HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Sunday, March 31, 2013

Lima.

Assalamualaikum

jarang sangat nak tengok yuyu dengan benda benda yang zeriussss ni. selalu kalau dah nama Yuyu Zulaikha mesti sinonim sangat dengan benda terkinja kinja, chillek tah pape. tapi kali ni, yuyu ke event yang penuh keilmuan, serious dan kiut. pun boleh -.-' 

itu pun sebab dilahirkan sebagai anak jati Langkawi. product Langkawi, aku bangga gila gila baq hang. Langkawi wehh. apa apa pasai Langkawi, support hingga ke tulang sum sum. sanggup terus balik Langkawi sejurus sampai dari Indonesia.

start dari 26 sampai 30 Mac sat sat ni, macam macam spesis manusia melimpahi Langkawi. tak pernah pernah Langkawi jem mengalahkan tol Sungai Besi pada selepas office hour melainkan pada tarikh tersebut. semua ni sebab Langkawi International Maritime & Aerospace (LIMA 2013).

yuyu syak, kalian semua tahu. sebab iklan secara besar besaran di billboard, TV dan siap lagi muka depan paper. kawan kawan yuyu, semua berbaik secara tiba tiba sebab nak booked rumah demi bercuti dan tengok LIMA. amboi. 

LIMA '13 tahun ni lain macam ni, selalu buat pada Disember, tapi ni adalah kali pertama dalam hidup kalender Masihi, LIMA buat pada Mac. atas dasar Disember, peserta omputih sibuk dengan X-Mas. okay, bagi chance, buat cuti sekolah Mac. budak budak sekolah boleh menimpa ilmu disamping bercuti di pulau indah. hmm. malu la puji pulau sendiri secara berlebihan :')

sikit sebanyak untuk yang kurang inisitif meng-Google dan menyelak akhbar mengenai LIMA, LIMA adalah pertunjukan udara dan laut. tapi lebih kepada udara seperti jet pejuang gagah beraksi. ia adalah idea dari Tun Dr Mahathir, dan menjadi rutin sekali untuk dua tahun.

selebihnya, kita tengok gambar je ye :


LIMA Exhibition dari dalam Dewan Mahsuri
company luar dan dalam negara yang berkaitan dengan Aerospace & Maritime akan buat pameran mengenai company dan product dorang. tahun ni, jumlah company yang join untuk LIMA mendadak 300%. besar sangat pameran kali ni. 

pameran company dari Malaysia untuk Jet pejuang. walaupun yuyu tak tahu benda apa sangat, tapi tetap kagum. balik Google je. bhahaha.

nak berperang, tapi bersilang kaki, siap pakai jeans merah. K-Pop sangat tau masa nak bertempur dengan pihak lawan. takut pulak dorang menggoda yuyu disaat getir -.-'


jarang sangat nak ke pameran zeriuss macam ni, paling suka pun pameran Pengantin, takpun fashion event. tapi kali ni, siap bawa adik adik, mak dan abah sekali. bagus lah. memang dah boleh kawen dah ni. heee :')


setiap yang nak masuk ke Dewan Mahsuri, kena beli tag ni dulu, RM10 untuk dewasa, percuma untuk budak budak bawah 13tahun. alahh. RM10, ape ade hal kann. tapi yuyu masuk percuma... sebab. abang. jual .tag. ingatkan. aku. budak. budak. fine. -.-'


LIMA Exhibition dari luar Dewan Mahsuri
kalau dari luar dewan, pertujukan lebih kepada real punya. ikut suka hati kau la nak mencuba naik jet, plane, helikopter mana mana. boleh la nak tengok mana mana jet yang pejuang yang selalu sedia untuk menyelamatkan negara. bagus la mendealah ni.

pakai simple je masa LIMA hari tu, nasib baik la ada jeans merah. selamatlah dari di cop 'selengee'. kan sekarang musim jeans kaler kaler meriah cenggini. kalau korang nak, boleh try cari di De Sara Collections. ada 26 kaler! terbeliak bijik mata nak pilih satu satu.

yuyu pakai jeans longgar sikit, sebab malu lah nampak peha besar gedabak ketat ketat. tskk T_T korang beli, pilih yang longgar sikit tauu.

okay, berbalik kepada topik serius..

jet pejuang, dan abang pejuang. hensem juga. ihik ^^

jet dari luar negara. boleh selca dalam jet sampai lebam. tapi akibat yuyu malu waktu ni, terlepaslah moment selca itu. hmm. sedih la.


boleh feeling feeling pilot beberapa saat. lepas tu, nyah kau dari dunia fantasi kauuu. nyahhh!


Pertunjukan Udara LIMA '13
ini adalah perkara paling disukai semua. dari kecik sampai ke besar namun kiut macam ni, yuyu suka nauu tengok jet memekak melayang di awan siap keluarkan asap kaler kaler. dah macam kaler jeans De Sara Collections pulak kann.

pictures courtesy Google. sebab laqha tengok jet sambil sedut air limau lima posen, lupa nak snap gambar.

***

jadi tu sedikit sebanyak pasal LIMA 2013. kecik kecik dulu, kalau musim LIMA je, yuyu antara budak budak yang sanggup merentas kampung kampung kayuh basikal tengah panas ke airport dengan kawan kawan. semata mata nak berjemaah tengok jet beraksi di udara secara dekat. 

waktu LIMA, mesti tepi tepi pagar airport, atas tembok, penuh dengan manusia. kalau yuyu dulu, yuyu akan tengok jet dari quarters airport. jelassss. lepas tu macam nak menanah telinga dan kepala otak dengar bunyi jet nak naik. sanggupppp.

atok akan bagi RM1 buat beli jajan. air bawa sendiri. lepas tu kayuh basikal balik rumah, racing dengan kawan kawan. bhahaha. rindu pulak.

p/s : sape yang ke Langkawi tengok LIMA, kongsi meh, mehh.

terima kasih sudi baca :)

75 comments:

  1. hensemnya orang yg berperang sambil bersilang kaki tu,hikkkk

    ReplyDelete
  2. Thanks Yuyu pasal entry ni. Kebetulan Masreena memang tengah goggle review pasal LIMA Langkawi ni, nak tahu apa yg seronoknya festival ni. Next time buat lah review lagi ye =')

    Cash RM203.85 From AMEX

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti, dua tahun lagi, datang la LIMA tauu :)

      Delete
  3. untung di situ sebab dapat free ,.hihi.. ehhh 2tahun sekali eh? ingatkan 3 tahun sekali... cantik.. mesti seghonok tengok kan.. kawan2 kita yg langkawi/kedah sedih je sbb xdpt balik tgk LIMA huhu

    ReplyDelete
  4. hamboiii kemain merah mak nyah.. ehh :P

    best nyeeeeee tak penah pegi jauh sangat! sokkkkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti Disember, datang laaa Langkawi ^^

      Delete
  5. wuuuu tak pernah jejak kaki kat Langkawi apatah lagi nak pergi LIMA hehehe :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak peee. next time ada LIMA, datang tauu :)

      Delete
  6. wah, bestnya.... dapat nek helikopter

    ReplyDelete
    Replies
    1. best juga laaa. rasa macam nak riak pun ada :p

      Delete
  7. haaa..rasa nak kepal penumbuk ja..nak pi tengok LIMA tapi tak ada rezeki..huaa!!!!

    kak yuyu,naxt LIMA,imantizz nak tumpang duduk rumah kak yuyu boleh x??? ^_^

    ReplyDelete
  8. untungla yuyu dapat pi..huhuhu...mesti best umah dkt langkawi...blh mkn cekelat tiap2 hari

    ReplyDelete
  9. untungla dapat pi lima..dok langkawi blh mkn cekelat tiap2 hari yuyu..

    ReplyDelete
  10. aina dah pergi :) wehuuu , best best

    ReplyDelete
  11. weee seronoknya ! apa ke cute sangat gaya yuyu nak berperang. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam nak tak nak je berperang macam tu :p

      Delete
  12. bila turn saya pulak nak pegi?
    blanja saya,boleh?*buat muka comey2,mata bersinar2*

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila ringakan diri dua tahun lagi ye :)

      Delete
  13. teringin g lima sbb ade kawan..tp blm rezeki nk g!.
    btw yuyu, suka la ayat2 yuyu. bahahha. -..-

    ReplyDelete
  14. wah,, best giler,, untunglah dok kat pulau,, hahaha,, lalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh. kawen la dengan orang Langkawi :P

      Delete
  15. cool gilaaa ! teringin nak g sape. tapi apakan daya. haz tak pernah lg dpt menjejakkan kaki ke langkawi. sobs.

    ReplyDelete
  16. jealous lah dgn kak yuyu. nak tgk jugakk. best kottt. tgk gmbr je lahh

    ReplyDelete
  17. LIMA stands for? chehss tanya lagii haha :P

    ReplyDelete
  18. patot la kami yang sedang belajar dalam dewan kuliah and kelas denga bunyi jet.. pelik jugak, bile kt perlis ade bunyi2 jet or kapal terbang.. coz kt sni jarang sgt nk denga sume2 tu ^_^

    ReplyDelete
  19. Kak yuyu...sy baru lpas blik dari langkawi..haha..masa pembukaan dia dpt lah tgk tapi syg sehari sebelum penutup x dpt tgk sbb dah kena balik phg..huhuhu..petunjukan maritim best juga..boleh naik KD Jebat..:D

    ReplyDelete
  20. Nangiss guling guling baca entri ni.. Yuyu cunggggg sokmoo simplee pon..

    ohsemm ohsemm

    ReplyDelete
  21. Alamak..yuyu angkat tiak mucuk kat helikopter.. #pengsan~~~

    ReplyDelete
  22. wah....teringin nya nk sampai... bile kah??

    ReplyDelete
  23. yuyu pakai ape2 pun comey. seluar merah mak ngah pun nmpk cute =)

    ReplyDelete
  24. syoknya!!! sy ni plak dok kedah. dekat ja ngan lngkawi. ajak abah p LIMA. sikit pon dya x teruja. sob2~ kecewa2. sy udah laa minat gila2 ngan jet2, kapai terbang bgai.

    ReplyDelete
  25. untungla duk langkawi naik basikal jee tengok LIMA :D

    ReplyDelete
  26. tunggu tahun depa lah..sekarang baby kecik sangt nak kena panas2 nih..eheheh

    ReplyDelete
  27. Best...best...plan nak wat family trip ke Langkawi pas ni kena tggu LIMA la nmpknyer...mmg pantang datuk nenek moyang saye dgr pasai jet mesti nak pi tgk..hehe Thanks Yuyu share...well sharing is caring rite??
    Btw visit my blog if u want to...

    ReplyDelete
  28. ingatkn ape benda lah "LIMA" tu
    baru tau lps bce .... hehehe
    thanks share kak yuyu :)

    ReplyDelete
  29. alaaaaaaaaaaaa kenapa kita tak terjumpa yuyu pun :( HAHA jumaat sabtu kita pergi sana.

    ReplyDelete
  30. entri khas kat sini

    http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/04/header-simple-pilihan-belog-femes.html

    ReplyDelete
  31. wah....nak pegi jugak 2 tahun lg...hehe

    ReplyDelete
  32. hari tu balik langkawi, tapi x pi pun lima sbb panas hahaha. serius sana panas, kulit tak tahan

    ReplyDelete
  33. untunglah dpt nek helikopter ;-)

    ReplyDelete
  34. last 2 years dpt poie sbb ikot bos..this year, bos soh tunggu opis...dpt poie FIESTA 2013 jooo...2x dah naik hot air balloon...yuyu dapek naik hot air balloon cam akak ko?...ngeh3!

    http://thequeenoffadli.blogspot.com/2013/04/fiesta-2013.html

    ReplyDelete
  35. bestnya...pertunjukan udara semestinya best kan!

    ReplyDelete
  36. wlawpown adk2 cuti...still x dpt g coz got final paper

    ReplyDelete
  37. Wow bestnyaa! Ain tak pernah lagi pi Langkawi. huhu.

    ReplyDelete
  38. tapi yuyu masuk percuma... sebab. abang. jual .tag. ingatkan. aku. budak. budak. fine. -.-'
    heheee... yuyu nie.... :)

    ReplyDelete
  39. start dok langkawi tahun 2008... baru tahun ni p tgk pameran LIMA...syok tang pertunjukan udara...2 thn lg nk p tgk kat Awana Porto Malai plak...pameran maritim :-)

    ReplyDelete
  40. Setelah sekian lamanya duduk dalam hutan, akhirnya dpt jugak keluar mencari sumber internet untuk komen entri kak yuyu ! hahaha intro sikit

    Hebat-hebat belaka kot semua ni, Tak dapek nak pergi sejak diri bergelar mahasiswa ni, banyak benda kena buat dr fikir nk tgok semua ni. SOb SOb SOb nasib baik ada anak jati langkawi ni buat entry pasal LIMA :D

    ReplyDelete
  41. wah bestnya ..kita tak pernah attend LIMA lagi...must go one day..

    ReplyDelete
  42. tak sompat nak nonton... sampai langkawi sudah 1 april...

    ReplyDelete
  43. yuyu yg comel..jemput lah ke blog kita..^_^

    ReplyDelete
  44. ala. lima tak sempat balik sebab tgh final exam. btw nama kita samalah. from langkawi jugak =) cucu cicit mahsuri neyh =)

    http://gojeseika.blogspot.com/

    ReplyDelete
  45. lima memang best!! tp sunburn dah kulit sampai sekarang susah nk putih balik..part area maritim paling panas sgtt..overall mmg best :D

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)