HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, September 25, 2013

Suara Hati..

Assalamualaikum

pernah tak tengok, satu family tu, dari kecik toek, sampai ke atok nye pun sibuk kemahen dengan henset dorang. okay la, sekarang, kalau satu family ada 12 orang, doblas doblas orang tu ada ipad. orang ni takde, sebab orang ni tak reti semua tu. tskk..

tapi tu la, walaupun yuyu pakai smartphone je, keinginan untuk online sampai lebam tu amat menebal. dulu pakai line, lepas tu datang la pulak masalah guna sampai tak sedar diri. jenuh la bulan-bulan mintak mak topup sikit duit nak bayaq bill. 

pakai pulak prepaid. topup topup ni senang, tapi mai tang nak online, baru layan Instagram dua tiga ketoi gambaq, dah habis data. korang pun tau kan perasaan macam mana? benda ni jadi sangat best kalau, nak online ke apa bagai, free je. PERCUMA. tak yah la nak tipu korang tak suka.

hari tu, lepak dengan BFF, gambaq dah penuh memory, tapi nak upload, satu apa pun tak boleh, nak kena subscribe data plan lagi, dah la mahai. hmm. last last, terpaksa la cari Starbuck, acah acah nak minum hot chocolate, walhal, hanya situ terdapat Wifi free. ihik :')

benda yang sama jadi di Hong Kong hari tu, yuyu mewakili seorang media di sana. kau bayang, seorang media sanggup update pasal hari kejadian, bila dah balik Malaysia, upload gambaq kat IG di HongKong pun guna wifi free hotel. bayang kan lah. media tuuu kononn.

balik Malaysia, baru boleh reply email, reply whatsapp. tu pun selepas semingguuuuuuuuuuuuuuu...... *sila baca dengan intonasi Misteri Nusantara*

apa perasaan client, atau sesapa yang perlukan respond yang maha cepat?

lepas tu, kalau ada event selalu, konsert ke apa, kena la balik rumah dulu. demi jimatkan data plan, kat rumah, baru boleh online puas puas sebab ada wifi amat laju lagi. hmm. 


kadang, sebab malas nak subscribe internet, nak bayar data plan, mahal nauuu, terpaksa la belog ni, terbengkalai tak update berhari-hari. contohnya. ehh, alasannya. hehehe. sekarang, nampak kan, betapa bestnya kalau nak online, boleh datang dataplan atau wifi yang free. 

tapi, ikut suka la, kalau korang suka yang kena bayar, boleh juga. #FREETHENET . saya menyokong jaringan percuma demi kesejahteraan semua! cececehh..

selain dari lepak Starbuck untuk dapat wifi free, boleh juga pergi satu tempat kat Hong Kong tu, ada satu pondok untuk wifi free. hahaa. okay, tak lawak mana pun. tak pun, option lain try check dengan Hotlink. plan dorang, boleh la online lebih kan..

semua di tangan korang. pilih yang terbaik. semua sekarang memang keje online je, tak kira sapa pun. Penghulu kampung yuyu nak bagitau ada meeting ahlijawatankuasa pun, email je tauu. gitu.

terima kasih sudi baca :)

34 comments:

  1. pnghulu kg pon da maju kans yuyu?theheheheh....

    ReplyDelete
  2. laa, igt yuyu ade nk iklankan data free ke apa .hihhihi . So true la. zaman skrg ni, internet tu dah jadi macam keperluan dah . penting . tp bila keluar makan, time tunggu makanan sampai, memasing sibuk dgn tenet, tu boleh bikin hangin, tambah2 kalo time tu, kita sorang xle online sbb kuota habis .huhu

    ReplyDelete
  3. kak yuyu comel.. biasa online tunggu wifi free je XD

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum yuyu, sheila pakai prepaid maxis je. buat internet untuk seminggu 500mb untuk rm10 tapi rm3 dia tolak untuk internet. lagi rm7 boleh call or sms untuk seminggu. memang berbaloi. but lepas ni kena beli wifi sebab kita cadang2 nak pakai pc kat rumah :)

    ReplyDelete
  5. hi dear.im jiya here.hoping that i can give u one of my shawls collection so that u can promote my business dear. maybe u can checkout my instagram : maryamhijjab or facebook : maryam hijjab. please do cntct me at 0136747811. hoping that u can give me a positive answer dear,thank you :)

    ReplyDelete
  6. AMBOI..BAEKKK PUNYA PROMOT..HIKSSS...KAK BUI GUNA MAXIS JUGAK..TERBAEKKKK

    ReplyDelete
  7. amboi2...akak pun pakai preapid jgk..sbb sma je mslh ngan yuyu...kalau line x pandai control...nak update blog pun risau pasal data plan...huhu

    ReplyDelete
  8. gituuuuuuuuuuuuuuuuuu Penghulu kampung nekkkk,kemainkan tu,hihi

    ReplyDelete
  9. skrg ni internet tu dah 1 keperluan kn yuyu

    ReplyDelete
  10. macam kite la..sume nak balik umah kalau nak upload..hehe..wifi kelajuan tak terhingga

    ReplyDelete
  11. sekarang nie hari2 wajib online.. haha tambah2 semua pengumuman penting umum dalam fb je.. dah maju.. skrg ni dah kurang pengumuman dekat papan kenyataan.. :)

    ReplyDelete
  12. saya guna plan data digi.murah n sgt berbaloi utk student. =)

    dulu gune maxis tp cpt hbis jgk....

    mmg stress bila data cpt hbis lebih2 lg yg kaki on9 mcm sy....hehe

    ReplyDelete
  13. syukur hostel tempat fae tinggal ada free wifi. even di rumah..

    ReplyDelete
  14. Haha! Betul3! Zaman skang kalau takde interenet, INTERNET FREE katanya memang bukan dunia global.. Hahahahah..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  15. same la...kat luar umah trpkse la logout FB & IG...
    on WA je..punye la nak jimat kaaannn...hahahaha

    ReplyDelete
  16. dekat sini ada yang free pun sesangkutlah kak yuyu.. heheeh

    ReplyDelete
  17. kena kawal diri untuk berinternet le.. nanti dah nak jadi mak orang hehe

    ReplyDelete
  18. Ada special REVIEW untuk blog Yuyu sikit ni. Termengumpat laa sikit masa review tu. kehkehkeh. Jemput singgah kalau sudi :D

    http://santanmanis.blogspot.com/2013/09/cik-epal-maria-elena-haniz-zalikha.html

    ReplyDelete
  19. haaissyyy,, maxis lambat sikit je gitau pasal ni tau,, muja baru je tukar nombor,, grrr,,

    ReplyDelete
  20. Kena register line then apply internet package baru untung. Paling senang cari tempat yang offer wifi free. Tp kadang2 bahaya jugak wifi free nie sbb ade banyak virus.

    ReplyDelete
  21. kerana nak jimat, saya tak subscribe apa-apa plan internet. Berinternet kat rumah ja. hehe

    ReplyDelete
  22. hee ain pun kt opis ada wifi, otw balik rumah nyawa-nyawa ikan jap nak tenet sebab bru tgkp gmbr banjir kt jalan. Lepas tu smpai rumah lega ada wifi balik. heh. ;)

    yuyu dan kawan-kawan kte baru buat blog psl art and design, creative ideas, inspiration blabla jemput baca ainray.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. kita mampu guna umobile yg lapanbelas hengget sebulan tu je..
    selebihnya.. guna wifi umh or opis yg laju tu.. ehehe.. x mampu nk subscribe data plan yg mahal.. (padahal kedekut) ihehehe

    ReplyDelete
  24. kiter pun online guna broadband ja...bayangkan perasaan bila dah habis kuota....rasa nak hempuk lappy...haha

    ReplyDelete
  25. hai yuyu.. nak iklan kat sini sikit boleh? hihi
    nak mintak kwn2 LIKE page https://www.facebook.com/pages/Malaysian-Driver-Rules/402215286570684
    pastu follow blog usang kami dreamhighutem.blogspot.com

    semua ni juz kempen media sosial ja dan memerlukan bnyk like n follower :-)

    ReplyDelete
  26. Salam syg dri saya , Aya . .
    Nice lah blog akak .
    Lau tk keberatan , silalah follow blog Aya balik . . Dan tinggalkan link untk followers Aya follow :)
    http://nabilatulnadiah.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. memang susah xde internet..huaa..nad gune u mobile..sebulan rm 18..ade yang 28 untuk sebulan

    ReplyDelete
  28. KAK YUYU DAH PERGI HONGKONG ? BESTNYA T_T

    ReplyDelete
  29. TAPI BETUL LAH TU.SUSAH SBB INTERNET SMARTPHONE MAHAL.BB JE MURAH . KALAU NK ONLINE HARAPKAN WIFI RUMAH TKPUN TMPAT2 LAIN MCM KAK YUYU JUGAK.HUHU

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)