HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, December 3, 2012

Le' Kakak

Assalamualaikum

menjadi seorang kakak, lepas tu sulung pulak tu dalam keluarga, ditambah lagi sebagai cucu sulung lagi dalam keluarga besar adalah sangat mencabar. lagi lagi yang terasa bertanggungjawab untuk memikul tugas sebagai KAKAK. dan yuyu tak rasa jadi kakak ni, satu benda yang mudah.

dalam family, yuyu ada dua adik. sepasang, Akmal, 17tahun dan Hani,12 tahun. 

dari mula ada adik, yuyu dapat rasa satu kebahgiaan dalam rumah, dan dari situ juga, yuyu cuba memainkan peranan sebagai "kakak" sebaik mungkin. yuyu ingat lagi, masa yuyu darjah lima, yuyu dapat APOLLO Layer Cake dari rumah jiran, walaupun sikit, yuyu tetap bahagikan dengan adik yuyu. bila adik kena buli, mati mati yuyu "haramkan" orang yang buli adik yuyu untuk pijak kawasan rumah kami. nekadnya yuyu masa tu untuk lindungi adik.


bila besar, yuyu perhatikan minat adik yuyu masing masing. supaya senang yuyu tahu apa yang dorang nak. sebagai kakak, walaupun ai nampak sangat sopan santun lagi kiut tapi ai sangat tegas tau. lalalala

lambat balik rumah, yuyu bagi syarahan tajuk bebas. masuk rumah lepas magrib, selalunya terus kunci pintu, nanti ada la yang tidur depan pintu, kalau yuyu mengajar pelajaran ada yang kena pukul tangan, ada juga yang kena tengking. habis keayuan dahku selama ni. bhahahah. macam best pulak puji diri sendiri.

yuyu cuma jadi cuba kakak yang terbaik. contoh yang terbaik. baju baru, barang keperluan sekolah, makanan kegemaran dorang, yuyu cuba bagi seboleh mungkin. dengan harapan, adik adik yuyu rasa seronok ada seorang kakak.

setiap inci adik adik buat, yuyu nak tahu. dan sampai sekarang walaupun masing masing dah besar, yuyu tetap rasa dorang masih adik adik yuyu yang yuyu perlu ambik berat semuanya. 

sampai la sekarang, Akmal baru habis SPM. dia ambik keputusan untuk bunuh diri. heeee. yuyu tipu je. terkejut lettew :') Akmal ambil keputusan untuk terus kerja. orait. tu okay juga memandangkan akademik dia tak berapa okay, Akmal lebih suka pada kemahiran. 

tapi, selain dia decide untuk bekerja, dia juga decide untuk kerja luar dari Langkawi. Ya ALLAH. sampai sekarang yuyu tak dapat lagi bagi kepercayaan yuyu pada Akmal. bila emak bagitau Akmal nak duduk rumah sedara di Penang, yuyu siap bantah habis habisan.

bukan sebab kongkong, tapi yuyu tetap rasa Akmal tetap adik. dia patut di rumah, kerja di Langkawi, teman emak, amik tanggungjawab dia jaga emak sebab dia je lelaki, dan dia tak patut jauh dari family. yuyu takut dia terikut dengan masalah masalah remaja sekarang. 

tapi Sabtu lepas Akmal dah bertolak ke Penang. hari ni emak talipon, emak rindu Akmal. Akmal kuat sakat kami satu keluarga. kalau emak moody macam mana sekalipun, emak mesti okay balik sebab Akmal suka buat lawak. kalau emak sakit, Akmal la nanti yang sanggup tadah muntah emak, yang sanggup dukung emak dari katil ke tandas. atok pula, harap Akmal saja untuk sana sini. Akmal sangat rajin.

jadi sekarang bila dia dah jauh dari family, yuyu tak sanggup terima. tak dapat bayang bila yuyu balik Langkawi, takda gelak-gelak dengan adik adik yuyu, takda lagi makan ais krim sama sama, masak sama sama, kongsi pasal K-Pop, dan bla bla. :'(

yuyu sampai risau Akmal buat bukan bukan. langsung tak dapat lagi bagi kepercayaan yuyu untuk dorang berdikari. untuk rasa life sendiri. dari tadi yuyu talipon adik, cakap sikit, nangis lebih. sampai yuyu berdoa pada Tuhan supaya Dia bukakan hati Akmal untuk kerja di Langkawi.

padahal dia niat nak kerja je pun.

yuyu nak sangat tengok keluarga yuyu dapat yang terbaik. termasuk lah adik adik yuyu. yuyu dah sedaya upaya cuba berikan contoh yang terbaik untuk adik adik. dan sekarang, bila masing masing dah besar, yuyu kena kuatkan diri untuk percayakan adik adik yuyu mampu ada life sendiri yang terbaik dan sentiasa ingat family. tapi susah.

ini baru jadi kakak, belum lagi emak orang. hmm. sekarang yuyu dapat faham, kenapa makbapak kita selalu kongkong kita. bukan sebab tak sayang, tapi sebab ambil berat dan terlebih sayang.

Ya ALLAH. lindungi keluarga kami, dan berikanlah keluarga kami yang terbaik dalam hidup mereka. Amin. 

terima kasih sudi baca. :'(

63 comments:

  1. laaa baru ena tau sis anak sulung... tapi comelnyaaa kalau ade kakak long secomel sis yuyu.. awwwwwwwww ^~^ kakak yg perihatin, nampak kematangan sis.. i loike! dan ena teringin nk ada adik, teringin nak rasa tanggungjwb sebagai kakak

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu. akak nampak macam bungsu ke?? ;p

      Delete
  2. kak yuyu kene bgi adek akk tu peluang tuk buktikan kt family yg dia mampu berdikari mcm akk.Lagipon dia lelaki .. akk suruh lh sedara akk pantau adek akk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yang sepatutnya. tapi hati akak ni. susah sikit :'(

      Delete
  3. dah jadi mak-mak orang esok lagi la tau... akak dah rasa dan insafff...

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr.. tu la saya lagi takut tu.. adoi. saya ni over-protective sikit :(

      Delete
  4. sokey yuyu..apa pun pilihan adik2 kita, kita doakan yg terbaik utk depa.moga Allah lindungi depa..acik faham apa yuyu rasa sbbnya acik kakak kpd 6 org adik yg lg pelbagai ragam dan kehendak.In shaa Allah..depa akan berjaya spt mana kita..hopefully.. sabaq na yuyu..be strong..

    ReplyDelete
  5. Kak Yuyu seorang kakak yang baik . Doakan kebahiaan dan kesejahteraan adik adik akak . Selepas usaha , serahkan semuanya pada Allah sebab DIA maha mengetahui ~

    ReplyDelete
  6. aamiin... nk jd adik yuyu boleh? hihi

    ReplyDelete
  7. It's nice dear :D
    You're such a good and very good sister eva. Insyaallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you. i wish i could give them the best. Amin :(

      Delete
  8. sedih..sabar ye yuyu..yg sulung memang mcm tuh..

    lagu ajari aku by anuar zain kat corong radio hitfm nih mcm taw2 tgh baca entry sedih..=(

    ReplyDelete
  9. semoga kak yuyu kuat hadapi semuanya. oh ya, same with me. sulung jugak and ade 3 adik di bwh. semuanya kita nak tahu kan psl adik adik kita. well, sbb kita kakak yg sulung, semuany nak yg terbaik :) be tough sis.

    ReplyDelete
  10. wahh seronoknya dapat kakak macam yuyu caringnyaaa! hehe sabar yea kak, akmal mungkin dia nak cari pengalaman baru bekerja di luar langkawi. :)

    ReplyDelete
  11. me pun kakak utk 3 org adik2 me...wpun bukan kakak yg baik, but i've been trying to be the best sis for them

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn kak suzie kann.. susah la.. pening pulak saya fikir :(

      Delete
  12. hati seorang kakak yuyu. mengalir jap air mata seorang kak long bila baca entry ni. saye paham perasaan yuyu kerana kita berade di tempat yang sama.

    ReplyDelete
  13. nak jugak ade kakak mcm yuyu =.=

    ReplyDelete
  14. orang lelaki ni biar dia merantau dulu, mencari pengalaman dan ilmu sebab tanggungjawab lelaki ni berat. Cuma bagilah ingatan supaya tidak terbawa-bawa dengan budaya yg baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. banyak yang cakap macam tu. tapi hati kakak kann.. adik tetap adik :(

      Delete
  15. ade adik 2 best kn? sedih ble x dorg :'(

    ReplyDelete
  16. Same la yuyu.. nisa pun anak sulung dan cucu sulung.. besar tanggungjawab anak sulung ni,kena jadi contoh yg terbaik untuk adik2.. nisa pun ade sorang adik lelaki..bru nak spm tahun depan..cabaran juga nak handle adik lelaki ni walaupun sorang je..ape pun doakan yg terbaik utk semuanya.. :)

    ReplyDelete
  17. untung adik-adik yuyu dapat kakak yg penyayang mcm yuyu. :)

    ReplyDelete
  18. yuyuuuuuuuuuuuuuuuuu,cu pun anak sulung...besar tanggungjawabnya kan :')

    ReplyDelete
  19. aceceh...memang seorang kakak yang bertanggungjawab.i like it!saye nak jadikan hakak yuyu kak angkat saye buleh dop?hehe.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu.. tak leh. akak ni garang yang amat. nangis awak nanti akak buli~ ^^

      Delete
  20. Aminn ..... :)
    Xdpt rase ape y yuyu rase sbb xpnh jd kakak .. Ank bongsu la katekn ..

    ReplyDelete
  21. sedih pulak baca blog yuyu ni T.T
    memang berat dugaan dan tanggungjawab sebagai akak ni, lagi akak sulung, anak sulung

    ReplyDelete
  22. org langkawi rupanya..dekat je

    ReplyDelete
  23. amin... seronok dapat jadi kakak... deno nak sgt.. tp xde adik... huhu

    ReplyDelete
  24. belum jadi mak org nih.. kang dgn suami pun tak bg outstation jauh jauh :P hehehe

    ReplyDelete
  25. Taching laaa bila baca "akak" yuyu tulis...pcm macam nak nanges tepi tangga jeee sekarang ni...seriuss ni pcm memain, bukan betul2!...erkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pok cik mat ni saje kannn! saje kannnn!! -..-'

      Delete
  26. Sabar ye k.yuyu..beruntung ade kakak yg sgt amik berat mcm k.yuyu ni. Tapi xpelah, akmal pon dah besar, dah pandai nak cari duit sendiri :)U should proud ade adik yang rajin mcm akmal tu. Doakan yang baik-baik aje utk dia kat sana ok :)

    ReplyDelete
  27. Yuyu kena yakin & percayakan adik Yuyu.. In Shaa Allah, dengan doa, kasih sayang & doa Yuyu & family yang tak putus, Akmal pasti mampu berdikari & jadi contoh yang baik jugak macam Yuyu.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak yakin tu susah sikit sekarang. cuma cuba je. :(

      Delete
  28. tapi macam mana kalau kes adik yang teruk and kita hantar dia jauh2 so that dia berubah jadi baik,,, http://mujadafewa.blogspot.com/2012/12/biarkan-sahaja-dia-dengan-kekecewaannya.html

    ReplyDelete
  29. sama laa kita..akak sulong..tp adik double dr yuyu..4 org...

    ReplyDelete
  30. takpe yuyu, yg penting doa kpd Alah :-) InsyaAllah

    ReplyDelete
  31. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader amused.

    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
    own blog (well, almost...HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!
    my webpage > Canada Goose Jakke

    ReplyDelete
  32. la sulung rupanya yuyu. ingatkan bongsu.hehe. baguslah jadi kakak yang ambil berat akan adik2nya

    ReplyDelete
  33. yuyu!
    sama la kita. tak caye plak. yang bezanya yuyu ada adik pempuan tp sy dua2 adik laki. Moga yuyu sentiasa kuat ea. Tak senang, tak mudah, teruskan berdoa. Bestnye kalau dpt jmpe yuyu~

    ReplyDelete
  34. sy kakak sulung juga yuyu, sy ade 4 org adik, ade kembar, seorang ibu..lpas arwah abah sy meninggal dunia, sy yg jaga mereka..mmg jaga habis2 sb syg sgt2,.mereka nyawa sy =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ALLAH. awak lagi berat. hmm.. semoga awak tabah ya :)

      Delete
  35. sy xder adik..xder akak..xder abg..acane..ehem hnsm adik laki..nk ngorat ahh..tehhheee

    ReplyDelete
  36. seronoknyer kalau dapat kakak macam yuyu , indahnyer dunia *krikkrik bytheway respect yuyu , sebagai kakak kita nak yang terbaik untuk adik kita . famili kita . #sayapun kaka jugak a.k.a anak sulung tapi takle cucu sulung :) tersentuh hati baca entry yuyu . muahhhh sayang yuyu

    ReplyDelete
  37. sama...sy pun anak sulung dan adik bongsu baru je habis SPM,, faham perasaan tu...masih rasa dia kecik heee

    ReplyDelete
  38. sebenarnya kongkong tu bukan sengaja.. tapi sebab nak melindungi dan kerana terlalu sayangkan ahli keluarga.. tapi masalahnya budak2 sekarang ni lain macam.siap doakan mak bapak mati cepat. adeh.. tak faham budak2 sekarang ni.

    ReplyDelete
  39. kak yuyu . saya kenal akmal , ehh dh keje kat penang dah ke? ohh taktahu pun . yazid tak bagitau pun akmal dh pi penang . btw kak yuyu hebayg sangat . kakak yg sngt bertanggungjawab

    ReplyDelete
  40. pehh..cam mahu nangis gua baca artikel lu. memang best.

    ReplyDelete
  41. saya setuju dengan yuyu bukan senang nak jadi seorang kakak,mesti tau tanggungjawab dan tugasan harian.Kalau tak buat memang mak akan nampak kita seorang yang pemalas.Jadi untuk kesejahteraan semua,kita mesti laksanakannya.

    http://www.thepurpleroomz.com/

    ReplyDelete
  42. betol2..ain pon kakak sulung gak..same la..risau kita ni macam diorang budak2 lagi pada hal diorang dah besar2 pon...sangat setuju..

    ReplyDelete
  43. Bila dah besar, bila dah hidup berdikari ni, baru sy dpat rasakan istimewanya ade kakak. Kak yuyu sama mcm akak sy, dia baik sgt. dia caring. dia tegas. Kalau parent sy takde kat rumah, kakak lah jadi tulang belakang uruskan hal keluarga. :")

    ReplyDelete
  44. tersentuh hati baca entry ni, kalah lah mamahanny dpt anak spt yuyu bertuah sungguh rasanya.Jadi lah kakak yg bertanggungjawab ya..jaga adik2 dgn baik, mamahanny doakan yg terbaik buat yuyu dn keluarga..Amin

    ReplyDelete
  45. oh yuyu..comei meyh adik yuyu..

    ReplyDelete
  46. Ahaa, its nice discussion on the topіc
    оf thiѕ piece οf wгiting here аt
    thіs ωebpage, І have reaԁ all that, ѕo now me alѕo commenting here.


    Also visіt my page :: windows 8 for dummies epub

    ReplyDelete
  47. It's in point of fact a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

    Feel free to surf to my page; Social Bookmarking service

    ReplyDelete
  48. Wonderful web site. Lots of useful info here.
    I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious.

    And certainly, thanks on your sweat!

    my web page; unknown

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)