HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, May 8, 2013

1st & 2nd Day, Liburan di Jakarta.

Assalamualaikum

sibuk tak sibuk, cuti cuti Jakarta Mac lepas, baru hari ni nak buat entry. jangan ingat entry saja, ole ole untuk sanak saudara, rakan taulan, siap dah boleh consider sebagai barang antik dah. susah nauu mencari masa free. sekarang tak payah banyak cakap, kalian layanlah entry mengenai hari pertama dan kedua di Jakarta. 

haruslah di-separate-kan hari, nanti kang data broadband terlebih melampau digunakan, sapa patut dipersalahkan? 

untuk pengetahuan kalian, ini adalah pertama kali yuyu ke Indonesia. jadi, tahap eksaitednya lain macam sikit. perasaan eksaited yang tak dapat dibendung sampai ke sudah. 

Hari pertama: 
seperti yang sedia maklum paklum toklum, trip kami (Yuyu, Fatin, Ida Iena, Abang Annas), disponsor habis habisan oleh KLM, Ministry of Tourism and Creative Economy, dan Department of Tourism and Culture Jakarta Capital City Government. hambekk kau. nama saja dah penuh satu entry. 

penjimatan yang banyak di situ.
sepanjang perjalanan, over sangat siap berangan main main salji di negara orang. hello yuyu. get alive okay. Indonesia bukan negara empat musim. Geography fail sangat. dari atas, bila dah nampak secoet Jakarta, macam tak percaya pula, sampai juga yuyu di negara orang. Alhamdulillah. 

Jakarta-Soekarno Airport. benda pertama yang yuyu ingat sampai sekarang pasal Jakarta adalah "Putu Malam". seorang abang di kaunter airport. apakah sangat kelakar nama beliau. gelak sampai terjojol halkum kang.

kami sampai Jakarta tepat 6pm waktu Indonesia. bersamaan 7pm Malaysia. beza cuma sejam. jadi jangan la nak membajet skype dengan family di tanah air gelabah tanya pasal jam. sejam wehh. tak jejas mana pun longitude kita semua.


kami semua memilih untuk pakai seluar jeans. menyenangkan kot kot huru hara tertinggal flight. sanggup ke lari lari dengan skirt terkibas kibas. ish. malu laa. terima kasih kepada De Sara Collections, sebab jeans  merah beliau, dahku nampak lebih ohsem dari yang lain. gituu perasan nak mampos. 

kalau korang teringin jeans banyak warna, try la jenguk De Sara Collections. sekarang kan trend. haruslah mengikut perubahan fesyem semasa. :')

lepas dah kat airport, kami nampak kad tertulis "MALAYSIAN BLOGGER" dari kementerian Indonesia. tskk. kami la tuu! terasa retis namblaspointtiga saat. moment orang pegang banner tu, tak sempat nak capture, masa tu malu malu lagi nak huru hara kan keadaan. walhallllll.. kau tengok la jap lagi.

sempat dinner bersama orang orang atasan dari Kementerian Kewangan Jakarta di Dapur Babar. terharu sangat malam tu. dari layanan, makanan, persiapan, semuanya sempurna. rindunyaaa Jakarta!

ingat lagi tak pasal Nasi Padang nak menari tu (LINK) ? huhu. sampai gatal gatal allergic. sadis diri dahku ni.

masing masing dapat sim card siap dengan data plan. RP25.000 bersamaan lebih kurang RM7.65, namun, mampu Instagram berpuluh puluh gambar sampai lima hari. okay, pindah Indonesia sekarang -.-'

Millennium Hotel adalah tempat kami berteduh sepanjang di Jakarta. tskk. ayat macam seorang musafir pulak. masing masing tak boleh tidur awal, sebab over excited malam tu. padahal, kami kena bangun awal, esok nak island hoping. pftt. tak paham dengan diri sendiri.


Hari Kedua:
untuk hari kedua, kerja kami cuma terkinja kinja di pulau pulau cantik di Jakarta. Pulau Bidadari, Pulau Onrust, Pulau apa lagi ntah. untuk hari kedua di Jakarta, baju yuyu oleh Nia's Collection. musim Peplum kann, dapat pulak peplum lace, terus pakai sepanjang hari kauuu.

sedia untuk ke Pulau Bidadari. sun block dah tepek tebal tebal dah. mohon jangan la sunburn. solat taubat kang.

Welcome drink. hari panas, namun hati tak panas. gituuu. 

fatin ni pejam mata pun cantik melampau. benci tauu T_T

feeling omputeh di negara orang. alang alang nak honeymoon, boleh la try kat Pulau Bidadari. situ ada chalet, ada pantai cantik, ada restoran sedap, ada tempat bapak banyak menarik. okaylah, set terus Disember nanti.  :')

pulau yang sesuai untuk bulan madu. kann :)

dua minuman wajib minum masa di Indonesia. lep lep!

Pohon Rejeki. semoga rezeki kita semua diberi oleh ALLAH, murah dan semakin murah. aminn. percutian lebih menarik bila bersama BFF tersayang, ida dan iena. i love you!

Benteng Martello. Benteng purbakala di Pulau Bidadari. banyak pre-wedding shooting di sini. masa di sini, semua orang complain dah hangat dah, tapi yuyu je tak, sebab wa pandai pilih material baju wehh. lepas ni kena la cari Nia's Collections!

sampai nak magrib kami laqha di pulau pulau ni, balik terus dinner di Restoran DJakarta. enjoy makan enjoy makan. tu je la kerja kami sepanjang lima hari. at least tu saja masa untuk kami yang selalu sibuk ni berehat. kalau dah sampai KL, Yuyu, Fatin, Abang Annas, Ida Iena, mesti sibuk dengan kerja. cari duit wehh.


Hotel yang semangat sukan lagi kejiranan. Earth Hour 2013 di Jakarta.

sampai je bilik, semua dah tau nak terbongkang je. tapi yuyu dengan fatin macam biasa, tidur lambat. sebab berbincang mengenai hati ke hati. sangat. -.-' lepas tu bangun lambat, lepas tu huru hara breakfast sebab masa breakfast digunakan dengan tidur. apakah?

foreigner. eceh. :')

nanti sambung selebih hari pula ya. tapi dua hari di Jakarta memang best. sebab boleh belajar culture Indonesia. jurang hidup antara kaya dan miskin di Indonesia sangat besar. kalau kaya, kaya sangat, kalau miskin, ya ALLAH, tak sanggup tengok. hmm.

***

File:Hong Kong Night Skyline.jpg
lepas ni teringin sangat nak ke Hong Kong. harap harap, dengan join contest Mary Kay (LINK) ni, dapat la menang percutian ke Hong Kong tu. sapa tak nak wehh benda sponsor. huhu. korang try la join, mana tau sama sama menang, boleh over over menggila  di sana. alaa. contest simple je. upload before and  after photo.  jom join!

bersambung...

terima kasih sudi baca. :)

66 comments:

  1. weee bestnya travel tempat org kann ;) !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee. lepas ni jom sama sama g Hong KOng pulak :P

      Delete
  2. terasa keseronokan di situ,peace :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amat seronok hingga menjilat jari ^^

      Delete
  3. huwarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr,bestnyaaaa pergi under sponsor,syok syok syok..nak menangis rasa...yg contest mary kay tu bukan kena jadi beauty consultant dulu ke?ke contest tu general?

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk semua perempuan Malaysia la cuuuu~

      Delete
    2. dulu sempat jadi BC,tapi disebabkan banyak komitmen masa,cu terpaksa undur diri T_T

      Delete
  4. kna sponsor? btuah badan. .:) review byk2 psl mknn. .muehehe. . :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. next entry pasal makannnnnn je banyak. huhu

      Delete
  5. salam kak yuyu, kak yuyu guna kamera ape eh? comey gambar. tq in advance :)

    ReplyDelete
  6. okay taksub sgt baca entry ni. terlopong mulut baca eheks

    ReplyDelete
  7. Terbaeks beb .. Cayalah

    ReplyDelete
  8. waaaaaaaaaa bestnya kak yuyu!!! merah mak ngah sangat tau jeans tuuu. hikhik

    ReplyDelete
  9. da la yuuu.. suka bikin jelesss T_T nak tudung bawal tu.. T_T nak nakkkkkk... da bgtau nk bg kan wuuuuu :(

    ReplyDelete
  10. wah ... kak yuyu . comelnya dia .. paling kecik :)

    ReplyDelete
  11. wow, best tuh yuyu dpt melancong free..:)

    ReplyDelete
  12. keciknya mek..haha..comey jek dia

    ReplyDelete
  13. ok yuyu, nk ikut g hong kong!..
    *tetibe sgt ^_^

    ReplyDelete
  14. Tak kira tak kira nak pi holiday kt HK ngan yuyu...tsskk

    ReplyDelete
  15. perghh!!pergh!!jelly²..nk pergi jugak~ TT__TT

    ReplyDelete
  16. Wohoooo... jakarta again :)
    itu hanya dijakarta yu.. memang yang kaya sangat kaya sebab kebanyakan di jakarta itu selebritis jadi yah sangatlah mencolok perbedaan..

    dan indonesia juga sangat luas, jangan ke jakarta aja yah :D

    ReplyDelete
  17. kak yuyu comel sangatttt... >.< hehe..btw jeans merah tu ketattak?ikut shape kai ke?

    ReplyDelete
  18. budak kecik ! u comeiii. !! eheh

    baca-2 de spot something.. u honeymoon bulan 12 ehh.. *bzbodymuch*

    best lah yuuuu dpt sponsor.. nak jugakkk g hongkong sme2..

    ReplyDelete
  19. fon samsung apa tu? ada corak.cantiknyaa

    ReplyDelete
  20. Bestnya bestnya bestnya !!!! hahahahahahaha .

    saya tetap menanti post tentang Magnum . hahaa -..-

    ReplyDelete
  21. seronoknyer...xcited sgt2...bila lak turn sy...hehehehehe

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. wah!!! bestnya!!! nak gi gak indon, one day.. one day,, hehe

    ReplyDelete
  23. Cuti kalau di taja terover bestnya lah Yuyu, kalau keluar duit sendiri best jugak tapi semakin best dan best bila free.

    ReplyDelete
  24. super besh sbb semua FOC ie disponsor tu!!!!

    ReplyDelete
  25. amboi bestnyer....hehehe....tingin nak g jugak... kemain yuyu, kecik molek...

    http://farahaanna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. Happenig sangat! Bertuah badan dapat tengok negara orang.. =)

    ReplyDelete
  27. Hong Kong tak best la dik...akak dah pernah pergi dah..air pollution sangat teruk..barang2/makan mahal ya amat! Tapi perfume dia (beli kat SASA) sangat murah!

    ReplyDelete
  28. bertuahnya dia ..
    yuyu ni suka update pasal makan tergugat iman sy yg tengah puasa nih ..huhu

    ReplyDelete
  29. kak yuyu pakai jeans saiz ape eh? sbb payah nk beli jeans maklumlah kita sama saiz hihihi

    ReplyDelete
  30. ida & iena tu kembar ke ? btw ,bestnyaaaaa melencong . Eh

    ReplyDelete
  31. nak menangis tgk yuyu and the gang pi bercuti, i x sempat lagi nak pi sobs sobss

    ReplyDelete
  32. you are really a good webmaster. The web site
    loading pace is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick.
    Furthermore, The contents are masterwork. you've done a great job on this matter!

    My page coconut oil for hair

    ReplyDelete
  33. haish bertuahnya dia pg jln2 org sponsor..:)

    ReplyDelete
  34. A moment to remember kan kak Yuyu? :)
    I still miss Jakarta since last march i went there.
    Great memory to remember ^_^

    ReplyDelete
  35. Seronok nye dapat pegi holiday... dah lama tak holiday dengan kawan2. Thanks yuyu coz bagi info yang menariks!

    http://nabiladevie.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as well as the content!


    my homepage diaper rash home remedies

    ReplyDelete
  37. assalam,

    salam ukhuwah dari bunda...

    ReplyDelete
  38. Howԁy ϳust wanted to gіve
    уou а quick heads up. The words in yоur post
    sеem to be running off the sсreen in Internet explοrer.
    I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd ρost to lеt yоu know.

    The deѕign and style lοok grеat thοugh!
    Hope you get the isѕue fixed soon.
    Thаnks

    Feеl fгee tо surf tο my wеb-ѕite ::
    facebook cuenta gratis

    ReplyDelete
  39. wow . seronoknya tgk kak yuyu berjalan ke jakarta .. besh utk bulan madu erk ? heheh

    ReplyDelete
  40. jom2 kita reramai pindah indon..hahaha..btw, cntik suar kamu..hehe.. bak pinjm sehelai ;)

    ReplyDelete
  41. It iѕ perfect time to make some plans foг the future and it is
    timе to be happy. I've read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

    Here is my homepage :: blogspot.co.uk

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum
    Thanks for opinion :)
    next time please visit Paris van Java (Bandung) heehe
    Great Blog..

    ReplyDelete
  43. Salam !
    bleh mintak tolong x.. like gambar kt bawah ni.. tq so much !

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=458144687607714&set=a.444036535685196.1073741829.442947302460786&type=1&ref=nf

    ReplyDelete
  44. wahhh bestnya ditaja =) jimat duit

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum, sy peniaga baru . jom tengok2 tudung dan shawl , berminat boleh pilih , :) http://sukasukidee.blogspot.com/2013/05/bawal-and-shawl-tibal-baru.html

    ReplyDelete
  46. wahhhh bestnya gi jakarta..bila la saya nak merasa gi sana. huhuhu.. oh btw singgah la my blog.. ada jual maxi dress paisley. budak baru nak belajar berniaga. hehe

    http://kebiasaankubukankebiasaanmu.blogspot.com/2013/05/paisley-dress-is-here-babyyyyy.html

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  48. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    ReplyDelete
  49. Salam ...
    Sila Diperkenalkan, promo
    Pakej cuti baru kami, bagi yang suka pengalaman baru perjalanan, anda boleh memilih bandung, jakarta atau bali untuk destinasi anda .. !!


    Harga pakej
    bermula dari RM196 .. !!

    Kami menyediakan banyak pilihan untuk perjalanan anda, semua dalam pakej 4H3M, 3H2M, 1h berjalan-jalan , pelancongan bandung-jakarta, sewa kereta, pakej honey moon, pakej shoping, Pakej Golf, atau anda boleh memilih jadual yang anda mahu dan banyak lagi ..

    Ini salah satu kegemaran pakej berdasarkan pilihan pelanggan ialah:

    -4 HARI 3 MALAM package-
    # 6 orang RM315 / orang
    # 4 orang RM375 / orang
    # 2 orang RM499 / orang
    Butiran pakej adalah:

    Tebu HOTEL ***
    ~ New Hotel di pusat bandar di Bandung,
    ~ Hanya 200 meter dari Jalan terkenal di Bandung, ~ Ramai Factory Outlet sekitar kawasan ini.

    KERETA TERBARU
    ~ Toyota Avanza
    ~ Suzuki APV
    ~Suzuki luxio
    ~ Toyota kijang Inova
    ~ Van 10 seat dan 15 seat
    ~ Mikro bas 30 seat
    ~ Big Bas 45 seat

    Untuk maklumat lanjut mengenai pakej-pakej lain boleh melawat www.trans459bandung.com
    Atau e-mel di:
    trans459bandung@gmail.com
    Whatsapp:
    +62 8112200180

    "best partener for your epic journey"

    Regards,
    trans459bandung

    ReplyDelete
  50. PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT INDONESIA.

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG dan BUKITTINGGI, BANDA ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG, JOGJAKARTA, SURABAYA, BALI MUSLIM TOUR, dan LOMBOK.

    Dan kami juga mempunyai PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan untuk PADANG dan BUKITTINGGI, ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya.

    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)