HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Sunday, October 7, 2012

7 Perkara Pengalaman Photoshoot

Assalamualaikum

Nothing is a waste of time if you use the experience wisely. Auguste Rodin

Yuyu selalu percaya dengan mendealah quote di atas. Experience buat kita lebih matang dan membawa keceriaan berganda dalam hidup anda. sekian dari Ribena. dan sebab tu, yuyu selalu cuba sedaya mungkin untuk gain new experience setamak haloba mungkin. dalam kes ni tamak haloba memainkan peranan kudus. bukan lagi orang tamak selalu rugi. 

Selain berbelog, melantak benda baru, mentaksub dengan event dan konsert, cuba aktiviti lasak namun lipstipck dan blusher ohsem di muka, bagi yuyu photoshoot adalah satu lagi experience yang yuyu eksaited kemain menghadap.

Sejak dari yuyu ada belog, banyak yuyu dapat offer dari photoG untuk shoot yuyu, lagi lagi Muslimah punya theme, dan offer dari butik untuk peragakan product dorang, tapi selalunya shawl dan costum-made dress la. sebab. aku. kecik. sekian.

Pengalaman photoshoot sangat hebakk. banyak yang yuyu sedut dari semua tu. jadi, dengan rasa baik hati, yuyu nak kongsi, apa yang best yuyu dapat selama yuyu terlibat dengan photoshoot ni.


1. semestinya pengalaman. pengalaman ini la sebagai modal bed time story untuk anak anak, tak pun boleh cerita pada cucu cicit. at least, kita tahu selok belok photoshoot atau modelling ni. kita tahu asas daripada lansgung tak tahu. kita tak perlu jadi seorang sangat hebat untuk gain new experience. sebab experience adalah salah satu benda yang sangat adil. untuk semua. selagi ada peluang.

2. terima sesuatu ilmu tanpa diduga. heh. ayat nak Karangan SPM je. satu contoh jelas yuyu sedar masa photoshoot dengan Butik GROBOK. satu butik online yang sediakan shawl dan dress yang lawa. masalah sekarang material dorang siyes bagus. berkualiti. dan dorang offer yuyu untuk jadi model shawl dan dress GROBOK.

bila dorang sediakan 9 shawl untuk diperagakan, yuyu macam "hmmm hmmm hmmm". terpaksa cari idea untuk stylekan shawl. gentle yuyu cakap, sebelum tu, yuyu memang takde idea nak belit pusing ikat macam mana untuk 9 style shawl! sembilan bukan sikit, faham.

last, yuyu dapat juga cari idea untuk 9 style shawl, dengan 9 jenis material berbeda. ini la kita akan dapat dari pengalaman modelling. tak payah tengok YouTube dah. 
 
       
Alhamdulillah. dalam cuma 1 jam, dapat 9 style shawl diri sendiri dari EXPERIENCE dengan butik GROBOK.

3. sponsor dan barang free. ini paling best. selalunya bila kita peragakan baju atau shawl, kita akan dapat baju dan shawl free. setakat ni, yuyu dah ada 5 baju, 16 shawl, 2handbag dan 3 high heel hasil daripada jadi model butik. kadang kadang bila hubungan kita dengan owner butik tu baik, siap dapat sponsor baju lagi untuk event. 

sebab tu la experience tak pernah satu pun yang rugi. 
ini adalah baju raya yuyu, di sponsor oleh GROBOK. cantik kan koleksi dorang. baju kurung siyes modern.


4. meluaskan kenalan. kenalan sangat penting, ada yang akan jadi kawan baik kita, ada yang membantu kerjaya kita, ada yang akan terus menerus menggunakan khidmat kita. eceh. macam professional you all. dari photshoot contohnya, yuyu dapat kenal ramai photoG dan ramai model. model model pulak sampai sekarang jadi kawan yuyu (iena ida, fatin suhana, kak amoi, nawal, kak ara dan banyak lagi). 

dari network ni juga yuyu dapat pengalaman banyak offer untuk rancangan tivi, di featured kan dalam majalah dan surat khabar, dapat join macam macam event, dan jadi official blogger untuk beberapa company. 

5. meningkatkan keyakinan diri. jujur yuyu cakap, sebelum terlibat secara tak langsung dengan modelling size S dan photoshoot, yuyu seorang yang kurang keyakinan diri. selalu rasa yuyu banyak kekurangan. tapi experience ni buat yuyu lebih presentable. yuyu yakin dengan diri yuyu, yuyu selalu syukur menjadi Yuyu Zulaikha.

6. lebih punctual. tepati masa adalah benda penting bila kita deal dengan orang lain. seboleh mungkin kita kena datang awal dari masa yang ditetapkan, contohnya baru ni photoshoot dengan GROBOK. gps buat hal. phone hang. lewat sejam. sampai nangis nangis yuyu dalam kereta. nasiblah kak Etty owner GROBOK pun gunakan masa lambat tu untuk siapkan studio. fuhh.

bila kita lambat, kita nampak tak berdisplin. dari pengalaman photoshoot ni, yuyu selalu terapkan diri untuk lebih tepati masa, supaya nampak lebih berdisplin :)

7.  koleksi gambar. ini part paling yuyu suka. lepas photoshoot, benda paling yuyu suka adalah gambar, yuyu ada banyak gambar selama yuyu terlibat dengan modelling ni. kita boleh tengok banyak versi diri kita, kadang kadang ada yang kena jadi garang, jadi muslimah terlebih, jadi oh-so-diva la, dan macam macam expresi dari diri sendiri. dari situ kita tahu, kita kreatif sebenarnya.

eleh! kak maqhia & kak shea pakai heels boleh laaaa -..-'

8. perasan. muhahaha. part ni pulak part kepakaran dahku. setiap kali photoshoot, yuyu selalu otometip memegang watak wanita paling perasan abad ini. sebaik mungkin yuyu cuba menjadi Tyra Bank, paling tidak pun jadi Neelopah. masa ni la kita nak perasan lebih pun kan, waktu lain tak jadi punya, nanti kena cop "OVER y'all"


***

nampak kan bestnya bila kita ada pengalaman. lagi lagi bila kita terlibat dengan posing depan kamera ni. inilah pengalaman, satu satunya the best teacher in the world. kita gain knowledge tanpa ada diskriminasi keputusan A, B , C atau D.  invest dalam pengalaman macam ni tak pernah bagi losses untuk kita, profit sepanjang jaman.

yuyu harap entry yuyu kali ni, beri korang lebih keyakinan untuk lebih yakin dengan diri sendiri untuk cuba benda baru, mungkin dalam modelling. tak kisahlah bukan dalam modelling sekalipun, tapi experience selama kita ada kederat ni sangat penting. dah uzur terkehel nanti, tak guna dah.

walaupun yuyu ni bukan lah seorang model sepenuh masa, bukan juga model professional, tapi atleast, yuyu suka act like a model. muhahaha. at least. lantak haku la.

dan special thanks untuk onwer butik GROBOK yang selalu bagi yuyu banyak pengalaman yang daebak! sebagai penghargaan, yuyu menyeru kepada korang serbu GROBOK demi mendapat shawl sangat special material terbaik, dengan harga berpatutan. tak menyempat nak iklan bagai. -.-'

terima kasih sudi baca :)

114 comments:

  1. Replies
    1. Muka Mak cik Maria macam Lisa surihani

      Delete
    2. kak yuyu dan maria elena kalau bergabung memang meletop

      Delete
  2. wah memang cantik sangat la bju kurung die...jatuh cinta..hehehe...model pn sgt comel kn (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju kurug dorang best. tak macam baju kurung sangat. peplum. :)

      Delete
  3. bestnye baca pengalaman yuyu. and cute gile pic yuyu yg baju hijau tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa kena buli ? takpe yuyu. lawan balik k

      Delete
  4. Alahai cute nya yuyu disamping maria dan shea. hehe. Banyak sungguh pengalaman jadi model nie, tahniah yuyu :)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. arayana! nama awak sedap laa.. adoiii.. <3

      Delete
  6. Wah,lepas baca entry ni baru fira sedar stiap perkara yg kita buat ada faedah jika kita gunakn dgn sebaiknya ke arah kebaikan..
    suka entry ni. Thank u kak yuyu. Moga sukses selalu dlam semua bidang yg kak yuyu ceburi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala.. blogging pun experience ape ^^ kannn ann..

      thanks sayangg.. Aminnnnn <3 :)

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. untunglahh . Yuyu Zulaikha . Tewchik omeyy ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. untunglahhh.. dia pun kecik juga kann :) lagi comel :)

      Delete
  9. xtau nk kate yg mane lg comey...yuyu or baju tu..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahakah.. kate la yuyu ye yang comel :P muahahaha

      Delete
  10. bila lah org nak ambil Sop utk photoShoot? hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sop ni.. photoshoot je dalam bilik sensorang.. konon konon iphone tu DSLR :P

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. SALAM,,slalu bca blog akak,, hee jd tak tertido cz slalu je nk bca

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sayang. aloo.. bukan selalu akak update blog :P

      Delete
  13. ASSALAMULAIKUM,, Akak chumel sekali slalu bca blog akak hee~~ like habis,, bca la sy punyerhttp://littlemeashiki.blogspot.com/,, tak sehebat akak pon,, hee

    ReplyDelete
  14. xtaw mane lg comey...yuyu or baju tu..hehehe

    ReplyDelete
  15. xtaw mane lg comey..akak yuyu or baju tu..hehehe

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. sudah la zatyyyy.. bila nak bagi cucur ada jagung tu?? :P

      Delete
  17. mak aihh comeynyer bakal kakak ipar aku nihh...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mannnn nii.. baca diam diam dah la. huhu. akak dah la merepek banyak :P

      Delete
  18. Yuyu sangat ohsem & cute! Hidup Yuyu Zulaikha! ^^,

    ReplyDelete
  19. pengalamaman mendewasakan kita :P hoho btw yuyu sangat2 ohsem :P

    ReplyDelete
  20. whoaaaaa... fotogenik! comel gilaaa whoaaa,, suka semua gambar, entry nih bagus ! betul, setuju sgt dgn yuyu ! selalu org rasa benda yg bg diorg tak berfaedah tu, sebenarnya adalah pengalaman ! seronok sgtttt**semangattt

    ReplyDelete
  21. cute pakai tudung.rasa macam budak yg pakai

    ReplyDelete
  22. Bestnyerrr.. :)
    macam tingin jugak nak jd model sambilan.. ~ehee~

    ReplyDelete
  23. betul betul, pengalaman tu sangat tak merugikan kita.. sangat comellah.. tudung2 tu pun cantik... ^~^

    ReplyDelete
  24. A P E S A L . C O M E L . S A N G A T . H A A ? ? O__O'

    ReplyDelete
  25. Allah bagi rezeki kat akak dengan cara macam ni :) tak semua bertuah macam akak . Tapi sy tetap sokong akak ! ^^

    ReplyDelete
  26. best la model sambilan ni..bape payment sekali shoot tok newbie ni yuyu yg comelll...hehhe..

    ReplyDelete
  27. comel je yuyu ni hehe
    bestnya photoshoot kan.tak penah lg dpt peluang.
    klu dh dpt,tringin juga.haha *amboi berangan lebihh* :p

    ReplyDelete
  28. lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nek :D

    ReplyDelete
  29. gambar last tue series muka kesian. haha~

    ReplyDelete
  30. so suit with u.... plus so cantik... hi yuyu...

    ReplyDelete
  31. setuju ngan yuyu ..
    pengalaman mengajar kita untuk lebih berjaya di masa hadapan kan ..

    tetiba rasa nak jadi sestylo yuyu .. hikhik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada. tak yah. cuma grab peluang yang ada je, :)

      Delete
  32. hehe, comel gilaa! lawa shawl sume

    ReplyDelete
  33. comel la yuyu ni.. errmm klo la akak dpt wat photoshoot cm yuyu ni blh la tambah pengalaman kn kn.

    ReplyDelete
  34. Yuyu... Kenapa la comel sangat.. keciikkkkssss tp wow!!

    ReplyDelete
  35. yuyu... murah rezeki... makin cantik adik akak ni.. tp akak tak suka kening tu je.. jgn mara ye akak tegur... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. terim kasih akak.
      tapi yang pasal kening tu, bukan cukur, tu teknik gam. MUA gam kening saya & samarkan dengan foundation & lukis kening :)

      Delete
  36. nak camera lomo n topup ?? jom join stylista contest ^_^ tde blog pun boleh join..baca syaraat2nya...
    http://syiralokman.blogspot.com/2012/09/stylista-contest.html

    ReplyDelete
  37. ok,, rasa nak jadi model montel membuak-buak dalam diri,, mnysal lambat comment,, benci tol,, bband buat hal!!! grrr,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu. kelakar la akak ni.. broadband saya pun buat hal. haish. -..-'

      Delete


  38. FEEL FREE, CHECK OUT DIS!!!!

    http://coachku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  39. comel lah yuyu =) kak maria always ohsem ^__^ suke tengok bila dia buat muka =)

    ReplyDelete
  40. untung nye jadi yuyu zulaikha :)

    ReplyDelete
  41. HAI YUYU!
    pengalaman memng sgt beharga kan

    ReplyDelete
  42. sangat chomel la gambar ngan maria elena tu =)

    ReplyDelete
  43. akak yuyu ingat ayien lagi tak? :) kak yuyu makin cantik :D

    ReplyDelete
  44. comel la kak yuyu nie,
    blog kak yuyu pon sempoi je,

    ReplyDelete
  45. Kecik2x cili padi...Comel lg berbakat.. :)

    ReplyDelete
  46. untungnya menjadi seorang Yuyu Zulaikha.. Murah rezeki. :)

    ReplyDelete
  47. Sape buli Yuyu tu?Buli dia orang balik le Yuyu.

    ReplyDelete
  48. Terima kasih sudi komen semua. nanti kalau ada peluang, grab je tau :)

    ReplyDelete
  49. hai Yuyu ...suka tgk gambar yg last sekali tu

    ReplyDelete
  50. thanks for the info yuyu.
    anyway, istiqamahkan diri dalam pemakaian bersifat muslimah sebegini, cute and gojes. :)

    ReplyDelete
  51. lawa kening yuyu..

    ReplyDelete
  52. yuyu ! hehe. comel sgt pic yang last tue!

    ReplyDelete
  53. MAKE UP KAK YUYU CANTIK DLM NI :D

    ReplyDelete
  54. ALOLOLO COMELNYA DIA TENGAH2 KAK MARIA DENGAN SHEA :D

    ReplyDelete
  55. Yuyu kena style sendiri ke? Kenapa diorang tak style kan??

    ReplyDelete
  56. Cantiknya style Yuyu pakai tudung utk photoshoot tu..nak terjah FB Grobok gak la...

    ReplyDelete
  57. comelnye yuyu..jemput singgah blog sy ye..;)

    ReplyDelete
  58. assalmualaikum kak yuyu comel...
    teringin nak jdi cm kak yuyu, enjoy photoshot,
    kak yuyu bole tengok blog saya
    http://iu-hazirah.blogspot.com
    pengalaman zira biasa je

    ReplyDelete
  59. this is super true yuyu! maz pun sama cm yuyu.. wlupun bukan depan tabir cm yuyu, pengalaman mekap org n follow photoshoot sgt best. kawan2 n pengalaman adelah benda paling sukar kita nak dpt. once kita dah grab, jgn lepaskan :) semoga lebih berjaya di masa hadapan yuyu :)

    ReplyDelete
  60. Terngin jgk nk jadi model ni.. tapi tidak selayaknya untuk saya..Keyakinan diri? memang luar biasa rendah..Haha

    ReplyDelete
  61. muka yuyu macam ayu raudah bila senyum..

    ReplyDelete
  62. thanks yuyu for the article :) saya pon melaram dengan selendang stripes dari Grobok! sangat comfy :) http://annyssophiliea.blogspot.com/2013/07/im-in-grobok.html

    ReplyDelete
  63. Berapa umur Yuyu & berapa ketinggian Yuyu ni? Comel sangat ! :D

    ReplyDelete
  64. waaaaa..lawa arr kkak2x...hahahha..kak maghiahhhh...btw pengalaman yg paling penting...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)