HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, April 26, 2012

Sombong.

Assalamualaikum


Semalam, emak dan adik pompuan dan adik lelaki dan yuyu dan parut jerawat tengah batang hidung yuyu telah ke hypermarket di Langkawi. niat di hati kudus suci lagi murni yuyu ni, yuyu cuma nak beli bedak. a'ah. awalnya memang nak beli tu saja. jimat cermat demi save duit nak kawen awal bulan depan.

tapi berakhir dengan beli bedak, badak, budak, pekak badak dan cucur badak. memang kemain sukahatimakopahpenghulukampung yuyu beli. banyak sungguh. sungguh tak tipu. kalau tipu pun, sikit sikit saja. jadi disebabkan banyak beli, maka, terpaksa la kawen tahun depan depan depan. cis.

masalahnya, entry kali ni bukan nak cerita pasal beli badak mahupun sep duit kawen bulan depan. tapi semalam kan..

lepas keluar dari hypermarket tu sambil mencekik selow selow BreadStory beli satu percuma satu (benda free memang susah tolak sikit), yuyu nampak sorang pompuan ni keluar kereta. Lancer tuu, kaler putih tuu, kasut tinggi pat inci tuuu. agak agak Neelopah jalan tepi pun, orang tengok pompuan tu lagi.

sebelah kereta mak yuyu ada la pak cik umur macam guru besar Sekolah Rendah Kampung Haji Talib. tak pencen lagi. naik EX5. rempit jugak la tua tua pun. jarak kami, yakni pakcik tadi dan yuyu hanyalah dalam beberapa hasta dari koordinat sebenar pompuan tersebut. yuyu dalam kereta. 

sejurus pompuan tu keluar dari Lancer putih beliau, punya la menjeling sampai hampir terjojol bijik mata beliau lalu blah dengan muka wadefak-nya. otometik pakcik bebel "amboi, jeling macam nak terkeluaq bijik mata, belagak betoi". apa salahnya senyum sikit, at least, menggembirakan jiwa pakcik tersebut. kan kan.

tiba tiba, taim tengah nak talipon mak suruh bawa bersabar tak payah nak buat gila sangat beli bawang.....

"gedebokkk". tak semena mena pompuan tersebut terpelecut. berdarah habis lutut beliau. mungkin PakCik tersebut doa bukan bukan dalam hati. haish. Astaqfirullah. fitnah kan kejam lagi dari emak tiri. tak baik bersangka buruk.

Yuyu dalam kereta cuma tengok pompuan tu. nak tolong, tapi terkedu patblasratusnamploh saat. PakCik tu pulak buat dekk saja. orang lain buat buat tak nampak. kesian tahu tak. kalau yuyu, yuyu rasa simpati dengan diri sendiri. sobsob. selow selow pompuan tu bangun dan blah. tu pun dengan muka wadefak-nya lagi.

sebat dengan pensil 2B Stabilo kang. 

terima kasih WonderButik untuk wonder shawl ni. kiranya semalam, sempat la belek belek betapa ohsemnya handmade dari WonderButik sambil buat buat rasa tak bersalah sebab tak tolong pompuan tersebut. huk. huk. mak la ni tangkap gambaq. macam tak ikhlas. -.-'


***

maka, lepas ni kalau rasa mati nanti boleh golek sorang sorang masuk kubur, sombong la orang tak kisah, tak menyusahkan orang lagipun kan kan. kadang kadang kita rasa kita bagus sangat dari orang lain, tapi kena sedar, masa kita tak bagus, kita jatuh, kita susah, orang lain tu la yang nak tolong kita.

tak kisahlah dalam dunia realiti ataupun dunia belog. tak susah pun nak senyum sikit depan orang. kan kan kan

p/s : tapi kalau tak reply komen sebab banyak kerja, tu pun sombong ek?

terima kasih sudi baca ^^

130 comments:

  1. walawei....fulammak...canteknye model tu bila pakai wonder shawl tu...nak satu!!..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahahaha.. mak la tu tangkap gambaq. macam nak tak nak je hasilnya.

      Delete
  2. betul tu kan kak yuyu.tp dia pun satu.sombong sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. Lancer kot..akak bawa kancil, rilek je sayang.

      Delete
  3. punya la menjeling sampai hampir terjojol bijik mata beliau lalu blah dengan muka wadefak-nya. . haha . ayat ni lawak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. tak tahu nak describe macam mana :P

      Delete
  4. betul tu yuyu comel..hee..sombong ni tak bawa ke mana pun kan..tak payah nk sombong sgt..kite semua sama je..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... hmmm.. ape salah senyum sikit.. :(

      Delete
  5. ish2. kesiannya perempuan tersebut.

    ReplyDelete
  6. sombong slalu rugi...utk peringatan diri sendiri... senyum sokmo

    ReplyDelete
  7. bukan nak mengata tapi sekarang Tuhan bayar cash!!buat pelik2 mmg dapat balasan cepat sangat,kalah POS LAJU

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. hari tu yuyu pun kena.. balik kasut kat ayam, last last, kasut tu pelanting kena yuyu -..-'

      Delete
  8. moral of story, meman9 ru9i kalau sombon9.tuhan ba9i cash kat dunia. huhu~ kita doakan mo9a beliau insaf. takce care yuyu =)

    ReplyDelete
  9. hehe...sombong yg bawa padahh. kalau bz, xpe laq x reply pun kan akak ?

    ReplyDelete
  10. tau x per .. x elok kite sombong !
    ap salah nya senyum , kn senyum tuh sedekah !

    ReplyDelete
  11. kalau orang cantik plus kaya plus ada kete mewah yang pemurah dan xsombong lagi nampak cantik kan :)

    ReplyDelete
  12. hehe...btul2..sombong tu tak bawak kemana pun...
    -,-

    ReplyDelete
  13. haha.. sian gak kt pompuan bajet tu.. x psl2 jatoh terus.. XD..
    x yh kesian la yuyu.. dia yg sombong sgt.. tu jd cmtu..
    cuma dia tak sedar je..

    eiii COMEL GILA YUYU pkai shawl tu...

    suka tgk~~~

    comellllllllll~~

    ReplyDelete
  14. mke wadefak eh..hahaha adoi2 kaki die sebenornye sakit pakai kasut tinggi tuh... haha

    ReplyDelete
  15. hehe..btul3...sombong tak bawak kemana pun...nt mati bukan leh golek sendiri masuk kubur -.-

    ReplyDelete
  16. keadaan macamana pon kita,jauhi la sikap sombong..sombong itu tak bawak ke mana kan...


    Y

    U

    Y

    U


    I



    L

    A

    P


    Y

    O

    U






    hahaha,, dah lama tak jumpa yuyu, rinduuuuuuuuuuu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu apa lagi?? jommmmm jumpaaaa!

      Delete
    2. nanti kalau onie ada masa kita jumpa,janji nohhh..agagagagaga... nek,kasi nombot tilipon kaih...hilang nombot ritu....huhu

      Delete
  17. hahahaha.. kalau sy pon... tak tolong kot pompuan tu kak yuyu... =p

    ReplyDelete
  18. kakak yuyu....tp org yang xkenal yna, sume kate yna sombong...cmne plk tuh....??
    pape pon.....cian jugak kt pompuan cantik ala-ala lofa tuh.tp xtaw pe yg pakcik tuh doa...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. lepas ni ramah sikit dengan oranggg ^^

      Delete
  19. Alaaa sombong pon bukan dapat ape..sapela kita nak sombong? besau nau pangkat? hahaha bile kite sedar diri..org lain lebih lagi :)

    ReplyDelete
  20. itular..di dunia jugak ALLAH balas..
    buat baik insyaALLAH di balas baik kan..^^

    ReplyDelete
  21. kalau Allah nak tujuk balasan kejap je..tak nanti yahun depan..kesiannye

    ReplyDelete
  22. Betul-betul . Hidup ni , kalau kita susah , orang yang pernah kita tak suka tulah yang tolong kita . Tulah indahnya Islam , "buat baik dengan orang yang buat jahat dengan kita" . Mudah-mudahan , kakak lancer yang pakai heels empatouloh inci tu sedar . Amin :')

    #shawl akak cantik . sangat kena dengan akak :'D

    ReplyDelete
  23. haish tu lah , actually i ada experience -,- tapi bukan niat nak nyombong ler, masa tu kat kota raya , turun bus metro 28 , nak mencari bus ke sunway kot ( detailnya ) lepas tu ada lah mat indo ke myanmar ke apa ke do swit kacau bagai . maka kita sbg perempuan yang macho harus jalan buat muka konon2 dlm handbag bawak 20k ,tetiba melorot. err bahasa KL nya tergelincir. -.- kbai tu pun kira padah sombong ye yuyu -.-

    ReplyDelete
  24. kann. motif sgt jeling sampai cm tuh sekali, kan dah jatuh

    ReplyDelete
  25. Wan nak Neelofa la macam tu, taknak pompuan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii! kemain ye wannnn! bagi pompuan tu kangg!

      Delete
  26. tudung dah makin nipis dan singkat :(

    ReplyDelete
  27. ha ah...kira sombong jugak la kot...hehehe...btw, cian kat pompuan sombong tu..

    ReplyDelete
  28. tu dia..Allah bagi cash balasan nya
    sapa suh sombong sgt kan



    pstt.yuy comel sgt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fine.. yang last tu la yang yuyu nak dengar tu :p

      Delete
    2. Assalam... jadi yg kat atas tu tak nak dengar.. huhuhu... >.<

      Delete
  29. hehe, takot kena mengorat la tu.. sebab tu buat muka sombong.. haha :D

    ReplyDelete
  30. huhu,, tertunggu yuyu kecik update,, haha

    ReplyDelete
  31. hahaha.. lawak la kak yuyu nie.. :P

    ReplyDelete
  32. senyum tak kne bayar pun.
    ^________^

    ReplyDelete
  33. ~cepat je balasan tue..
    tengok sombong la lagi kan xda yg nak tolong
    tak kena bayar pon senyum kn :)

    ReplyDelete
  34. hahaha.. lawak la kak yuyu nie.. :)

    ReplyDelete
  35. suke ayat yg ni - lepas ni kalau rasa mati nanti boleh golek sorang sorang masuk kubur ..knn..rase2 lau blh golek sendiri masuk kubur sombong ler..ni x dh mati orng jugak yg galikn kubur..btw ok hape x tolong ppm tu..sombong sgt pdn muke! lol :P

    ReplyDelete
  36. lepas ni kalau rasa mati nanti boleh golek sorang sorang masuk kubur, suke ayat yg tu...pdn muke pmpuan tu jatuh gedebuk..kalau jth dua kali lg bgs..hikhik :p

    ReplyDelete
  37. hehe,.kak yuyu tak sombong,.tengok kat pudu aritu pun cukup la,.siap senyum kat orang lagi,.walaupun tak kenal,.aaaaaaaaaaaa,sukaaaa,.dah la comeyy,kecik molekk :D geram tgk kak yuyu comeyy sangat :DD

    ReplyDelete
  38. hahahah.. besala urg kalo da naek keta bsooowwww mmg sombongg.. ALLAH nk tunjuk kt dia 2 spy jgn smbong2... kan da kena tulahhh... yuyu syg mn entry sal photoshoot...???? <3 u

    ReplyDelete
  39. haha,,sapa pompuan langkawi belaagak tu,,eis2,,

    ReplyDelete
  40. comel sgt yuyu nih. kecik je. geram tgok. hee:DD

    ReplyDelete
  41. haha! kelakar la Yuyu nih. tp memng betol. klau org doa tak baik, tak lme memng dapat la bahana nye..huhu

    ReplyDelete
  42. klu aku memang biar pon..menyamph giler

    ReplyDelete
  43. susah nak ubah persepsi org kan yuyu :) yang penting senyum seikhlas hati tuh best ^^

    ReplyDelete
  44. hehehe..malu dapat,sakit pown dapt..pakej...

    ReplyDelete
  45. sian nye...Tuhan bayar cash je kan...

    ReplyDelete
  46. mak aihh, sabaa jelahh yea kak.. hehe.. :)

    ReplyDelete
  47. kenapa makin comel aih??

    miss u muah muah...:)

    ReplyDelete
  48. waaaaahahahahha lawak betul. tu la sombong sgt orang pun taknk tolong :D

    ReplyDelete
  49. pasal tak balas komen tu takde pon di kira sombong =)

    tapi bagus jugak lah perempuan tu terpeleot . baru dia tau langit tu tinggi ke rendah . hahahhahaa

    ReplyDelete
  50. apa benda la bahasa, sakit kepala baca. tulis la proper sikit.

    ReplyDelete
  51. Jolok je biji mata beliau . grrr . Eh rindu kak Yuyu huu , hari2 tunggu entry baru :')

    ReplyDelete
  52. dah bawak lancer dah gah dah.. sekali tjelopok.. uishhhh... kalau syieda, menangis dalam lanceer tu. malu... hukhuk

    * xmo la sombong2 xkemana pun kan yuyu :)

    ReplyDelete
  53. Yuyu yang comel! geram tengok :)

    ReplyDelete
  54. wadefak~~ hahaha... sempoy la yuyu.. mesti awek tu budget "hotnye i" miahahaha :P

    ReplyDelete
  55. tuhan tu bayar cash kan..menyombong la lagi....

    ReplyDelete
  56. sian nya dia jatuh..sapa soh sombong sgt kan?tp kan kdg2 muka je nmpak sombong..tp bila dh kenal rapat ngn org tu,x sombong rupanya..kdg2 ada sesetgh manusia,air muka mereka mmg mcm tu..

    ReplyDelete
  57. tulah tak baik sombong2.. apa salahnya kalau sedekahkan senyuman jer tak yah la nak bersapa2. cukup dengan senyuman tak la jadi gitu kan.. siap gedebakkk tu..
    COmelnya orang dalam gambar tu.. :)

    ReplyDelete
  58. Tu la Tak baik sombong2 ni. Kl yuyu tak sombong, mesti yuyu follow akak kan kan kan....:-)

    ReplyDelete
  59. ape la yg dia bangga sgt dgn kcantikan die tu .. erk? cntik? cntiklah .. semua ciptaan Allah, cntik2 belaka.. hahhaaa

    ReplyDelete
  60. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  61. sesekali x akan bersifat sombong....tgk sipi2 pun dh senyum + tegoq.

    ReplyDelete
  62. padan muka.sape suruh sombong.....kan dah jatuh..mesti dlm hati dia : makkkk oiii malu gilaa aku..penat2 kontrol bajet neelopa jatuh pulakkk"

    btw kak yuyu,akak sgt kiut lahh ^^
    jgn sombong jenguk entry saye yee..hik3 :3

    ReplyDelete
  63. kalo smbong xkn kemana punyee.. blkng ary kite xtaw..
    nice entry cik yuyu tomey :)
    nuru rnduuuu yuyu sgt uhuhukkk

    *hugs

    ReplyDelete
  64. ehh ni msti pergi teow soon huat ?
    parade kankan..xajak pun

    ReplyDelete
  65. Jangan sesekali bersifat sombong kan cik Yuyu :D

    ReplyDelete
  66. yess ! padan muka jatuh. hahaha *gelak jahat* . tu lahh sapa suh sombong, dgn org tua plak tu... haishhh... takmo sombong-II ^^V

    ReplyDelete
  67. senyum itu kan sedekah...kite tak rugi ape pon....ish..ish....kesian pon ade tapi mungkin tuhan nak balas direct...renung2 kan....

    ReplyDelete
  68. 2la akibatnya bila sombong ..
    sekejap je ALLAH SWT nak tunjukkan ..

    nasib la yuyu nie tak sombong kalau tak, nak piat piat tinge yuyu tu .. hikhik :D
    #jgn marah yea yuyu :)

    ReplyDelete
  69. tu la sombong sangat .. cepat je Allah dh bg pembalasan ..kan dah malu jatuh
    GEDEBOK kat situ..hikhik :p

    ReplyDelete
  70. yuyu dah tolong perempuan tu setakat yang termampu je kn ;D tolong tengok je hehehe

    ReplyDelete
  71. hoho malunya. kalau mama sure dh purak purak pingsan haha

    ReplyDelete
  72. Yuyu jgn sombong2 ye!Nanti jadi macam pompuan tu pulak.

    ReplyDelete
  73. kak yuyu lagi cantik kalau tak pakai make-up..siyesly.

    ReplyDelete
  74. Dah bila yuyu nak singgah blog kite? Heeee

    ReplyDelete
  75. akak yuyu comel sngt!! ♥♥ sudi tk akak jadi akak angkat tak terangkat wan? :3

    ReplyDelete
  76. hihihi...senyum tu sedekah kan...tak luak mana pun kalau bagi senyuman tu... (yuyu dh tgk avengers tak?,cepat2 pg tgk, siyes movie tu best!!, xtipu..ahaha)

    ReplyDelete
  77. Hari tue nampak yuyu...
    tapi malu nak tegur...
    hehehehe... :)

    ReplyDelete
  78. kalau sy nampak tu mmg buat2 tak nmpak lah... kalau ada org jahat lg akn gelakkan si perempuan tersebut...

    ReplyDelete
  79. ala...manusia kan??
    mmg selalu tak puas hati...

    ReplyDelete
  80. Assalamualaikum... memang susah kalau kita ada sifat sombong nie... tak pasal2 kita kena pulau dengan orang sekeliling kita...

    ReplyDelete
  81. Assalam... yuyu saya ada buat satu entry pasal yuyu... harap2 jangan marah erk... sorry erk kalau yuyu marah... >.<

    http://noorikmal.blogspot.com/2012/04/review-entry-lama-blogger-terhebat-yuyu.html

    ReplyDelete
  82. kakak , ustaz azhar cakap ' jangan jadi sombong melainkan mayat kita boleh bergolek sendiri masuk dalam kubur '

    terbaik akak ! :)

    ReplyDelete
  83. kita hidup dalam masyarakat ni tak bolehla sombong...tengok tuu, contoh dah depan mata.huhuu

    ReplyDelete
  84. laaa.. kira tak berkat la kalo sombong kan. huhu, tka nak sombing2 XD

    ReplyDelete
  85. Hehe.. Thank u yuyu! yuyu sesuai la pakai warna2 earth macam coklat cream tuu.. Jemput la semua ke facebook kami --> www.facebook.com/wonderbutik

    ReplyDelete
  86. teruja tgok cik yuyu ngan wonershawl:-) cantik.comel cun!

    ReplyDelete
  87. Banyak lagi warna shawl (Shawl Chiffon Ropol/Ruffle) yg yuyu pakai tu :D u all boleh tengok kat sini --> Shawl Chiffon Ropol

    ReplyDelete
  88. yuyu memang comel pakai ape un nampak comel laa...

    ReplyDelete
  89. kdg2 kita na tlg dorg tp dorg punya sombong tuh buat kita tak jadi na tlg kan kan kan "kan yuyu" ;p

    ReplyDelete
  90. hewhew. Tuhan bayar cash lettew :P

    malunya klo dok kt tmpt dia >.<

    ReplyDelete
  91. biasa dah benda ni jadi kat Malaysia. sesetengah org tu bukan simbing je, berlagak terus. kaki berdarah tu Allah nak bagi pengajaran je tu :)

    ReplyDelete
  92. hah...nasiblaa dpt cashh truihh myombong..

    hang yg ohsemmm jgn nk mnyombong lagu tuee pulak naa..hehehe ^^

    ReplyDelete
  93. yuyu ingat lagi sugar glider akak? dah fullu out of pouch dan selamat dapat twin male..:)

    http://www.nornadiah.com/2012/04/joey-baby-sugar-glider-dah-buka-mata.html

    ReplyDelete
  94. tak reply sbb bnyk sgt nak reply.. huhu zuan pn slau tak ter reply komen2 tu

    ReplyDelete
  95. sis yuyu... hehe.. breadstory kat parade ye... alahaii nape laa nk nyombong pompuan tu, lancer tu mesti plat KV ... x heran ler..

    ReplyDelete
  96. kak yuyu memang shumell tahap ohsemm yg high!
    pakai ape pon ttap gujess..k.yuyu..follow me back tau! yg mengarap :)
    http://nushaamlatfi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  97. hahaha.. lucu pulak bila bayangkan.. kalau cp, kompem dah gelakkan dia guling2.. :D btw, c yuyu comel betul bha.. geram cp tengok.. :)

    ReplyDelete
  98. kalo sy r jadi yuyu kan...sy kuar je dri kete tuh..pahtu gelak kaw2 punye.. bior nampok nk menyombong sgt kn..hikhik

    ReplyDelete
  99. alahai musti malu giler pompuan tu.. adehh!!

    ReplyDelete
  100. alolo mesti dah luka dh lutut tu, buang hbs sume dress pendek :DD hahaha, eh tak baik mengata..tp mmg ptut pun Allah balas dpn2 ^^v

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)