HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, May 15, 2013

Nota Penting. Amat Penting.

Assalamualaikum

Selamat Petang semua. dah lunch? dah breakfast?

banyak benda kena buat pagi tadi. semua dah settle. sekarang kita buat sesi hati ke hati. semua kita ni ada motif hidup masing masing. sebagai Yuyu Zulaikha, seorang blogger, haruslah nak jadi blogger yang amat berjaya. eceh. malu tauu.

korang pun mesti ada goal dalam setiap yang korang buat, kan kan? hari tu yuyu tanya mak, "apa yang mak nak sebagai sorang mak" nada perempuan skema bingkai spek hitam tebal masa tu.

 "tengok anak anak mak berjaya, cukup lahh" sambil beliau sambung hiris bawang merah.

simple, semua nak yang paling terbaik dalam hidup. student nak dapat 4flat. businessman nak business maju dan bertambah maju. mak bapak nak anak sihat dan berjaya. tapi, disebalik kejayaan tu, ada yang sangat penting kita kena tahu. penting untuk completekan segala mala goal kita semua.

betullah kata para emak sekalian, sarapan adalah menu paling penting dalam rutin harian. bukan setakat bagi kita tenaga, tapi sarapan ni berkait rapat dengan kesihatan termasuklah  untuk performance kita setiap hari. sebab tu nak tak nak, sarapan wajib jangan skip sampaikan portion untuk breakfast adalah lebih banyak berbanding lunch atau dinner.

dari breakfastlah membekalkan tenaga sepanjang satu hari.

sekarang pula, MILO buat bulan The Breakfast Movement nak kita semua sedar kepentingan breakfast yang sihat. yang penting, mesti la share dengan dorang apa goal kita setiap hari. untung-untung dapat RM5000 okayy. terjun bangunan, senang sangat nak dapat RM5000 tu. haish.

successful blogger sangat tau. amin. goal korang? apa pula? share jom!

lepas tu, sama sama 19Mei nanti, kita semua bangun pagi pagi, minum MILO untuk dapatkan energy untuk join Malaysia Breakfast Day di UPM. banyak benda best kat sana yang buat yuyu tak boleh tak join. dah siap tenyeh kalender tauu. banyak juga blogger yang join. hee. termasuk ai sendiri u'olls.

tengok, orang lain pula yang risau pasal sarapan kita. lepas ni, kita pula kena risaukan sarapan diri sendiri. teringat pulak dulu dulu atok buatkan MILO panas untuk cicah dengan biskut kering sebelum pergi sekolah, siap mintak atok masukkan air MILO dalam botol air bentuk handphone. huhu

paling malas pun, korang patut cuba godek godek resepi simple nak mampos dari MILO ni ( link ). terinspirasi dari Milo French Toast, yuyu punya resepi kampung kampung sikit. simple, korang boleh cuba. dan resepi ni, yuyu namakan :

MILO Pisang Omaigod Toast : *okay, hentuk kepala sekarang*
bahan bahan mudah : (untuk seorang makan)
1. dua sudu besar serbuk MILO
2. sebiji pisang dihiris serong
3. mentega
4. roti

Cara-Cara:

bakar roti di kuali dengan sedikit mentega supaya tidak melekat. bila dah roti agak agak nak panas, tabur la Milo secoet dua coet ke roti tadi hingga agak nak mencair dan angkat.


kemudian, goreng pisang dengan sedikit margerin supaya tak melekat sampai pisang dah nampak tak bermaya nak hidup dah. cair, lembik.


ambil pisang yang di masak hingga tak bermaya tadi, lalu di sapukan umpama menyapu margerin ke atas roti dengan jayanya.  lalu ditaburkan Milo dengan takabburnya. ambil roti yang dibakar rangup tadi, di sandwichkan beliau. siap!

simple kan? tapi kalau makan, MasyaALLAH, sedap nauu. rangup lepas tu rasa masam pisang dan manis MILO. gituu. lepas tu cair kat mulut, lepas tu rasa lapar balik masa taip entry ni. tskk. T_T korang try la jangan malu mencuba juga, atau boleh buat resepi baru menggunakan Milo. kreatif sikit, kannn :)


resepi mudah mesti cuba! good luck weh!

jangan lupa temujanji kita di UPM 19Mei ni! hee

terima kasih sudi baca :)

***

this is a paid advertorial by MILO

58 comments:

  1. 19.5?ahad tuuu,hikk..pehhhh,resepi dia kemain,cu anggap pisang tu cheese,ok...ini sedap ...

    ReplyDelete
  2. kukus grill panggang kukus grill panggang.. kukus?

    ReplyDelete
  3. hari tuu kita buat puding milo..yuyu try lah jugak..senang cepat dan sedapppp kalau makan sejuk2 tau :)

    ReplyDelete
  4. sodapnya mesti cuba ini ..tq yuyu

    ReplyDelete
  5. nak pakai pisang apa?

    ReplyDelete
  6. hari tuu baru buat puding milo..sedappp tau makan sejuk2..yuyu try lah..

    ReplyDelete
  7. pisang ngan milo ?? pelik .. bes ke??

    ReplyDelete
  8. waaa.a... mcm sedap je resipi. kalau tukar milo dgn coklat mesti lagi best jkan

    ReplyDelete
  9. Yuyu x dapat datang UPM? Alahaii.. :'(

    ReplyDelete
  10. Aaaaaaaa terusss lapoooorrrrrr... Msti knfim sedap sbb sy mmg suukkee milo,roti dan pisang! Thengs yuyus hee :P

    ReplyDelete
  11. wahhhh....nk try laerrr..... :)

    ReplyDelete
  12. Tangkap gambar pakai camera apa ni? lawa gile.. heh

    ReplyDelete
  13. best la resepi yuyu..bleh try ni...Yuyu kreatif ! hehe

    ReplyDelete
  14. wah..ada milo dalam nya..budak2 mesti suka nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la. budak budak suka sangat namaa MILO ni :p

      Delete
  15. first time tngok resepi ni. boleh cuba. lagipun kat rumah ada bahan2 tu. hehe. mnyelerakan!

    ReplyDelete
  16. Breakfast sgt penting utk survive sampai tgh hari. Go yuyu!

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. bagi syamin makan sampai mok mok mok :p

      Delete
  18. tahu atau kenal tak anyone yg tahu hack twitter password. there's someone using my name as their username. plase, i need help

    ReplyDelete
  19. wah!!! kemain,, jadi pencipta resipi lak dah dia,,, :P

    ReplyDelete
  20. Nyumnyum. Terliur terussssssssss! hehe.

    ReplyDelete
  21. milo, roti, mentega.. alaa kat rumah ade pokok pisang je. buah takde :P

    ReplyDelete
  22. sedap ke nie kak yuyu ? heheee :D

    ReplyDelete
  23. Wow resepi nampak macam sedap je. Nama resepi tak menahan. Kui kui kui.

    Eh Yuyu, memandangkan Yuyu bakal berumahtangga, saya ada sedikit nota untuk Yuyu dan rakan lain yang bakal berumahtangga. Sudilah kiranya Yuyu membacanya, ecewah.

    http://sitinurhudahusna.blogspot.com/2013/05/seminar-baitul-muslim-20-edisi-nota-3.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. awww. sweet. terima kasih. nak tengok jap la. tq :)

      Delete
  24. huhu pisang tak bermaya dan roti..nmpk sedap gak tuh..huhu

    ReplyDelete
  25. mana nak cari pisang ni tengah memalam ni ( Baca entry ni tgh mlm ) Hahaha k tak lawak .

    Sedap ahh, esok nak cuba .

    Btw, have fun kak kat UPM ! hahahaha jeles ah

    ReplyDelete
  26. wahh.. nak try gak la resipi ni.. ^^

    ReplyDelete
  27. wahhhh Nampak sedap lah yuyu.. nnt nk try buat

    ReplyDelete
  28. wauu nak try ahh nanti ! thx kak yuyu ..

    ReplyDelete
  29. macam sedap je kak yuyu...yumm yumm

    ReplyDelete
  30. Hello everyone, it's my first go to see at this web page, and piece of writing is in fact fruitful designed for me, keep up posting these articles.

    My page - Pirater Un Compte Facebook

    ReplyDelete
  31. eh kebetulan saya ngah breakfast dgn milo skrg nih!
    bravoo kak yuyu, bravoooo!
    haha* tetibe*

    ReplyDelete
  32. pisang ada.. milo ada.. mentega ada.. ok done.. roti je kena beli..
    nanti boleh buat. ;)

    ReplyDelete
  33. Wah, Lia boleh buat ni :p haha. nice.. lapar rase.

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)