Friday, August 3, 2012

Pesan untuk Diri. Pesan untuk Semua.

Assalamualaikum


"Apabila aku terkenangkan janjiMu
Terasa gerunnya di hatiku
Betapa fakirnya fitrahku padaMu
Betapa jauhnya diriku dariMu

Sepanjang aku dibuai mimpi
Telah kulupakan janjiMu oh Ilahi
Lenaku masih belum terjaga lagi
Ya Allah sedarkanlah daku

Oh Tuhan kini ku telah jaga
JanjiMu takkan mungkir
Pada hamba yang ingkar
Diriku tidak kan terlepas
Kesalku makin menekan
Insafku kian meningkat

Apakah masih tersisakah titisan rahmat
Moga diriku dikurniakan berkat
Tidak tertahan diriku oh Ya Allah
Menanggung azab siksaanMu

Tidak sanggup merasa diriku
Ya Allah Menanggung kemurkaanMu
Ya Allah ampunlah kesalahanku
Ya Allah ampun keterlanjuranku
Ku memohon rahmat daripadaMu
Semoga dihazafkan dosaku"

Lagu: Ku damba keampunanMu


 __________________________________________________________ 


Ya Allah, kadang-kadang yuyu rasa ruginya kehidupan yuyu selama ni. tanpa motif, tanpa arah tuju hidup yang betul. semuanya untuk dunia. semuanya untuk kejar keseronokan dalam kehidupan sementara. padahal, dunia ni bukanlah kehidupan yang sebenar. 

alpa. lalai. lupa diri. 

untuk akhirat. bekalan untuk akhirat apa yang yuyu boleh bawa? kalau bab agama, itu tak tahu, ini tak tahu, kalau bab dunia, serba serbi tahu. 23tahun yuyu hidup, berapa kerat saja yang kehidupan yang yuyu guna sebaiknya. bukan yuyu saja. tapi KITA.

kita mungkin rasa kita cukup bagus dalam segala hal. mungkin memang cukup bagus. tapi orang yang betul betul bagus, takkan rasa dia cukup dengan semua tu. semakin dalam ketaqwaan dia pada Maha Kuasa, semakin dia akan rasa betapa naif diri dia untuk dipersemabahkan pada Penciptanya.

manusia. yuyu. kita. ada masa rasa nak taubat itu ini, tapi esok, kita buat lagi. hmm. ada masa kita rasa menyesal dengan perbuatan selama ni, tapi esok, rasa macam dah bebal dah. ada masa kita kalau boleh nak tamakkan diri buat kebajikan, buat amalan, buat bekalan untuk akhirat, tapi, esok hati kita tak lagi rasa semua tu.

Ya ALLAH. boleh nampak bukan macam mana iman kita? mungkin yuyu sorang yang macam ni. apa kata, mulai saat ni, kita cuba sedaya upaya minta pada ALLAH untuk tetapkan iman kita, supaya lebih kuat lagi rasa sayang kita pada Nya. supaya lebih takut kita dengan masa sia sia kita.

Bismillahirrahmanirrahimm...

يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ، ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِيْنِكَ

Yaa Muqallibal Quluub, Tsabbit Qalbi ‘Ala Diinik 
Ertinya: “Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami di atas agama-Mu.” (HR. Ahmad dan at Tirmidzi)

اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ

Allaahumma Musharrifal Quluub, Sharrif Quluubanaa ‘Alaa Thaa’atik 
Ertinya: “Ya Allah yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepadamu.(HR. Muslim)


Amin.

baca. semoga usia kita bukan saja memberi manfaat kepada diri kita, tapi pada agama kita juga. InsyaALLAH, kita bukan antara golongan yang terlambat.

Terima kasih sudi baca :)

73 comments:

  1. TQ sebab SHARE kan AYAT tu . sebelum ni JARANG BACA :)

    ReplyDelete
  2. aminnnnn.. Insyallahh..

    ohsemmnyee picc awak syggg

    ReplyDelete
  3. Astaghfirullah~ kita selalu lupa.lalai..

    ReplyDelete
  4. phewitt..hehe
    bagus ni..huhu

    http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/nanti-rakyat-malaysia-boleh-makan-ais.html

    ReplyDelete
  5. itulah lumrah manusia. oleh itu, kentalkan iman pada diri walaupun banyak dugaan yang menghalang. semoga di bulan puasa ini, kita dapat rahmat dariNya

    ReplyDelete
  6. yuyu..mcm NORA DANISH!!
    anyway..amin..thnx untuk pesanan tu untuk kite semua :)

    ReplyDelete
  7. moga-moga kte akn sentiasa beringat kn, dunia dah tak lama dah.. macam2 tanda.

    Semoga ditetapkan iman,dalam lindungan Allah selalu, istiqamah dlm hal2 kebaikan amin2, ya rabbal alamin

    take care yuyu :')

    *kte tggu entry skirt, nk sgt tgk.. :D

    ReplyDelete
  8. :)
    semoga hari ini lebih baik dari semalam :)

    ReplyDelete
  9. amin amin ya rabbal alamin :) semoga iman kita akan lebih bertambah, Insya-Allah..

    ReplyDelete
  10. peringatan untuk namee juga.. :''/ hmm. terima kasih yuyu .

    ReplyDelete
  11. wani pn 23 thn jgk... huhu... trima ksh dgn entri ni... pringtan kte bersma... Slm Ramadhan Yuyu...

    ReplyDelete
  12. aminn. moge ALLAH istiqamahkan kite dalam melakukan ibadat :DD

    ReplyDelete
  13. Amin..thanks sis yuyu ingatkan kita semua yg kekadang t'lalu alpa dengan hal duniawi :'(

    ReplyDelete
  14. thanks yuyu atas ingat untuk ini. sangat bererti buat ain.. ain pown selalu alpa dengan dunia.. :(

    ReplyDelete
  15. pesanan untuk pembaca juga bukan?

    ReplyDelete
  16. terima kasih atas peringatan ni. :)

    ReplyDelete
  17. emmmm , kadang-kadang kita sedar, tapi kita tak buat, insaf sekejap je, lepas tu keep on repeating same mistake.. masyaallah, kdg2 bnci dengan diri sendiri bila dah buat salah..apa yang boleh buat selalu berdoa supaya diri ini kuat..

    ReplyDelete
  18. Assalam, betul tu Yuyu.. Kekadang kita berubah sekejap saja lepas tu entah mana hilangnya rasa taubat tu tak tahulah... Namun inilah ukuran IMAN seorang hamba Allah di akhir zaman ini... Iman kita sekarang bukannya turun naik tapi keluar masuk... muhasabah diri, sentiasalah kita bertanyakan khabar iman kita... Wassalam...

    ReplyDelete
  19. dunia ini milik ALLAH bukan milik kita...humm nice entri yuyu..:))

    ReplyDelete
  20. Akhirnya kita ke sana jua , jadi hiduplah untuk bahagia di sana :)

    ReplyDelete
  21. ye betol.=D

    pasnie entry2 yuyu patot kearah akhirat pulak la,kami suka baca belog yuyu.so,kalau ada selingan islamik,lagi baik..=D

    SELAMAT BERPUASA YUYU!=D

    ReplyDelete
  22. pehhh first2 dah tempek besar2 gambar comel akak tu . amboihh >.<

    Alhamdulillah akak . Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  23. nice entry ^^ btol3.. sekarang kebanyakan manusia termasuk haz sendiri kadang2 lebih mengejar benda2 duniawi drpd akhirat..semoga dapt menmbhkn lg amaln n iman untk bekalan di akhirat kelak. amin..

    ReplyDelete
  24. Untuk diri sendiri jugak ni...nice entry, Yuyu! :)

    ReplyDelete
  25. kdg2 manusia ni cepat leka dgn duniawi. mesti ada someone yg selalu ingtkn smoga kita tak leka

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum kak yuyu comell..
    akak pernah tulis masa team saffiya jengok akak punyer almari..
    akak bagitaw nk tulis cammana akak bole dapt confident on fesyen or everything coz akak petite type.
    saya pun xla setinggi mana, nak cari kasut pun susah coz saiz kaki kecik.. hope jugak akak share, kat mana akak selalu shopping

    ReplyDelete
  27. teruskan kuatkan hati yuyu,.. lawan tiap kali rasa nak kembali macam dulu :) jom sama2 kita berhijrah moga segalanya dipermudahkan. :D

    ReplyDelete
  28. bestttttttttttttttttt!
    give me five yuyu..

    ReplyDelete
  29. nice entry kak yuyu :)
    sme laa kita iman selalu xkuat

    ReplyDelete
  30. nice entry:)
    semoga dipermudahkan segalanya..
    InsyaAllah:)

    ReplyDelete
  31. salam..thanks for the sharing kak yuyu..haritu terserempak dgn kak yuyu berjalan sambil ckp ngan handphone sambil tergelak-gelak..comel sangat !! hehe

    ReplyDelete
  32. tikah pun rsa hidup tikah dipersia-siakan...

    ReplyDelete
  33. tak mengapa, pintu taubat sentiasa terbuka untuk kita... Ena pun selalu alpa dengan dunia.. namun, Alhamdulillah, byk perkara menyedarkan diri ena serba sedikit... semoga kita mati dalam iman

    ReplyDelete
  34. aminn..good entry yuyu..peringatan yg baik utk kita semua :')

    ReplyDelete
  35. yuyu...kita manusia lemah...sering buat silap...namun, kita harus sentiasa berdoa supaya kita mengulangi kesilapan kita...pesanan utk tirah juga...

    #cm ustazah tak? ekekeke

    ReplyDelete
  36. *eh...rasa cm salah tulis je td....
    pembetulan: supaya kita tidak ulang bnda sama...

    (tutup muka malu...larikkkk)

    ReplyDelete
  37. entry yang sangat bagus dan berguna terima kasih :)

    ReplyDelete
  38. nice entry, emiey ambik doa ni eh..nk tempek kat board dlm bilik..ehehe =)

    ReplyDelete
  39. akk yuyu tamo2 sdeh naaa .. smua fan akk syg akk .tu tmasuk la bdak ni muahaha .. tau6 biasa la owg tknal mcm tu lumrah dy.. tade slh pon leb u

    ReplyDelete
  40. Betul kata yuyu, 23 tahun hidup hal dunia serba serbi tahu. saya pun macam tu. Agama masih cetek, takut kalau dipanggil mengadap dikala masih tak tahu apa-apa.

    ReplyDelete
  41. manusia tak terlepas daripada berbuat dosa. kita cuba jadi baik hari demi hari dan cuba istiqamah. amin.. semoa hidup ni ada sinar.

    ReplyDelete
  42. semua org belum terlmabat utk bertaubat. Kak yuyu, be strong k.Kita sama-sama berubah ke arah kebaikan :) nice job

    NEW UPDATED : Just Forget About The Past

    ReplyDelete
  43. nice artikel. sm2 dapat faedahnya yuyu comel

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum kak yuyu Zulaikha,,

    Allahuma ini nas-aluka ridhokawaljannah,, wanauzubika minsahatikawannar

    ReplyDelete
  45. a very nice reminder to all, thanks for this :)

    ReplyDelete
  46. time kasih yuyu share artikel yg muhasbh diri..=)

    ReplyDelete
  47. iman ni tak sentiasa kekal.. kadang kala ada turun naiknya.. semoga mendapat hidayah =)

    ReplyDelete
  48. salam ramadhan kak yuyu. Segan rasanya komen kat sini. Anyway, semua org ada silap. Moga sama2 berubah ke arah kebaikan. =)

    ReplyDelete
  49. Terima kasih sudi berkongsi.. InsyaAllah, sama2lah kita amalkan untuk mendapat kehidupan yang lebih baik & diredhai.. =)

    ReplyDelete
  50. salam Ramadhan, entri ini sedikit sebanyak menginsafkan. Kita sebagai manusia tidak lari dari kesilapan.

    -iAwani-

    ReplyDelete
  51. letak blog yuyu dalam blog roll aug-sept ^^, selamat blogwalking ke blog anas - tq

    ReplyDelete
  52. nice article..salam Ramadhan dan salam Aidilfitri..kad raya utk semua blogger di http://blazenet.blogspot.com/2012/08/aidilfitri-2012_12.html

    ReplyDelete
  53. btol tu yuyu..
    Lgpun bila seseorang tu nk berubah ke arah yg lebih baik,mula la orang lain jeling2 mcm perli..
    Trbantut plak orang tu nk brubah..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)