HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, July 31, 2012

Salam Ramadhan Muslimin & Muslimat ♥

Assalamualaikum

Salam Ramadhan semua.

Alhamdulillah. kalau sebelum ni bila dah sambung study, yuyu tak berpeluang nak sambut puasa dengan keluarga. Hari pertama sahur dengan esaimen, sorang-sorang, berbuka hari pertama pulak dengan buku, a'ah. sorang-sorang lagi. sadis campur kudus kan.

Tapi Ramadhan kali ni, yuyu nekad untuk hari pertama bersahur dan berbuka dengan keluarga. Hoi. Best tahu. Rasa macam umur enam tahun pulak. Nekad untuk ponteng dua kelas, bukan la perkara yang ohsem mana pun. Silap-silap kalau ada quiz, boleh menangis sambil nyanyi lagu 4U2C yuyu. tapi nekad.

Khamis pagi, hati yuyu dah gundah gulana. Tengah hari, baru jiwa bro, lantak la kelas, ingat gua heran sangat. -.-' . petang tu terus blah ke Mid Valley beli buah tangan untuk family sebelum balik ke Langkawi tengah malamnya dengan bas.



    
     
     
mari lipat gandakan ibadat. 


syukur. sahur, yuyu masakkan sup ayam dan ikan rebus asam buat keluarga, agar-agar Milo dan tembikai untuk santapan sementara tunggu Imsak. simple. tapi sangat bermakna buat yuyu bila tengok emak cuma bangun untuk makan, dan adik-adik bersahur dengan semangat. 

untuk berbuka yuyu buatkan kari ayam dan sambal sotong, dan yuyu belikan keluarga macam-macam jenis kuih. Ya ALLAH, rasa gembira sangat hati bila tengok keluarga yuyu makan masakan yuyu. kalau boleh, sepenuh bulan Ramadhan, emak cuma rehat dan tumpukan pada menjahit, yuyu pula, masak dan buat keluarga yuyu rasa gembira. 

dah dah. tak nak emo. 

selama bulan Ramadhan, bulan di mana banyak pahala untuk ibadat kita digandakan, dan setan yang selalu buat kita tak jadi nak buat ibadat dah kena ikat ketat-ketat dengan ALLAH, apa kata, banyakkan beribadat  dan train diri kita supaya suka kepada kebaikan. :')


asas puasa Ramadhan.

dan sedikit perkongsian supaya Ramadhan kita lebih mendapat berkat dan lebih bermakna. Aminnn :
Doa Ramadhan - Ramadan Prayer
hafal dan praktik.

selamat mendidik diri untuk ke arah kebaikan semua. semoga Ramadhan kali ni akan buat kita semua senyum telinga ke telinga. dan antara benda simple yang kita boleh kita buat untuk kumpul pahala adalah :
                          
            
sangat bermakna Ramadhan dengan semua ni. InsyaALLAH.

p/s : puasa tak habis lagi, yuyu dah sebuk cari baju raya -.-'

terima kasih sudi baca :)

102 comments:

  1. alhamdulillah kali ni 1st puase ari sabtu....kalau tak hari ni semua bersahur dgn hati yg gundah-gulana XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. seronok kan sambut puasa dengan family :)

      Delete
    2. sungguh tak terkate seronoknye ^^

      Delete
  2. good one yuyung! nanti weekend dtg umah fatin kt kl, kite masak sesame jum :')

    ReplyDelete
  3. Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak, Kak yuyu <3
    Smga kita semua dpt kberkatan daripada-Nya ~

    ReplyDelete
  4. rindu lah naka balik rumah jumpa family.
    susah nak dpt cuti bila belajar kt kolej

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala. ponteng la macam yuyu. bhahaha. ngajar :P

      Delete
    2. amboi..bgs pnye ajaran adq yuyu nie ye..jntik tinge tu krg..

      Delete
    3. amboi.....bgs ajaran adq yuyu nie ye...jntik tinge 2 krg...

      Delete
  5. waaah, pandai masak :p Salam ramadhan! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haish! ape la. nak makan, kena la masak :p

      Delete
  6. salam ramadhan. may this Ramadhan bring lots of barakah to all muslims.amin..

    ReplyDelete
  7. yeaY! dpt puase dgn family memang ohsem kan? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan setakat ohsem! tapi super ohsem!

      Delete
  8. GBM teringin nak masak kat family.. tapi GBM xpandai masak. =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa.. belajar la sayang. dari benda yang sangat simple :)

      Delete
  9. antara sebab muja suka baca blog yuyue,, sentiasa ada ilmu di dalamnya,, alhamdulillah,, :D

    ReplyDelete
  10. insyaALLAH..thanx for sharing yuyu..^^V

    p/s : baju raya yg di tempah siap dah pon..-.-'

    ReplyDelete
  11. Such a nice daughter.
    Salam ramadhan Yuyu :)

    ReplyDelete
  12. untung ada kakak mcm kak yuyu :'D tadak kakak :'(

    ReplyDelete
  13. rajin betul kak yuyu pergi mid. nanti kita meet kan mid lerr . haha btw rajin betul dia masak . boleh kahwin dah ni haa. hee

    ReplyDelete
  14. bestkan dapat bersahur ngn family.. tahun nie kita puasa jauh dr family. huhu

    ReplyDelete
  15. nk tnye
    klau kite wt rukun islam ketiga tpi tertinggal rukun kedua wlaupon 1 wktu je,pahle kite tergntung err???nk tnye ust idrus tpi kompius fb beliau yg mne stu.tnye yuyu je lah

    ReplyDelete
  16. Salam Ramadhan Dari Orang Langkawi gak..

    ReplyDelete
  17. Teringin plak nak jumpa Yuyu kat Langkawi ni

    ReplyDelete
  18. ena pun sgt bersyukur sebab dpt berpuasa dengan family tahun ni.. selamat berpuasa dan salam ramadhan sis sekeluarga...

    ReplyDelete
  19. bestnya pandai masak.. saya tahu masak tapi tak pernah nak masak.. aiyak..

    ReplyDelete
  20. Selamat Berpuasa Yuyu..sama menu kita..buka puasa dengan sambal sotong hari ni plus2 rendang ayam..hehe..moga ramadhan kali ini lebih diberkati(^_^)

    ReplyDelete
  21. Akak ni adalah kalangan 10k+ pelajar IPT yang terpaksa berperang dengan jiwa dan perasaan untuk berpuasa dengan keluarga hari pertama . tp akak ni sempoi gak ek boleh nak ponteng kelas . hahahaa

    Subhanallah akak . semoga ramadhan kali ini membawa keberkatan kepada kita semua ye :)

    ReplyDelete
  22. Untunglah dapat berpuasa dgn family =)... sy kali ni xbalik dan puasa di Sarawak... Salam Ramadhan kak yuyu =]=]=]

    ReplyDelete
  23. salam ramadhan yuyu. semoga ramadhan kali ni akan memberi keberkatan kepada kita semua..amin

    ReplyDelete
  24. Aww what a nice daughter you are! Selamat berpuasa, Yuyu! Kiteorang start puasa awal dari Malaysia tahun ni. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, awak kat mana yang awal sangat puasa tu?? haish! ni jeles ni!

      Delete
  25. Salam Ramadhan... selamat berpuasa~

    ReplyDelete
  26. best nye berbuka n sahur with famili. Hmm Cik Anis pun nakmbalik la lepas present proposal O_O

    ReplyDelete
  27. salam ramadhan yunk...bilaa nk berbukaa sesama ni..hapikannn pose first kat umah :)

    ReplyDelete
  28. Happy fasting :)
    Yay!! Kita pon dapat puasa kat rumah tahun ni. Hi five kak Yuyu! :D

    ReplyDelete
  29. rajinnnnye yuyu.
    lega mak yuyu yee. ngee


    ***sejuk prut mak yuyu. :)

    ReplyDelete
  30. Terim kasih sudi baca semua! salam ramadhan! jangan lupa nnti yuyu nak duit raya :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pembaca setia blog ni..
      agak2 de duit raye x?

      Delete
  31. salam ramadhan,,yuyu..entri yang bermanfaat..;)

    ReplyDelete
  32. yuyuuuuuuuuuuuuuu, selamat berpuasa eh,dah dah takmau emo emo ... :)

    ReplyDelete
  33. best smbt ramadhan....awl2 dh dpt blk kg smbt awl pose.....lazatttttttttttttt!!!

    ReplyDelete
  34. YUYUK ! KALAU DAPAT BUKA SESAMA DENGAN IEQAH NANTI, JANGAN LUPA MAYA TAU. kalau tak... tanak kawan... >_<

    ReplyDelete
  35. salam ramadhan yuyu, wow yuyu masak..beznyaaa!! mesti sedap ^_^ teringin nk rasa masakan yuyu pulak :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh berbuka rumah yuyu. boleh yuyu masak banyak :)

      Delete
  36. Yuyu,
    Selamat berpuasa!..semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna.. :)

    Supian Mustapa Menulis Tentang: Antara Kad Kahwin Kreatif terhangat di Malaysia.

    ReplyDelete
  37. oh ini la yuyu.. hehe.. salam kenal dan salam Ramadhan =)

    saya follow kamu ye..

    Assalam..

    http://www.sofinahlamudin.com/2012/07/antara-berlian-pertama-dan-kaca.html

    ReplyDelete
  38. Cik Yuyu ada orang guna gambar awak dalam Fb lah nama dia Yaya Zulaikha nak tengok akaun tu singgah kat blog saya tau http://sayagilerpurple.blogspot.com/2012/07/fb-yuyu-zulaikha-fake.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haish! nak kena ni faker ni! Yaya Zulaikha pun bolehh..

      Delete
  39. takde entry baru ke?
    ke blog yuyu puase gak?
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu. tak nak la update kalau takde benda pape. sat sat. belog nak berbuka posa dulu :P

      Delete
  40. yuyu.. bile nak update entry lagi nie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahahah.. kannn.. tengah sibuk + takde idea ni :p

      Delete
  41. akak yuyu. selamat berpuasaaa tauu .
    smoga ibadah kita diberkati :))

    hewhew. btw, mie nak tnya . akak study kat mane ??

    ReplyDelete
  42. salam ramadhan Yuyu.. semoga amalan kita diterima dgn berlipat ganda

    ReplyDelete
  43. Salam Ramadhan buat Yuyu dan seluruh pembaca blog ini..

    Terima kasih di atas perkongsian info yang bermanfaat ini..

    Salam perkenalan.

    Saya tak ingat dah berapa kali berkunjung ke blog ini.. Blog Yuyu memang menarik..

    Saya menjemput tuan rumah join dua segmen yang sedang diadakan di blog Coretan Anuar. Wang tunai terkumpul berjumlah RM500 untuk dimenangi.

    ReplyDelete
  44. selamat berpuasa ya yuyu zalikha... ada masa jemput lagi data sini :)

    ReplyDelete
  45. hai..senang2 meh la singgah,kalau ada tips menarik...emmm

    ReplyDelete
  46. Salam Ramadhan ^_^
    Dan Selamat berpuasa.

    ReplyDelete
  47. entri kali ni sunggu berat dgn nasihat ;)

    ReplyDelete
  48. selamat berpuasa yuyu. salam ramadhan :)

    ReplyDelete
  49. salam ramadhan.. n salam kenal.. rajin nya memasak..

    ReplyDelete
  50. salam ramadhan..semoga masing2 dapat keberkatan..:) duit rya jgn lupa.hihihi

    ReplyDelete
  51. Nice entry.Selamat berpuasa jugak :)

    ReplyDelete
  52. ini pun ade sis..http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/389053_445105782195960_933780897_n.jpg.. bukan sis sorg yg kena.. kak lyssa pun sama..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)