri-ciri keselamatan. hello, pengasas dia sendiri pun doktor hokey. 

sebelum ni yuyu guna Kiehl's punya Eye Serum, masa tu baru try try brand ni. kita boleh minta tester dulu, lepas tu kalau beli ada 30days money-back-guarantee tau, siap ada kaunseling tau product mana kulit kita perlu. bagus la. sepanjang ni, memang tak pernah menyesal la guna Kiehl's.

lagipun, vitamin-c memang bagus untuk kulit, selain bagi kulit nampak sekata, dia boleh juga buat muka kita lebih anjal dan lebih glow. sebab tu kena amalkan.

Pelindung Matahari
selain tu untuk jaga kulit dari kusam ke, please, amalkan sunscreen/sunblock. walaupun dalam rumah, sebab cahaya lampu, laptop apa bagai pun boleh buat kulit kita tak okay. cuma try amalkan dalam sebulan, boleh tengok la hasil dia nanti. tips ni yuyu dapat masa jenguk showroom Kiehl's. ihiks ^^

Minum Air
tabiat yuyu sebelum mengandung, lain sikit, minum banyak air, lagipun yuyu penggemar air, air kosong je. suka kencing tengok jernih cantik je. tak kuning. sekarang bila pregnant, lagi lagi lagi suka minum air. sebelum suami pergi kerja pun dia dah sedia susu, air mineral, air zamzam. habiskan sebelum dia balik kerja. haa. banyakkk.

mungkin tu salah satu kulit makin okay kot. bukan sebab ape pun.

Buah & Sayur.
bayangkan kalau bau masakan, rasa macam bau loji, habes kau nak makan ape je. kena la hadap buah dengan sayur. lepas tu, gumpal nasi kosong, makan macam tu. hmm. kalau sebelum mengandung makan biasa je buah, bila dah mengandung setiap hari macam-macam jenis buah yuyu makan, sayur pun makan juga, InsyaALLAH kulit akan jadi baik sangat, plus, baby mesti suka kesihatan dia akan bagus!

jadi, badan pun bebas dari makanan tak segar dan berminyak. bukan kah itu amalan terpuji, kalian semua?

Rehat
dulu sebelum pregnant, kadang-kadang pukul 1 lebih yuyu tak tidur lagi, siapkan kerja, tak pun layan movie, pagi-pagi buta dah kena bangun. sekarang pregnancy memang takkan samasekali dapat buat semua tu, pukul 11malam pun dah rasa letih, padahal siang tu dah tidur banyak. jadi, badan dan kulit mendapat rehat yang cukup. ini tips kecantikan paling asas.


***

tak sabar nak dukung anak sendiri, asyik dukung anak kawan je. 

jadi, tu antara penyebab kulit yuyu sekarang makin cantik. (macam angkat bakul je). hikmah dia boleh nampak la, supaya sedar, kalau nak kulit cantik, rutin harian mesti sihat. makan sihat, tidur sihat, product sihat. gittew. tak kira la untuk yang mengandung atau yang tak.

once kita ubah rutin harian kita, InsyaALLAH, kita akan dapat result yang berdasarkan apa perubahan kita. yuyu harap sangat, tabiat masa mengandung ni, berpanjangan sampai dah bersalin, sampai ke tua nanti. rasa seronok dengan diri sekarang. eceh.

jadi, ingat, kalau kita nak cantik, please please, ubah rutin harian kita. mak mak mengandung, kalau dapat kulit jadi makin teruk, sabar tauu, hormone! nanti okay la kan. dah dah, senyum :)

terima kasih sudi baca ^^

52 comments:

  1. Yuyu kiehls tu berkesan tak tuk parut jrawat?stress taw dtg bln jer pimples akan tggal jejak kat target spot like T-zone

    ReplyDelete
  2. Terima kasih utk tips ni.
    InsyaAllah oneday bila sye dah berkahwin dan sedang mengandung akan guna ilmu2 ni.
    Yuyu, boleh kongsikan tips persediaan atau perkara2 penting yang perlu dilakukan, atau ilmu2 yg lain dr yg lain (kursus perkahwinan biasa)? Sebab ada some people yg masih tercari2 ilmu sebegini. Buku mmg byk jual di kedai tp kdang2 xmampu nk beli semua. Internet byk tp usually info yg general sje. Generally bila sebut psal kahwin, semua org teruja. Tp bila fikir dlm2 iya sebenarnya menakutkan (bg sye kut) sbb x bersedia. Can u help? ^^ Thnx Yuyu~ <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa. kalau tak mengandung pun boleh la awak. :)

      Delete
  3. tahniah kak yuyu..jaga kesihatan ok ;)

    ReplyDelete
  4. miza tak pernah pakai sunblock patut muka semacam jeT-T
    aduss,kena beli pas ni...
    thanks for da tips kak yuyu,
    waiting for the baby,tak sabar nak nengok..hehee ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la lepas ni miza. yuyu try, memang nampak la kesannya. :)

      Delete
  5. Bakal ibu..Jaga kesihatan n diri k! :)

    p/s: Kak yuyu try minum Harum malam..
    http://miss-azwarsyuhada.blogspot.com/2014/03/review-segarkan-badanmu-bersama-harum.html

    ReplyDelete
  6. hihihi thanks for the nice tips kak yuyu!!! Hihihi
    suka lah tengok gigi kak <33333333333

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum . . bestnya . . macam nak mencuba je ni . . hmm . . xD

    ReplyDelete
  8. wah yuyu... comelnyaa... terpegun kita tengok kejelitaan yuyu gctew,.. \0/

    ReplyDelete
  9. yuyu, okay tak produk ni utk dark circle and kulit kusam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuyu memang guna untuk kulit kusam la. dark circle tu yuyu guna eye serum Kiehl's juga :)

      Delete
  10. Buah n tomato. Important sangat! ^^
    Nak kulit licin mcm tomato..

    ReplyDelete
  11. means 24/7 kite kene pakai sunscreen/sunblock ?

    ReplyDelete
  12. Thanks Yuyu for the feedback of this product.
    surely will try for my skin. :) effect glowing masa mengandung... :)

    ReplyDelete
  13. buah dan sayur.hurm..camne nak bagi tekak suka kat mereka?hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak suka sayur, tapi telan juga la demi baby :D

      Delete
    2. yuyu kita sama x suka dengan sayur !

      Delete
  14. Assalamualaikum yuyu, alhamdullilah. jaga kesihatan baik2 tau... tak sabar nak tengok baby yuyu keluar. hehee. singgah menabung ford untuk baby yuyu ~~~

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Kiehl's banyak je. ada kat Mid Valley, ada kat KLCC, ada kat OU. banyakkkk :)

      Delete
    2. Dengan saya ada awak 0145287520

      Delete
  16. comeynya yuyu ni... alhamdulilah, kak Alycia tak hadapi masalah kulit time preggy dulu ;)

    ReplyDelete
  17. TAK SABAR NAK TGK BABY NEKKKKKK

    ReplyDelete
  18. alahai..nati baby pon macam kak yuyu glowing2 gituh hehe

    ReplyDelete
  19. even rasa selamat kat bby..tp rasanya lah kot..
    elok kurangkan sikit awal2 preggy ni..
    :)

    ReplyDelete
  20. sebenarnya yuyu salah tulis. sebenarnye produk 360!!!

    ReplyDelete
  21. Yuyu nak tanya, berapa harga sebotol vit c tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rm200++ klau beli kat kaunter..dgn sy ada lagi nak let go sbb mls pakai. Huhu..0145287520

      Delete
  22. Yuyu nak tanya, berapa harga sebotol?

    ReplyDelete
  23. cantik dan comey yuyu. tapi harga product ni sure mahal. then naz tkut nk guna yg chemical product, lebih suka yg nature base.

    Jom singgah blog naz... : DIY : Hasil Ombre Jeansku

    ReplyDelete
  24. Saya pernah baca 1 article ni ttg minum air masak...dia minum 3L setiap hari..lps tu,muka dia nmpak 10years younger..best bkn?ngeeee

    ReplyDelete
  25. http://www.padieka.com/
    http://padieka.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. Kulit yuyu mmg cntik!

    Boleh juga cuba ESP..baca di http://bit.ly/1foyi8G

    ReplyDelete
  27. Yup buah n sayur memang baik untuk kulit

    ReplyDelete
  28. Thanks for the tips Yuyu! Jie pon baru kahwen bulan 12. Tapi xde rezeki lagi Neway this tips still can be used for anyone kan? oh Doakan jie ek :)

    ReplyDelete
  29. confirm safe for pregnancy?? tak berani pakai apa pn masa pregnant. hihi

    ReplyDelete
  30. bgus minum air kosong yuyu..alolololo..semakin comey die

    ReplyDelete
  31. As salam..

    part minum air tu setuju sangat! minum air banyak jadi kelembapan kulit pun terjaga.. :)

    http://qaseh-delima.blogspot.com/2014/03/manfaat-air-untuk-kesihatan.html

    ReplyDelete
  32. perkongsian yang menarik..terima kasih kerana sudi kongsikan cerita mengenai kecantikan kulit..boleh share dengan wife nanti..hhehe..ikhlas dari www.tepakku.com

    ReplyDelete
  33. hi yuyu...congratz dah preggy...comel aje ha si yuyu ni...kecik comel je...nanti kena gi beli KIEHL'S jugak la. Plus makan sekali Vitamin C, Shaklee.. hehe..selamat berkenalan yuyu...nice blog. :) jom singgah blog akak..

    ReplyDelete
  34. yuyu pregnant dah.. wwahhh syukur alhamdulillah. tahniah! jaga pemakanan elok2 ya. :) http://iluvtour.com

    ReplyDelete
  35. canteknye kulit muke yuyu.. flawless abess.. huhuh.. kite pon nk try keihl's jugakk.. tp skrg tgh try garden of eden.. kalo tak ok baru kite tuka keihl's.. thnks yuyu bg tips..! :D

    follow kite eh? :)

    :.http://ironwomanwife.blogspot.com/:.

    ReplyDelete
  36. preggy ladies mmg kebanyakknnya kulit jd cantik..hehhee

    ReplyDelete
  37. cantiknye kulit yuyu..jeles =,=

    ReplyDelete
  38. Chanteknye kulit dia yuyu!!
    gebu gebass gitew..
    jempot jengah blog akak ye =)

    http://vitasemulajadi-putrajaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  39. 24142 follow akak yuyu..
    Huhu, tak sangka akak yg kecik comel molek ni dah jadi puan n bakal jadi ibu yea.. Dulu dtg blog akk, still solo lagi.. Taniah yea akk yuyu.. :)

    ReplyDelete
  40. Wah...sangat menarik dengan TIPS yang diberikan...
    Thanks sudi sharing... :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)