HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, February 18, 2013

Lautan & Pahala.

Assalamualaikum

Dilahirkan sebagai anak Langkawi, dan dibesarkan di Langkawi, adalah satu perkara syok baq hangg. sampaikan masa di Cenfos UIA dulu, tahap ke-glamorous-an dahku bukanlah atas dasar belog. tidak sama sekali, masa tu zaman Friendster menjajah. Default picture Friendster pun gambar ntah pape. -.-'

"اسمي أسميدايو زوليخا اسوأن"
"أسكن في جزيرة لنجكاوي"

Waktu  tu mesti dengar budak kelas seraya bersatu padu bisik sama bisik

"uuuuuu. orang Langkawiiiiiiiiii"
"keturunan Mahsuri kot"

Eleh. macam la ittew tak dengar tauuu. lepas tu sibuk satu kelas tanya pasal cekelat murah la, Ismail Group la, lepas tu ada pulak buka cerita mak dia beli pinggan mangkuk habis bapak dia drive sambil riba kuali. Langkawi punya pasal.

Tapi kebanyakkan manusia dalam kelas tu teringin nak ke pantai di Langkawi. jyeah. tak dinafikan. pantai Langkawi memang bersih, aman damai, lawa, dan kadang kadang suka pakai contact lens kaler grey. bhaha.  tu Yuyu Zulaikha, bukan Langkawi :')

Kite memang suka mencapub di tengah-tengah perenggan tau. huhu.

Rentetan itu, yuyu dibesarkan dengan dasar suka tengok laut. mandi tidak sama sekali, nanti kulit tan, penat nak tenyeh Garnier yakin dengan kecerahan yang boleh diukur, tahu. sampaikan pantai negeri orang lain pun yuyu suka tengok.


Sungai Lurus, Senggarang, Johor adalah antara destinasi cuti cuti Malaysia kita kena tulis di kalender cepat cepat. selain dapat makan Kerang Goreng sedap di makan begitu saja, boleh juga tengok pantai yang cantik nau permandangannya.

Ya tuan tuan puan puan sekalian. Ini Kerang Goreng yang digempar-gempurkan. dengan kuah kacang pedasnya, buatkan kau mintak tapau sebungkus lagi, makan sorang-sorang depan TV. 

Ingat pantai best, Kerang Goreng best, ingat Sungai Lurus, Senggarang.

Daripada Aisyah bahawa Rasulullah bersabda: 
"Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan." - (Riwayat Abu Nuaim) dan ditambah dengan "Melihat Ka'abah".
(Riwayat Abu Daud).


Ni cara mudah nak dapat pahala. syukur dengan makanan, dapat pahala, tengok laut, puji kebesaran-Nya, dapat lagi pahala. Untunglah orang Langkawi tuuuu boleh selalu tengok laut kannn. 

p/s : sape pernah? 

terima kasih sudi baca :)

84 comments:

  1. saya org 1 komen... nak singgh rumah yuyu nnt blh? tdo seari 2 ke? hahahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan la singgah rumah. sentiasa terbuka :p

      Delete
  2. terliuq!! ouch..yuyu sengaja btl ltk gmbq mknn mlm2.. :P

    ReplyDelete
  3. suka langkawi.. dah pernah datang sekali, dan teringin sangat nak pergi lagi ;)

    ReplyDelete
  4. kerang goreng? dia goreng sekali dengan ia punya cekerang ke.. sgt rare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia goreng dengan kerang sekali. lepas tu campak kuah kacang likat pedas. lepas tu hidang panas panas.

      Delete
  5. belajar dekat uthm batu pahat wajiblah pergi sini bawak satu kampus hehe. rindu yuyu, 1st dan last jumpa masa gath blogger dekat mekdi batu pahat :'))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wuu T_T teringat lagi masa tu. ingat Kaizen juga. tskk. mana la korang semua dah kann

      Delete
    2. huhu ada yang still belajar. efa dengan sofie dah keje. kaizen belum habis lagi. jap, efa hai yuyu dekat fesbuk ea :D

      Delete
  6. indahnye.....btw mmg sedap kerang goreng*belum rase

    ReplyDelete
  7. cantik2..hehehe...baru minggu lepas balik dari langkawi..pantai cantik..patut yuyu jadi tourist guide..hehehe

    ReplyDelete
  8. sama laa..suka ngn pntai sbb suka tgk sunset...heheh

    ReplyDelete
  9. bestah yuyu berjalan2 bawaklah saya sekali XD

    ReplyDelete
  10. belajar ilmu baru hari ni :)

    "Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan." - (Riwayat Abu Nuaim)

    tq!

    ReplyDelete
  11. perghh...mmg terliuq nengok kerangnya!!

    ReplyDelete
  12. terliurnya dengan makanan tue..kena pergi nie walaupom sekali...huhu

    ReplyDelete
  13. Hai yuyu. Nina here. Hihihi
    Lama xmenyinggah kat langkawi. Mama sy sukaaa sgt borong pinggan mangkuk kat sana. :)

    ReplyDelete
  14. ni yang makin membuak buak nak p langkawiii niii..dok penang pun dah besttt baq anggg.. ape pulak langkawiii kannn.. ni yang rasa nak cari jodoh org sane nihhh.. hahahaha :P :P

    pstttt, kerangggg goreng??? peberett kot!

    ReplyDelete
  15. bila Yuyu nikah? Boleh saya set dalam kalendar. maklumlah wife saya tak pernah sampai langkawi. boleh jalan2 sampai tengok pengantin.

    tak salah nama lagi kan..hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaALLAH hujung tahun. Aminn. doakan. boleh la nanti bawa wife! :)

      Delete
  16. hai, saya nak komen boleh!! padahal saya dah komen dah pun. Kerang tu sangat sedap ok!!!!Tapi saya lebih menggemari kerang bakar.Adakah kerang goreng ini lebih enak di makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oppaaaa -..-' mengada betul la. kerang goreng lagi enak dimakan. enak dimakan begitu sajaaa.. haa. gittew.

      Delete
  17. kita bangun dari tidur dan bersyukur pun sudah dapat pahala
    pada awal2 pagi.. mudahkan ISLAM

    ReplyDelete
  18. sue duduk kedah tp nak g langkawi tu dua tahun sekali kot..hahaha, jarang kan?? tp kalau g langkawi wajib beli cekelat daim !

    ReplyDelete
  19. teringin nak p langkawi la yuyu..ritu plan tak jadi..:)

    ReplyDelete
  20. So yuyu nanti bila sy p Langkawi boleh ah saya singgah rumah yuyu kan yuyu ??? hahaha :P

    ReplyDelete
  21. dekat umh kita yuyu... yuyu p sana wat ape

    ReplyDelete
  22. yuu, how nice langkawi... yuyu taknak buat fan trip ke sana ke? buat activity, mesti seronok kan? tetapkan tarikh lapang, harga pejek 3 hari 2 malam.. limit person.. pehhh gempanggg! *tetiba exited state melambung kelangit*

    baiklah itu saje. hihi
    take care, garnier :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha. lepas tu korang happy, lepas tu yuyu nangis poket rabak? :p

      Delete
    2. kami bayar lah fees sendirik~~~ kihkihkihkih

      Delete
  23. Assalammualaikum.. kak yuyu, umah Luz pn dekat dgn pantai ^_^ tiap pgi mst tgok pantai.. kekadang, lau sempat smpi umah before dawn, sempat la tgok mtahri trbenam dr dapur umah.. hihi. Subhanallah! sangat cntik.. bru plak Luz tau dgn melihat sume tu pn akn dpt pahala.. Alhamsulillah ^_^

    ReplyDelete
  24. yuuu, taknak buat trip untuk fan bersama yuyu ke? hehehe.. glangkawi, seronok kot :D tetapkan tarikh lapang, kos 3 hari 2 malam pekej siap makan kat resort and activity.. pehhh mesti gempak punyaaa
    *tetiba exited*

    oke, itu saje
    take care, garnier. hehehe

    ReplyDelete
  25. yuyuuuu...kerang tuh nampak amat sedap..dhlah tgh lapar ni T.T' sadis...sob2

    ReplyDelete
  26. kak yuyu,,,bile kak yuyu lepak situ??awat x habak awal2 nak datang sg.lurus,senggarang...klo x bley jmpe kak yuyu yg super cute ni..teringin nk jmpe kak yuyu..huhu :)

    ReplyDelete
  27. Wah akak yg dok pt raja batu pahat pun tak pernah ke sana lagi huhu..lagipun akak tak suka makan kerang...

    ReplyDelete
  28. lawa nyer..laut memang sgt menenangkann.. (=

    ReplyDelete
  29. dah lama tak pergi langkawi since kecik lagi :)

    ReplyDelete
  30. tok snek is my moyang.. hehehe kak yuyu mesti tahu kan name ni... sorilah, tak ingat ejaan sebenar nama dia.. huaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tok senik la. hee. tu tempat selalu orang accident :p

      Delete
  31. Langkawi mmg sgt best..Pernah pg rumah Mahsuri dulu..hihi
    lps ni g langkawi nak g ziarah yuyu pula lah..:)

    ReplyDelete
  32. langkawi memeng besttt untuk bercutiii tapii makanan dia agak kurengg lahh.. hee sowii

    ReplyDelete
  33. yeahhh, sep sep, negeri Johor tiada tandingannya muehehehe :D

    ReplyDelete
  34. sedapnya....!! wahh,dulu penah p langkawi,skrg nie hope pulau tu sentiasa sama mcm dulu...heee,best kott..

    ReplyDelete
  35. sy baru jgak follow blog kak yuyu. x sngka yuyu org langkawi. hehe...sy org jitra. tp, x ada rezeki lg nak jejak kaki dekat langkawi. kawan yg stay kelantan yg dapat jejak kaki dulu. hehhe..

    ReplyDelete
  36. Dya de nmpk yuyu dgn tunang tempohari sabtu lalu malu nk tego but dh tulis entry pantai sg lurus..confirm lh yuyu

    ReplyDelete
  37. yuyu pegi sungai lurus? ruginya tak jumpa yuyu. :(

    ReplyDelete
  38. saya pernah makan kat sungai lurus ni!hehe

    ReplyDelete
  39. tetiba perasaan nak gi langkawi membuak2 bergelora dalam perut macam ada naga menari2 comel...

    ReplyDelete
  40. sedapnya kerang tu yuyu....terliur akak...xde jual online ke...hahaha....

    ReplyDelete
  41. aku penahhh!!!
    dari kecik memang hadap pantai je.
    dah besar jarangla.

    ReplyDelete
  42. sedapnya nmpk kerang tu yuyu.hai yuyu.mesh lah share ngan akk tips nk sng nk dpt BE.hehehe

    ReplyDelete
  43. best nye yuyu membesar dengan laut..hehe.. aman damai je kan ? teringin nak pegi langkawi, tah bila tah boleh smpai sana..

    ReplyDelete
  44. akak yuyu syg . Nanti belanja kami tau bila kami p langkawi :D

    ReplyDelete
  45. MAKIN LA KAK BUI TERINGIN NAK G LANGKAWI..

    ReplyDelete
  46. alahai dekatnya dgn rumah. tak cakap nak datang yuyu nie. haih

    ReplyDelete
  47. Memang sedap pun kerang goreng ni. Tunang yuyu org bt pahat, johor ke? Hehe

    ReplyDelete
  48. Kerang goreng kat cni memang bestttt! Hehehe
    Tunang yuyu org bt pahat, johor ke? :)

    ReplyDelete
  49. teringin nk g Langkawi. mama nga abah bawak g Langkawi time kecik. mane nk ingt. huhuu

    ReplyDelete
  50. Saya pernah berkursus di Langkawi. Masa tu sarat mengandung anak ke 2. Langkawi memang best... Teringin nak pergi lagi

    ReplyDelete
  51. Sekali pegi nak pegi lagi!
    Kerang tu menambat selera huh!

    ReplyDelete
  52. uit, cam ne yuyu leh sesat ke senggarang nie?
    sungai lurus tue jd mainan je mse sye kecik2
    sbb asal mmg org senggarang
    ble da blaja jauh, sebut senggarang..0rg mcm pelik jer. xpnh dgr -_-
    sye x pnh mkn kerang tue kt situ,
    sbnrnye x ske mkn kerang
    geli sbb ade...hihihihi...

    ReplyDelete
  53. Langkawi memang best!!
    nak pergi lagi da lagi!! XD

    ReplyDelete
  54. wau sedapya
    langkawi memang terbaik pon

    ReplyDelete
  55. Kerang goreng di Senggarang memang sedap! Tak jauh dari rumah saya kak yuyu :)

    ReplyDelete
  56. Langkawi.. teringat coklat Daim! . . :D

    ReplyDelete
  57. wah...akak mai my town..Kerang kat cto memang sedap kak...fresh ag...
    Selalu yew akak turun Sengarang..??

    ReplyDelete
  58. patutlah macam kenal je laut tuh.
    senggarang rupanya.
    kita orang batu pahat johor.
    hee.
    sedap kan kerang kat situ.
    :)~

    ReplyDelete
  59. patutlah macam kenal je laut tuh.
    senggarang rupanya.
    kita orang batu pahat johor.
    hee.
    sedap kan kerang kat situ.
    :)~

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)