HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Sunday, November 4, 2012

5 Rutin Penjagaan Kulit Muka

Assalamualaikum

awal January 2011. make up. jerawat, parut, kulit berminyak

apakah rutin penjagaan muka anda semua? make up sahaja tidak mencukupi.*sila baca dengan membajet SmartShop habis* amboi. kemain kan yuyu zulaikha.

sebenarnya, bila masuk umur mak mak ni kan (yuyu termasuk golongan mak budak, sebab dah ambik kursus kawen minggu lepas, sekian terima kasih), penjagaan muka kenalah bagi lebih perhatian. masa awal dewasa ni la muka kemain ngade nak berkedut. kekangan masa pulak bertindak meng-eyebag kan mata, meng-jerawatkan muka dan meng-tan-kan kulit.

nahh. tatabahasa aku. hampeh

bab kulit muka, yuyu selalu bagi fokus yang extra dengan harapan yang amat tinggi, walaupun dah umur mencapai 60an, namun wajiblah maintain cun macam Jelo. hakhakhak. jadi, kali ni, yuyu sangat baik hati nak share rutin harian dahku dalam bab memcantikkan kulit muka, walaupun  hakikat sebenar adalah hmmmm...

***

baca untuk manfaat sejagat. 

1)    yuyu paling percaya asas kesihatan adalah pemakanan yang sihat dan minum air yang banyak. dah sedia maklum minum air yang banyak dapat melembabkan kulit secara semulajadi. paling kurang lapan gelas. lapan gelas awalnya macam 8 tong penyiksaan. amboi kan. tapi kalau kita displin sikit sikit setiap hari sampai cukup sehari 8 gelas demi kulit cantik dan kesihatan baik, benda tu benda ilek je. eleh. 8 gelas je ponnggg.


2)  mencuci, menyegar dan melembabkan. tapi yuyu cuma petik satu. mencuci. bagi yuyu sedaya upaya meminimizekan jumlah chemical dari bertenggek di kulit muka. dan pendirian yuyu adalah kulit perlulah nampak sihat berbanding nampak putih semata mata.

pilih pencuci muka yang soap free. sebab soap-free cleanser akan  menghalang daripada minyak semulajadi muka kita dari hilang dengan bermaharajalela. 

mencuci muka dua kali sehari sangat penting. lebih cuci akan akibatkan kulit kering, dan seterusnya potensi kedut adalah milik anda. kurang mencuci akan menyebabkan kulit berminyak, dan di situlah punca segala noda jerawat.


3)      Kolagen. kalau kita compare muka kita masa sekolah menengah dan sekarang (dewasa), mesti kita akan perasan tentang keanjalan kulit. ya. sekarang kulit makin dah tak anjal, bukan? ini adalah disebabkan kolagen semulajadi kulit kita semakin berkurang. ingat ape ha. kolagen la yang secara sukarela bertindak untuk menganjalkan kulit.

makin berumur, makin kita kehilangan kolagen semulajadi. sebab tu dari sekarang kita kena maintain kolagen kulit muka. sejak berapa bulan lalu yuyu ambil kolagen tambahan, (LAMOR 2). Lamor 2 sangat bertindak hebak buat masa sekarang. yuyu dapat rasa kulit yuyu semakin sihat. kulit lebih anjal, dan muka nampak semakin cerah.

setiap pagi ambil kolagen Lamor 2 sebelum breakfast. dari situ, proses untuk serap khasiat kolagen lebih senang. ingat tau. yuyu sangat suggestkan kat korang untuk ambil Lamor 2, sebab yuyu dah cuba sendiri, dan dah try banyak kolagen. Lamor 2 antara kolagen yang yuyu sangat puas hati.

ini antara kolagen tambahan kecintaan kulit yuyu. korang boleh dapatkan dari website SINI atau terus contact dealernya (Valerie's FB)


4)      Masalah eyebag macam masalah ruji untuk perempuan. paling serabut kepala pasal ni. antara solution untuk eyebag adalah guna cooling gel, ataupun roll-on eye. sebelum tidur, yuyu akan pastikan sekeliling mata yuyu di roll dengan Garnier Roll-on. bagus mendealah ini. ia menghasilkan effect menyejukan. i loike :D
dan paling penting untuk hilangkan eyebag, adalah jangan minum air 2 jam sebelum tidur. minum jumlah yang sikit. motifnya, minum air yang banyak sebelum tidur akan menggalakkan water retention pada mata. sebab tu la jadi eyebag. cuba la.


5)     Tidak untuk make up. less is more. ini paling penting yang yuyu cuba displinkan sekarang. bedak, lipstick dan eyeliner dah cukup untuk nampak segar. tepek heavy make up hanyalah untuk event dan photoshoot. lebih bagus, kulit yang bebas dari make up, sebab kandungan barang make up, ada yang boleh menyebabkan tona kulit tak sekata dan muka nampak lebih kusam.

***


Syukur dengan kulit muka yuyu sekarang. heeee ^.~

tu la 5 rutin harian yuyu untuk kulit yuyu. simple bukan? 

cuma sekarang ni yuyu try baiki parut jerawat yang baru ada ni. sebelum ni yuyu cuba Fair&Lovely, tapi yuyu dapat tahu pencerah muka sangat buruk untuk muka, maka yuyu tukar kepada SKII, tapi sebab takut hari mendatang tak cukup duit, maka tukar kepada Bio Essence. penting cari yang sesuai dengan muka dan dapat maintain untuk masa yang lama untuk keserasian kulit.

p/s : Selamat Hari Raya Haji semua. nanti buat entry raya haji pulak.

terima kasih sudi baca semua :)

36 comments:

  1. i dah lama tak pakai any product since 5 years ago ;p

    kalau pakai jugak, ada la tu mcm2 problems ;p

    ReplyDelete
  2. kulit muka kena juga dijaga kan yuyu, bukan badan je nk kene jaga..

    mcm nana, produk yang best selalu nana guna garnier..eye roll on pun ade juge gune tp jarang..hehe..

    kalau bab collagen tu tak penah try plak..ok nanti nak kene try gak nie..huhu

    ReplyDelete
  3. saya baru cuba minum collagen..tunggu hasil dulu .hehe

    ReplyDelete
  4. This is precisely the important information I'd been searching for. Incredible blog. Very inspirational! Your posts are so good and also detailed. The links you come with are also very beneficial as well. Many thanks :)

    ReplyDelete
  5. manis je yuyu dengan tahi lalat dia....

    ReplyDelete
  6. Wah..pandai yuyu..insyaallah nnt sy akan cuba amalkn nasihat dan teknik pengjagaan kulit..thnks yuyu

    ReplyDelete
  7. yuyu xyah makeup tebal2 pun da cnti, kite sejak dak beranak nak jage kulit pun malas hehehe tp sib baik tak masalah n senang jage

    ReplyDelete
  8. nak kiss kak ayu jap hahhaa . mmg cun lama dah ehhe

    ReplyDelete
  9. yuyu. camna nak order lamor 2 tu? i try bukak link yg u bagi tapi banyak promote jadi downline je. tak de pun camna nak order. can u help me please. tq

    ReplyDelete
  10. erkk..agak-agak muka ganas cenggini sesuai x pakai? :p

    ReplyDelete
  11. sis yuyu, kite pernah try garnier roll on tu,tak best gila! sumpah macam ntah pape. saya baru pakai 2-3 kali,then bamm! seminggu nak bagi hilangkan kesan merah-merah kat bawah mata. T.T


    saya sekarang pengguna setia Meiko,product semulajadi from Japan :)

    ReplyDelete
  12. http://www.facebook.com/pages/Luahan-pengkids/122378141164207 please tengok page ni. Jahil sangat. Rasa bedosa sangat Kalau tak halang benda ni. Please hentikan.

    ReplyDelete
  13. salam yuyu...bagus tip2 yg yuyu share ni....i just nk tye? how much product LAMOR 2 & sekotak ada brape sachets?

    ReplyDelete
  14. nice tips yuyu...tp,nk tnya,,,skotak lamor 2 brapa ekk??? mcm mnarik jew...

    ReplyDelete
  15. muka yuyu pakai pape pun tetap comey, walaupun jerat pasir berselerak seluruh muka...kannn!!

    ReplyDelete
  16. ALA KAK YUYU,BILA MINUM BANYAK SANGAT AIR KAN,PERUT JADI BUNCIT.MUKA CANTIK,PERUT BUNCIT SUSAH T_T

    ReplyDelete
  17. COLLAGEN KITA AMBIL TAPI DOKTOR SYORKAN JANGAN AMBIL SELALU SANGAT SEBAB TAK ELOK UTK KIDNEY T_T

    ReplyDelete
  18. YANG GARNIER TU PULAK TAK PERNAH TRY.KENA TRY NI. :D HEHE

    ReplyDelete
  19. Anyone want to order and to know more bout Lamor2, can drop to my mailbox at angie.mariesha@gmail.com
    It's definitely works as i consumed it too !
    :)

    ReplyDelete
  20. bagus tips ni..suka baca blog yuyu..

    ReplyDelete
  21. tips sy punye sonang je kak...amek AER SEMAYANG banyak2..Insya Allah bleh membantu..

    ReplyDelete
  22. dah guna garnier tp tak de kesan pun.hurm..mungkin kulit sis tak dpt menerima barang2 mahal.huhuhu~

    ReplyDelete


  23. Tips Yuyu pernah kongsi sebelum ni, yang kena rajin tukar sarung bantal is very good! I cuba and its work.

    Thanks babe.

    ReplyDelete
  24. yuyuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.............y so kechikk???

    ReplyDelete
  25. yuyu,,nak tanye nih,,lamor 2 tuh harge nye brape? dalam Rm 180 kew??

    ReplyDelete
  26. Lya dh try guna Roll-On. Memang best !
    Sebijik seketul mcm akak punye. :D

    ReplyDelete
  27. Teringin plak akak nak roll2 kat eyebag ni..

    ReplyDelete
  28. mahal nye yuyu....uhhh kena keje rajin2 nie baru boleh minum lamor 2 tuu... ^_^

    ReplyDelete
  29. Bio essence mmg bgus tpy skrg pky set garnier pon oke

    ReplyDelete
  30. Perkongsian yg bermanfaat. Klu kita jaga kulit muka dgn baik, kulit jadi cantik, tak perlu mekap tebal2 ;)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)