HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Sunday, November 18, 2012

Rentetan Kisah Itu...

Assalamualaikum

Tuan tuan, dan puan puan. 

Hari ni, hari Ahad kan? kan? padahal yuyu buat counter money transfer di Bank Islam Jumaat lepas. heh. -.-' sepatutnya yuyu taip entry ni dua hari lepas. selalu buat entry untuk cerita yang dah ketinggalan arus permodenan. heh sekali lagi. -..-'

macam ni la tuan puan sidang majlis semua, selalunya dengan takabbur nak bagitau dalam account bank yuyu ada la banyak duit. agak agak nak beli moto seketol habuan rempit malam Sabtu, dah cukup tu. banyak. banyakkk. tapi banyak pun, PTPTN la. kahkahkah. harap duit aku, boleh beli side mirror moto je.

sebelum sesi pembayaran yuran, tengok duit beribu ribu ribu ribu ribu (siap gagap la kalau tengok duit beribu), rasa hati yang gundah gulana, reda dengan kadar segera. sejurus enam saat bayar yuran belajar, tskkkk.. check check account.. tskk.. T_T

buai lajuu lajuuuu.. buaii kuuu lajuuuuuuu... pohon beringin. lebatnya pulaa.... (tetiba lagu ni memecah hening kesedihan. memang tiba tiba.)

Baru dapat handbag baru dari Anna Syue FashionHouse pun, muka stress. walhal, hati ni riang toksah nak kata. heeee :D 

berkesinambungan dengan isu semasa di atas, yuyu amat terkilan dengan tebiat yuyu yang kurang kesedaran berjimat cermat. selalunya, okay okay, bukan selalunya, tapi, semestinya kalau dapat cheaque Nuffnang, hari ni clear cheaque, lusa tu wajiblah menziarahi Mid Valley, KLCC pun tidak pernah dilupakan. hikhik

jadi, yuyu dah buat plan sendiri, demi kesejahteraan dan kesusilaan diri. dan kedaulatan undang undang. heee, best pun merepek :D

dengan ini.....

kesatu, yuyu akan kurangkan shopping. paling tidak pun, dua bulan sekali. handbag pun nak beli yang murah murah je. Nasib lah ada Anna Syue FashionHouse, price range dari RM39 sampai RM63, takda la rasa macam serba salah nak beli satu. bhahaha. ingat. dua bulan sekali je shopping yuyu.

kedua, bab makan pulak, disebabmusababkan selesa yuyu umpama tekak gajah, tapi gajah yang kiut la, hehehe, maka, bajet untuk makan susah dibendung. cuma kalau boleh, setiap kali keluar berjimba dengan rakan taulan, lepas ni dah takde la nak makan sepinggan RM39. tskk. padahal nanti sendawa sama je dengan yang RM5.50.

ketiga, bab talipon. memandangkan dunia kini disediakan kecanggihan tahap gaban, maka, yuyu berpendapat, Whatsapp dapatlah membantu dahku untuk sama sama menjinjing beban bayar untuk SMS yang ada. dan Viber, akan dahku download demi mendapat kecanggihan call kawan kawan tanpa cas. daebak!

dan teakhir namun tidak ketinggalan pentingnya adalah, menabung. setalah sekian lama tabung kura kura terisi habuk, lepas ni, apa nak jadi jadi la, setiap hari memang nak campak seposen dua. boooo yuyu boooo. boooo. umur 23 baru nak menabung. boooo.. -..-'

yuyu harap, semua plan yuyu tu menjadi. bukan sekadar plan bertukar dengan plan,tapi tak buat buat juga. huhu.

well, yuyu yakin semua orang nak hidup senang. hati senang, hidup senang. ada anak bini, ada ilmu banyak, ada masa yang banyak untuk buat banyak amal, kesihatan bagus tapi dalam masa yang sama, hidup pun senang. kan kan. elehh tipu la tak nak. rembat singgit sikit pun dan bising.

heee.. dah la. nak plan betul betul untuk beli barang balik KUIS minggu depan ni. tak nak membazir lagi. harap harap la..sebab, kata  pakar, untuk berjimat, sebelum beli, wajiblah listkan dulu supaya tak membeli barang yang tak sepatutnya.

p/s :  share la tips untuk berjimat juga! pleasee!

p/s lagi : tengah tengok Aaron Aziz. Ombak Rindu. hoi. meminang Aaron Aziz kangg!

p/s lagi lagi : PM Anna Syue FashionHouse untuk menjadi bertuah dapat voucher RM10 dengan kata laluan YUYU. PM tauuu :)

terima kasih sudi baca :)

63 comments:

  1. yelah yuyu,, bukan senang pon nak berjimat ni, esp perempuan.. pantang nampak benda cantik ja terus jadi rambang mata,, :)

    ReplyDelete
  2. duit memang selalu mengalir umpama air terjun. haaha! hari ni Ptptn msuk, esok luse dah kne ikat perot..- -

    ReplyDelete
  3. nk pinang aaron aziz?langkah mayat dahlu dulu yuyu..miahahaha :p

    ReplyDelete
  4. Tips nya kita yang perempuan ni memang tak boleh terlintas langsung depan shopping complex.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tskk.. T_T yuyu banyak habis dengan makanan. tu susah..

      Delete
  5. lama dah folhttp://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/low kat sini..terjah blog cute ni...

    ReplyDelete
  6. pengalaman kita macam sama ja, dapat elaun habis. hihi. selamat berjimat yuyu~!

    ReplyDelete
  7. kemain nak pinang aaron aziz! hahahahah i punya tu hoiiii :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah... jangannnnn... aaron aziz milik dahku saorang.. <3

      Delete
  8. Same la kita kak..zai pon tengah restrict diri sendiri daripada beli baju, tudung dan sebagainya utk bulan ni...sebab dah banyak sangat keluar duit tuk bulan ni, huhu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. akak bulan ni beli 2pasang kasut, dahh.. adoii.. :'(

      Delete
  9. pelan-pelan noh...hakis sifat perempuan eksaited sopink tu secara beperingkat hehe

    ReplyDelete
  10. jimat jgn xjimat..ayu pon wat bnde sama siap ade hobi lau dpt duit baru yg xde kedut seribu tu msti smpan msk tabung alhamdllah sikit2 smpan last2 byk

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu. yuyu kalau dapat duit, kedut tak kedut, guna je :p

      Delete
  11. memang susah nak berjimat,nampak apa yang cantik semua nak

    ReplyDelete
  12. Wah! :D

    p/s Doakan saya dapat straight A dalam UPSR result esok T_T

    ReplyDelete
  13. selamat berjimat yuyu :D btw, satu tips yg amat berguna untuk yuyu menabung, semua duit yuyu haruslah di bank in kepada sue sebagai org yang menjaga tabung yuyu.. hahahha... baru lah menjadi yuyu nak berjimat :P

    ReplyDelete
  14. tips berjimat? senang ja.. ingat org yg susah mati kebuluran.. xpon, setkan dlm pkiran.. ada benda yg lebih penting tok duit tu.. future plan.or future needs.. ^^

    ehh, selamattt kembali ke kuis! last sem akn nmpk yuyu merayau2 dlm kuis, pasnie xda dah.. :'(

    ReplyDelete
  15. ahhah!tekak gajah?a'a viber ramai guna skang..save la call org yg tercinta

    ReplyDelete
  16. huhuuu..

    time yang byar duit yuran tuh lar, tengok mula banyak, da bayar yuran melolong sorg2 tgk balance money.hehee.. :)

    ReplyDelete
  17. tak berani nak suruh yuyu berjimat,, haha,, kita sendiri tak snggup nak berjimat ni,, kih3

    mujadafewa.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Alahaiiiiii saya pun ada masalah berjimat cermat amalan mulia nie nak nasihat yuyu memang tak layaklah. hehe.

    ReplyDelete
  19. Salam. utk menabung maybe setiap awal bulan or setiap kali dapat allowance letak tepi some amount siap2.Or make another bank account ONLY untuk duit savings!
    Utk shopping pula,letak limit duit belanja. Allocate an exact amount for your shopping spree so xbelanja lebih!:)

    You can do this!

    ReplyDelete
  20. saya pun macam yuyu. nak berjimat tapi bila duit dah ada dalam tangan, mula la lupa niat nak berjimat dan menabung tu. hehehe...

    ReplyDelete
  21. salam, sama la kita sis...hehheh bila dah tengok purse ada seringit barulaa nak berjimat hheheh... =)

    ReplyDelete
  22. Selamat menabung yuyu..!
    nnt hbes bljr bleh terus khwin..duit dah bnykkan..
    ^_^

    ReplyDelete
  23. selalu plan tu mesti gagal T.T lagi2 bila tgk kasut. heel pulak.
    pastu masa nk beli tu mesti cakap mcm ni
    " kali ni ja, ok bulan depan jimat, ok puasa, tak beli dah. janji2"
    tp haremmm.hahahahaah

    good luck yuyu menentang setan2 utk bepoya2 membeli belah.kekekek

    ReplyDelete
  24. good luck yuyu. u can berjimat cermat ( nasihat utk diri sy sendirik jugak ni huhu )....btw, umur 23 masih muda lg. masih tak terlambat utk menabung...:-)

    ReplyDelete
  25. pergh..nk pinang aaron aziz xmenahan tu..huhu

    ReplyDelete
  26. Kekeke. Nanti pergi mana-mana nampak beg cantik, nangislaa jawabnyee. HIHI

    ReplyDelete
  27. hehe.. orang lelaki kenalah cari banyak2 duit dulu sebelum cari isteri

    ReplyDelete
  28. sy pon dah berjimat. bila tgk bank skrg. senyum jer

    ReplyDelete
  29. hendak seribu daya kak yuyu..hehe.belajar disiplin kan diri.lama2 akan terbiasa. Saya pernah dlm situasi ini.. :D

    ReplyDelete
  30. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  31. yg namanya perempuan mmg tak boleh dipisahkan dgn shopping dik.. (>___<)

    ReplyDelete
  32. dulu fazie pernah keje part time dapat je duit ada je benda yg nak dibeli. memang tak tau apa erti berjimat cermat. huhu :D

    ReplyDelete
  33. xsabar nak PM Anna Syue FashionHouse la macam ni yuyu!!!

    ReplyDelete
  34. jgn lupa berjimat tau yuyu. ekekeke. :P

    ReplyDelete
  35. tips jimat...

    Better for you to have ASB(Amanah Saham Berhad)...
    Campakkan sejumlah wang ke dalamnya..sebab dia pakai buku and not ATM Card..boleh jadi cik yuyu akan berasa malas yg amat nak pergi bank/pos ofis tuk beratur keluarkan duit..hehehe...okay??

    ReplyDelete
  36. sis yuyu, kita kan sama macam awak. selalu gila boros. my mum pun dah cuba macam-macam cara nasihat,but still saya buat bodeh je. hehe :P what ever it is, sekarang saya pun kena menabung jugak. kena jadi independent person, nak cari duit kahwin lagi. hikhik kena start menabung dah ni :3

    BW here!

    ReplyDelete
  37. kak yuyu dh kurg wt entry keadaan kt kuis
    nk jgk tau prkembngn trkini kak yuyu kat kuis

    ReplyDelete
  38. hihi,,yuyu,,bijaklah perancangan tuh~~

    ReplyDelete
  39. Terima kasih semua yang share pasal berjimat ni. tskk. harap harap la boleh berjimat lepas ni. susah pulak :'(

    ReplyDelete
  40. ok.. lepas ni jangan membazir lagi k.. andai kata terbazir jugak, mohon cubit pipi diri sendiri sekuat hati sebagai pengajaran.

    ReplyDelete
  41. haha. sy pun semakin mahu berjimat. entah kenapa perempuan pantang nmpak yg cantik, hati terus berkenan. nmpak makanan yg sedap, terus nk cuba.

    ReplyDelete
  42. belajar kawal nafsu shopping.. biasalah darah muda hehehe
    nice to know u Yuyu comel (^_^) akak ni follower baru blog Yuyu...

    ReplyDelete
  43. lumrah girl memang suke benda yg cantik. hehe.. btw, kak yuyu sooo cuteee... hehe

    ReplyDelete
  44. hahaha..ketaw guling2..akak pn same lah cm awk..gaji tiap2 bln habis ntah kemana..sudi2 lah singgah http://www.mamayayang.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. Sep . Sama mcm Lya ! Selalu boros je.
    Pantang nampak duit beriban. '
    Kan? kan? Kan? :D

    ReplyDelete
  46. new friend on blogger here:

    http://misspimples.blogspot.com/

    THANKS Q & HOPE U CAN SUPPORT ME HERE!!:)

    ReplyDelete
  47. same lah ngan kite yuyu. duet elaun hbes kat shopping n makan je. bile dah xde duet pndai pulak kite tahan nafsu. heheh.

    ReplyDelete
  48. Pompuan ngan soping ni mana bleh pisah ye dak!

    ReplyDelete
  49. shopping kena ada tetapi janganlah selalu
    membazir amalan syaitan
    maka berjimat sebelum habis
    belajar menabung salah cara terbaik untuk amalan terbaik
    bekalan untuk hari tua kelak.

    ReplyDelete
  50. untuk berjimat, sebelum beli, wajiblah listkan dulu

    dpt tips ponting..haha

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)