HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, December 14, 2012

Sore Eyes & 3 Days MC

Assalamualaikum

uhuk uhuk. im having sore eyes. uhuk uhuk. waddehelllll. and and and. doctor said, i get three days MC. omaigadddd.  (Parody)

musim sekarang ni, belungguk pulak spesis manusia yang sakit mata takpun ketumbit, yuyu pun tak ketinggalan untuk join spesis manusia cenggitu. baiklah. manusia manusia sakit mata dan ketumbit, mari kita high five secara besar besaran! 

*pap* ! okay. high five sangat 'pap' tu. -.-'

kali terakhir yuyu ketumbit, masa tingkatan lima. yuyu ingat lagi, masa kejadian yuyu langsung seminggu tak datang sekolah. malu kot. mata bonjol bonjol sebelah kecik sebelah besar, masuk kelas pun siap duduk di koordinasi paling ceruk supaya classmate tak nampak. esok pagi nampak makin besar, fine, nekad tak datang kelas selagi tak ayu seperti sediakala (muntah please). seminggu la citer dia.

lepas tu kan, minggu ni pula yuyu jadi. tapi kali ni siap pakej sakit mata sekali. sadis sangat. 

masuk kelas, sental sental mata lebih, event sini sana banyak yang terpaksa cancel last minute, jumpa client dengan shades besar gedabak. ai sangat diva tau sepanjang menjadi pesakit ketumbit ni. tskk T_T

tapi yang paling risau, ketumbit jadi masa kurang dari seminggu untuk hari yang yuyu tunggu tunggu. (okay, part tunggu tunggu ni tak nak cerita pada public. hikhik ^^ ) nak tak nak, kurang seminggu, mata wajiblah tak ngade bonjol lagi.

makanan orang sakit mata. sekian terima kasih.

Dua hari lepas bangun tidur, sebelah mata ilek je terbuka luas, sebelah lagi mata, celik je dah bergelimpangan dengan darah dan nanah. jenuh cari cotton bud sana sini demi mencuci noda dan kotoran yang tersemat hebakk di mata dahku. ewww. 18SG kan perenggan ni.

lepas dah habis adengan 18SG tersebut, Alhamdulillah, sekarang mata dah sihat 80%. ketumbit dah pecah maksudnya. sekarang cuma selalu tarok eyedrop dan sapu eye ointment demi mendapat kesejahteraan mata. antibiotik tak boleh tinggal supaya cepat sikit suruh ketumbit yang bermaharajalela tadi.

banyak cara tradisional yang hamagadddd O.O

dan sini perkongsian cara tradiosional untuk hilangkan ketumbit yang yuyu dapat dari PAGE yuyu hari tu. antaranya :
  • tenyeh bawang putih di ketumbit
  • rendam tuala bersih dengan air panas dan tekan tekan ketumbit dengan tuala basah yang panas tadi.
  • kemam tuala bersih, dan letakkan pada mata.
  • potong ketumbit, dan picit (fine, ini sangat ganazzz tau korang)
  • sapu dengan air liur kita masa baru bangun tidur. -.-'
  • tunggu je dengan sabar. (okay, ni solution buat yang ada kesabaran di dada)
  • ambil air kencing masa baru bangun tidur, dan sapu pada ketumbit. O.o

tapi yang yuyu amalkan hanya makan antibiotik dan berpantang makan. yuyu cuma makan bubur, buah dan roti, sebab tak nak makin bengkak dan menggatal. sekarang dah pulih. cuma rasa macam nak tikam mata sendiri dengan pisau doposen. gatalnya sampai tahap mintak maki.

minggu klimax ketumbit membesar, yuyu ada kerja di Nilai Universiti. cuba cerita dengan yuyu, macam mana nak ngorat kalau mata barai macam tu. demm. -.-'

orang sakit zaman sekarang sangat diva. siap pakai shades Fendi dan Shawl dari Raina Scarf. shawl ni besar sangat. lagi besar dari Guru Besar tau. cantik kan? terus rasa sihat bila pakai shawl cantik. hikhik.

p/s : tak kisah la kan sakit mata ke, ketumbit tahap terjojol bijik mata ke, muka hudoh kena pakai shades besar ke, asalkan waktu macam ni tengah menikmati hari hari indah bersama famili di kampung halaman nan indah lagi permai lagi aman lagi selalu hujan lagi banyak durian. hikhik.

p/s : 3 hari lagi....

terima kasih sudi baca :)

77 comments:

  1. nak tgk nak tgk,bukak la spek tu nekkkkkk :P

    nekkkk,jaga kesihatan okeh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu. memang tak la nak buka spek tu. :p

      Delete
    2. haah la nak tengok teruk ke..

      Delete
    3. alaaa nekkkk,tak aci,haha!

      Delete
  2. cantek ketumbit.eh3..cantik kak yuyu =)

    ReplyDelete
  3. Ana dulu pun ada jugak cuba bawang putih. Ugh. Seriously pedih. Serik tak nak dah ! So, I decide tunggu ketumbit tu 'masak', Ana picit je bagi keluar nanah tu. Mmg sakit sikit tapi berkesan ! :D

    ReplyDelete
  4. yuyu.. risaunya kita... bukan sebab pati delima tu kan??? yuyu makan lagi tak? yg tu mmg elok..

    btw, harap2 sihat 100% sebelum tarikh tu ye :)

    selamat ya!

    ReplyDelete
  5. SemUanya CantiK,,,
    http://ripcurl-crom.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. tengah tunggu bila laa kak yuyu nak upload video 3 days mc kat yutiub :p btw, semoga cepat sembuh ^^

    ReplyDelete
  7. hamboiii divaaa sangat peasakit mata kite ni ~~~haha

    ReplyDelete
  8. yuyu nice shades!!! <3 beli katne? hehe

    ReplyDelete
  9. yuyu... jaga mata elok2 taw Yuyu...



    biasa kalau ketumbit nie org selalu ejek katanya kuat skodeng...



    Tu yang ketumbit tumbuh tu... Ayok Yuyu... Skodeng sape tuu??????




    Hahahaha

    ReplyDelete
  10. Wow glamor la cermin mata yuyu .
    kalau mimie kena ketumbit pakai benang hitam kat jari hantu & berlawanan arah dengan mata yang kena ketumbit . Dalam 2 hari insyaallah hilang .

    ReplyDelete
  11. kesiann nyew yuyu.
    semoga cepat sembuh! :)

    ReplyDelete
  12. kesiann nyew yuyu.
    semoga cepat sembuh! :)

    ReplyDelete
  13. Aww get well soon Yuyu! But cam diva sungguh la Yuyu pakai spek mata and shawl cantik tu! Ceyhhh ;)

    ReplyDelete
  14. amboi yuyu, tgh saki pun masih melaram ni. hehe cepat sembuh ya!

    ReplyDelete
  15. Emm..yuyu x cuba guna psntiliner herba yg mcm akk ckp tu ye? Akk guna cara tu sehari je kecut dh ketumbit tu. Pantiliner tu akk jual.

    ReplyDelete
  16. akak yuyu,, mama lina ckp, kalo ketumbit, sapu dgn sirh.. ape ntah.. lina lupa plak.. tp something yg berkenaan dgn sirih.. hehehe..

    ReplyDelete
  17. akak yuyu, mama Lina ckp, kalo ketumbit, letak sirih dgn... ape ntah.. lina lpe.. but sirih and ade cmpuran lg.. :D

    ReplyDelete
  18. jom high 5 sikit... sama la.. hr ni pun mc sbb ada infection kat mata...

    ReplyDelete
  19. huishhh memang seksa lah kalau kena ketumbit.. memang sakit.. semoga cepat sembuh ye sis comel.. sakit mata pun tetap comel

    ReplyDelete
  20. ketumbit2 pun yuyu tetap DIVA hokehhhh :D

    ReplyDelete
  21. OHsem nya dak yuyu..walaupon mata ketumbit haha

    ReplyDelete
  22. alolo parody yg comel by akak. hehe btw semoga cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  23. Asal tak buat duckface macam si MC kat sinagpore tuu.. HAHA

    ReplyDelete
  24. five star untuk cara tradisional yg yuyu pagekan, yg ke7 tu...eeewwww....(buang tebiat)

    ReplyDelete
  25. Wondeгful blog! I found it while browsіng
    οn Yahoο Νewѕ. Dο you haѵе any tіps on how to get lіsted
    in Υahοo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers
    My page escort service new york

    ReplyDelete
  26. five star untuk cara tradisional yg yuyu pagekan, yg ke7 tu...eeewwww....(buang tebiat)

    ReplyDelete
  27. yuyu shuweet , nie mesti selalu stalk aaron aziz kan ? tu pasal mata ketumbit :P

    ReplyDelete
  28. dulu saya pernah kena ketumbit dan sakit mata ni juga
    kata doktor ni semua sbb kkdg kte basuh muka tak betul.so pencuci muka ke apa tu.masuk kt celah2 mata
    so nak cepat baik.cabut sehelai 2 bulu mata.sbb nak bagi kluar kekotoran tu
    tapiii sakit sikit laaa.hehe
    semoga cepat sihat kak yuyu.stay cute ! :)

    ReplyDelete
  29. semoga cepat baik kak.. hehe.. ingat lagi masa sy kena mata ketumbit. org tua cakap jgn lalu belakang sy sebab nanti jangkit. haha..

    ReplyDelete
  30. adik saya pun kena ketumbit.. kesian korang. hehe. semoga cepat sembuh yuyu .. dan adik saya :)

    ReplyDelete
  31. adik saya pun kena ketumbit.. kesian korang. hehe. semoga cepat sembuh yuyu .. dan adik saya :)

    ReplyDelete
  32. suka ngendap sape ni ? *tumbok dinding*

    ReplyDelete
  33. hahahh!! bagus jugak kener ketumbit,pahtu pkai spec hitam,,wah sunggoh ohsem cik yuyu iteww,,hahahahahah!!!

    ReplyDelete
  34. get well soon! ahahha. ingat ada kawan kata sapa ada ketumbit ni dia suka ngendap orang. ngehngeh ngeh

    ReplyDelete
  35. kesian yuyu. saya doakan yuyu sempat sembuh ye?

    From,

    Nasz

    MOHD NASER.COM

    ReplyDelete
  36. Tagged.
    http://dearsupermario.blogspot.com/2012/12/segmen-blogger-muslimah.html

    ReplyDelete
  37. terima kasih semua. mata dah okay sikit. tapi bangun pagi, celik mata mesti berdarah. ;'(

    ReplyDelete
  38. yuyu mai Nilai university btpa? kami dok blajaq sini gak. get well soon :)

    ReplyDelete
  39. semoga cepat sembuh yuyu....
    jaga kesihatan dan jaga pemakanan ye... :)

    oh, lupe nak kongsi tips, kalau sakit mata kena mandi pagi2 sebelum waktu subuh & jirus air kat ubun2 kepala..InsyaAllah cepat sembuh..

    ReplyDelete
  40. Petua letak air kencing tu agak menjadi tahu
    huhu

    ReplyDelete
  41. petua letak air kencing tu actually menjadi tahu
    huhu

    ReplyDelete
  42. Olooo...siannya.... Tu lah skodeng lagi 'abang-abang'..kan dah ketumbit mata tuuu... erkk...hehe...Take care yea..

    ReplyDelete
  43. moga cepat sembuh :) :) yuyu maintain cute ajer tu hehhehe

    ReplyDelete
  44. yuyu pakai shades kn mmg nmpk sgt chomellllllllll! btw gambar yuyu kat Dara.com sgt chomellllllllllllllllll! suka!

    ReplyDelete
  45. amboi kemain shades yuyu, hehe

    get well soon yuyu =D

    ReplyDelete
  46. get well soon yuyu...Haa,skodeng siapa tengah mandi ni??

    ReplyDelete
  47. comelnyer..sakit2 pun comel..hehehe...kalau sudi lawatlah blog saya ya,,

    http://eliyanaeryn.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. si cantik manis... bila la dpt bersua... kalo sudi, lawat2 la blog kite yg baru menbangun nih... huhuk http://uswatululya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  49. nice post,, but if i can to comment,, i need to write this photo is a beautifull...

    ReplyDelete
  50. nanti bila dah jadik menawan ketumbit tu bagilah kiteorang tengok..hahaha naknaknaknaknaknaknaknak

    ReplyDelete
  51. akak.. adik x selera nk buat yang tips last.. wakakaka.. sanggup tungu dgn kesabaran.. wakakaka

    ReplyDelete
  52. Cepat2 sembuh ya.... jaga mata tu baik, anugerah Tuhan tu... :0

    ReplyDelete
  53. uhuk uhuk , i have sore eyes. omaigad. hahaha

    ReplyDelete
  54. uinah yang amik air kecing tu cam tak sanggup nak buat je...huhu

    ReplyDelete
  55. salam dik yuyu....tak sure dik yuyu ingat lg tak kat akak MZ...

    actually akak nak mintak tlg kalau dik yuyu tak keberatan...ada baby anak kwn my SIL --sakit jantung berlubang and her parents desperately need to raise RM38k utk kos operation...i dh buat entry kat my blog...kalau dik yuyu sudi, mungkin dpt dik yuyu post kat ur blog gak sbb ur blog sgt tinggi UV ie ramai readers and kebarangkalian utk org menderma much higher..thanks in advance..(akak ada pm dik yuyu gak kat fb dik yuyu)

    http://www.suzie284.com/2012/12/kisah-sedey-baby-sakit-tenat-jom.html

    ReplyDelete
  56. cuba masa tengah ketumbit tu, jangan pakai spek. pastu kelip2 mata kat orang yang lalu lalang.hehehehe

    ReplyDelete
  57. makanlah ubat banyak-banyak ye. dan cepat sembuh.

    ReplyDelete
  58. berapa minggu ketumbit tu baik?

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)