HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, July 3, 2013

Wedding Preparation : Survey Cincin.

Assalamualaikum

dan, sekarang adalah chapter lain mengenai persiapan perkahwinan yuyu. banyak yang ingat yuyu dah nak  sat sat lagi je nak kawen, sebab dah buat facial treatment. padahal, semua persiapan yuyu buat awal awal, supaya tak kelam kabut bijik mata nanti.

bakal pengantin tak boleh kelam kabut tau. nanti naik kedut. tak mau tak mau. hee.

minggu ni, yuyu survery cincin kawen pulak. untuk kami (yuyu & tunang). sebab memang yuyu plan dari dulu, nak bagi pada bakal suami yuyu cincin, supaya dia boleh pakai mana mana saja. lagipun tahan lama kan. ada orang cakap benda tu bazir, tapi bagi yuyu tak salah kan kalau boleh tahan lama. :)

pulun habis tengok satu satu. berpinaq mata. nak pilih yang diamond besaq gedabak la. hee ^^

banyak yang suggestkan yuyu beli cincin emas, tapi yuyu tak berapa suka sangat cincin emas, yuyu lebih suka emas putih dengan satu diamond. walaupun banyak cakap nanti emas putih, jual balik, susah dapat harga tinggi, tapi bagi yuyu, dah nama cincin kawen, buat apa nak jual kan. 

banyak banyak kedai cincin yang yuyu masuk, alaa, pompuan kan, yang laki, ikutt ja. paling suka, My Diamond, sebab cincin dia simple je, tapi cantik nak nangis. tapi, kena survey banyak lagi la. kalau boleh dapat yang cantik, simple dan lagi murah, lagi bagus kan. 
tengok ni, nampak macam emas kuning lagi cantik pulak. -.-' takpe, banyak masa lagi.


untuk cincin laki pula, mula mula nak beli cincin suasa, tapi ada pulak yang cakap suasa haram sebab ada kandungan emas juga walaupun kecil je portion dia. pagi tadi, tanya ustaz, dia cakap boleh sebab kandungan emas dalam suasa memang dah sangat kecil. 

okay, confius. kalau nak beli cincin silver untuk laki, susah baq hang. ada pun, lopek pulak rupa dia. please la, kalau korang ada idea pasal cincin silver laki, share la dengan orang yang dalam kesusahan lagi kiut ini. wuu T_T

minggu ni survey, minggu depan nak beli terus! tak kira! tak kira!

InsyaALLAH, yuyu dan tunang akan beli cincin yang mampu je, dan tak membazir. cuma untuk tanda kenangan kami dalam perkahwinan. sama sama boleh pakai kan. cececeee. sweet la konon. best tau, bila cari cari cincin ni, rasa eksaited kemain nak cari yang terbaik untuk bakal suami.

sekarang tengah fikir lagi, nak pilih gold ke white gold. untuk laki, tengah buat research lagi, betul ke suasa tu haram.

kalau boleh, dalam masa ni, nak survey banyak banyak, lagi dua bulan nak kawen, baru nak beli. kalau boleh juga, nak tempah yang boleh ukir nama. tak banyak tempat yang boleh ukir nama di cincin. selalunya ukir nama kat rantai beras dengan keychain ada la. -.-' dah kenape.

terima kasih sudi baca ^^

119 comments:

  1. bestnye pilih cincin....huhu.....pilih jangan tak pilih....:-)

    ReplyDelete
  2. Nanti dah sarung cincin, jaga cincin baik-baik.. jangan jadi careless mcm Zaty tau.. :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. aloo. nape? yang zaty dah hilang ke?? O.O

      Delete
    2. Haah.. Hilang kat rumah kat Klang tu. Seminggu simpan rahsia dari Syamim lepas tu nangis2 mintak maaf kat Syamim, tapi dia gelak je Zaty.. -_-"

      Delete
    3. Ya ALLAH. tapi selamat la syamim okay. hee. takpe. takde rezeki kan. tskk. takut gak. sebab yuyu pun boleh tahan juga careless.

      Nauzubillahh!

      Delete
  3. waaaaaa..... bagus nyer yuyu.
    buat preparation awal2..... :D

    ReplyDelete
  4. alahai..siannya kak yuyu..sabaq na :)

    ReplyDelete
  5. Since emas x leh utk laki belilah platinium... platinium ni up ckit dr silver and emas.. tp sama mcm emas x bole jual balik. lagi satu platinium x mcm emas putih boleh pudar and hilang.. my mom suka beli emas putih and platinium kat diamond & platinium sbb ade certificate and dorg lah first kat Malaysia buat diamond with heart cutting.. design platinium utk laki byk and modern skrg ni. :) harap membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la. yuyu ada pergi Diamond & Platinum dah. cuma, harga dia macam sangat mahal je tapi design lawaaaa! wuuu

      Delete
    2. tompang nyampuk..diamond n platinum tu kita boleh mtk design yg sm tp tukar ke suasa...cantik n harga pun ok...me n my fren kwen buat kat situ...D&P SACC Mall...

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. And lagi satu platinum ( ejaan btul) bole utk lelaki.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. And lagi satu platinum ( ejaan btul) bole utk lelaki.

      Delete
  7. ececeh orang dah nak kawen kennnn :) hehe . carl doakan semoga semuanya berjalan lancar , wedding nanti jgn lupa ajak kite eh kak yuyu ^______^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti le akak carl dan pasangannye. tak pergi, siap!!

      Delete
    2. awlny yuyu prepair,sy x prepair ape pn lg ni pdhl tgl 5bln je hik

      Delete
  8. wahhhh..salam ukhuwah sis! seronoknya cri cincin..ni buat nrl semangat nk kawin ni..hehe

    ReplyDelete
  9. Suasa mmg xleh yuyu..if was-was better elakkan beli suasa..

    ReplyDelete
  10. kalau saya lebih suka bagi cincin perak kat laki.. lagi nampak kelakian bila diorang pakai. hehe :D

    ReplyDelete
  11. Emas putih lagi cantik. Seriously. Good luck kakak, jangan membazir :)

    ReplyDelete
  12. https://www.facebook.com/fatyynshopaholicshoppe
    boleh tgok sini untuk koleksi cincin silver.. :)

    ReplyDelete
  13. https://www.facebook.com/fatyynshopaholicshoppe
    boleh tgok sini koleksi cincin silver 925 yg ada.. :)

    ReplyDelete
  14. waa..taste yuyu sma mcm sy...suka cincin yg ad 1diamond jew..nmpk simple tpi cntik kn :)

    ReplyDelete
  15. waa..taste yuyu sma mcm sy...cncin yg ad 1 diamond...nmpk simple kn tpi cntik :)

    ReplyDelete
  16. syoknya cari cincin kawennnn mcm yuyu !
    ni trjumpa website bole tulis nama n dlm jawi pon leh

    https://www.facebook.com/myAnggunklasik

    ReplyDelete
  17. mid valley magamall kann.. hehehe.
    btw selamat kawin yuyu :)

    ReplyDelete
  18. Busy betol bakal pengantin nih. Hihi.
    Semoga segala urusan berjalan lancar yuyu. =)

    ReplyDelete
  19. Kalau campuran emas tu masih boleh dinilai, tetap tak boleh. Baik yuyu tanya pada yang lebih arif =)

    Lelaki biasanya perak je kan ?

    ReplyDelete
  20. baik pilih yg silver je tok lelaki. senang cket.. cuba tgk kdai mas yg femes amos cket. hehee ;) bwu la cantik design dye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann. tu la. tapi silver cepat turun kaler :'(

      Delete
    2. salam yuyu..xpe silver turun kaler..blh gi cuci bagi bersinar balik..akak nk kawin aritu..beli cincin silver..harga pn ok..yg suasa confirm x blh..sbb ade campuran emas ckit..tetap haram..lagipn selain dari cincin..byak lagi kna guna duit utk kawin..beli yg harga berpatutan je..x baik membazir..cincin silver pn makan ratus jgk..x la puluh2..hope dpat cari cincin yg sesuai ye,dik..:)

      Delete
  21. yuyu, try kat sini. x silap rasenye irma hasmie pon tempah sini untuk wedding ring diorg..

    http://anggunklasik.com/

    ReplyDelete
  22. Sy pon alhmdulilah bru nikah...i hadiahkan cincin platinum with surfire bluee *if xsalah eja la..hewhew...for my lovely husband..cantik sgt..dan harga dia acceptable lg.simple...try survey kedai daimoney...di jb ada, but sy xsure kt ttempt lain

    ReplyDelete
  23. Semoga dipermudah dan kekal sampai syurga. :) emas putihla comeii ^^

    ReplyDelete
  24. wahhhh! tak sabarnye! hehehe ^^

    ReplyDelete
  25. mak uihh. kemain lagi kak Yuyu usya cincin. *cemburu.

    ReplyDelete
  26. sy baru je kwen...since mmg bjet bknla byk mn, so decide bli silver tp yg nmpk cntik sket...nti ble dh bgaji, nk hadiahkan platnum...hehe

    ReplyDelete
  27. laaa... nak kawen dah ke.. *aduh.. bocor rahsia jarang baca blg yuyu.....yuuuuu....

    ReplyDelete
  28. Cantikkkkkkk cincin yang emas putih tu ;) hee
    Semoga berjalan dengan lancar ^_^

    ReplyDelete
  29. kte bru je kwen...since duit pn xbrape nk kepuk, maka beli je silver tp cr la yg cntik sket...ble dh bgaji byk nti, hadiahkanla yg platnum..hehe..
    tp pape pn ikut pd plihan hati...

    cincin kte white gold with diamond...dr jauh nmpk batu 1 yg besar...tgk dekat rupanya ada 6 batu...design cm bunga ^^

    ReplyDelete
  30. Yuyu boleh tgk kt page fb AnggunKlasik

    ReplyDelete
  31. Lelaki boleh pakai palladium and platinum :)

    Btw, cincin mas putih lagi cantik :) And yes, nama pun cincin kawen, buat apa nk fikir harga jual ada nilai ka tak kan? Pelik jewwww

    ReplyDelete
  32. my friend dulu cari yg rare. name nya titanium. bese laki yg pakai. yg tu tahan lasak, cntik, kukuh..

    #cam lagu titanium tu..

    ReplyDelete
  33. senang ke nak cari size cincin? hohoho hihi

    ReplyDelete
  34. ada certain tmpt yg boleh engrave cincin.
    cuba yuyu check anggunklasik.

    ReplyDelete
  35. memang sgt besh time beli cincin..teringat kenangan 9 thn lps hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. akak ajak laa husband akak buat majlis kawen sekali lagi :p

      Delete
  36. salam yuyu..
    moga dpmudahkan segalanya ye..
    moga dpt cri cincin yg ssuai..yaya nk suggest pon xreti..ngeee ^,^

    ReplyDelete
  37. sanggul mcm bonggol unta tu haram...skadar nasihat ntuk anda....peace.

    ReplyDelete
  38. bestnyer tgok yuyu g beli cincin..rasa kte plak eksited nk carik cincin gk la..hehe

    ReplyDelete
  39. setuju dgn yuyu. nk cari cincin lelaki mmg teramat payah. =..=''

    ReplyDelete
  40. setuju ngan yuyu. nk cari cincin utk lelaki mmg teramat payah. =..=""

    ReplyDelete
  41. bahagianya..hehe, kat cincin tu tulis nama eh

    ReplyDelete
  42. Eka tak bagi cincin2 ni, sebab bakal suami eka, tak minat la plak nak bercincin2 bagai ni. hehehehe

    ReplyDelete
  43. Titanium x rare sangat. Cincin Platinum baru best. Boleh custom made di DeGem

    ReplyDelete
  44. Jangan pakai suasa. Titanium pun biasa je. Bagi Platinum.

    ReplyDelete
  45. Platinum boleh custom made di DeGem - jangan pergi Diamond Platinum, mahal!

    ReplyDelete
  46. yeay..yuyu nak kawen dah...hehe.:)

    ReplyDelete
  47. yuyu sayang boleh tak yuyu listkan blog atau facebook baju kurung / peplum yang yuyu pernah beli or promote , coz nak cari baju raya ni . T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee. cuba try cari House of Jazaba. situ memang terbaik!

      Delete
  48. segala dipermudahkan segalanya Yuyu :)

    ReplyDelete
  49. belikan cincin utk lelaki yg stainless steel siap boleh ukir nama kat dlm cincin okey :)

    ReplyDelete
  50. yuyu, kite pun survey jugak cincin kawen utk tunang kite. cer yuyu tengok kat anggun klasik. custom made. kalau nk cari silver kat Bausch K Midvaley pun ada. tp banyak jugak kedai jual platinum utk lelaki. mmg tkde campuran suasa. tahniah. yuyu lg 2 bulan eh...

    ReplyDelete
  51. Hehee.. Nia dulu masa bertunang beli cincin emas putih sama design dengan yg lelaki punya. beli kat Lazo Diamond. design dia simple je dan yg perempuan punya ada diamond kecik. Sejak da pandai beli emas putih ni, selalunya Nia pegi Lazo Diamond je laa sebab kena dengan citarasa Nia.

    Masa kahwin pulak, husben belikan cincin emas simple juga takde mata. jadi kalau nak pakai hari2 takdelah risau mata dia tertanggal ke hape kan.
    Untuk husben, Nia belikan cincin suasa juga. sebab masa tu tanya sedare mare yg da beranak pinak dorang kata lelaki boleh pakai suasa..
    Tapi kan, tak semestinya bagi suami cincin je, nak bagi gelang yang macam AC Mizal jual tu pun boleh jugak.. hihiks terpanjang pulak komen :D

    Jemput singgah blog Nia, Yuyu :
    www.dscarnia.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa. best friend yuyu punya cakap beli kat Lazo Diamond. haish. kena cari juga la macam tu. terima kasih!

      Delete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. Slm Yuyu, try la tgk cincin for guys dekat Emas Sri Pinang at Semua House, Jalan TAR. Their designs for lelaki sgt cantik n unique, lepas tu die palladium so sgt boleh dipakai oleh lelaki :) Koleksi Teruna xsilap. Time akak belikan for husband time wedding, semua org cakap cantik n ramai yg beli dekat sana jugak lepas tu..time ada discount, they offer packages for both lelaki n perempuan punya rings jugak. Price sgt awesome n layanan sgt baik :) Oh for Yuyu, Habib Ampang Point is having sales this month, Habib sini besar sgt! I hope all preparation goes well ye syg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aww! terima kasih akak! membantu sangat komen akak ni. saya memang cari sangat. sebab yang laki punya memang pening kepala saya. susahhhhh :'(

      Delete
  55. first time fae dengar cincin suasa.

    ReplyDelete
  56. yuyu beli jee yg white gold.Yelah bukan nk jual balik kan.Yg penting nmpk cun kt jari jemari comel yuyu tu,hehe

    ReplyDelete
  57. ehhh. taste kite same la.
    nak cincin mas putih pastu nak ukir2 name kat cincin. hihihi
    semoga dipermudahkan semuanya ye yuyu :)

    ReplyDelete
  58. kalau untuk cincin kahwen ni , Azwa rasa kak yuyu carik lahh dekat Diamoney , banyak cawangan rasanya , macam-macam pilihan ada , taknak try survey dulu kak ? kalau suasa , teringat dulu ustaz pernah cakap , walaupun sikit kandungan emas dia , tapi tetap haram , kalau kak yuyu rasa was-was , pilihlah silver ke platinum , pun okay jugaaa ^,^

    ReplyDelete
  59. kalau untuk cincin kahwen ni , Azwa rasa kak yuyu carik lahh dekat Diamoney , banyak cawangan rasanya , macam-macam pilihan ada , taknak try survey dulu kak ? kalau suasa , teringat dulu ustaz pernah cakap , walaupun sikit kandungan emas dia , tapi tetap haram , kalau kak yuyu rasa was-was , pilihlah silver ke platinum , pun okay jugaaa ^,^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diamoney hari tu ada cakap cincin dia tak berkualiti sangat. hmm :'(

      Delete
    2. Lahhh yeke ? Kalau camtu yuyu try carik silver lah. Okay ? :)

      Delete
  60. :D sy sma ngan kak yuyu. x suka cincin emas, tp suka emas putih ngan diamond. sbb nmpak simple n elegan. wlaupon la bila jual balik, harga x tinggi, tp sy tetap suka emas putih :D

    sy tnya mama sy pasai suasa. lelaki boleh pakai kalau kandungan emas sikit n perak bnyak. tp, kdg2, kita pon x sure nisbah kndungan. so, kalu ragu2, baik kak yuyu x payah beli suasa. :)

    ReplyDelete
  61. Biasa kt kdi emas tu bole trus mintk ukir nm, me pon wt gtu jg utk huby ms kawen.

    ReplyDelete
  62. yuyu, kalu lelaki pakai cincin perak, dapat pahala sunat.
    at the same time kita pun bagi pahala pada suami bila dia pakai cincin silver, ikut sunnah nabi saw.

    kes cincin suasa, bila dah ada syubhah mcm tu better tinggalkan huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa'h kann! bagus juga idea tu. hmm. kalau macam tu, ytuyu try cari cincin silver dulu la!

      Delete
  63. Yuyu...1st time komen ni tau.cincin perak banyak yg awesome kat sini.siap yuyu boleh design sendiri.cantik2.try la survey.

    http://anggunklasik.com/

    hope dapat bantu yuyu :)

    xoxo

    ReplyDelete
  64. Yuyu...1st time komen ni tau.cincin perak banyak yg awesome kat sini.siap yuyu boleh design sendiri.cantik2.try la survey.

    http://anggunklasik.com/

    hope dapat bantu yuyu :)

    xoxo

    ReplyDelete
  65. Yuyu...internet prob td.entah dah htr ke belum comment td.

    yang penting survey kt sini.leh design sendiri.siap ade khat jawi n couple rings lagi.

    http://anggunklasik.com/

    ReplyDelete
  66. gambar cincin emas putih tu sebijik mcm sy punya cincin :-)

    ReplyDelete
  67. Salam, sy follow blog sis n sis follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan harga istimewa untuk produk Shaklee. TQ for your support.

    ReplyDelete
  68. Hai kak yuyu yang comel . Hihi . Slmt mlayari bhtera prkhwinan nnti :) mke sure plih cincin cntik2 and jgn lupe shre dkt blog . Hihi :*

    ReplyDelete
  69. Diamoney kalau boleh elakkan ye syg, sebab akak pernah survey kedai die dah, memang tepi Emas Sri Pinang je pon hihi,dia sendiri pon cakap yg kualiti die xokay sgt..then akak try pegang n teliti nampak la design die cm xkemas sgt huhu..lgpon cincin for guys kat situ byk yg gedabak2 hehe

    ReplyDelete
  70. kak yuyu.. ecah prefer cincin emas putih .Alasan : sebab ecah pun minat cincin emas putih jugak .hehe.. jangan kalut sis , selow-selow pilih, takut menyesal plak kendian hari. hehe

    ReplyDelete
  71. zaty pnya cincin nikah ilang..sedih betoll =( nsib baik hubby x marah..huhuu

    ReplyDelete
  72. hehehe..so sweet..teringat pulak kenangan p cari cincin kawen ritu..hehe sy belikan cincin silver yang ade permata aje utk en.hubby..

    ReplyDelete
  73. rambang mata kalau nak pilih cincin ni. hari tu dani pun kemain pilih itu ini dengan tunang. cerewet nor ha dani ni. hehe

    ReplyDelete
  74. sy cadang'n beli cincin silver je utk bkl husband..sy dl beli suasa tapi bila kjap org kata boleh, kjap xleh, dh rasa ragu2..then trs xpakai..sy gnti ngan cincin silver...hati pun rasa tenang... (^_^)

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  75. Tahniah Yuyu sudah hampir ke gerbang rumahtangga. Slmt memilih ya :)

    ReplyDelete
  76. Cuba try Cincin Nabi. Lagi berkat.. InsyaAllah..
    Klik: http://huseinrider.blogspot.com/2013/07/a-very-beautiful-ring.html

    ReplyDelete
  77. good luck yuyu..beli jgn xbeli..hrga emas tgh jatuh skng ni.ceq pun xbeli apa lg pun..nk blk beli kat kedah je :D

    ReplyDelete
  78. macam midvalley je lokasi ni.hew hew

    ReplyDelete
  79. Huhu dia dah nak kawen dah..! Rasanya cincin emas putih better kot walaupun agak mahal sikit. Lagipun skang mmg banyak org pakai emas putih kan? Hehe

    ReplyDelete
  80. Si Kecil manis Yuyu Zulaikha, bestnya, teringat waktu kak muda belia, sama-sama p cari cincin tunang dengan tunang yg sekarang dah jadi suami...akak percaya u sedang melalui saat-saat indah skrang. Smga segalanya berjalan lancar mengikut perancangan. Tahniah in advance! : Tragedi 25 Jun - Diragut

    ReplyDelete
  81. wah..tahniah yuyu :)
    kawen t mjlis jempotla .. hehe

    sini ade entry bru dr wawa ..jmpot sggah skli :)
    http://ashirashida.blogspot.co.uk/2013/07/bisnes-kecil-kecilan-bermula.html

    ReplyDelete
  82. fuyoo..pilih cincin la plak dia, better belilah cincin emas putih. lawa kot.. :) Kak yuyu kawen nanti, nak kad ye..hehehe :)

    ReplyDelete
  83. Tak kisahlah cincin apa, Yuyu.Asalkan tak menyalahi agama dan majlis nikah Yuyu tu selamat serta kekal bahagia ke akhir hayat.

    ReplyDelete
  84. orang ckp kalu emas, baik kt trg, nthah betul atau tak???;-)

    ReplyDelete
  85. yuyu, kawin jangan lupa jemput. eh! tetiba. -.-'

    ReplyDelete
  86. yunk,

    aritu kita tempah dekat AnggunKlasik untuk cincin husband. byk sgt pilihan dua. nak yg jawi un dia blh buatkan.

    harga dia pun serius ohsem! siap blh beli couple ring lg. price start from RM220 and above. plg mhl pun pernah tnya just RM4++ je.

    and its silver! :) suasa tu ramai ckp tak blh kan so better dont :)

    ReplyDelete
  87. wah .. dah nak kawin rupanya nenekku ini ... hoho
    bgi aliya la kan ,, warna silver tu nmpk gah skit dri yg gold ..
    tpi yg gold tu permata dia cantik ... huhu

    #tengok kita pula yg jadi rambang mata .. aishh

    ReplyDelete
  88. kak yuyu :)

    ni tentang cincin suasa, kak yuyu tengok tau.

    https://www.youtube.com/watch?v=3YXEzPSx69M

    ReplyDelete
  89. Wahhh.. Congrates dear~
    Visit me back ya! U r soo cute.
    Checkout my budget travelog to Langkawi.
    http://murniellyfiesya.blogspot.com/2013/07/emergency-holiday-oh-langkawi.html

    ReplyDelete
  90. Logam Platinum sesuai untuk lelaki...nampak masculine....

    ReplyDelete
  91. emas putih mmg cantik tp rugi kalo beli..baik beli emas kuning lebih untung..emas kuning boleh dileburkan & emas putih x boleh lebur

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)