HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, November 8, 2012

Emak Sakit.

Assalamualaikum

semalam emak sakit. emak ni dari anak dara banyak berpantang makan. memang kami satu keluarga bab makan memang berpantang. cuma yuyu ni kadang kadang pantang juga, pantang jumpa makanan, pantang dilarang, panjang tok nenek moyang aku orang panggil aku ohsem. 

jadi nak dijadikan cerita kelam kabut lagi huru hara kami seluruh rakyat rumah, emak tersalah makan. emak makan pucuk entahapataktaunama. sejurus enam jam emak makan, kot, emak nak pitam, kepala emak pusing pusing, emak rasa macam rumah sedang guling guling macam tenggiling, emak muntah muntah.

pucat muka emak. kaki tok sah cerita la, kalau rasa Baskin Robbin tu sejuk, sejuk lagi kaki emak. tipu sikit sikit. hikhik.

yang secoet paling kanan dengan skirt biru tu la emak yuyu. resolution gambar macam mintak maki sebab jenuh zoom dari ferry Langkawi.

tapi emak ilek je tak nak ke hospital, emak suruh kami anak beranak berserta abah untuk urut dan jaga beliau. adik yang kat rumah atok pun abah pekik kuat kuat suruh balik rumah. nasib la suara abah macam Awie sikit sikit. kalau tak, mahu nya yuyu juga sakit nanti. sakit hati.

jadi rentetan kejadian sungguh tragis waluapun emak ilek semalam, macam macam yuyu terfikir tau.

1) bila emak muntah muntah dalam tandas, adik laki yuyu saja yang sudi lap lap muntah emak dan yang sudi pangku emak untuk nyahtinja ( heeee ^.~  ). adik perempuan yuyu pulak, sanggup bersengkang mata sampai tiga pagi untuk picit dan suapkan emak makan. 

yuyu? hmm. yuyu picit sikit, lepas tu tidur, picit kejap, lepas tu makan aprikot kering, picit sikit, lepas tu pesan kat emak "emak, jangan kentut tauu, sendawa ja". huhu. walaupun emak gelak je, terfikir adik adik yuyu yang sanggup buat macam macam untuk emak. yuyu ni, masa emak muntah, terus rasa macam nak beri kesinambungan muntah emak. nak muntah juga. tskk. 

padahal kalau kita sakit teruk, sapa lagi yang sanggup hadap jijiknya kita kan? mesti la emak. pakwe yang kita sayang tahap gaban pun belum tentu sudi buat macam mak kita. rentetan kejadian tragis semalam juga, buat yuyu rasa takutttttttttttttttttttttttttttttttt (enam harkat) sangat hilang emak. rasa tak nak langsung hidup yuyu tanpa emak. hmm. 

korang pernah rasa macam yuyu rasa? 

2) ada la sorang mak cik ni datang rumah, tengok kami pulun picit emak. dia pun turut serta untuk ber-pulun. pulun cerita bukan bukan.

"ishh, ni ada benda nih. magrib tadi mak hang ada keluaq mana mana kot"
"benda apa?"
"hantu nii, ishhh, teruk sangat. ntah ntah kena dengan orang. bawa pi bomoh la, memang sah kena nii"

seraya dahku cuba menegak hak keperimanusiaan dahku daya Dr. Fadhilah Kamsah.

"ni bukan hantu, ni makan pucuk entahapataktaunama. orang naik hantu ada laa kat sini. amboii"
"ooo. hawat tak cerita awai awai"
"  -..-'  "

cerita tahyul ni macam femes dalam kepala otak manusia. sakit sikit, suruh jumpa bomoh, sakit sikit cakap santau, sakit sikit cakap hantu kacau. pengaruh tivi betul. emak yang tengah nak pitam pun nak tergelak bila dengar mak cik tu cakap. sepatutnya bila kita tengok orang sakit, kita harus berdoa supaya orang tu cepat sembuh, bukan fikir bukan bukan. 

kesian emak yuyu  :'(

***

selca dan Instagram sambil tunggu emak kena taambah air. hikhik. sempat kan.

tapi semuanya Alhamdulillah. emak dah macam hari hari lain. bila ke klinik, emak disahkan keracunan makanan. maka, sepanjang hari ni, selain kerja yuyu check email dan ber-Instagram, yuyu juga picit emak dan sediakan makanan untuk emak. adik adik rilek. cuma masih berdoa emak tak muntah dan nyahtinja sesuka hati. heee. tak rela lagi ^^

terima kasih sudi baca :)

94 comments:

  1. semoga mak yuyu sihatt sihat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dahh sihat la cuuu.. ehhh.. panggil yuyu dah :P

      Delete
    2. comel la yuyu nie

      Delete
    3. eh pahal ni taipppppppppp yuyu,sepatutnya nekkkkk,hadoi... wakakakaka

      Delete
    4. me singgah blog yuyu :) comeiii yuyu :) mak yuyu dh sihat kan..syukur alhamdulillah :)

      Delete
    5. ade aku kesah!!!

      Delete
  2. allhamdulillah tak teruk.. bimbang gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak dah sembuh dah. siap tengah jahit baju ni :p

      Delete
    2. ai tu mak kita sakit.. teruk gak la skrng da ok..sama mcm mama akak

      Delete
  3. suka baca blOg yuyu..best..=)

    ReplyDelete
  4. eh lupa lak..smga mak yuyu shat2 pasni..ati2 mkn apa pun pasni..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaALLAH. dah banyak kali pesan dah :P

      Delete
  5. kesian mak kak yuyu..sabar yer..semoga cepat sembuh... amin.. :)

    ReplyDelete
  6. semoga mak kak yuyu sihat.. mak iza demam. tapi demam ni lain sikit. demam nak balik kampung kat JB -___-

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. kalau macam tu, bagi emak ubat je la. balik kampung :p

      Delete
  7. Replies
    1. Aminn. dah sembuh pun sekarang emak tu :)

      Delete
  8. kesian yuyu..eh3!!kenapa yuyu pulak dikasihankan..kesian mak yuyu..heee..semoga mak yuyu sihat walafiat..amin... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya sekarang, sape yang sakit? huhu

      Delete
  9. semoga mak sis yuyu sihat, amin.. =(

    ReplyDelete
  10. moge_moge emak awak ; cepat sembuh yerw

    ReplyDelete
  11. kesian yuyu..eh3!!kenapa nak kesihankan yuyu..masalanya mak yuyu yang saket....silap2..okay start balik...kesian mak yuyu..semoga mak yuyu sihat walafiat.. aminnn.. :)

    ReplyDelete
  12. moge_moge emak awak cepat sembuh yer ~

    jika ada mase & peluang & ruang ~~~

    sila laaa singgah kat blog nie ~ http://nurulnajihahadam.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. baru tengok gambar family yuyu.. hehe..

    semoga mak yuyu sihat

    ReplyDelete
  14. moga2 emak yuyu tak makan dah pucuk entahapataktaunama.. hihi :) btw u oshem

    ReplyDelete
  15. alhamdullilah mak yuyu dah sihat ;)
    siapa tak sayang mak kan . semua orang tak nak kehilngan org tersyang

    ReplyDelete
  16. tak boleh bayang kalau mama sakit sbb mama tak pernah sakit teruk2.. demam pun jaranggg sgt.. alhamdulillah.. semoga emak yuyu pun sentiasa sihat hendaknya.. InsyaAllah.. amin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thu pun slagi die ade jga bek syg die

      Delete
  17. typical malaysian..suka sgt pikir bukan2..
    sakit sikit jumpa bomoh..apa benda lar diorang nih..

    semoga si emak yuyu cepat sihat..=)

    ReplyDelete
  18. yuyu pun kne jaga ksihatan

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah semua dah selamat ye,,, :D

    ReplyDelete
  20. Assalam, rajin adik YUYU erk... hehehe

    ReplyDelete
  21. yuyu comel! harap len kali mak xmkan lg tau pucuk pelik-pelik :)) semoga mak sihat selalu...

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah xde pew2.. mak an perna gak kene camnie.. mase tuh muke an pucat n bdan panas2 je rase coz terkejut n takot akan kehilangan mak... :( alhamdulillah ALlah masih panjangkan umo mereke :)

    ReplyDelete
  23. Bagusnya kak Yuyu kita nie, anak solehah :)

    ReplyDelete
  24. apa ni mak muntah die nak sambung muntah pulak? hahaha..comel je perangai budak kecit nih..

    pasni, pesan lagi banyak banyak banyak banyak banyak kali kat mak 'jangan makan sebarangan' sampai mak penat nak dengar..:P

    ReplyDelete
  25. yuu..moga mak cpat sembuh (: jaga mak yer.

    ReplyDelete
  26. Moga cepat sembuh.u have done a good job dear, my mom macam yuyu, tak leh tengok orang sakit, especially bab2 muntah ni, nnt dia yang pulun muntah mengalahkan orang sakit.

    ReplyDelete
  27. semoga mak yuyu sihat2 selalu ye syg.. jaga mak lekloq naa :')

    ReplyDelete
  28. Kasih sayang ibu terhadap anak2 tak sama dengan kasih sayang kita anak2 terhadap mereka.. Kesian mak kat kampung sorang2.. T_T

    ReplyDelete
  29. entry akak memang sedih, tapi, bile bace ayat akak,
    sumpah nak tergelak bile bace . comell !
    semoga mak akak sembuh sepenuhnye tau tau tau ;)

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah. mak yuyu dah sihat.;)
    eh yuyu same mcm fae jugak, bila tengok org muntah terus jadi kesinambungan muntah. tekak tak tahan. orang baru 'nak' muntah belum lagi muntah, tapi fae dah muntah dulu. hihi

    ReplyDelete
  31. Alhamdullilah mak adik da sihat.. len kali p je klinik terus n memg tipikal pemikiran orang melayu nak2 org2 lama mesti ada hantu2 bagai..hehehe

    ReplyDelete
  32. Yuyu comellnyerr....alhamdullh mak yuyu dh sihat...

    ReplyDelete
  33. Alahaiiiiiii tak boleh bayang hidup tanpa emak disisi kan. Alhamdulilah emak dah sehat. Nanti cari husband yang boleh jaga yuyu macam emak jaga. Hiks

    ReplyDelete
  34. Alhamdulillah.....kalau rase nak muntah makan benda masam2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2dh mcm owg mngandung je

      Delete
  35. alahai baiknyer yuyu, kemain risaw bila mak sakit..terharu :')

    ReplyDelete
  36. haihh. orang melayu ni memang suke bneda2 tahyul ni. sket2 tahyul. *geleng kpale*

    azie doakan moga2 mak akak sihat. :)

    http://missazieni.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. semoga mak kak yuyu sihat, boleh jaga kak yuyu sekeluarga :)

    ReplyDelete
  38. saya pon pernah kena keracunan makanan sampai buang air besar kuar darah...seminggu merana...badan pon turun mendadak...takpelah moga mak yuyu cepat sembuh

    ReplyDelete
  39. bahaya keracunan makanan nie.takut2 pucuk tu terkena racun lalang ke,ape ke.huhuhu~moga emak yuyu cepat sembuh. =)

    ReplyDelete
  40. Terima kasih semua yang doakan kesihatan emak yuyu ^^

    ReplyDelete
  41. semoga emak yuyu cepat sembuh..

    *saya dah pernah rasa kehingan emak yang kita saya..mmg sangat xrela tapi itu hakikatnya..emak saya dah tiada..

    ReplyDelete
  42. semoga emak yuyu cepat sembuh :')

    ReplyDelete
  43. jom tgk baju2 dkt sini http://sirehpinang11.blogspot.com/

    ReplyDelete
  44. semoga mak yuyu sihat sentiasa..amin..sweetnya adik beradik yuyu...yuyu pn sweet juga. Insyallah ida & Iena doakan yuyu dapat jodoh yg sudi jaga yuyu waktu sakit / susah & juga senang :) amin ..

    ReplyDelete
  45. ada jugak yang suruh pergi jumpa bomoh??hahaha. kenapa tak di beduk je mak cik tu??hahahaha

    ReplyDelete
  46. semua org pun akan kelam kabut bila emak kte sakit.. sure la semua berdoa agar emak dikurniakn kesembuhan dgn cepat... hehe. apapun syukur emak yuyu dah sihat mcm biasa

    ReplyDelete
  47. semiga emak yuyu sihat :) amin insyaallah :)

    ReplyDelete
  48. semoga emak yuyu sihat .. amin insyaallah :)

    ReplyDelete
  49. Pembetulan...bomoh bkn tahyul,sbnrnye bomoh ia pkataan melayu yg dkenali pakar prubatan,dlm bahase inggeris owg pnggl doctor,dlm bhs cina owg pnggl tabib n bhs indonesia owg bah dukun....hehehehheheh

    ReplyDelete
  50. Pembetulan...bomoh bkn tahyul,sbnrnye bomoh ia pkataan melayu yg dkenali pakar prubatan,dlm bahase inggeris owg pnggl doctor,dlm bhs cina owg pnggl tabib n bhs indonesia owg bah dukun....hehehehheheh

    ReplyDelete
  51. Tak baik tau yuyu kata " mak jangan kentut".Kena mintak ampun tu.

    ReplyDelete
  52. Moga mak Yuyu segera sihat.Salam buat mak Yuyu tau.

    ReplyDelete
  53. Syukurlah mak yuyu tak pape. Moga dia cepat sembuh k. Dan moga yuyu juga tak risau dah lepas ni... (^_^)

    ReplyDelete
  54. smga emak sehat2 slalu..

    ps: bila bleh jumpa dengan yuyu nie? hihi...

    ReplyDelete
  55. susah jage org sakit... lebih susah jika x sempat jage.....

    ReplyDelete
  56. kak yuyu, tabah dan kuat selalu.
    mak akan sembuh biidznillah :)

    ReplyDelete
  57. untunglah ada anak2 yang baik2 ... ;p

    ReplyDelete
  58. salam yuyu..alhamdulillah mak da sihat.jemput tgok page ni yuyu and her follower..bkn nk promot tp nk share..semoga kita semua sentiasa dalam keadaan sihat:)

    https://www.facebook.com/pages/ArNa-HouSe-of-Vitamin-Supplement/394623510583174?ref=hl

    my name is Dina:)

    ReplyDelete
  59. semoga mak yuyu sentiasa sihat..boleh tgok page ni.sj saya share:)

    https://www.facebook.com/pages/ArNa-HouSe-of-Vitamin-Supplement/394623510583174?fref=ts

    ReplyDelete
  60. Alhamdulillah mak akak dah sihat kan.
    Lya tahu sebab Lya lambat comment entry akak yg ni. hukhukhuk :p

    ReplyDelete
  61. Mak apa habaq Yuyu? Harap sihat la na...

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum....

    Saya terkenangkan arwah nenek saya yang pernah menjaga saya sewaktu masih dalam bedung lagi. Waktu itu mak dan ayah kerja di Kuala Lumpur, tinggal di Petaling Jaya. Saya dijaga oleh nenek dan keluarga sebelah ayah di kampung kerana desakan ekonomi keluarga yang kurang mantap ketika itu. Adakalanya arwah nenek datang dalam mimpi saya.... :'-(

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)