HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Sunday, June 3, 2012

Tentang Fesyen.

Assalamualaikum

nak cakap yuyu ni buta fesyen, pernah la juga selak selai dua mukasurat bab fesyen kat majalah. kadang kadang, sempat me-laqho-kan diri belek fashion website kat tablet walhal lecturer habis bersembur air liur gagah mengajar kat depan. tapi, kalau nak cakap yuyu ni fashionista tersohor abad ini, malas la nak cakap. nampak sangat auta nya. kalau ikut detak hati bebal yuyu ni, kain batik dengan singlet cap pagoda tu dah cukup gojes untuk dipakai merata-rata. haram haram.

kira orait la. ada la juga anjakan paradigmana bab-bab fesyen ni dari masa ke masa. 

tapi yang menjadi masalah buat manusia spesis petite contohnya Yuyu Zulaikha, adalah celah mana nak dapatkan baju, size baju kemain susah jumpa dan mix match ape yang sesuai dengan spesis XS ni. tak. XXS kot. masalah masalah. 

ada juga yang tanya yuyu macam mana yuyu nampak "bergaya" dengan size petite. ceh. tak semena mena kembang lobang hedong yuyu dengan bukaan 14cm persegi. 

kalau setakat nak ke kelas, yuyu selalu bedal je baju kurung, malah nak ke cafe membeli seketol Hacks pun yuyu tetap memakai baju kurung. ia bukan atas dasar nak nampak ohsem, tapi atas sebab musabab malas nak serabut kepala otak. tapi kalau nak keluar berfoya foya dengan rakan taulan

yuyu berketinggian 140cm, dan bersaiz XS, tuan tuan dan puan puan sekalian.

1. walaupun susah sangat nak cari baju yang sama saiz dengan ketinggian, jalan pantas untuk pakai maxi dress adalah alter, potong la seinci dua bawah dress. kendian, jahit la dengan mesin supaya nampak ori umpama baru patblas saat tadi saja beli.

2. selain dari tu, kalau baju yang di pakai nampak sedikit besar gedabak, selain sedekahkan kat jiran sebelah rumah, penat penat kita beli, lebih baik ikat sikit baju dengan tali pinggang. tali persaudaraan pun boleh guna juga kalau rasa ia kukuh lagi utuh untuk di ikat di baju.

3. banyak baju yuyu juga "custom made" punya. sama ada yuyu jahit sendiri, hasil titik peluh berkenan tengok orang pakai, tak pun, banyak je online shop yang sediakan khidmat custom made dress. boleh la blah usha entry entry yuyu sebelum ni. 

4. kalau nak mix match pulak, selalunya, yuyu elakkan baju Cardigen yang labuh. yuyu pernah buat ekserimen lepak  MidValley pakai Maxi Dress dengan Cardigen labuh paras lutuh, sumpah nampak macam gampang. gampang pun tak nampak seteruk tu. better pakai Cardigen pendek. boleh juga gantikan Cardigen dengan kameja. agak ohsem juga. seperti yuyu. harharharamjadah. ^^

hasil keempat empat tips di atas, tertepeklah gambar besar gedabak ni. Maxi Dress dari PRETTY PLEASE ni yuyu potong di bawahnya, cardigen purple singkat yang agak besar, yuyu kenakan belt. hasilnya, yuyu mampu senyum sepanjang hari umpama pagi pagi sebelum Subuh bedal  Kopi Kacip Fatimah.

paling penting, perlu selalu bersangka baik dengan citarasa sendiri. yakin dengan diri sendiri yang kita bijak membuat pemilihan baju. tanpa keyakinan diri, even tinggi 180cm pun tak mampu nak membajet fashionista bagai. 

kepala hotak wajiblah menjadi kreatif. kalau setakat nak semua nya sesuai dengan diri, tapi selalunya merungut tanpa usaha, itu namanya menggelabah tak kena tempat.


kadang kala, kita yang bukan fashionista ni, perlu sedar diri. selalunya kita terlalu terikut dengan gaya dan style fashionista. dah keje dorang wajiblah dorang pakai bagaikan ohsem. tapi kita yang biasa biasa ni, pakai saja yang dapat meningkat keyakinan diri untuk berada di khalayak ramai, menutup aurat, dan selesa.

saiz bukan onar yang sesaja suka melintang membujur. orang kata, nak seribu daya, tak nak seribu dalih, gunung daik bercabang tiga. 

sekian. ceramah saya bertajuk DADAH MEMBAWA MAUT untuk Sekolah Kebangsaan Kampung  Dusun.

terima kasih sudi baca :')

123 comments:

  1. alololooo~ comel nye kak yuyu *__* rase cam nak cubit2 je. hehehe <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi amboi. nak cubit akak pulak ye :)

      Delete
    2. hehehe. akak ni cute sgt! geram je nk cubit2 je tiap kali tgk akak :P

      Delete
  2. yuyu nampak cantik sangat....paling penting keyakinan diri....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap dapat bagi keyakinan pada orang lain juga. :)

      Delete
  3. akak ! kita same saiz *high 5*
    btw akak still nampak cantik , kiut sangat !

    ReplyDelete
  4. memg org cantik macam mne pun ohsem <3

    ReplyDelete
  5. thnks kak yuyu bagi tpis mcm nie,
    soal cardigan lagi uh heheh kita pun
    dah tak pakai cardigan labuh2..
    cume ..tgk2..jgn singkta sgt lah :D

    ReplyDelete
  6. yuyu...comelnya lah yuyu. hehe. 140cm...sangat comel. macam2 fashion boleh pakai. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tinggi tak pe laa! wuuu T_T

      Delete
    2. ehmmmz,,,,http://goo.gl/2smlUK

      Delete
  7. Hai kak yuyu :) Yeah, samalah, Aieda pon saiz petite. Mmg sedih, bila tgk org lain yng tggi mereka normal berpeshen bagai. Tp bila tgk kak yuyu. Ada semangat sikit nak berfeshen. Betol tu, kena selalu bersangka baik dengan citarasa sendiri. Thnks for the info dan semangat kak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye sayang.. alooloo.. jangan rasa kita ni petite macam satu kekurangan ^^ best ape jadi petite ^^

      Delete
  8. alaaaahaaaiii tgi 140 ?? tkejut gak.teringin nk jumpa laaaaa. kite umur same. =)

    ReplyDelete
  9. ekekekekekekeke..... apapon yang yuyu pakai semua comei :D

    ReplyDelete
  10. la kak yuyu ni ceramah dadah bawa maut pulak menyimpang haha
    btw akak pakai ape pun comei jer yg pnting akak sentiasa sopan
    COMEL sgt ^^

    ReplyDelete
  11. subhanallah....comelnyer...

    ReplyDelete
  12. cntik la kak yuyu .. nk try ikot lah .. :)

    ReplyDelete
  13. Kak Yuyu memang pandai mengayakan apa sahaja pakaian. Tahniah ! =)

    ReplyDelete
  14. u r so cute..memang wajib creative and berani dalam berfesyen =)

    ReplyDelete
  15. berfesyen tu boleh.. selagi tidak melanggar syariat...

    ReplyDelete
  16. sweet laa kak yuyu..tecik jee kak yuyu ea..
    kak yuyu comei pkai baju ape pon..
    ^_^

    ReplyDelete
  17. kak yuyu sweet..
    kalo kak yuyu pkai ape pon cute je..
    tecik je kak yuyu ea..
    ^_^
    kak yuyu mmg comei...

    ReplyDelete
  18. wuwuw, bukan petite size jer kot yg susah kemain nk nampak ohsem. yg size XL cam naz ni pun sama. harus berkira2 24x untuk bergaya. takut cam org kata tak sedo diri, gemok..tapi ada ati nak bergaya. -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah.. kawan yuyu ada juga size XL, dia macam lagi susah je nak cari baju compare to size XS.. takpe. lantak la orang cakap ape :)

      Delete
  19. comel sangat2, kita ni sama saiz kot, harhar..=D

    ReplyDelete
  20. kak yuyu memang ohsem la..comel..pandai bergaya even saiz tubuh kecik. :D
    suka tgk kak yuyu ;)

    ReplyDelete
  21. tidakk... yuyu buncit !! #larikkk.. haha

    ReplyDelete
  22. k.yuyu yang comel..kite serupa lahhh, tinggi kite pon 144 cm..lebih 4 cm jerrr,hahaha. kalau kite berdua amik gambar konpem mcm kembar,muahaha. nak sangat jumpe k.yuyu :))

    ReplyDelete
  23. As-Salam.
    Bro HH mohon izin guna gambar untuk entri berikut: http://www.hasrulhassan.com/2012/06/yuyu-zulaikha-blogger-bakal-phd-dalam.html

    Terima kasih ye Yuyu ...:)

    ReplyDelete
  24. k.yuyu yang comel, kite serupaaaa. tinggi zai pon 144 cm jerr, lebih 4 cm dr akk. kalau kita berdua amik gambar mesti mcm kembar kan,haha. teringin sangat nak jumpe akk :))

    ReplyDelete
  25. hidup berawal dari sebuah mimpi "mimpi kemarin adalah kenyataan hari ini detekan waktu terusmemutar menggelimuti resah "seribu daya dan upaya merajuk seribu langkah mencari solusi ternyata apa yg awak isyaratkan amalah bermakna bagi mereka yg berharap"" I ucapin thanks...marhaban yaa ibadallal"

    ReplyDelete
  26. Assalam, hahaha.. bukan main susah lagi nak cari saiz xs tu... kalau dapat pun rezekilah tu...

    ReplyDelete
  27. saiz s pun kdg2 selalu habis, xs lagi laaa kan

    ReplyDelete
  28. salam.awk dh comel,cntik :) fesyen pun dh elok...mean ke arah menutup aurat yg hampir sempurna...tp bila seorg perempuan yg sopan sebut kan perkataan yg kurang manis wpun sekadar lawak spt haramjadah...nampak tak elok sgt.harap teguran ni dapat di ambil serius la ye dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaALLAH. AMinn.. cuma yuyu suka menaip ape yang yuyu suka cakap. tak pe. terima kasih untuk teguran membina tu ^^

      Delete
  29. thx yuyu..
    dah tau dah mana nak shopping baju2 dress utk insan bersaiz xs ;)

    ReplyDelete
  30. wah, comel laah baju baju kak yuyu ikud tuan yg pakainyee . hewhew :P

    ReplyDelete
  31. alololoo...keciknyee yuyu ni..comel je..heeheee

    ReplyDelete
  32. keciknyeeeeeeeeee kak yuyu . patutlah comel :3

    ReplyDelete
  33. Penerangan yg lengkap. Hehehe. Yang bestnya ayat last,

    "dapat meningkat keyakinan diri untuk berada di khalayak ramai, menutup aurat, dan selesa."

    menutup aurat dan selesa. bagus-bagus.

    From,

    Nasz

    MOHD NASER.COM

    ReplyDelete
  34. Replies
    1. hehehe akak.. eksaited menaip kak. habis salah semua :p

      Delete
  35. nak tanya boleh kak yuyu yang cute lagi anggun?hihi kalau baju kurung kaler biru muda tudung dia kaler ape sesuai eh?

    ReplyDelete
  36. susahkan nak cari baju untuk orang petite ni. I 147cm nak cari baju ... Ya Allah, sesah bebenor! Hehehe :D Anyw, thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  37. serius suke tgk yuyu walaupon bertubuh kecil molek tapi still boley berfesyen =)

    ReplyDelete
  38. ok la kecik..bole alter lagi...akak ni asal nak bli baju je problem sbb kebanyakan mesti kecik dan pendek dari yang akak selesa...

    ReplyDelete
  39. hehehehe....comel yuyu..
    dah agak,mesti yuyu alter skirt..
    tapi skang ni ramai yg buat custom made...senang skit kan...

    ehem,pesanan dadah tu comel jer..hehe

    ReplyDelete
  40. yuyu...kite hampir same saiz.... =D hehe
    saye pon suke kenakan belt kalau berfesyen.... ;)

    ReplyDelete
  41. salam kenal..:)
    comelnye yuyu ni.kecik molek je.hihi..selalu org kecik molek ni awet muda..^_^

    ReplyDelete
  42. Comey sgt2!!! pndai bergaya.. awww, jd muslimah pun boleh bergaya kan kan.... blh tny kak yuyu kalau nk berfesyen...

    ReplyDelete
  43. sangat comel ! yes, dressup ikut keselesaan itu penting :)

    ReplyDelete
  44. tak per, kecik2 comel..

    feel free follow my blog k
    //asshaari.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. Yuyu, nak tanya kenapa pakai cardigan labuh macam gampang? X selesa nak shopping ke ape? Sbb sy pn xpernah pakai yang labuh tp tgk org lain pakai okay je. Sy 159cm size L kot. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. tak baca habis ye ^^ heheh.. untuk petite mesti la tak cantik bila pakai cardi labuh ^^ nanti nampak lagi kemetot!

      Delete
  46. sama la dengan akak dang...
    selalu jugak beli di Pretty Please.. :D


    peace

    ReplyDelete
  47. heeee~comel yuyu..nasib baik ada kan bj utk yuyu..klu x,pakai kain batik jelah labu..hehe

    ReplyDelete
  48. alhamdulillah..menutup dada itu yg terbaik =) sopannya dik yuyu, semakin ayu.

    ReplyDelete
  49. Pandai kak yuyu pick and match kan kaler-2 baju tu. Syaa pulak susah nak cari baju yang sesuai sebab syaa kurus dan tinggi. Kalau beli t-shirt, memang dua kali pakai je terus singkat. baju tu macam memendek pulak -,-

    ReplyDelete
  50. bgus kak yuyu , ini motivasi wt semua gadis
    eqa pon sdg bljr meyakinkan diri dri muda2
    nnt dh besar xde lah nyusahkn org lain , bergntung pd kwn lah
    nnt menyusahkn bb meke pon ade komitmen lain nk dibuat

    ReplyDelete
  51. kak yuyu,saiz kasut akak berape eh?

    ReplyDelete
  52. lebih kurang lah kita. tapi takut nak main dengan warna. nanti orang usyar len macam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TRY USHAR FB MY BEAUTIFUL RANIA :) DIORG PNDAI MIX N MATCH ;) CHANTEK SGTT

      Delete
  53. tikah tgok yuyu nmpk semua cantik bila pakai sebab 1st, comel dan kenit yang cantik dan sesuai dgn yuyu. hehe

    ReplyDelete
  54. nice yuyu..kecik molek comey lotey..hehe..org utagha comey2 kan..hehe

    ReplyDelete
  55. kak yuyu pandai mix and match bju :)

    ReplyDelete
  56. Assalam, datang sini... memang susah kalau nak cari saiz XS nie... pergh kalau dapat pun kira dah bertuah sudah...

    ReplyDelete
  57. yuyu,,,tak kire laa saiz ape pon yg pnting ttp aurat.. kan3 :)
    miss u yuyu <3

    ReplyDelete
  58. Assalammualaikum.. Uihhh. Yuyu nie comel laaa :3

    ReplyDelete
  59. wah ,cantik lah kak yuyu.. Yang penting fesyen tu menutup aurat =)

    ReplyDelete
  60. wah ,cantik lah kak yuyu.. Yang penting fesyen tu menutup aurat =)

    ReplyDelete
  61. THANKS to introduce me Pretty Please. kak yuyu! akak comel bangat sik!

    ReplyDelete
  62. Yuyu you are fashionista ^^ cantik

    ReplyDelete
  63. uhuk uhuk.. kite sangatlah tak pandai nak berfesyen.. ;( bila nak keluar jejalan mulalah pening kepala nak pakai baju apa ni? tudung apa? seluar apa? budak wardrobe, baju kurung je yang bertimbun. huhuhu.. >_<

    ReplyDelete
  64. kecik molek...comel je yuyu neh~

    btw, jmput singgah http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/06/nuest-new-south-korean-boy-group.html

    TQ in advance ^^

    ReplyDelete
  65. perlu ukur baju di badan sendiri kalau bab nak berfesyen . elak kena gelak dengan orang je kalau tak kena

    dalam kes akak ni , errr why you so awesome ? -.- kbai akak

    ReplyDelete
  66. Berfesyen boleh tp kena ikut syariat.. pastikan..

    ReplyDelete
  67. susah ny nk b'fesyen bile bdn kecik molek je kn...

    http://noraqilahjohari.blogspot.com/2012/06/kita-tidak-pernah-tahu.html

    ReplyDelete
  68. saya pun rendah je kak yuyu, berketinggian lebih kurang 154cm saja. tp bila kak yuyu cerita ttg semua ni makin tambah2 keyakinan utk aisyah :D betul tu,tak semestinya kena slalu bergaya. yg pntg apa yg kita pakai tu selesa dan menutup aurat.. hee

    ReplyDelete
  69. betul laaa..lelaki pon same yuy..patik kalu ade yang gedabak tu mule laa carik jarum benang kasik trim kiri kanan baju supaya nmpk fit ngn body..baru ensem kondifen..

    ReplyDelete
  70. kak yuyu..thanks sbb buat jugak entry ni..sorry zatiey baru bca..sbb hari ni baru smpat bukak blog akkak...thanks sangt! dh lme tnggu entry nih..:)

    ReplyDelete
  71. Kita serupa. Sy jenis yang tak berapa nak tinggi. Cuma nak tanya, macam mane dgn kasut? Saya ni mmg susah nak cari kasut. Yuyu macam mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bab kasut, yuyu okay je.. saiz 4 atau 5 :) hehehe

      Delete
  72. Whoaa! Kecik tapi comel!! Kan best kalau dapat jumpa kak Yuyu ^^

    ReplyDelete
  73. comel jee bila tengok picture kak yuyu ni :)

    ReplyDelete
  74. lawak r yuyu ni, bait2 ayat tu msti ad yg kelakar..gud job dear, memeyh r org suko baco..huhu

    ReplyDelete
  75. yuyu comel . cantik handbeg . ^^

    ReplyDelete
  76. wah tggi yuyu sama cm saya laa..
    salu je tercari2 ada ke org kecik cm aku ni..
    tp yuyu comey & cantik..hehe..
    suka tgk cr yuyu berfesyen... sesuai je mana2 pn;)

    ReplyDelete
  77. comel je ek yuyu ne xpe2 dlm gmbr nmpak tinggi

    ReplyDelete
  78. hahah sabo jelah..mana ada pakai cardigen labuh cam gampang hahahaha lawak lah ayat kamu ni

    ReplyDelete
  79. dah jadi model dah cik yuyu kite nie.. comel.. nanti nak pegi tengok lahh baju kat preety tuh. saiz ain ade tak yuyu. gemok tapi rendah.. :(

    ReplyDelete
  80. THXX...ENTRY YUYU NI BT AKAK MAKIN YAKIN N BERANI NAK PAKAI BER'FASHIONISTA' :D...SAIZ BADAN KITER LBH KURANG SAMA JE...MMG SUSAH SGTTTT NK CR BAJU/BLOUSE/DRESS YG ADER SIZE (SKRG DA BERISI CKET KOT SBB DA BERANAK SORANG TINGGI JE SAMA)...LW PAKAI BLOUSE YG BESAR MCM KARTUN PUN ADER JGK..KDG2 JELES TGOK ORG PAKAI BAJU CHANTEK2.... BTW, THXX YA ;)

    ReplyDelete
  81. Jom Like our Fanpage 'Kurung Couture Fanpage' utk lihat koleksi baju kurung ibu dan anak serta koleksi kurung yang tampak elegant dan kontemporari mengikut trend masa kini....Lawati http://www.kurungcouture.com untuk maklumat lanjut..

    ReplyDelete
  82. Akak pun cm yuyu gak...kcik. Tp bila dh kwin ney...bdn pun dh naik. Bj pun, dh pkai saiz s....cute jer ngok yuyu ney, pndai brfesyen..:)

    ReplyDelete
  83. saya ade baju peplum saiz xs.
    kahwin dec 2012 haritu, tp skrg feb 2013 dah tak muat.
    pernah try time nak beli je.
    tp lps kahwin dah chubby tak muat, baju ni belum pernah guna.
    baju peplum ni sy dah jahit manik dan lace cantik2, tp tak muat.
    cedey sgt2.huhu.
    klu ade sape2 nk beli saiz xs ni, tgok la link kat bwh ni.
    www.mudah.my/New+cream+peplum+blouse-20251857.htm
    www.facebook.com/photo.php?fbid=10151288587511733&set=a.10151063445626733.431228.540001732&type=1&relevant_count=1

    ReplyDelete
  84. Comel2...tips yang baik..saya tinggi 135cm jer..mmg ssh ler nak match baju..haisshhh...hee

    ReplyDelete
  85. Kak Yuyu, omey ngat pakai dress. Tips Kak Yuyu yang terbaik.

    ReplyDelete
  86. Perempuan secomel ini menggunakan perkataan kasar seperti 'haram jadah' dan 'gampang' dalam penulis blog.

    Tidakkah terfikir bahasa itu perlambangan keperibadian kita?

    Terheret sama nama ibu bapa yang tidak tahu mendidik anak mengguunakan kata-kata beradab dan berhemah.

    Fikir dan renung-renungkan...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)