HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, March 26, 2014

Hamil itu Keajaiban, dan Yuyu HAMIL!

Assalamulaikum

bagi setiap pasangan baru kahwin, mesti tak sabar nak tunggu berita pasal mengandung. tak kisahlah merancang nak tahun depan ke, mesti semua nak. sebab, anak tu satu pelengkap sebuah rumahtangga. cuma, semuanya bergantung kepada ALLAH Pemilik segala nikmat dan rezeki.

kadang-kadang, bukan laki bini tu sangat, sedara mara, jiran sebelah yang lebih. kan? -.-'

macam tu juga dengan kami dua laki bini ni. lepas kahwin je, selalu doa pada ALLAH yang kami akan dapat rezeki tu. masing-masing suka budak. masing-masing tak rancang pun, kalau dapat awal, syukur sangat, tapi kalau ditakdirkan lambat, kena tunggu, redha je.

tapii....

Alhamdulillah, selepas sebulan kami berkahwin, ALLAH Maha Pemurah, bagi rezeki tu pada kami. Ya ALLAH. masa tu, semuanya yang yuyu buat, memang fikir baby dulu. Allah. Allah. Allahh. tak tahu nak buat apa dah. nak share dengan korang, segan-segan lagi. lalala.


minta maaf kalau rasa ni kotoq, tapi bagi yuyu, ni kebahagian. gambar je kan, bukan suruh korang pegang pun. 


bab-bab cerita masa dapat tahu yuyu pregnant, korang baca la di belog suami yuyu pasal Preparing for Fatherhood (LINK) dia. -.-' tak menyempat, awal-awal lagi dia nak share. sejak dah nak jadi ayah ni, banyak benda dia nak share kat belog. korang baca sana je la okay.

sekarang dah masuk 11minggu dah pun. Alhamdulillah, masa 9 minggu hari tu buat ultrasound, siap tengok baby tengah tendang-tendang. aktif tauu, makin doktor kata tak nak kacau baby, makin baby seronok nak bergerak-gerak. Allahh.

bergelinang air mata, siap tanya doktor nak nangis boleh ke tak. *suami dah siap lap lap mata dahh, dia touching lebih*. selama ni, tak sangka ada keajaiban akan berlaku dalam badan yuyu. tak sangka yuyu mampu mengandung.

padahal, realiti yuyu sebelum kahwin, sebab yuyu rendah,  dulu pernah couple dengan sorang tu, mati-mati mak dia tak suka yuyu, tak terima untuk jadi menantu sebab takut yuyu tak boleh mengandung. terasanya. padahal banyak je yang rendah macam yuyu siap dapat kembar lagi. semua tu rezeki dari ALLAH dan kehendak ALLAH. bila ALLAH kata KUN, maka jadilah ia. 

sejak tu, semua ni jadi beban buat yuyu, bila yuyu ditolak macam tu, yuyu rasa rendah diri sangat. yuyu selalu berdoa pada ALLAH supaya beri yuyu kemampuan untuk mendapat zuriat. 

sekarang bila tengah 1st trimester ni, yuyu lebih banyak untuk rehat, sebab lemah lagi kan. kerja rumah, boleh kata 80% suami  yang buat. dari basuh pinggan, cuci rumah, sapu sampah, masa, sampai la hidang makanan. kite goyang-goyang kaki je. ihik! *macam pewinsesss*


baby bump dah mula nampak dah. muncit muncit!


bab preparation, yuyu lebih banyak baca buku pasal parenting dan pregnancy. magazine pun, kalau dulu selalu beli pasal fesyen, sekarang pasal mak mak la weh. application pun mak mak dah. alaa. macam tua sangat la pulak.

banyak tips-tips semasa mengandung yuyu amalkan. nanti kalau yuyu ingat, yuyu share lagi dengan korang ya. benda baik, best untuk dishare. kan? :)

rutin setiap pagi. Kurma + Air Zam Zam + Susu sambil belek belek muka baby comel. semuanya dengan harapan, baby akan sihat, sempurna dan cute sangat. Amin. doa tau


yuyu harap, entry ini akan mendapat banyak doa yang baik-baik dari korang semua. please, doakan baby sihat dan sempurna. tak kisah lelaki atau perempuan, yuyu yakin, yuyu akan sayang dia sangat-sangat. doakan dia akan menjadi anak yang soleh/solehah. jauh dari dengki dan fitnah. Aminn. 

untuk next entry, korang boleh suggest kat yuyu, nak yuyu share pasal apa, boleh selalu update sikit. hehe.


p/s: kalau korang nak baca pasal pregnancy yuyu, boleh terus tengok di belog semua yuyu, dia suka update juga. ( itsonejet.blogspot.com )

terima kasih sudi baca :)

97 comments:

  1. alhamdulillah,, muja doakan yuyu dan kandungan sihat sentiasa,, semoga lahir menjadi anak yang soleh.. semoga membahagiakan lagi keluarga kecil korang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnn. tak sabarr sangat. rasa macam nak cepatkan hari je :p

      Delete
  2. Assalamualaikum yuyu, alhamdullilah. murah rezeki kalian. bestnya.. jaga diri dan kandungan baik2 ya... in shaa Allah, sheila doakan zuriat yuyu membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh dan solehah.... sebaya la dengan baby sheila juga ~~~

    ReplyDelete
  3. tahniah kak yuyu =)


    sedihnya baca part yg mak ex kak yuyu..=.= apapun,rezeki anak tu anugerah Allah,kita tak boleh predict..saiz badan bukan penentunya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau semua orang fikir macam kita kan :)

      Delete
  4. Tahniah kak yuyu . Mesti baby tu comel nanti ...

    ReplyDelete
  5. Yuyu....tahniah dear....Alhamdulilah happy for u sgt2.... :)
    If nak tau info pasal pregnant leh baca dlm blog Umi Qi...

    Copy link ni ye yuyu...pastu yuyu scroll sampai ke bawah ada info pasal pregnant....all the best yuyu :)

    http://heartstoryteller.blogspot.com/search/label/Pregnant%20Julia

    ReplyDelete
    Replies
    1. aww. terima kasih Umi Qi. boleh buat rujukan nanti. :)

      Delete
  6. Laa suami k.yuyu pn ada blog ke. Pasangan blogger la ni. Good!. Hehe. Nway kak jaga diri baik2, moga baby membesar dgn sihat dlm perut. Jgn pedulikan kata2 org..tabahnye lah akk. Zai pn kdg2 rasa rendah diri jgk sbb pendek kan. Tapi ada kena mengena ke ketinggian dgn kesuburan kita? Rasanya xda pn..pnye lah jauh makcik tu pikir. Ish3

    ReplyDelete
  7. Tahniah

    saya doakan semoga dikurniakan anak yang soleh/soleha :-)

    ReplyDelete
  8. Tahniah yuyu ! Sometimes saya follow je kak yuyu punya blog. Dari single ke kahwin and now pregnant. Haha saya tumpang gembira :) Mesti comel baby tu nanti, mana taknya kak yuyu pon comel ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. aloo umi. terima kasih sangat tauuu sebab sesweet macam ni. terharu pulak :'(

      Delete
  9. Salam..kita pon kcik yuyu...dulu penah juga org kata kita ni susah nk dpt zuriat bila tawen nnt sbb tlalu kcik...berat 35kg je, tgi 142..umo dah 24..huhuk...kita arap kita mmpu jadi mcm yuyu...TAHNIAH yuyu...sumber inspirasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH, percaya dengan rezeki ALLAH. ALLAH yang cipta kita, bukan orang lain :)

      Delete
  10. Ish tak patut la mak ex yuyu bt mcm tu. Untung la yuyu x jadi menantu dia. Hehe.. Apapun tahniah atas kandungan yuyu. Semoga dipermudahkan segala urusan dan dikurniakan anak yg soleh/solehah. In shaa Allah. Amin.

    ReplyDelete
  11. Tahniah yuyu..rezeki Allah swt,jaga diri yuyu moga sentiasa sihat and baby pon sama tup tup keluar nati cergas sihat taw..dan jadi anak yg soleh solehah tuk ummi yuyu n ayah..eh tetiba panggil ummi yuyu kan hehe..

    ReplyDelete
  12. nekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk,tak sangka nekkkkkk ^_^

    ReplyDelete
  13. Wah tahniah kak yuyu. Tak sabar nak tengok baby wuuuu ^^

    ReplyDelete
  14. taniah kak yuyu! omg! semoga dipermudahkan segala urusan... :) alhamdulillah..

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah...tahniah yuyu...semoga yuyu n baby sihat2 selalu..amin

    ReplyDelete
  16. Yuyu ketepikan semua pandangan jahat org..sy pun kecik 147 ju..tp suami tinggi menggalah 181 haaaahha...alhamdulillah after 1month kawen sy preggy n now baby dh nk setahun..nmpk gaya nur sakinah ni tinggi mcm ayahnye nih hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu. harap anak yuyu, ALLAH cipta yang terbaik untuk diri dia dan masa depan dia. yuyu kecik, okay je. ^^

      Delete
  17. yuyuyuyuyuyuyu.. im so happy for you.. mst bby yuyu tecit n comey cm yuyu nty.. jge diri baik2 taw.. jge bby.. bykkn mnum air kelapa kalo nk anak puteh.. heheeheh.. n mkn mknan sunnah nabi.. insyaAllah semuanya akan baik2 aja.. so happy.. cant wait.. ehheheeh

    ReplyDelete
  18. Tahniah, Kak Yuyu. Jaga kesihatan tau! :D

    ReplyDelete
  19. semoga zuriat mu mendapat keberkatan dari Allah serta menjadi anak yg soleh/solehah..aminn.

    ReplyDelete
  20. taqhniah yuyu..impian seeorang wanita ingin begelar seorang ibu.alhamdulillah impian yuyu tercapai..mudahan yuyu & baby sihat2 hendaknya.insyallah

    ReplyDelete
  21. Tahniah Yuyu. Rezeki Yuyu dan suami dah sampai tu. Alhamdulillah. Kc dulu lagi teruk pregnant. Kc mabuk 9 bulan, lepas tu masa bulan ke 5, bleeding sbb uri bawah. Byk sgt dugaan tapi Alhamdulillah .. lega rasa bila tengok baby yang duk dalam rahim kita selama 9 bulan tu. Jaga diri dik. Makan makanan berkhasiat, ok.

    ReplyDelete
  22. Tahniah yuyu... kite beza seminggu jer... take care tau..

    ReplyDelete
  23. insyaAllah, semoga dipermudah segalanya.

    ReplyDelete
  24. amin..insyaAllah yuyu.jaga kdgn dan diri baik baik, jln selow selow je..err..hihi.. =)

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah..Tahniah yuyu..Allah lindungi yuyu & baby... rezeki yuyu tepat pada masanya.. saya & suami pula masih menunggu rezeki zuriat ni..kami dah kawin hampir 4 tahun pun..masih belum punya anak lg..rezeki belum tiba lagi.. Yuyu doakan untuk saya supaya hamil macam yuyu juga ye.. seronoknya (n______________n)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ALLAH. takpe takpe. percaya dengan rezeki. hikmahnya, mungkin ALLAH nak korang bercintan cintun dulu puas puas. huhu. bestnyaaa!! ^^

      Delete
  26. alhamdulillah, tahniah k.yuyu...^_^

    ReplyDelete
  27. congrats dear.. happy to hear ur good news.. take good care of yourself.. With love Aini

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah tahniah Yuyu syggggg..Allah beri rezeki baby cepat taw utk Yuyu! hihi time akak dulu tunggu 6 bulan, tu pun dah cuak..hihi..Yuyu jaga diri & kandungan baik2 taw..don't work or push yourself too hard di awal trimester ni taw..just relax2 je n ni la masa nak ngada n manja lebih dgn husband! I'll always pray for your happiness syg!! Ish kwn2 akak ramai yg petite kecik alhamdulillah semua anak diorg kluar sihat2 sgt je..that's nonsense klu ada org yg fikir kecik2 xleh pregnant! Enjoy your pregnancy Yuyu before makin sarat nnti! Doakan akak jugak ye, 2 more weeks to go ni!

    ReplyDelete
  29. Tahniah Yuyu..Jaga kandungan elok2...

    ReplyDelete
  30. tahnaih Yuyu..jg dr baik2..nnt share la pemakanan Yuyu sblum n msa pregnant ok..doakn sy pregnant jgk tau :)

    ReplyDelete
  31. alhamdulilah... tahniah kak yuyu yg comel loteehhh.. jga diri baik2, jgan kepenatan sngt bnyk kan rehat.. tauuu

    ReplyDelete
  32. alhamdulillah.. tahniah kak yuyu :D

    ReplyDelete
  33. Alhamdulillah..anak yg diberikan adalah amanah yang perlu dijaga..

    ReplyDelete
  34. tahniah yuyu.
    kita pun nak kawin cepat2 lah gini. haha

    ReplyDelete
  35. yuyu minum susu apa ya..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuyu minum Anmum Materna. bagus susu tu. :)

      Delete
    2. Yuyu..cuba yuyu stop minum susu anmum..anmum ni gula tinggi..sy aritu minum susu kambing fresh n susu kmbiing higoat..bby x kena kuning n kita pun xde kencing manis...kakak sy time preggy yg 1st dia mnum anmum n bby besar n ada kencing manis..ank 2nd dia xminum anmum atau sebarang susu tepung n hanya minum susu kambing fresh anak okay n gula x tinggi..n some more..bnykkan mkn orange fresh..insya Allag hasilnya kulit anak bersih..sy amalkan n alhamdulillah ank xpebah kena ruam susu atau apa..bersih je kulit..jgn lupa mkn makanan sunnah..badam,kurma,madu (make sure ori) n jgn lupa mkn habbatus sauda..cuba cari minyak habbatus sauda an-nusyrah..dlm 50 ingit je

      Delete
  36. tahniah kak yuyu :) mesti baby kak yuyu tu cute macam kak yuyu heeeee :3

    ReplyDelete
  37. tahniah...moga selamat semuanya..

    ReplyDelete
  38. ah syok nye!happy for u!tapi kan..sad jgk..sbb akk ade share something ngn yuyu kt ig..dlm inbox ig yg direct ig tu..tp yuyu x bukak pn.die kate dh 5minggu yuyu xbukak ape yg akk share.wuuu majok ah =p

    nnt pas bc ni bukak kotak inbox kt instagram yuyu tu k?akk ade send direct message =)

    ReplyDelete
  39. congratzzz yuyu! ct yang 2 tahun kawen pn xdapat lg.. moga semua urusan selamat dan dapt baby kiut2 jugak mcm yuyu! aminn ya rabb.. =)

    ReplyDelete
  40. tahniah yuyu....teringin jugak nak baby...tapi belum ada rezeki lagi...

    ReplyDelete
  41. tahniah yuyu...seronok nye....kita pun teringin jgk tapi tak ada rezeki lagi....

    ReplyDelete
  42. Tak sabar nak jadi uncle , eh???

    ReplyDelete
  43. Tahniah yuyu...:) moga jadi seorang ibu & istri yang baik :) Insyallah :) ....

    ReplyDelete
  44. Alhamdulillah good to hear that you are pregnant now ^^ comel je yuyu. jaga kandungan baik2 tau ^^

    ReplyDelete
  45. Congrats Yuyu :))
    Cerita la pasal life after marriage.
    Pregnancy jugak!Ni entri dari mak baby.
    Itu pun kalau kesihatan yuyu mengizinkan.
    Hehe.Take care okay :))

    ReplyDelete
  46. Assalammualaikum...yuyu.

    tahniah k.. pape jaga baby bebaik ..k

    mselim3

    ReplyDelete
  47. alhmdulillah yuyu..rezeki Allah nk bagi...bkn kt manusia yg tentukan..akak xpsl2 bergenang plak air mata baca part "penghinaan" pd yuyu tu...akak phm prasaan yuyu time tu...but trust me..tuhan pasti beri yg lebih baik kn?? agree with me? eheh..akak doakan yuyu sihat sentiasa...bb sihat...insyaAllah..jaga diri baik2..jgn lasak2 sgt..anyway...kt same2 preggy at this moment...share la pape psl pregnancy..mane tau ade yg akak xtau ke..eheh

    ReplyDelete
  48. Tahniah yuyu...happy utk yuyu n suami,jaga baby yuyu molek yer...akak pn msih lg menunggu rezeki zuriat gak..akak pn kawin thn lps yuyu bln 11...

    ReplyDelete
  49. alhamdulillah , tahniah kak yuyu :) Semoga bahagia ..

    ReplyDelete
  50. Akak ...tahniahhh!!!! Huwaa,tak sabarnye nak tengok baby akak nnti ...mesti comel2 macam akak jugak .. <3

    ReplyDelete
  51. semoga yuyu dpt lahirkan zuriat yg sihat,soleh dan solehah..amin :)

    ReplyDelete
  52. aiss, boley pulak org xterima jdi mnntu sbb rendh..aduhai larr..typikal btul fikiran tu..chayok mama yuyu! jga kesihtan bebaik + xsabaq nk tgk baby yuyu!

    ReplyDelete
  53. tahniah yuyu. insyaallah baby yg bakal lahir nanti comel macam mamanya. :)

    ReplyDelete
  54. Tahniah, semoga dapat mendidik anak menjadi anak yang soleh: )

    ReplyDelete
  55. salam alaik.. tahniah yuyu!! macam sama je.. kiki.. akak pun mcm awak jugak.. time 2 minggu, try pregnancy test negative... dah kene bekerja semula, jauh dari suami baru dapat tau pregnant... tu pun gatal tangan sebab ada housemate cilok KPJ punya pregnancy test.. hahaha... skunk akak dah 7 bulan dah... yg penting jaga kesihatan baik2x.. banyakkan rehat.. kalau penat tu rehat tau... get full support from one_jet.. buli dia sikit... kiki...

    ReplyDelete
  56. Tahniah Kak Yuyu. Seronoknyaaaa. Moga dapat baby yang soleh/solehah.

    ReplyDelete
  57. Moga dipermudahkan segala urusan. Tahniah Yuyu... :)

    ReplyDelete
  58. tahniah yuyu... semoga 40 minggu ini detik paling indah dalam kehidupan yuy suami isteri..

    ReplyDelete
  59. ya allah omey nyaaaa babyyyy hihihi.
    thanks tau kak yuyu seriously. baru second time baca ibu yang makan dan minum air zamzam, susu and kurma semua tu <333333
    inshaallah qila doa baby tu comel mcm ibu dia lah hiks

    ReplyDelete
  60. Alhamdulillah..congrats...moga2 bby n ibu bby sihat, dan selamat melahirkan... smoga mndpt ank yg soleh/ solehah. ameen.

    ReplyDelete
  61. Alhamdulillah..congrats...moga2 bby n ibu bby sihat, dan selamat melahirkan... smoga mndpt ank yg soleh/ solehah. ameen.

    ReplyDelete
  62. Tahniah :) sy msih blum ada rezeki..doakn sy...

    ReplyDelete
  63. Tahniah yuyu...saya pun rendah..lbh kurang yuyu jerr..alhamdulillah skang dh 29w dah..rezeki Allah nak bgi bkn ikut saiz badan atau apa..saya doakan yuyu n baby sihat salu..ajin2 baca buku tntang mknn yg. patut dielakkan.. Baby yuyu mesti la comey cam yuyu..;-)

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum Yuyu.

    Congrats for the pregnancy. Happy for both of you.

    Anyway. Sbnrnya saya pun rendah and kecik mcm Yuyu jugak. Cume saya belum bertemu jodoh lg la. Hekhek. Kdg2 mmg agak stress bile org keliling x henti dok mengata. Lagi stress bile sampai adk beradik sendiri pun sanggup memperlekehkan saya. Tp x apa. Semoga hati saya ni akan terus bersabar.

    Bile jd mcm tu. Saya jd rasa sgt2 rendah diri (dah la diri mmg rendah). Saya jd terlalu negatif. Akan fikir. Ade ke org nak dkt aku? Mampu ke aku kawen? Sbb ramai lg perempuan yg cantik and sempurna dkt luar sane. Blh ke aku pregnant? Mcm2 la terfikir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. X tau la nak ckp. Happy sgt utk Yuyu. You got a better life than me. Seronok :)
      Semoga Yuyu & baby sihat selalu. Disamping your lovely husband and family.
      Semoga Yuyu & husband dikurniakan ank2 yg soleh & solehah. Dpt berbakti for both of you later. May you & your husband kekal till Jannah :)

      Lots of love.

      Delete
  65. masyaallah..yuyu da kawin.eh.da lama xberblog hehe..tahniah yuyu.. nnti prgnant teest tu wat frame hehee

    ReplyDelete
  66. tahniah ye yuyu.. sy ni kecik gak... tp lom rezeki.. dah masok 4 tahun kawen.. kdg2 rasa berjauh hati dgn kwn2, adik bradik yg dah ada anak.. lagi sedih bila org tanya.. mereka x phm rezeki tu Allah bagi tp dikata kita x subur lah apa lah.. sedih , Tuhan je yg tahu... hmmm...

    ReplyDelete
  67. Assalam kak Yuyu Congratulations & Alhamdulillah Ayu skrg dah 11week ♡ so byk tngk pengalaman kak Yuyu kt blog best!!

    ReplyDelete
  68. salam. i am fghting my fear of loosing confdnce. read several of ur entries gvng me hope that everyone can success if they do have own target.
    i am zero in writing. hope u cud personally teach me how to do blogging. :) 0102203486

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)