HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, April 26, 2013

Liburan di Jakarta.

Assalamualaikum

dapat peluang ke Indonesia adalah pengalaman yang mesti yuyu kongsi dengan kalian semua. best baq hang. siap plan nak pergi lagi lagi lagi. kalau satu entry, memang tak cukup. cuba bayang la, satu jam pun dah macam macam benda kami buat, apakan lagi  LIMA hari.

kami di sini merujuk kepada tujuh pihak yang awesome. yakni Yuyu, Fatin, Ida Iena, Abang Annas, Yushin dan Shing. 

bila sampai saja Malaysia balik, Ya ALLAH, terus hati rasa macam taknak berpisah dengan semua. Lima hari sama-sama dengan pihak yang awesome tadi, buat kami macam dah adik beradik. okay, yuyu paling adik okay, sebab yuyu paling muda. cop awal awal. walaupun tak realitinya. sobbs. T_T

Jakarta ni, ada banyak benda yang menarik. Lima hari kami di Jakarta, semua hari kami tertarik.ehh. pantun dua kerat la. jadi, entry ini, yuyu cuba men-distort-kan entry dengan cerita tempat tempat yang wajib tak boleh tak pergi kalau dah di Jakarta.

Makanan: 
Dapur Babah adalah restoran yang masuk je dalam restoran, kita nganga tak reti cover ayu dah, apa lagi makanan dia. Babah tu kiranya Baba Nyonya la di Malaysia ni. Hiasan, bau, dan layanan diberikan di Dapur Babah adalah jempol! *thumb up sambil kenyit mata*

hiasan dalaman Restoran Dapur Babah cantik nak menangis. tak semena-mena muka basi kami baru bangun tidur dalam flight, turut jadi cantik. ihik ^^

Nasi Padang nak menari. apa la lawa sangat makluk makanan ni. jenuh kami Instagram banyak banyak. sayang nak hancurkan menara rempeyek dengan udang goreng tu. kalau korang sampai je Jakarta, haruslah try juga di Dapur Babah.

Restoran Bandar Di Jakarta jempol tahap maksima! restoran ni adalah pakar masakan makanan laut. jadi, penggemar makanan laut yang datang sini, mesti makan sampai tak ingat kawan sebelah. fine, touching sangat dorang makan ketam hingga tutup mata, orang ni tengok je. tskk. alergik seafood.

sampai ternganga happy okay. -.-' tak senonoh la yuyu ni nganga depan awam.

dan antara moment paling berharga yuyu dalam hidup ni adalah dinner di Magnum Cafe. kau tahu tak fakta bahawasanya, Magnum Cafe terbesar adalah di Jakarta, dan kafe Magnum kedua terbesar di US, dan satu fakta lagi, kami telah dinner di Magnum Cafe terbesar di dunia tu? O.O

teaser Magnum Cafe. lepas ni, entry selanjutnya, mohon takde antara kalian yang histeria.


Pulau :
Antara pulau pulau yang kami melawat sepanjang di Jakarta tempoh hari adalah Pulau Onrust, Pulau Bidadari, Pulau Kelor. pulau pulau di Jakarta tertanya jempul (terbaik) kuasa patblas. cantik Ya Rabbi. sampai ada orang tu kan, dia kannn, dia plan nak honeymoon di Jakarta pulak lepas kawen tak lama lagi ni.
hee ^^

Pulau Bidadari secantik bidadari. 

cantiknyaaa bidadari tu. bhahahaha. tahap perasan paling maksimum.

dalam perjalanan yang amat mencabar fizikal dan mental untuk ke Pulau Onrust. sangat mencabar sebab kami semua takut nauu tengok air laut dah sama tinggi dengan perahu. dah la tak boleh berenang. kang tak sempat nak kawen nanti. tskk T_T

ini model Pulau Onrust. pulau di mana pernah dijadikan pulau sebagai pusat perubatan masa zaman penjajahan dahulu kala. banyak sangat sejarah pasal Onrust ni.


Penginapan :
sepanjang kami di Jakarta hari tu, kami menginap di Hotel Millennium. besar sangat sangat sangat. puas hati sangat dari segi bilik, makan, service dan kemudahan. kami pilih hotel ni sebab dekat dengan macam macam. nak shopping senang, nak ke pulau senang, nak terkinja kinja lagi senang.

Earth Hour di Hotel Millennium. semangat kejiranan lagi kesukanan sangat. :')

setiap hiasan Hotel Millenium adalah berprinsipkan Ying Yang, api, tanah, air, dan angin. cantik kan? asyik nak keluar jalan jalan je, mesti kitorang snap gambar berjuta lemon dulu. -.-' lepas tu lambat, lepas tu sedih sebab tak boleh shopping lama. 


Shopping :
sebagai seorang bride-to-be, heee, malu pulak, shopping tu adalah perkara mustahak untuk ke Indonesia ni. jadi, melawat ke pelbagai tempat tempat fofuler untuk ber-shopping di Jakarta ni, telah mensusutkan banyak kewangan yuyu. tskk. tapi best sangat nak buat macam mana.

Alleira Batik, butik untuk Batik Indonesia. ekslusif sangat. Batik bukan saja buat pakai masa tengah masak ikan siap senseng lengan baju, tapi Batik juga boleh buat untuk baju kawen, pakai formal, dan kasual. kalau datang Jakarta, haruslah datang sini, wahai pencinta Batik sekalian. 

pihak yang awesome dengan batik dari Alleira Batik.


tengok! yuyu di mana masa ni? sila jeles okay. Dian Pelangi gittew. 

Me In Muslima Designer Stores. butik pakaian muslimah paling cool abad ini. lep lep lep!

percubaan menjadi seselekeh yang mungkin untuk shopping di Tanah Abang, dan Tamrin City. tu tips untuk dapat harga murah tau. sila tulis dalam diary sekarang. 

disebabkan di Tanah Abang semua harga murah siap hentak kaki, masa tu la persiapan beli bju kawen yuyu berlangsung. kau bayangkanlah semua kain cantik tapi murah, jubah lawa lawa kualiti best tak mahal, bayanglah macam mana kami balik ke Malaysia. pastinya gugusan barang dari Tanah Abang melebihi batas.


Spa : 
untuk chillek pula, Taman Sari Royal Heritage Spa terbest sampai terjun bangunan. elok pulak masa kami ke spa ni sejurus balik dari menggila shopping. kena sangat la time dia kan. penat histeria di Tanah Abang, terus kena urut satu badan. ee. malu tau ittew ^^

jempol!

***

fuhhh. tu baru sikit je tau nak cerita, nanti nak cerita pasal lima lima hari tu. haa. tolong la korang, tolong cari tenaga lebih lepas ni untuk baca entry lebih panjang. apa apa pun, sekalung dua kalung tiga kalung penghargaan buat Ministry of Tourism and Creative Economy dan The Department of Tourism and Culture Jakarta Capital City Government untuk bersabar melayan karenah kami yang comel ini. comel kah masalahnya? -.-'



terima kasih daun keladi, nanti nanti, jemput la kami lagi.

terima kasih sudi baca ^^

57 comments:

  1. comelnya kak yuyu ternganga haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah. lepas ni nak ngaanga selalu la :p

      Delete
  2. Replies
    1. kannn.. pergila indonesia selalu lepas ni :p

      Delete
  3. cantik kak yuyu pakai baju batik tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee. simple je nak buat batik macam tu ^^

      Delete
  4. such a lucky 5 days for all of u! ok jeles..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya lagi jeles dengan akak! Hong Kong tauuu! benciiii! T__T

      Delete
  5. sape paling rendah??yuyu zulaikha!! hahaha :p

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. habis banyak duit tauu. tskk T__T nak g lagi.

      Delete
  7. kena selekeh baru dpt murah ek? haha tips berguna

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuyu, serius ni org ramai tunggu entry magnum..tangkap leleh dah ni tunggu T.T

      Delete
  8. wah hebak banyak tempat dia pergi, hebak-hebak belaka. Tak sabar nak tunggu entry MAGNUM !!!!!! haha

    Btw, Fatin liyana ? :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee. tunggu tau :P fatin suhana laa. ish.

      Delete
  9. Wah, memang udah kadarnya klau org indo ke malay mesti tak nak balik, bgitu juga sebaliknya ooww... yuyu mesti ke Bali, atau ke Bandung lebih murah juga di sana, jadi penasaran yuyu ke mana aja di jakarta hehe... anyway alleira batik itu adalah milik menantu presiden indonesia..wohoooo bestnya yuyu boleh gi sana, ehhh lupa cepat" dong post time di magnum ituu oohh... #hug yuyu yang selalu tampak cute :*

    ReplyDelete
  10. fuyohhh, siap pegi spa. hehe. memang jempol lah !

    ReplyDelete
  11. yuyu, overall belanja ke sana berapa dah habes ^^ ? :)

    ReplyDelete
  12. bestnye bestnye bestnyeeeeee.. * histeria.. bhahaha

    paling tertarik dgn pulau tu haaa, cantiknye ciptaan ALLAH T_T

    pastuuu makanan tu haa, mesti sedap gila.. mesti ada tempe.. sedapnye masakan org jawa T_T

    nak jugak g sana........

    ReplyDelete
  13. hehe..td baru abis baca entry pasai indon kat blog kak fatin. now, baca dekat blog kak yuyu plak. rasanya, kalu buat kuiz/exam pasai trip ke indon, boleh dapat mrkah penuh. hehhee... btw, trip to indon ni mmgggg ohsem! :D

    ReplyDelete
  14. best wuu,satgi nak g jugak ah,haha..

    ReplyDelete
  15. SERONOKNYA..TP MESTI PENAT KAN..:D

    ReplyDelete
  16. sesungguhnya entry ni ily tunggu. hihi. baru jap td bce entry FS .. AWESOME laaahh bestnya korg !! wish one day dapat pegi.. huhu

    ReplyDelete
  17. bestnya diaaaaaaaaaaaaaaaaaa ke jakarta :D

    ReplyDelete
  18. wahhhh.. serius teruja lepas baca entri ni.

    ReplyDelete
  19. Tahniah.. slmt berjalan ke sana... Hana slalu ulang alik ke Jakarta.. tp tiap kali pegi mmg best.

    ReplyDelete
  20. comelnye baju yang kak yuyu pakai batik dari Alleira Batik. ♥

    ReplyDelete
  21. bestnyer baca pasal jalan2 ni...

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. magnum forever tu paling memanggil.k bai.

    ReplyDelete
  23. baru lepas baca blog fatin suhana.. lepas tue tengok yuyu upadate pasal Indon.laju-laju bukak..:D

    ReplyDelete
  24. Seronoknya mereka berlibur di Jakarta! ^^,

    ReplyDelete
  25. Best lah akak ! Kita pun dah lama tak jalan jalan http://gadissemasa8.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. ruginya saya !! ritue dapat offer Medan, Indonesia T_T

    ReplyDelete
  27. Yuyu.. Pas ni update entri cite la pasal tip2 nak travel.. msti best!


    http://senikretifayah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. wahhhh!!! best giler nih!!! muja lak wish nak gi bandung,, hehe

    ReplyDelete
  29. wah..best giler...harus pergi nihh..

    ReplyDelete
  30. cutenya awak yuyu... yg ternganga tu kelakar...

    ReplyDelete
  31. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

    Terima kasih.
    ~Hijab valley~
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. sanggup baca sebab nak tgk tempat2 menarik kat jakarta, nanti pi sana senang, heee *bajet macam boleh pergi je :P

    ReplyDelete
  33. amboii..bestnya dia p jalan2..yuyu buat akak rindu nak pg jakarta lg!huhu

    ReplyDelete

  34. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  35. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)