HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, November 5, 2012

Selamat Ber-SPM & Tips ♥

Assalamualaikum


entry khas dari hakak yuyu sayang kome sume tauu :)

Hari ini hari pertama adik yuyu, Akmal, menduduki SPM. walaupun sebelum hari-hari nak SPM, yuyu tengok rilek je dia layan game, mandi air terjun, daki bukit, dan macam macam lagilah aktiviti yang tak ada kesinambungan dengan SPM beliau -.-'

dan entry ni, hakak yuyu zulaikha kalian ingin mengucapkan Selamat Ber-SPM buat adik-adik pembaca belog kupukupukecik seantero dunia  huhu. nampak macam sweet sangat dahku khonn. padahal, adik sendiri aku siap tanya macam ni

"hang punya exam bila?"
"lusa"
"haa, pi baca buku nuh"

kalau bab persiapan untuk SPM, mungkin adik-adik semua dah hadam dah. siap beli buku tips bagai padahal tak baca pun, dah siap terpaksa rela join ceramah motivasi sekolah masa hari cuti, mak bapak dah siap lecture free pasal "insaplah anak anak ku, spm dah nak dekatt dahh", dengar Dr.Fadhilah Kamsah lagi cakap. hadam dahhh. kan.

sekarang ni, tugas kita sebagai hakak-hakak dan ibubapak tersayang untuk memberi semangat yang jitu lagi kiut (ok tahu. takde kena mengena) untuk dorang yang nak exam ni. ni sikit tips untuk kita.

1) Doa & Solat
apa lagi yang terbaik kita boleh buat untuk dorang kan. doa adalah menghubung kita dengan ALLAH. satu satunya sumber yang kita boleh bersandar untuk kejayaan adik atau anak kita. maka, sebolehnya kalau tahu dorang nak exam esok pukul 2.30pm, baguslah kita solat dan terus berdoa waktu tersebut atau baca Yasin serba sedikit. InsyaALLAH, dengan usaha kita, dorang akan diberikan inspirasi oleh ALLAH dan dimudahkan peperiksaan.

2) Perhatian
dari pengalaman yuyu sendiri, bila balik dari exam, emak tanya "macam mana exam tadi". hoi rasa semua penat lelah exam tadi, habis dengan kadar segera. attention sebenarnya terapi paling berkesan untuk yang tension tak ketahuan hala.

soalan macam "dah ready ke exam esok" "macam mana SPM" "dah siap semua barang exam" boleh naikkan balik semangat dorang. lagi lagi dari orang yang tersayang. huhu. macam bagus je aku ni.

3) Makan-makan
sapa makhluk di dunia ni suka tolak makanan? selain dorang dah penat kepala otak, urat urat tensi dah kemain menjelma, apa kata kita masak special untuk dorang makan dengan ileknya. kalau setiap hari nasi + ikan goreng. waktu dorang exam, try buat nasi tomato special ke, carbonara ke, chicken chop ke, pavlova ke. takke dorang happy. kita sendiri pun happy kan

paling tak pun, belanja. macam dahku, malam ni akan dahku bawa keluarga dahku dan adik dahku bermakan makan di luar. sweet enn :'D dan pastikan dorang tak skip meal penting.

4) Tolong
kalau sebelum ni, dorang sendiri yang sedia stoking, pensil, air, dan semua jadah exam, kali ni, kita pulak yang tolong dorang. ingatkan pasal exam, sedia alat tulis, tolong dorang buat revision subjek, dan apa apa yang boleh ringankan dorang. dengan tolong macam ni, bukan saja dapat buatkan dorang semangat bila tengok kita bersemangat, malah (ewah, ber-malah bagai), dapat tolong dorang dari lupa buat benda yang penting. ye la. dorang kan serabut dengan exam.

***

well, sapa tak seronok kalau tengok dorang berjaya kan. tumpang tumpang hepi la orang kata. usaha kita InsyaALLAH boleh buat dorang lagi berusaha walaupun sebelum ni dorang tak berusaha. at least, waktu susah senang dorang, dorang ada ALLAH dan kita. bhahah. sekian dari Dr. Yuyu Zulaikha Kamsah.


kepada adik Ezwin Sophiena dan semua yang menduduki SPM, akak doakan yang paling terbaik untuk korang dan semoga bukan saja berjaya dalam SPM tapi juga dunia dan akhirat. satu tips bila lupa masa exam, cuba Istiqfar, dan doa ini : Bismillahhh...

terima kasih sudi baca :)

56 comments:

  1. Akmal? eh... nama saya pun Akmal jugak. :P

    ReplyDelete
  2. STPM takde ? sobsobss T..T STPM pun hari ni jugak :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alooloooo.. selamat maju jaya STPM's candidatessss ^^

      sorry! tak tahuu la

      Delete
  3. good luck too to all SPM's candidate....

    ReplyDelete
  4. tips no.1 sekarang macam dh trend.time anak-anak duk jawab soalan exam ibu-ibu berkumpul kat surau sekolah buat solat hajat..berdoa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ahh.. bagus juga. boleh saling membantu berdoa kann :)

      Delete
  5. Cane nk ikat reben gtu...sile ajarin

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. itu emak yuyu la yang ikat ^^

      Delete
    2. ikat macam kita ikat reben biasa je. :)

      Delete
  6. teringat zaman SPM dulu..nerves sangat x.x

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..akak ni sampai tak dapat tidur :(

      Delete
  7. Good luck untuk diorang. huhu. adek ni Result UPSR nak keluar dah nie.. Samada esok/lusa inshaallah.. huhu.. takutt

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laa.. yuyu pun ada adik yang tunggu result UPSR :)

      Delete
  8. slamat SPM juga yuyu..hehehe kiding.. dah besar kan

    ReplyDelete
  9. Assalam, Good Luck kepada semua candidates SPM dan STPM... buat sehabis baik utk masa depan kamu semua... jangan sia-siakan usaha 11 tahun anda... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. ehh.. awak ni macam wish kat yuyu pulak :p

      Delete
  10. eh, camne nak wat tudung cam yuyu pakai tu? ribbon gitew~~

    ReplyDelete
  11. Semoga berjaya for adik yuyu...and to all yg ambik SPM/STPM/dan lain2 exam juga...heeeee

    ReplyDelete
  12. Bagus tips yang Yuyu bagi.. All the best to adik2 yang ambik SPM tahun ni! ^_^

    ReplyDelete
  13. yup, tugas kita sebagai akk, guide dia, dan doa yang terbaik jgk utk dia :)

    ReplyDelete
  14. nice tips :)

    semoga adik yuyu dapat la jawab soklan soklan tu semua..aminn :)

    ReplyDelete
  15. terima kasih yuyu..saya akan cuba yang terbaik utk spm ni..hehehe

    ReplyDelete
  16. kala sis dulu blajar last minit..hehehehe.. tp kalau belajar awal2 minit confirm dapat 20 A..hikhik

    ReplyDelete
  17. nampak muka yuyu kat atas tu je terus tak boleh nak fokus baca entry ni. comel mengalahkan budak yang baru nak amik spm. teeheee~!

    ReplyDelete
  18. doakan saia gk aw :)

    P.K.K

    ReplyDelete
  19. mudah-mudahan yuyu sll mendapat terbaik

    ReplyDelete
  20. alalala...inspired yuy sampai medan perang...yuyu dah wish nie..jangan main2 tau..belajar rajin rajin..

    ReplyDelete
  21. alahai, hakak yuyu ni... cuwiit lorhh! kikiki. pe kata bagi tips untuk bebudak unibersiti pulak? =) peace~!

    ReplyDelete
  22. ida da tua..xda spm da....ujian kehidupan je yg kna hadap skrg nih..;)

    ReplyDelete
  23. yuyu! kenapa kekiutan keteramatan sangan kat pic atas ni??? trus kite x leh wat keje. hehehehe childhood memories

    ReplyDelete
  24. kawaii sangat pic tudung ikat reben tuh.

    ReplyDelete
  25. thanks share doa tu yuyu..le amalkn pasni~

    ReplyDelete
  26. BTW,MY YOUNGEST SISTER AMBIL SPM JUGA TAHUN NI.YAN TOLONG IRON KAN BAJU DIA SEPANJANG SPM MEMANDANGKAN KITORANG PON TENGAH CUTI SEM NI .HIKS

    ReplyDelete
  27. GAMBAR KAK YUYU IKAT RIBEN TU OMEYYY ANGAT XD

    ReplyDelete
  28. TAPI NK BELANJA MAKAN TU TK BOLEH LAH SBB DUIT TK BERAPA NK BANYAK.KEHKEH

    ReplyDelete
  29. insyaallah akan di amalkan and thanx :)

    ReplyDelete
  30. wahai adik2 form 5 di luar sana, jgn tak ambil tips ni, memang sgt berguna.. hehehe.. kalau ena spm tahun ni, boleh ambil tips ni... tak mengapalah, ena ambil tips ni untuk exam degree ena nanti.. mekaceh kak yuyu yg omey omey

    ReplyDelete
  31. hahaa..amboi bertips2 plak..bguslah 9t boleh ganti dr.fadzilah kamsah..jd dr yuyu ke hape ke..kuikui..visit my site,hopefully!!

    ReplyDelete
  32. yuyue!!! i am back and i just finished reading this entry as a non-spm candidate.. haha

    ReplyDelete
  33. comelnyaaa kakak ikat tudung riben camtu haha, doakan eh kak :)

    ReplyDelete
  34. Bukak je entry ni terus terpampang gambar dia. HAHAHAHA comel gila fesyen tudung tu. berapa kali simpul tu Yuyu?

    lepas ni tolong update tips untuk pelajar degree hadapi exam pulak eh kak T.T

    ReplyDelete
  35. Wah. wah. wah.
    Nak SPM balik ! !
    Akak yuyu wish dkt SPM student loh... :D

    ReplyDelete
  36. Alahai, dah tinggal lagi tiga hari exam baru sempat skodeng blog kak Yuyu ni. Jumpa entri yang sangat kiut miut ni macam kak Yuyu jugak >,< By the way, thanks sesangat untuk doa kak Yuyu tu ! :D

    ReplyDelete
  37. Adik kak M pun SPM gak thn ni.. Adik Yuyu sekolah mana?

    ReplyDelete
  38. Kak, tudung beli dekat mana ? Cantikkkkkkkk

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)