HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, January 26, 2012

Tips Penting Buat Pelajar Universiti dan Kolej ♥

Assalamualaikum


pernah tak hujung hujung semester, mintak duit kat emak? ikat perut ketat ketat dengan kain pelikat, sebab takut tengah tidur, tetiba perut meriah berkeroncong? pernah tak juga hujung semester, pinjam duit kawan RM50, lepas tu, setiap bulan bayar RM10. 5 bulan cukup la RM50.

padahal duit PTPTN dah dapat. ooooooooo. ni mesti sebab tak bijak urus duit kan?

yuyu orait je, lepas dapat duit PTPTN, emak adalah makhluk paling gembira, sebab anak beliau dah tak buat buat miskol mak, nanti mak talipon balik, lepas tu suruh emak bank in seratus. kalau yuyu boleh, korang mesti la lagi boleh.

cuma kena ada displin untuk ikut tips tips  dan kesedaran untuk Bijak Mengurus Wang ni.

sebagai seorang pelajar jurusan Keewangan Islam major dalam Perbankan, sedikit sebanyak yuyu tahu cara pengurusan dengan super bijak. -.-' walaupun, takde la bijak mana, tapi, suka hati yuyu la nak mengaku kat entry ni.

korang dah bosan dengan tengok entry yuyu tanpa video bukan? kali ni, yuyu post entry beransurkan video :').  video, Bijak & Senang, yakni, bila dah bijak berbelanja dan menguruskan wang, kelak kita akan senang. hukhuk.


tak baik tau kutuk kutuk video yuyu! penat buat, siap pinjam laptop kawan. wuuu T_T

oh. alang alang kalau korang ada video bab bab "kewangan" ni, sila lah join pertandingan ni.

Securities Industry Development Corporation (SIDC), bahagian latihan dan pendidikan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia ada buat satuu pertandingan Intervarsity Financial Literacy Movie (I-FiLM) untuk kita kita yang student universiti atau kolej.

pertandingan super ohsem ni berlansung dari 15Disember2011 hinggalah 11Februari2012. bermaksud dah tinggal berapa hari saja lagi pertandingan ni nak tutup.

nak cakap awal awal la kat korang, kalau tak join pertandingan ni, memang korang rugi sangat sangat la. tak rugi ke, kalau pertandingan best best macam ni, kita boleh dapat RM3000 dan sijil kalau kita menang dapat number satu!

RM3000! bukan RM300 la!

apa yang korang perlu buat, cuma :
  1. rakam satu video. habis tak sangat, webcam yang selalu SKYPE dengan opah tu, boleh je guna untuk record kan? 
  2. rekod je video apa apa yang berkaitan dengan Pengurusan Wang ke, pasal Pelaburan ke, dalam masa 1 hingga 3 minit. lebih lebih tak 
  3. buatlah video jenis apa pun, ikut suka kata hati korang yang tulus tu. -.-'  Digital animation? Cartoon? Movie? Comedy? Drama? Sketch? Slow motion replay? Public service announcement? First person perspective? Hidden camera? Silent movie? Live commentary? Demonstration? Talk show? News bulletin? Interview? Documentary? kalau yuyu, yuyu cuma buat video slide show. T_T
  4. mesej yang di tonjolkan dari video haruslah JELAS LAGI NYATA pasal pengurusan wang/ pelaburan. harus harus. tak payah la nak buat video bagi ucapan Raya Cina pulak.
  5. terus upload video korang kat YouTube. lepas tu, bagi link kat Bijak Mengurus Wang.dalam masa kurang 3 hari, video hasil peluh kerah tenaga roomate korang pun, akan di-postkan page BIJAK MENGURUS WANG.
  6. dah nama pertandingan. -.-' lepas tu ajak la satu kampung like video korang! pak cik leman yang suka tidur tu, kejut dia suruh like juga. cerah peluang nak cium RM3000. sebab 50% dari LIKE, dan 50% dari pengadil. adil.

wah. cepat cepat. ada banyak masa lagi nak buat video! dah la senang, hadiah masyuk pulak! ada rezeki, untung untung dapat RM3000, boleh simpan dalam ASB ke, tak pun biar dalam Fixed deposit, dapat la sikit duit lebih nanti. bijak bukan?



dah dah. takmo tunggu banyak banyak masa lagi. join sekarang! korang menang, bak yuyu singgit. dapat beli Jambu pun jadi la.

terima kasih sudi baca :')

55 comments:

  1. all the best yuyu. mcm best je tpi x reti buat video la :(

    ReplyDelete
  2. wow cam best jer competition ni

    ReplyDelete
  3. yaa.. betul. pernah dengar competition ni.

    btw, gudluck sis !

    ReplyDelete
  4. cik ikah : haha.. tengok la.. yuyu sendiri pun tak reti juga ^^


    Yusra : joinnnnnn! bestttt!!



    ziqa : heheh.. awak tu join la juga!

    ReplyDelete
  5. cik ikah : haha.. tengok la.. yuyu sendiri pun tak reti juga ^^


    Yusra : joinnnnnn! bestttt!!



    ziqa : heheh.. awak tu join la juga!

    ReplyDelete
  6. video nya laju skit utk part2 yg banyak tulisan.huhu.xsempat baca.

    all the best yuyu

    ReplyDelete
  7. semoge berjaya akk! hehe miza bdk lepasan UPSR x dapek nk join..hehe

    ReplyDelete
  8. comel je kartun dalam video tu .
    thanks kak yuyu buat entry ni ><
    amat berguna untuk kita .

    ReplyDelete
  9. comel kartunkartun yuyu lukis kat video... ^^

    ReplyDelete
  10. klu yuyu menang,bak seploh hinggit..nk beli cekodok..
    best of luck yuyu :)

    ReplyDelete
  11. simple and nice...

    huhu.. goodluck!

    ReplyDelete
  12. oh. me suka sgt urus2 wang nie.
    tapikan tapikan....tak pernah sukses dlm menguruskan wang sendiri~~~~yaii!!

    ReplyDelete
  13. Baguslah video tu kq yuyu.. banyak bnde boley blja..

    Insya-Allah klu clara dpt duet gtu clara try berjimat cermat >,<

    ReplyDelete
  14. wow... nice2.. and berguna. tque, yuyu. :)

    ReplyDelete
  15. haha..x pndai buat video..

    btw..org lain dpt 3 ribu..yuyu nak singgint je ke?? tu pon nak bli jmbu?? haha..lwaklar yuyu nie..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum. Hye sis. Jum join giveaway Nouveau Closet. Mungkin rezeki kamu ^_^

    http://nouveaucloset.blogspot.com/2012/01/giveaway-by-nouveau-closet.html

    ReplyDelete
  17. kakak , goodluck btw . haha

    pasal pengurusan wang tu , macam mana nak uruskan wang rm250 yang diterima setiap bulan apabila harga barang harian naik dengan dadaknya . tolonnggg T_T

    ReplyDelete
  18. All the best yuyu. Buat video nty terus upload. Tehee~

    ReplyDelete
  19. terjah blog yuyu..suka tgk total blogger follower yuyu 15555..cantik angka neh...hehhee..

    ReplyDelete
  20. comel la vedio akak wt nie..

    gudluck ye.. ;)

    ReplyDelete
  21. oh, sangat rasa macam itulah sy. ujung2 sem cam menggelabah bajet (-_-) hehe.

    ReplyDelete
  22. kreatif & menarik. goodluck k !! :)

    ReplyDelete
  23. NAPE DELETE ENTRY MENUNJUK2? NI MESTY ADE TUJU KT SAPE2...ISH3..HAHAHA

    ReplyDelete
  24. nak wat video takde pelakon pulak..hurmmmmm

    ReplyDelete
  25. lepas ni kena tggu ujung taun/sales la bru shopping ye? hikhik

    ReplyDelete
  26. salam cik yuyu. entry yang best!!
    jom join contest (klu sudi ler..huhu)
    www.pelanginadia.blogspot.com
    ada masa lagi ni!
    hadiah menarik..^_^

    ReplyDelete
  27. kak yuyu follow la tasha k! muah!

    ReplyDelete
  28. alamak..si kecil yuyu ni ajak buat video pulak...kite malu laaaa...hehehhe

    ReplyDelete
  29. saja post sebab nak "kiss yuyu", tgk ramai org kiss yuyu kat sini.. hehehe...

    nice dan comel2 post dia mcm tuan dia jgkk.. eheheh... moga berjaya kupu2 kecik comel.. ;)

    ReplyDelete
  30. Gud luck.. kak citra follow yuyu :)

    ReplyDelete
  31. woowww....best yer , masyuk2...=.='

    ReplyDelete
  32. kita tak berani pinjam ptptn sebab jenuh nak bayar.. loan mara pun dah on.. hik3..

    ReplyDelete
  33. hai sayang. u memang cantik. i dah follow u. later i masuk lgi sini.

    ReplyDelete
  34. http://signup.wazzub.info/?lrRef=8e3d6

    Mari kita lihat sebagai contohnya Google yang mempunyai lebih 1 BILLION pengguna unik setiap bulan yang telah menggunakan perkhidmatannya tanpa mereka membuat sebarang bayaran kepada Google. Suku Terakhir yang lepas Google memperolehi keuntungan sebanyak $3 Billion semata-mata kerana mempamerkan iklan. Ini bermakna Google memperolehi $1(RM3.00) setiap bulan dari setiap pengguna unik. WAZZUB menggunakan teknologi yang sama yang digunakan oleh Google PLUS dengan menambah beberapa saluran pendapatan.

    http://signup.wazzub.info/?lrRef=8e3d6

    Matlamat kami adalah bagi menarik sekurang-kurangnya 10 JUTA pengguna sebulan selepas Jun, 2012, tetapi kami hanya akan kongsikan keuntungan kami dengan Ahli-Ahli yang mendaftar sebelum 09/04/2012 sahaja.

    http://signup.wazzub.info/?lrRef=8e3d6

    ReplyDelete
  35. salam & terima kasih atas perkongsian info ini :)

    ReplyDelete
  36. duit wan selalu tak cukup.

    duit blog yuyu blog support yuyu tak?

    ReplyDelete
  37. kak yuyu ambk islamic bnking eh? susah tak? kne ambk bahasa arab kn?, hmm...btw all da best. nice info :)

    ReplyDelete
  38. nanti yuyu dapat rm3000, yuyu belanja orang yer =p

    ReplyDelete
  39. tak yah la orang lain masuk.
    bagi yuyu sorang menang. amacam?

    ReplyDelete
  40. BGUSNYA BENDA NI.LAGI2 UTK YAN YANG BOROS

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)